איך פועל האולטרסאונד על התא החי?

ב ן ח ו ר י ן

Member
מנהל
איך פועל האולטרסאונד על התא החי?

למרות השימוש הגובר והולך באולטרסאונד לצורכי טיפול וריפוי, עד היום האינטראקציה בינו לבין התא החי לא היו ברורים. מחקר חדש מגלה את פשרן של הבועות אשר נוצרות ברקמות גופנו תחת השפעת גלי האולטרסאונד. הסיבה לכך היא האנרגיה המכנית שמופעלת על ממברנת התא (שתי שכבות חד-מולקולריות של שומן) אשר גורמת לחלל התוך- מברני לתפוח ולהתכווץ ואז נוצרות בועות ברקמה. ככל שעוצמת הגל האולטרסאונד גבוהה יותר, כך ההשפעה על ממברנת התא וחלבוני התא גדולים יותר עד כדי הריסתם (לכן אולטרסאונד משמש בשנים האחרונות גם להריסת תאים סרטניים). קישור לידיעה על האולטרסאונד

peach20

New member
גל נושא אנרגיה בתדר מסוים...

הרי אולטרסואנד הוא גל קול (זה בעצם דופלר, לא?) ואז הוא נושא אנרגיה מסוימת- אבל איך אפשר לחזק את האנרגיה הזו- הרי אם עושים זאת, מקטינים את משרעת הגל ואז מגיעים לטווח של גלים שהם כבר לא גלי קול- נניח גלי קרינת X והלאה...לא?

deathcaster

New member
קצת סדר

אולטרסאונד הם גלי קול בתדירות גבוהה מזו שאדם יכול לשמוע דופלר הוא אפקט פיזיקאלי הקשור לגלי קול גלי קול נושאים אנרגיה קינטית, בשונה מגלי אור או קרני איקס הנושאים אנרגיה אלקטרומגנטית. גלי קול הם גלי אורך, קרינת איקס זה גלי רוחב, קול לא יכול להפוך לקרינת איקס עם שינוי משרעת, אלה גלי אחרים לגמרי.

deathcaster

New member
אופס

הכוונה שלי היא שדופלר אינו גל קול כפי שהאפרסק רשם, אלא שזה אפקט המתבטא בגלי קול. כמובן שהוא מתבטא בגלים אחרים. תודה על התיקון

ועוד תיקון קטן

גלי קול הם גלי רוחב בעוד קרינה אלקטרומגנטית (כמו לדוגמה קרינת X) הינה גל אורך.

uzi2

Active member
התבלבלת

זה בד"כ הפוך, אם כי החלוקה לגלי אורך וגלי רוחב, לא תמיד פשוטה.

אכן התבלבלתי ומהסיבה הכי מוזרה

היה לי משום מה בראש שגלי אורך הוא השם לגלים בעלי אמפליטודה שניצבת לכיוון ההתקדמות וגלי רוחב מייצגים גלים בהם כיוון האמפליטודה זהה לכיוון ההתקדמות, וכעת אני מנסה להבין מה בשמות גרם לי לבלבול. המוצא הישר יבוא על שכרו.

עוד קצת סדר ונקיון

אתה מבלבל בין הקשר אורך גל-אנרגיה ואנרגיה כללית, וכן בין תדר למשרעת. פוטון בעל אורך גל קצר יותר הוא בעל אנרגיה גבוהה משל פוטון באורך גל ארוך יותר. אבל, אם רוצים להגדיל את האנרגיה הכללית, צריך לשלוח יותר פוטונים. בשפה "גלית", שהיא הרלוונטית לגלי קול (כולל אולטרסאונד), צריך להגדיל את משרעת הגל, שהיא העוצמה שלו. כלומר, הוא יתנדנד באותו *תדר* (אותו מספר נדנודים לשניה), אבל ב*עוצמה* (עד כמה כל שיא מגיע) גבוהה יותר. משרעת = אמפליטודה = כמה גבוה מגיע כל שיא. תדר = כמה השיאים קרובים זה לזה בזמן.

peach20

New member
לא הבנתי- גל קול הוא לא גל אלקטרומגנטי?

איזה עוד גלים יש שהם לא אלקטרומגנטיים?

uzi2

Active member
הרחבה: למעשה העוצמה

כלומר צפיפות שטף האנרגיה שנישא על ידי הגל, תמיד פרופורציונלית לריבוע האמפליטודה.

uzi2

Active member
מרבית הגלים שאנחנו מכירים

הם או גלים של תנודות בחומר (למשל גל קול, למשל גלים של חום, למשל גלים בים) או גלים אלקטרומגנטיים. קרינת X היא גל אלקטרומגנטי. אולטרהסאונד, גל קול בתדירות מעל לתחום השמיעה (אולטרהסוני) הוא גל של תנודות בחומר. שניהם נושאים אנרגיה, אבל מדובר במהויות שונות. יתרה מכך, אם נשנה את האמפליטודה של גל מסויים, הוא עדיין יהיה גל מאותו הסוג. דווקא שינוי התדירות (או אורך הגל שיש קשר בינה ובין התדירות משפיע על מהות הגל מבחינת הקטלוג שלנו (למשל ההבדל בין גל קול בתחום השמיעה לאולטרהסאונד, למשל ההבדל בין אור נראה לקרינת X).

deathcaster

New member
נראה לי שרצית להמשיך לכתוב

עוד משהו
"דווקא שינוי התדירות.............." אחרי הסוגריים היית צריך לכתוב עוד משהו.... כנראה השעה המאוחרת

למעלה