איך פספסנו כולנו

כתבה על משפחת מיוחס:../images/Emo46.gif

משפחת מיוחס, שבחי ירושלים תולדותיה הענפים של משפחת מיוחס מירושלים פרושים על פני כ- 500 שנה רותי קדוש ארבעה דורות, מגיל שנה ועד 93, התכנסו כהרגלם בערב שבת בבית המשפחה בירושלים. מדרגות רחבות ומעקה מעוטר מוליכים מחדר הכניסה אל הקומה השנייה של הבית הנאה. רותי קפלן מובילה אותי למעלה, לחלקו השני של הבית בו מתגוררת בעלת הבית - אמה נחמה מיוחס, שירשה את הבית מהוריה. נחמה מיוחס לבית זילברשטיין, בת 93 ורק בשנה האחרונה ניאותה להיעזר במטפלת פיליפינית. בעוד כחצי שעה תצטרף גם היא לארוחה המשפחתית שהכינה בתה. הפעם, בנוסף לשולחן השבת הערוך בחגיגיות בחדר האוכל, ניצבים קוממיות שני שולחנות קטנטנים מעוטרים בדגלי הלאום, לתפארת יום הולדתה של יובל קפלן, הנכדה בת החמש, בתם הקטנה של דני ואילנה, שנולדה בדיוק ביום העצמאות החמישים למדינת ישראל. בית זילברשטיין, שהיה לבית מיוחס והיום הוא בית מיוחס- קפלן, שוכן בעורפו של בית הנשיא בירושלים והיה הבית הראשון שנבנה בשכונה ב- 1940. עד לא מכבר גרו בו בכפיפה אחת ארבעה דורות: סבתא רבא נחמה מיוחס, הבת והחתן רותי ויורם קפלן, הבן הבכור אודי, אשתו סיגל ובנותיהן עמית ותמר. יותם בן השנה כבר אינו נחשב לירושלמי מלידה. ירושלים, 1906. סבא וסבתא רבא תולדותיה הענפים של משפחת מיוחס בירושלים פרושים על פני כ- 500 שנה. לפי המסורת המשפחתית מוצאה של המשפחה בכפר מינקס שבקרבת מדריד ובעת גירוש ספרד ב- 1492 עזבו חמשת בני מיוחס את ספרד. שניים מהם, משה ורפאל, יצאו לארץ ישראל והגיעו בשנת 1510 לעיר העתיקה בירושלים והקימו בה את בית הכנסת על- שם יוחנן בן זכאי. ב- 1873, עם הנהירה אל מחוץ לחומות עזבו המיוחסים את העיר העתיקה ובנו בית גדול מידות בכפר השילוח (הוא סילוואן, במורדות של הר הזיתים) שנודע בפי הערבים בשם "דאר אבו מנחס". במלחמת העולם הראשונה נדדה המשפחה לשכונת קרית משה. יוסף מיוחס ז"ל, בעלה של נחמה ואביה של רותי קפלן, נולד ב- 1906, ילד שלישי לשמחה (אלגרה) ולחכם רחמים שהיה חבר בוועד העדה הספרדית. רותי, בתו הבכורה הידועה גם בשם אלגרה ("נורא התביישתי בשם הזה") כשם סבתה, מספרת: "היינו בקשר הדוק עם המשפחה של אבי, אני זוכרת את הביקורים בבית של סבתא בקרית משה, את אחיו, הדוד מורנו ואת כל הדודות שלי, מרקדה, סניורה, התאומות ראשל ולאה, ומרגלית, שהיו יושבות שם בשורה לבושות בשמלות ארוכות, עם צעיפים ארוכים ושקופים ומסרקים בשיער, ואני הייתי עוברת אחת אחת ומנשקת להן את גב היד, אות של כבוד במשפחות הספרדיות". לבד מייחוסו המשפחתי כס"ט נכבד, נודע יוסף מיוחס ז"ל כמקימו של החינוך המשלים בישראל (מועדוני נוער, בתי תלמיד, אכסניות נוער, בתי ספר שדה, משלחות נוער לחו"ל ועוד), כמקימה של התאחדות הצופים העבריים וצופי בתי הספר (במגזר הערבי), ומייסדו של אגף הנוער במשרד החינוך. לראשונה פגשה אותו נחמה זילברשטיין בגימנסיה רחביה בירושלים, "הוא היה בשמינית ואני אך עברתי לגימנסיה מבית- ספר למל, לכיתה החמישית. הייתי אשכנזייה והוא ספרדי טהור, ולמרות שאז נחשבתי ליפה, הוא לא הביט עליי בכלל, הוא היה מאוד פופולרי בקרב הבנים והבנות", נזכרת נחמה. שנים אחדות מאוחר יותר, מששבה לירושלים מווינה, בה למדה בסמינר למורים, הם נפגשו במקרה ברחוב ובין נחמה האשכנזייה היפהפייה עם הצמות הארוכות לבין יוסף הספרדי בעל המראה האצילי ניצתה אהבה גדולה. הם נישאו ב- 1937 בבית הוריה של נחמה. "זה היה אירוע מאוד נעים לאשכנזייה כמוני, להגיע למשפחה של ס"ט. מה פתאום, הם לא דחו אותי", היא מתקנת את דברי בתה. "חמותי (סבתא שלך) אהבה אותי אהבת נפש למרות שלא היתה לנושפה, כי היא דיברה רק לדינו". נחמה מצביעה על הטבעת של ה"נונה" (סבתא) שתעבור בבוא היום לרותי.

