אכזבה ב 150 ש"ח

צביקה ה

New member
אכזבה ב 150 ש"ח

ביום רביעי החלטתי לנסות פעם ראשונה בחיי לקנות יין בקצת יותר מהמוצע.

אני חייב להודות שאני ורעיתי שותים לא מעט אבל כמעט תמיד היינות שלנו הם מהאלה של 2 ב 60 או 3 ב 100 ובדרך כלל הם מספקים אותנו. אם נזכיר יינות אז על פי רוב מדובר בסלקטד ודומהו. אני חושב שלעיתים ממש נדירות היינות הללו לא לטעמינו אם בגלל חמיצות יתר או עודף של גופרית דו חמצנית.

רציתי להפתיע את אישתי לקראת סוף השבוע הנוכחי ולקנות יין קצת יותר יקר ממה שאנחנו קונים בדרך כלל. נכנסתי לחנות (דרך היין) ואמרתי למוכר את התקציב שלי (150 ש"ח) והוא הציע לי פאוסטינו I גראן ריזרבה ריוחה של בודגס פאוסטינו. המוכר הסביר לי בחן שצריך לתת ליין לנשום שעתיים לפני ששותים אותו וגם הבהיר לי שמדובר בבציר 99 ששהה שנתיים בחבית כך שהיתי בטח שהשתיה שלו תהיה חוויה שלא תישכח.

לאחר שפתחתי את היין, מזגתי אותו לתוך קראף ונתתי לו לנשום שעתיים כפי שהמליץ המוכר, מזגתי בהתרגשות כוס לאשתי ולי. בלגימה הראשונה היה ליין ניחוח חזק ולא נעים של עץ זית. גם בלגימה השניה והשלישית. הריח היה כל כך חזק שהוא ממש פגם לנו בהנאה של השתיה. אניי מתאר לעצמי שזה הריח של חביות עץ האלון שבו היין הזה נשמר.

כפי שאמרתי, מבינים גדולים, אנחנו לא. אני לא יכול לדבר איתכם על אפיצות, גוף או ניחוחות של פירות יער, וקפה אבל אני חייב להודות שאם זה היין ש 150 ש"ח יכולים לקנות, אני מעדיף לחזור לסלקטד פשוט.

השאלה שלי היא, האם פספסתי משהו עם היין הזה? האם מדובר בבורות שלי ביינות או שזה אכן משהו לא תקין ביין? מישהו מכיר את היין הזה? האם הריח החריף הזה הוא באמת משהו שמאפיין אותו?

תודה מראש לעונים

שלום וברוך הבא

ראשית, קודם כל לא חייבים לקפוץ מיין של 30 ש"ח ליין של 150 ש"ח, יש המון יינות טובים בכל הטווח של מחירי הביניים. אני לא מנסה להניא אותך מלקנות יינות יקרים בעתיד, פשוט דע שיש יינות מצויינים גם בפחות כסף, ויש יינות יקרים שלא שווים את מחירם (לא זה המקרה פה)

היות ואני יודע שדרך היין היא חנות מקצועית, אני חושב שמדובר באי הבנה בינך לבין המוכר.
מאוד מאוד לא מומלץ לתת ליין הזה ספציפית לנשום בדיקנטר/קראף במשך שעתיים - זה ממש המון ואני חושב שבתהליך הזה הרגת את היין.
אני מאמין שהמוכר התכוון שתפתח את הפקק שעתיים מראש, מה שהיה מביא לחשיפה הרבה יותר קטנה לחמצן של היין.

בכל מקרה, ביינות מבוגרים (וזה בהחלט יין מבוגר) אני מעדיף לא לתת ליין לנשום בכלל (לכל היותר רבע שעה בבקבוק ולעולם לא בקראף). הסיבה היא שהיין נפתח בכוס אבל באופן הזה אפשר לעקוב אחרי מה קורה איתו. החימצון של היין זה תהליך בלתי הפיך - אפשר לזרז את זה (קראף) אבל אי אפשר להחזיר אותו אחורה, לכן אם יש ספק עדיף לעשות את זה לאט (בכוס).

מה הלאה?
קודם כל אני מקווה שלמרות עוגמת הנפש זה לא ימנע ממך לנסות יינות טובים בעתיד.
אני ממליץ לחזור לחנות ולספר למוכר על אי ההבנה בטונים נעימים ולא בטונים תוקפניים, ובעיקר - בלי לדרוש שום דבר. אל תאשים אותו אבל הסבר את עוגמת הנפש שנגרמה לך. יכול להיות שתקבל פיצוי בדמות הנחה, אבל אל תבקש בעצמך, והשתדל להימנע מויכוח סביב הנקודה מי לא בסדר.

