איך עוזרים?

איך עוזרים?

אתן כאן רקע מאיפה אני מביא את הדברים שאומר כאן, אני רוצה להדגיש שהם לא בהכרח נכונים ושבכלל יש גישה רווחת שבענייני פסיכולוגיה אין אמת אחת. סיימתי תואר ראשון במדעי ההתנהגות (פסיכולוגיה אנתרופולוגיה וסוציולוגיה), החבר הכי טוב שלי יהיה פסיכולוג מוסמך עוד חודשיים- הוא העביר ומעביר לי עדיין עקרונות פסיכולוגיים וטכניקות שהוא למד ולומד, אני בטיפול כבר בערך שנה, ואני קורא כרגע ספר שנקרא "עקרונות הפסיכותרפיה (טיפול פסיכולוגי)" שהוא ספר שקוראים אנשים שלומדים להיות מטפלים פסיכולוגיים (חלק מחומר הלימוד שלהם). אם יש משהו שקיבלתי מכל המקורות שציינתי כאן זו ההסתייגות שנותנים מטפלים כל פעם מחדש על ההבחנות שהם נותנים ובכלל על הנלמד בפסיכולוגיה מתוך הכוונה לומר (והמרצים שלי גם היו אומרים את זה במפורש) שפסיכולוגיה אינה מדע מדויק! ברוב המקרים אין דרך התנהגות, הרגשה או חשיבה אחת שנכונה לכולם. מכל אלו גם למדתי שעזרה שנותנים מטפלים צריכה להיות בדרך כלל בצורת הצעה- הצעת פתרון לבעיה, הצעת פרשנות למקור תחושה או בעיה או סימפטומים. גישת ה tough love היא משהו שמטפלים צריכים להשתמש בו לעתים יותר רחוקות וגם אז צריך מספק ידע וניסיון כדי לדעת בדיוק את העיתוי והמינון הנכון שלה. מכל מה שכתבתי כאן לקחתי לחיים את זה שאם מטפלים מוסמכים לרוב עוזרים בצורת הצעות אז על אחת כמה וכמה אני שאין לי הכשרה אעשה זאת! מכיוון שאין לי הכשרה אני גם לא חושב שארשה לעצמי להגיד למישהו מה לעשות בביטחון מלא שזו דרך הפתרון הנכונה היחידה ולא אומר לאדם גם שמה שהוא חושב, אומר או מרגיש זה בטוח טעות מוחלטת! אני חושב שצריך לזכור שלאנשים שונים עוזרים דברים שונים, אחרי הכל זו הסיבה שהפסיכולוגיה מלאה בכל כך הרבה גישות וטכניקות טיפול ובכל כך הרבה תיאוריות לגבי אישיות הבן אדם.

Kutaly

New member
לא מדע מדוייק?

תמצא לך מורים אחרים! מי שאומר שפסיכולוגיה זה לא מדע מדוייק, גם לא מבין מה זה מדע מדוייק וגם, יותר חמור, עוצר את המחקר המדעי בתחום. נכון, הפסיכולוגיה כמדע עוד לא נחקרה מספיק ולא מפותחת כמו שהיינו רוצים, אבל להגיד לסטודנטים לפסיכולוגיה שזה לא מדע מדוייק זה הכי גרוע גי אז זה מדכא את הסקרנות שלהם והיצר לחקור ולהוסיף למדע.

ar29041

New member
אבל

יכול להיות שדווקא העובדה שזה לא מדע מדוייק מושכת אנשים. אני נניח מתעניין במטמתיקה בגלל השלמות שלה, אבל זה ידוע שהמציאות שלנו היא הרבה יותר מורכבת. להיפך, זה דווקא מעורר סקרנות לפי דעתי.

Lichy87

New member
איך זה לא הגיוני?

מדע מדויק זה 2+2=4 ואי אפשר לראות את זה אחרת, זה מדויק. אבל להגיד למישהו יש לך חרדה חברתית ואתה חייב לקחת את התרופה הספציפית הזאת, זה כבר לא עובד. הכוונה היא שלכל מטופל מתאימה גישה אחרת. כי כל אדם הוא שונה לגמרי ולכל אדם הח"ח מתבטא בצורה אחרת. אי אפשר להגדיר כל אחד בצורה מדויקת ולתת לו טיפול אחד קבוע. זה משתנה. דווקא בגלל שזה מדע לא מדויק זה מוסיף לסקרנות ולמגוון האפשרויות ולגילויים החדשים במדע הזה.

Kutaly

New member
זה אלמנטרי

להגיד ש2+2=4 זה לא מדע! זאת אמונה. בשביל להתייחס למשהו בצורה מדעית אז צריך להגיד ש2+2=4 בהסתברות השואפת ל1 כשיחידות המידה של כל האיברים שוות. באותה מידה טיפול מסויים לסמפטום מסויים יוביל לתוצאה מסויימת בהנחה שמדובר בבנאדם מסויים. אם זה בנאדם אחר אז מתחילים להצטבר לנו גורמים שאנחנו לא יודעים. מה שאומר שהפסיכולוגיה כמדע עוד לא מפותחת מספיק, או לפחות לא כמו שהיינו רוצים, אבל לא מוריד כהוא זה מהמדוייקות שלה. אל תשכחי שרק לפני פחות מ100 שנה התחילו לייצר אנטיביוטיקה בצורה תעשייתית. את רוצה לחשוב איפה היתה הרפואה המודרנית אם כל המורים היו קובעים בכזאת פסקנות שאין פה מדע מדוייק?

היפותטית יכול להיות

שפסיכולוגיה תהיה מדע מדויק בעתיד. התחום הכי קרוב למדע מדויק בפסיכולוגיה הוא נוירופסיכולוגיה (חקר המוח בהקשר של התנהגויות, מחשבות ורגשות) וגם שם היה לי מרצה פרופסור לזה שאמר בבירור שאנחנו רחוקים מאוד מלהבין את כל הקשרים וההשפעות של המוח לפסיכולוגיה. דרך אגב למרות המרחק הזה הוא אחד החוקרים הנלהבים שראיתי בחיי! גם אני אהבתי מאוד את הקורס הזה (שהיה בכלל קורס בחירה) למרות שהוא קשה מאוד, נהניתי ממנו מאוד והוא עשה לי חשק לעוד! לדעתי גם במה שקשור לתחומים אחרים בפסיכולוגיה, עצם זה שאין טיפול/גישה אחת מספק גיוון גדול שרק מאפשר ליותר אנשים להיכנס לעבוד במה שקשור לפסיכולוגיה וגם מספק דיון ענף בין אנשי הגישות השונות :)

למעלה