משפחת מיוחס -חלק ב'

- איזה בית היה לכם, ספרדי או אשכנזי? נחמה: "בית עברי שהיתה בו אהבה גדולה". נחמה מיוחס נולדה בירושלים ב- 1910, הסבא שלה נקרא בפי הירושלמים "הרוסי" ומכאן למדה שעלה לעיר הקודש מרוסיה. היא ניצלה את כישוריה כדוברת אנגלית, צרפתית וגרמנית והקימה אולפנים ללימוד עברית, בתחילה לעולים הייקים שנמלטו לירושלים עם עליית הנאצים בגרמניה. "באותה תקופה עבדתי בהתנדבות כי ככה זה היה נאה", היא מסבירה. הדור השני שני ילדים נולדו לנחמה וליוסף, והם דור עשרים לס"ט בירושלים: רותי קפלן, המשמשת בשנים האחרונות כסגנית מזכיר הכנסת וראש קשרי חוץ של הכנסת, ואחיה הצעיר ממנה בארבע שנים, גיורא מיוחס. בית המשפחה בירושלים, שהוקם על ידי זאב זילברשטיין, אביה של נחמה, שוכן באזור שנחשב לאחת מזירות הקרבות במלחמת העצמאות. רותי זוכרת מילדותה את החיילים הבריטיים בחצרו האחורית של הבית ואת הדי המלחמה הקשה שהתחוללה בקטמון הסמוכה. באחת ההפגזות הקשות נהרג אחד הדודים, ואילו יוסף מיוחס, שהלך לצדו במרחק קצר מהבית, נפצע ורגלו נקטעה. "זו היתה תקופה קשה ביותר, אמא רצה בין הפגזים להביא לאבא אוכל לבית החולים, ואת מה שהוא השאיר היא הביאה הביתה לאחי גיורא ולי. לאחר המלחמה נסענו לשנה לניו יורק ושם התאימו לו פרוטזה", נזכרת רותי. "בעלי היה ראיס גדול, ולמרות הפציעה הוא לא החסיר אפילו יום עבודה אחד", מעידה עליו נחמה. בשנת 1974, באחת הנסיעות שלו בעולם כיועץ בינלאומי לחינוך משלים, למנילה בירת הפיליפינים, נפטר יוסף מיוחס מהתקף לב בגיל 68. הרוח ההתנדבותית של בית מיוחס מלווה את רותי קפלן ומשפחתה גם היום. היא שימשהנציבה בינ"ל של הצופים ובתקופה שעבדה כעובדת סוציאלית ליוותה את קליטתם בארץ של העולים ממושבי מטה יהודה, היתה קצינת מבחן לנוער, עבדה במרכז לגמילה מאלכוהול וגם יזמה פרויקטים התנדבותיים ובהם תוכניות סיוע לדיסלקטים. "על קבר אבי נשבעתי שאמשיך את דרכו, וכך עשיתי" היא אומרת. אחיה הצעיר, גיורא (שלמה) מיוחס, מייסד המפעל "גדות פטרו כימיקלים" במפרץ, מתגורר בחיפה, נשוי לרותי, אב לשתי בנות, תמר ויעל וסב לארבעה נכדים. "בהיותו אב לבנות הוא האחרון במשפחתנו שנושא את השם מיוחס", אומרת רותי. בעלה של רותי, עו"ד יורם קפלן, נולד במאה שערים (שלא היתה אז חרדית) והוא מושך אחריו ייחוס משל עצמו, בהיותו נינו של זרח ברנט, ממייסדי אם המושבות פתח תקוה. "תארי לך, כמעט קראו לו זרח", נחרדת אשתו. הם נפגשו בצופים, ביחד יצאו עם הגרעין להגשים בקיבוץ בית העמק, אך שבו לירושלים ולפני כ- 40 שנה הקימו חופה בבית הוריה וסביה של רותי, שהוא הבית בו גידלו גם הם