בנוסף, אני מזמין אותך להשתמש באינטרנט, לבדוק המלצות בפורומים כמו זה - וכאן תוכל לקבל המלצות מגוונות כמו גם "הוראות תפעול" שאני מאמין שבמקרה הזה היו מצמצמות את עוגמת הנפש.

לגבי היין הספציפי, לא טעמתי בעצמי אבל מדובר ביקב טוב מריוחה, ויין בדרגת גראן רזרבה (הדירוג הרשמי הגבוה ביותר באזור החשוב בספרד) מיושן לפחות חמש שנים ביקב לפני היציאה לשוק ואמור להיות מצויין לשתיה בגילו הנוכחי.

קיימת גם האפשרות שהבקבוק היה פגום (סטטיסטית זה קורה בסדר גודל של אחוזים בודדים מכל היינות וחנויות רציניות יקבלו את הבקבוק בחזרה) אבל אני מאמין שהרבה יותר סביר שהקראף הרג אותו.

צביקה ה

New member
לשם ההגינות

אני חייב לומר שאכן המוכר אמר לפתוח את הפקק שעתיים מראש. אם לדייק, כשהזכרתי שברשותי קראף הוא אמר שבקראף אפשר אפילו שעה וזה בהחלט מה שעשיתי.

יחד עם זאת אני לא ממש מבין מה דין החימצון לריח המדובר?
הריח לדעתי נבע מהחבית שבה התיישן היין. גם לפקק היה ריח דומה כך שכמו שזה נראה זה ריח שלכאורה היה אמור להיות חלק מניחוח היין, רק שהוא היה כל כך חזק ודומיננטי שהוא פשוט פגע לי בהנאה של השתיה. ושוב לא ברור לי אם ריח חבית אמור להיות כל כך דומננטי או שזה אני עם החיך המוגבל שלי. האם תהליך החימצון הנכון היה אמור לנטרל/לצמצם/לעדן את הריח הזה?

תשובות

קודם כל, יש פגמים (סטטיסטית, בכל היינות) שיכולים לעשות יין מסריח.
האם שמרת את הפקק? האם תוכל להעלות לנו תמונה שלו מהצד או לשלוח לי במייל?

חמצון;
חמצן משפיע המון על יין, בתהליך הייצור, בתהליך היישון בחבית ובתהליך היישון בבקבוק
מרגע פתיחת הפקק הפעלת טיימר והיין מתחיל להגיב עם חמצן (גם אם סגרת את הפקק)
החמצן יכול לעגל את הטאנינים (תחושת היובש של היין), והוא יכול גם להרוג אותם אם הם עדינים
מלבד זה הוא משתתף במגוון תהליכים, וככל שהיין יותר מבוגר כך יש יותר סכנה לאבד מרכיבים טובים שלו עם חשיפה לחמצן.
הטעמים והארומות של החבית דווקא פחות פגיעים לחמצן, כך שאם החשיפה לחמצן הרגה את הפרי ביין - תישאר רק עם הארומות האלה. ברגע שפגעת במרכיב אחד או יותר - הוצאת אותו מאיזון ובהחלט סביר שהחבית תשתלט על החוויה.
מגע עם אוויר זה לא רק חמצון, אלא גם התנדפות של מגוון חומרים, החל מגופרית (לא מפריע ואף רצוי במקרים מסויימים), ריחות לא נעימים שעלולים להתפתח בבקבוק וגם חומרי ארומה וטעם רצויים.

קראף מאיץ בצורה ניכרת את כל התהליכים האלה מעצם היותו כלי שמיועד להגדיל את החשיפה לאוויר (באמצעות יחס גדול בין שטח פנים לעומת נפח). אם רק פותחים את הפקק אז ריחות לא נעימית מתנדפים אבל שטח הפנים הוא צוואר הבקבוק אז חמצון קורה הרבה יותר לאט. אפשר גם למזוג חצי כוס ואז מגדילים את שטח המגע של היין עם אוויר בתוך הבקבוק, ובנתיים אפשר לעקוב אחרי היין והתפתחותו בכוס (שם היא מתקדמת יותר מהר).

בגלל שמדובר בחנות מקצועית (איזה סניף אגב?) אני מציע לך להפנות בנימוס את השאלות האלה גם למוכר שהמליץ לך. תוכל גם לומר בעדינות ששאלת חברים שותי-יין והם הביעו תמיהה על ההמלצה לחדרר שעה בקראף יין בן 13 שנים.

