איך

סוציולוגים, אני חושב, יתנו על כך...

תשובה מלומדת. כאת אני באמצע קריאת ספר "הבוקר שאחרי - כצד נולד סיפור אהבה", מאת ז'אן קלוד קופמן, ראש מחלקת המחקר במרכז המחקר למדעי החברה באוניברסיטת סורבון, פריז. ואני סבור שניתן בהשאלה להשליך מתשובתו לשאלה, כיצד נולד סיפור אהבה, לתשובה לשאלה, איך מחליטים לחזור בתשובה. ואלו דבריו (מהזיכרון ובלשוני): החלטה קשורה ליכולת בחירה, ובשאלת הבחירה יש שתי אפשרויות, או שלאדם יש בחירה להחליט מה הוא רוצה להיות ולעשות, או שמדובר במהלך דטרמיניסטי, והאדם הריהו כבובה הקשורה לחוט בתיאטרון בובות. רוב האנשים מאמינים בקיצוניות באחת משתי האפשרויות הנ"ל. האמת היא, טוען קופמן, ששתי האפשרויות נכונות ומשתלבות ביניהן. כלומר ביומיום האדם בוחר ומקבל החלטות קטנות או קטנטנות ולאחר זמן אותן החלטות מצטרפות לפקעת גדולה שכבר מובילה אותו מאליו בדרך חייו. עד כאן דבריו. אף לגבי ההחלטה לחזור בשאלה, ניתן לטעון כי היוצא במשך תקופה ממושכת חושב מרגיש אומר ועושה, מחשבות רגשות דיבורים ומעשים (ואין צורך לפרטן), בהם הוא בוחר. וכעבור זמן הצטברותן של אלו מוליכה אותו מאליו ליציאה בשאלה...

ואם כבר נגעתי בסוגיית הבחירה,

אתייחס כאן אף לדברי שבתאי צבי, בסיפורו האחרון שפירסם בבלוגו. כל שינוי, הידוע לנו בעולמנו, הוא תוצאת סיבה שקדמה לו. בדרך ההיקש לכל השינויים, אנו מניחים, כי אף בחירת האדם היא תוצאת סיבה שקדמה לה. בכדי לקבל את טענת הבחירה החופשית, יש לקבל אף את הטענה, כי אין טעם (=סיבה) לרצון. לדעתי מבחינה לוגית גרידא, יתכן שקימים שינויים ללא סיבה שקדמה להם ובשונה מכל הידוע לנו. אך, יתכנותה הלוגית של טענה זו, עדיין אינה מספקת בכדי שאקבל אותה (את הטענה) כנכונה. שכן גם הטענה הנגדית אפשרית מבחינה לוגית ואף יותר מסתברת כפי שנראה מההיקש לשאר השינויים המוכרים. ואם נקבל כל טענה אפשרית (ובלתי מסתברת) כנכונה אז: - יש בחירה וגם אין בחירה. - אני כתבתי את השורות הקודמות וגם מישהו אחר כתב אותן (אולי הוא גנב לי ת'סיסמה). - נכון להזהר בחציית כביש סואן וגם אפשר לחצות את הכביש ללא בדיקה שכן זה רק חלום. וכה הלאה וכולי האי ואולי...

almog4

New member
ואני אענה בשיר

על השאלה איך יודעים על משהו - אם הוא הנכון או שלא - יש שתי תשובות.
1. מרגישים, יודעים מבפנים.
2. מתלבטים כ"כ הרבה עד שמעיזים לנסות - כי בלי לנסות לא נדע. ולמה התכוונתי כשאמרתי "שיר" ? לשיר של רוברט פרוסט "השביל שבחרתי לא ללכת בו", (יש שם תרגום), בקישור כאן. אם תמצא דרך נוספת, ספר לנו.
דני

למעלה