את משפחתם. הדור השלישי, הדור הרביעי יורם, חובב אופנועים וג'יפים ידוע הדביק באהבתו גם שלושת בניו, אודי, דני וצביקה, ועכשיו גם הנכדים רוכבים על הגל. קצת לפני ארוחת השבת המשפחתית דהרו על ההארלי דוידסון הבן אודי ובתו הבכורה, ברחבי השכונה. אודי, הבכור, 38.5, ואשתו סיגל, 35, בת רמת השרון, נשואים שמונה שנים. הם הכירו באמצעות הגיסה, אילנה. לפני כשלוש שנים עזבו את ירושלים לטובת בית ביישוב הקהילתי שריגים שבעמק האלה. אודי מנהל את היקב המתהווה בקיבוץ נתיב הל"ה, סיגל מלמדת חינוך גופני במסגרת החינוך המיוחד בירושלים ושלושת הילדים, עמית בת 6, תמר בת 4.5 ויותם בן שנה וחודשיים לומדים במסגרות חינוכיות ביישוב. אודי עושה מילואים בחיל האוויר, מסתדר לא רע (לפחות כך אומרת סיגל אשתו) עם המשכנתא, ואת זמנו הפנוי הוא מקדיש למשפחה. "ההורים שלי הם חלק מדור שהקים את המדינה, אני והאחים שלי נולדנו בירושלים הקיימת במציאות ישראלית, אבל אני והאחים שלי לא מוצאים את עצמנו בירושלים שהפכה לעיר של פקידים. למרות שהיה לי חבל לעזוב את העיר מצאנו יישוב שקבוע בנוף ישראלי, עם חיבור לחוץ ולנוף, קנינו מגרש והקמנו עליו בית. לפרנסתי אני מייצריין ישראלי כשר, בעמק האלה, במקום בו ייצרו יין גם לפני 2000 שנה", הוא אומר. "שתי הבנות שלנו נולדו בבית ההורים ויש לי זיקה עמוקה לירושלים", מוסיפה אשתו סיגל. "אבל כירושלמים החיים שלנו התנהלו בתוך הבית פנימה, לכן בחרנו להקים בית במקום שנוח לגדל בו ילדים, עשינו את זה מסיבות פרקטיות, לא חשבנו על השורשים". מארוחת הערב המשפחתית נעדר הפעם דני, שנסע לטיול ג'יפים עם החברים מהצופים וגרעין הנח"ל. "הטיול הבא הוא טיול נשים ודני יישאר בבית עם הבנות", אומרת אשתו אילנה, שהגיעה לארוחת הערב אצל החותנים מלווה באביה (שעלה מהולנד לישראל לפני 41 שנים) ושלוש בנותיה, התאומות אופיר ושחר בנות 10 ויובל בת ה- 5. דני קפלן, 37, סמנכ"ל בחברה לייצור רכיבים אלקטורניים, עורך דין בהכשרתו (אילנה: "אבא של דני חלם שהוא יצטרף אליו למשרד עורכי הדין שלו, אבל במהלך הסטאז' דני הבין שזה לא בשבילו"), ועושה מילואים ביחידת החילוץ הארצית. אשתו אילנה, 36, היא מורה לחינוך מיוחד. הם הכירו, איך לא, בגרעין הנח"ל של הצופים שיצא לקיבוץ הדרומי טללים. אילנה: "חמישה זוגות מהגרעין שלנו התחתנו. לא, חס וחלילה, אף אחד לא התגרש". ביום נישואיהם לפני 11 שנים הם היו בכותרות, שלא ברצונם, כשהרב, שהיה אמור להשיאם שכח להגיע לטקס והשניים נישאו באמצעות הפלאפון של אחד האורחים, יו"ר הכנסת דאז דב שילנסקי (רותי קפלן היתה ראש לשכתו), אצל רב אחר שניאות לקדש את