איסלנדיזם-עתיק אצל טולקין

גאנדAלף

New member
איסלנדיזם-עתיק אצל טולקין

אחד מתארי האל הנורדי הראשי xÓðinn (נא להתעלם מה-x. הוא שם מסיבות טכניות: יש בעיה בכתיבת מילה המתחילה בסימן, אות עם אקצנט במקרה הזה) הוא Allfáðr, ופירושו ´אבי-הכל´ (All-father). אחד מתארי האל הטולקיני הראשי Eru הוא Ilúvatar, ופירושו ´אבי-הכל´. יש דמיון רב בצליל של Allfáeth;r ו-Ilúvatar, והמשמעות זהה.

Y. Welis

New member
אם כי שים לב שה-v בשם בקווניה

שייכת ל´Iluuve´, ´היקום, העולם הקיים´, ולא לחלק השני. ה-Atar דומה לצורה הגותית, שהזכרת כאן בזמנו.

גאנדAלף

New member
אני יודע

אני מנחש (בלא ביסוס) שהשם Ilúvatar, שהשראת Allfáðr ניכרת בו, קדם למילים ilúve ו-atar, או שהוא הומצא ביחד עם המילים הללו. בכל-אופן ברור לחלוטין שהדמיון לא מקרי, שכן טולקין הכיר היטב את המיתוסים הנורדיים.

Y. Welis

New member
מקור השראה נוסף עשוי להיות מפינית

שם האלה השליטה קרויה Ilmatar, כאשר Ilma פרושו ´אויר´ (והמקור לשם Ilmen בקווניה); אפשר שהסיומת atar- השפיעה גם.

גאנדAלף

New member
זה נשמע קצת כמו All-Mother, אבל

הפינית אינה הודו-אירופית, ואאל"ט אין צורה דומה ל-mother (על צורותיה השונות) באותה משמעות. מעניין ששתי מילים פיניות ל´אמא´ מאוד דומות למילה העברית, והן: emo ו-em&auml. אגב, בהרצאה בפנטסיקון התכוונתי להזכיר (אך הזמן לא הספיק) שיש כמה שמות שמופיעים הן ב-Qenya והן ב-Kalevala (המיתוס הפיני הלאומי), דוגמת Ilmarinen, Aino, Untamo ו-Melatar.

bruinen

New member
../images/Emo12.gif,אני לא יודעת אם אני היחידה

שלא הבינה... אבל יש אולי אפשרות לפשט את העניין?

Luthien

New member
דה די פשוט....

הוא פשוט אומר שאחד מתאריו של האל הנורדי הראשי הוא Allfáðr, שמזכיר (מאוד) את אחד מתאריו של ארו- אילובטר גם בדמיון בהגיית השמות וגם במשמעות שלהם (כאילו, יש להם את אותה משמעות).

גאנדAלף

New member
אופתיל: מספר הפורום (441)

דבר מעניין ששמתי-לב אליו: א. מספרו של הפורום הזה הוא 441. ב. בטנגוואר כותבים את הספרות בסדר הפוך מהסדר הערבי הרגיל (לדוגמה: 42 נכתב כ24-, 144 נכתב כ441-). ג. האלבים נותנים חשיבות גדולה למספר 441. הסיבה ברורה: זהו המספר הראשון בן שלוש ספרות בבסיס 12 בו השתמשו האלבים (מקביל ל100- אצלנו). אפשר לראות זאת במקומות שונים, כמו בקואיביאניארנה, בחישובי התפלגות עמי האלבים (שימוש באחוזים), ובמספר השנים שב-yén אחת.

pallidfool

New member
תוכל לפרט עוד טיפה

על הסיבות לכך שאתה חושב שבני הלילית ספרו בבסיס 12? בנוסף, לפני לא הרבה זמן בפורום אורט מישהו טען שהוביטים השתמשו בו, והבאתי כמה נימוקים למה אני לא חושב שזה נכון... יצא טיפה מבולגן אם אני זוכר נכון, כך שאם זה מעניין מישהו שיבקש ואסביר ברור. דניאל.

גאנדAלף

New member
אני מבסס את טענתי על:

ציטוט מהקוויביאניארנה: ´ [...] מכאן הסיבה שהקוונדי מאז ומתמיד ספרו בתריסרים [...]´. * ב-Quendi and Eldar שב-WotJ חישובי התפלגות האלבים במסע הגדול ע"פ ההיסטוריונים הנולדוריים הם מתוך 144 (אחוזים): Minyar 14: Avari 0, Eldar 14 Tatyar 56: Avari 28, Eldar 28 Nelyar 74: Avari 28, Eldar 46 > Amanyar Teleri 20; Sindar ar Nandor 26 * בסינ´ קיימת המילה host שפירושה 144 (one gross, אם יותר לי להשתמש בביטוי...). * שנה ארוכה אחת (yén) כוללת 144 שנים רגילות. * בטנגוואר יש ספרות ל-10 ול-11, כמתחייב בבסיס 12. אגב, בתאריכים בנארעמארדע השתמשתי ב-A וב-B לציון ספרות אלו בשנים, המומרות לבסיס 12. * אני בטוח שקראתי איפהשהו (אם כי אני לא מצליח למצוא איפה) שהאלבים ´[...] used to count in sixes and dozens.´, או משפט דומה. מישהו יודע איפה זה כתוב? * מן הסתם יש עוד מקומות רבים ששכחתי.

Y. Welis

New member
הציטוט הוא מתוך נספח D לשרה"ט:

The Eldar preferred to reckon in sixes and twelves as far as possible.

Y. Welis

New member
גם שלי לא משהו, אבל נעזרתי במנוע

חיפוש מסויים ( http://*******.ru/database, אם אתה זוכר..).

Hermione HP

New member
אוף. זה כמו יפנית בשבילי ../images/Emo10.gif... ../images/Emo20.gif

אני כל כך רוצה ללמוד!!!! למדתם את כל זה מאתרים באינטרנט? ואיזה מהשפות כדאי לי לנסות ללמוד? *מפגינה את בורותי*

למעלה