בכל מקרה אשמח מאוד לשמוע איך זה התגלגל מכאן, וכמובן לענות על שאלות נוספות ולהמליץ.

eran735

New member
שלום

כמובן שאין לי יכולת לדעת מה בדיוק הייתה הבעיה אבל הבעיה שציינת לא נדירה בכלל מכמה סיבות:
קודם כל יין הוא דבר שמשתנה והוא לא כמו ויסקי שבאופן כללי הבקבוק שקנית יהיה בדיוק כמו כל בקבוק אחר. יין משתנה עם הזמן יש הרבה פעמים שוני בין הבקבוקים והתנאים בו שהה היין מאוד משפיעים עליו ולא מעט קורה שפותחים יין והוא לא במצב אידיאלי ולא תמיד יש לך את היכולת לדעת מה הבעיה(קרה לי רק לפני מספר ימים עם בקבוק של 220 שקלים)

אבל גם אם הבקבוק שפתחת לא היה פגום והיין היה בשיאו ישנה בעיה נוספת שקפיצה במחיר הבקבוק לא בהכרח אומרת קפיצה ברמת ההנאה שלך מהיין. קודם כל יין יקר לא אומר יין טוב וגם אם מדובר בבקבוק מצויין(והיקב הזה בהחלט יודע לייצר יינות טובים) כמו הרבה משקאות אלכוהוליים אחרים יין זה טעם נרכש במיוחד כשמדובר באיזור יין כמו ריוחה שליינותיו יש טעמים אופיינים שלא כל האנשים מתחברים אליהם במיוחד אם אין לך היכרות קודמת אם יינות דומים(רק השערה כמובן..)

כמו שהציעו מעלי ישנם יינות מצויינים במחירים הרבה יותר שפויים שמייצגים מגוון גדול של סגנונות ועדיף להתקדם בקפיצות קטנות וקודם למצוא את הסגנון שאתה מעדיף(לפחות כרגע) דבר שיכול למנוע אכזבה עתידית נוספת מיינות יקרים.

אם תספר לנו איזה יינות אתה אוהב נוכל להמליץ לך על יינות מאותו סגנון אשר לדעתנו מהווים תמורה טובה לכסף.
בנוסף אני ממליץ אם יש לך הזדמנות יש הרבה אירועי טעימות שמארגנים היקבים וחנויות יין(בדרך היין יש טעימות חינם כל יום שישי) בהם אתה יכול להתנסות בחינם או במחירים נמוכים במגוון גדול של יינות מרמות מחיר שונות וכך למצוא את היינות שמתאימים לך ללא הוצאה כספית גדולה ולהקטין את הסיכוי לאכזבה נוספת.

Wine Guy

New member
צירוף מקרים - אתמול מכרתי בדיוק כזה בקבוק

אבל אני מניח שזה לא היה לך מכיוון שמי שקנה אותו אמר שהוא אוהב ברונלו :)
מצטרף למה שכבר כתבו כאן:
כדאי לתת ליין לנשום לפני הטעימה אבל עדיף בבקבוק ולא בדיקנטר. מצד שני, לדעתי, היין הזה לא אמור "למות" בתוך שעה בדיקנטר. להערכתי יש 2 אופציות:
1. היין היה מקולקל עקב בעיה בפקפק או מסיבה אחרת.
2. זה הריח של היין ואתם פשוט לא אוהבים אותו. יינות ריוחה ידועים בריח ה"מסריח" מעט שלהם. אני מאוד אוהב, לא כולם אוהבים.
כמו שכתבו לפני, הקפיצה הזו היתה לא נכונה לדעתי, ממליץ לנסות יינות ידידותיים יותר למשתמש, משהו אוסטרלי למשל, או אולי אפילו מארגנטינה \ צ'ילה. אפשר גם יין ישראלי. לדעתי תרגישו את ההבדל בין הסלקטד ליין ב 100-150 ש"ח
אגב,
בעיניי מספיק גם יין ב 60-80 ש"ח כדוגמת יראון, ג'אסט קברנה של טוליפ, עלמה בורדו דלתון או משהו אחר בסגנון. לשם הדוגמה, אני לא מבין המון במכוניות ומאוד תרשים אותי מכונית ב 400,000 ש"ח וכנראה שלא אבין את ההבדל בינה לבין רכב במליון ש"ח...

למעלה