אי ודאות?! אי ודעות!

hativa1

New member
אי ודאות?! אי ודעות!

אוקי, אז כולם מכירים את הביטוי אי ודאות שמשתמשים בו דיי הרבה. אנשים אומרים: "אני כבר לא יודע מה קורה איתי, ואם יש משהו שאני לא סובל זה חוסר ודאות!" ובכזה מובן משתמשים בכללי ב"חוסר הודאות". העניין הוא שחשבתי על זה. זה לא חוסר ודאות. זה חוסר ודעות! חוסר של ידע, ולא חוסרים של וידוי. כל השימושים היום בחוסר ודאות מתייחסים לשורש י.ד.ע ולא לשורש י.ד.א. נכון?

mucool2

New member
לא

אלה שני שורשים שונים, גם אם יש ביניהם קשר. גם המילה "פתאום" קשורה כנראה ל"הפתעה" אבל אף אחד לא כותב "פתעום" בגלל זה.

hativa1

New member
אז מה! פתאום זה שם עצם שלא בא

מבניין קטל... וודאות זה כן... זאת אומרת שזה כן צריך לבוא מהשורש... כמו שיש ינקות שורש י.נ.ק עבדות ע.ב.ד

uriozmor

New member
אני חייב להעיר במלוא כובד הראש

ש"אז מה" עם סימן קריאה נורא מגניב.

uriozmor

New member
זאת לא

מיוקול ענה לך כבר. "ודאות" היא משורש יד"י/וד"י, שאין לו קשר אטימולוגי לשורש יד"ע. הדמיון מקרי, כמו שקורה הרבה בעברית ובשפות אחרות. ואין לזה קשר למשקל של "ודאות".

mucool2

New member
יכול להיות גם קשר שנוצר בשלב מאוחר

כמו ש"התראה" קיבלה משמעות דומה ל"התרעה". לפעמים צליל דומה מקרב גם את המשמעות.

hativa1

New member
אם ככה, זאת אומרת שלא משתמשים

בביטוי כמו שצריך? כלומר, אם השורש הוא לא י.ד.ע, אז לא צריך להשתמש בזה בכוונה של להיוודע, כמו שעושים, לא?

ודאי - מלה תלמודית

פרושה "בטוח", ההפך מספק. למשל במסכת פסחים דף ט: דודאי דחזינא דשקל (שודאי ראינו לוקח) ולכן נראה שצדק מיוקול ואין קשר בין השרשים. ועוד, מענין, עד כמה שאני יודע, מופיע במקורות רק כתאר ואף פעם לא כפעל. הפעל חידוש של העברית הסופר-מודרנית.

למעלה