בני הזוג. הם גרים במושב גינתון באזור בן שמן, צמודים לאחותה של אילנה, שגם היא מגדלת תאומות בנות עשר, וכל הארבע לומדות בכיתה אחת בבית ספר באזור מודיעין. לפני שנה שקדו התאומות אופיר ושחר על עבודה שהוקדשה לסבא רבא יוסף מיוחס. "אני יודעת שנקטעה לו הרגל במלחמת השחרור", אומרת שחר. "והוא הקים את הצופים בישראל", מוסיפה אופיר. בתקשורת ישראלית טיפוסית, באמצעות הטלפון הסלולרי, מסביר דני הטייל: "יש לנו מנטליות של ישראלים יפים", ואילנה רעייתו, מוסיפה: "הדבר הבולט בנו הוא האכפתיות והמוערבות הפוליטית שלנו, דני ימני ואני שמאלנית, והוויכוחים עפים עד לב השמיים, אבל החלום המשותף שלנו הוא לעבור לצפון ולהקים באחד היישובים פנימייה לנוער שוליים". צביקה קפלן, 32, בן הזקונים של רותי ויורם, התחתן עם עינת לפני חצי שנה בטקס מיוחד ושוויוני. "הוא הילד הרוחני שלנו", אומרתאמו, שמחכה שיטלפן מתאילנד בה הוא מטייל עם אשתו. "אני מתעקש לא לקיים את הקשר עם אחי הצעיר באמצעות אי מייל. הודעתי לו שהוא מוזמן להתקשר אליי בכל זמן ומכל מקום בעולם, קולקט, על חשבוני", אומר אודי, האח הבכור. בחג הפסח האחרון, למרות שההורים רותי ויורם נסעו לחו"ל, הקפידו האחים ובני משפחותיהם לחגוג ביחד את ליל הסדר, בצימר בגליל. "אנחנו לא חיים באותו מקום, אבל הקשר קיים כל הזמן", מעיד אודי. "ההתכנסות המשפחתית חשובה מאוד בעינינו, יש בה ערכים של מסורת, אהבת המשפחה ויחס של כבוד, כולל הנינים, לסבתא נחמה וליתר בני המשפחה", אומרת רותי. - ייחוס הס"ט הוא ערך נוסף במשפחה? רותי: "לא גדלנו כילדי האריסטוקרטיה הספרדית. להפך, בילדותי מרדתי בהיסטוריה המשפחתית שלי, אני לא יודעת לדינו ולא יידיש, רציתי להיות ישראלית ובחרתי בפשטות. היינו אידאליסטים והלכנו לשרת את המדינה, כך גם חינכו את הילדים שלנו ולכן ברור לי שהם לעולם לא יעזבו את הארץ. אני יודעת שהמורשת המשפחתית שלנו זורמת לנו בדם, אבל כילדה מאוד דאגתי שיחשבו שאני מיוחסת בגלל שמי, וכיום אני מצטערת כשאני חושבת שהשם מיוחס ייעלם בדור הבא".

רותי ב.

New member
היה מרתק לקרוא, פרק

של נוף הארץ של השורשים בירושלים, של כל כך הרבה דורות, מהגירוש דרך הפרקים הכי מרתקים בהיסטוריה שלנו, עד לימים אלו ממש - סיפור מרתק ונפלא, ועצוב שזה הדור האחרון לשם מיוחס, שעומד להעלם מהדורות הבאים. מאיפה אספת את כל המידע הזה?

רותי ב.

New member
סיפור מרתק....

עוד מעט אמשיך לקרוא.. חבל שעוד אנשים קצת דלגו על פיסת ההיסטוריה הזו.

רותי ב.

New member
איך פספסנו כולנו

את ההודעות המרתקות האלו??? היידה לקרוא, פרק שאסור להחמיץ, בתולדות,

למעלה