אירוח היום

InnerKid

New member
חיים - בעניין דיקרט ושפינוזה

אשמח לשמוע את דבריך בעניין ההבדל בין דיקרט לשפינוזה על רקע הטענה על מיסוד הפער שבין המחשבה לבין העולם. האם אתה טוען שהרציונליסטים בעת החדשה, דוגמת דיקרט ושפינוזה, רצו למסד פער בין המחשבה לבין העולם? לדעתי הם ניסו להסביר את העולם באמצעות המחשבה, והאופי הרציונליסטי של ההסברים הוא שפער את התהום בין מחשבתם לבין העולם.
מאור

שפינוזה

היה הרבה יותר מורכב ולקרוא לו רציונליסט זו שגיאה גמורה שכן הוא היה רציונלסיט אבל בתוך המחשבה האינסופית בתוך הוויתור על הסופיות של החיים וההבנה שהחיים הם בלתי נגמרים ולכן הוא קשור יותר לניטשה מאשר לדיקארט ורק קאנט והיגל חיברו אותו לדיקארט וחצרו עבורו דימוי שגוי

InnerKid

New member
זה די מעניין

אתה יכול להפנות אותי למראי מקומות אצל קאנט והיגל בעניין שפינוזה? בנוסף, אשמח אם תפרט מעט יותר בעניין החיבור של שפינוזה עם ניטשה

ולגבי המחשבה

אצל שפינוזה אין הבדל (אונטולוגי) בין מחשבה לטבע. בניגוד לדקארט שאצלו כל ענין מושתת על ההבדל בין העצם המתפשט לעצם החושב.

מה ענין האשמה לכאן?

ברור שהפוסטמודרניזם צמח על רגע מסוים ולא נולד מתוך עצמו ביל כל הקשר. השאלה המענינת תהיה למה דווקא ככה. ומה המכניזם שאפשר את התופעה הספציפית הזו מתוך הנסיבות שהיו.

TheHead

New member
מכניזם...

גם אם זו הייתה תגובה פיסיקלית קשה היה לדבר על מכניזם, מאחר שישנו אלמנט של כאוס. המכניזם הוא לדעתי פשוט תוצאה של קריסה - יותר מדי בלאגן וחוסר-תפקוד מצד הממסדים המקובלים בשביל להשאיר את האנשים אדישים. באותה מידה גם סינתוז הLSD היא מבחינתי מאורע חשוב. אני אשתדל לתאר מה קרס ומה החליף אותו - זו לדעתי הדרך היחידה לנסות להתמודד עם זה. זו משימה שנועדה להיכשל, להגדיר כזה מושג - אבל אם לצטט מפרשנות שקראתי על ניטשה בהקשר הפוסטמודרניסטי, המטרה היא לוא דווקא להגדיר את הפוסטמודרניזם כמו להכיר בו, וזה בתור צעד ראשון בהתקדמות הלאה.

קונטים

אני חושב שאתה מתחמק. מכניזם זו באמת מילה "קשה" אבל הדברים לא מתרככים כשמלווים מילים מהפיסיקה שאחרי ניוטון. אני רוצה להזכיר לך שקריסה היא מילה מתוך תיאוריה שנקראת מכניקת הקוונטים (ולא "התיאור-המעורפל-של-משהו שאיננו-מבינים-וממילא-אין-לא-חוקיות-בקוונטים") לדעתי יש ערך (אפילו אישי) בנסיון לרדת לעומקה של השאלה ההסטורית.

TheHead

New member
השאלה ההיסטורית

עזוב אותך מקריסה של פונקציית גל וכו´ וכו´! לא על זה אני מדבר. קשה לי פשוט לתאר מכניזם הסיטורי מסוים מאחר שמשתמע מכך תיאור דטרמיניסטי ואני לא חושב שאני יכול להציג חוקיות מסוימת. כמו שאמרתי, התיאור שאני חושב עליו הוא יותר הצטברות, שכל פעם נפלה בכמויות גדלות והולכות על כל האנשים החדשים שנולדו וגילו שההיסטוריה זה לא מה שהיה פעם. לא שאני עוזר לעצמי כרגע להבין מה לעשות... האם יש לך הצעות? אם זה לא מתאים לדיון אז אנא שלח לי דואל או מסר אישי... אני אשמח :)

ניטשה

ניטשה הוא צומת מעולה אנל קשה כי מצד אחד הוא מקדש את המודרניותואת הגעגועים לעבר - הוא רומנטי אבל יחד עם זה הוא מתנגד להיגל ולדיאלקטיקה ובזה הוא התחיל את הפוסט כי ניסה להתחמק מלחשוב בצורה דיכוטומית של ניגודים ויחד עם זאת הוא קידש את החיים ואת האלימות

למעלה