איך נכון להגיד ?

4תאיר

New member
איך נכון להגיד ?

1)אני הולכת/נוסעת / בדרך *לבית*? או אני הולכת /נוסעת/ בדרך *הביתה*? 2) אני קוראת או אני קוראה? תודה.

גנגי

New member
הולכת/נוסעת הביתה - וקוראת.

הצורה "קוראה" היא ספרותית ואין משתמשים בה בדיבור. ואין צורך לנסוע בדרך הביתה, אפשר פשוט לנסוע הביתה.

f o f o

New member
"קוראה" היא לא צורה תיקנית בת ימינו

האקדמיה ללשון קבעה: פעלים בגזרת נל"א הם כדין גזרת השלמים. על-כן: כמו שנאמר כותבת כך נאמר קוראת. קוראה היא צורה אנלוגית לגיזרת נל"י שבעברית התקנית של ימינו איננה קיימת.

or99

New member
קוראה זה דווקא לפי גזרת השלמים.

כמו "אש אוכלה". ראה בשרשור שקישרתי אליו בתגובתי.

גנגי

New member
זה לא קשור.

מה שקשור זה שהצורה המקובלת כיום היא "אוכלת" ו"קוראת". תגיד לי, כשאתה מדבר אתה אומר שהחברה שלך אוכלה פיצה, או אוכלת פיצה? אתה אומר שהיא קוראה ספר, או קוראת ספר? הצורות "קוראה" ו"אוכלה" מזכירות את שירי ביאליק, ולא בכדי. הן היו מקובלות בתקופתו, אבל בשפה העכשווית הן אינן מקובלות.

or99

New member
אוכלה אני לא אומר...

והאמת שגם קוראה לא, אבל שמעתי הרבה שאומרים קוראה, מקנאה, ממלאה (גם אם ללא הא'). אני מניח שגם השואלת שמעה את הצורה הזאת, אחרת היא לא הייתה שואלת.

arie86

New member
../images/Emo45.gif

גם אני שומע הרבה שאומרים "מקנאה", "ממלאה" ו"קוראה". אני בדר"כ מתקן, בנימוק שהובא לעיל. זה די צורם. אין צורך לתקן?

גנגי

New member
אה, אה, אל תערבב!

יש הבדל גדול בין "קוראה" לבין "מקנאה"! בבניין פיעל אכן שתי האפשרויות קיימות גם בעברית המודרנית. אבל בבניין קל לא ולא.

or99

New member
מה הכוונה "בעברית המודרנית"?

האם הכוונה לעברית לפי החלטות האקדמיה או לעברית הנוהגת כיום? * לפי החלטות האקדמיה: ככל הידוע לי, האקדמיה אסרה את האנלוגיה לל"ה ותו לא, ולכן כל הצורות האלה מותרות בכל הבניינים, אלא שיש לבטא את הא' כמו בגזרת השלמים. * העברית הנוהגת כיום: היום באמת לא שומעים את הצורות האלה עם הא', אבל כן שומעים אותן ללא א': ממלה, קורה, מקנה. אני לא שמתי לב שהחלוקה שהבאת בין הבניינים קיימת בעברית הנוהגת כיום. בכל הבניינים לא מקובל לבטא את הצורות עם א', ובכל הבניינים מקובל לבטא את הצורות ללא א'. ולשאלה האם יש לתקן: אם הולכים עפ"י האקדמיה, אכן יש לתקן משום שהיום מבטאים ללא א' באנלוגיה לגזרת ל"ה, וזו צורה לא תקנית לפי האקדמיה. אני באופן אישי לא מתקן צורות שמופיעות אצל חז"ל.

הִיא יוֹשְׁבָה לַחַלּוֹן

הִיא יוֹשְׁבָה לַחַלּוֹן וְשׂוֹרְקָה שְׂעָרָהּ, בְּעֵינֵיכֶם הִיא פְרוּצָה וּבְעֵינַי הִיא בָרָה זה טוב לשעור ספרות של ביאליק, לא לשיח היום יומי.

../images/Emo26.gif../images/Emo26.gif

אני נוסע לבית(le bayt) - לא מיודע אני נוסע לבית(la bayt) - מיודע אני נוסע ביתה(bejtah) - לא מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע הביתה(ha bajtah) - מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע לבית ספר(le bejt sefer) - סמיכות, לא מיודע אני נוסע לבית הספר(le bejt ha sefer) - סמיכות, מיודע אני נוסע בית ספרה(bejt sefra) - סמיכות, לא מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע בית הספרה(bejt ha sefrah) - סמיכות, מיודע עם ה' הכיוון הבחירה באחת הצורות היא לטעמי עניין סגנוני.

תיקון קטן

אני נוסע לבית(le bayt) - לא מיודע אני נוסע לבית(la bayt) - מיודע אני נוסע ביתה(bajtah) - לא מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע הביתה(ha bajtah) - מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע לבית ספר(le bejt sefer) - סמיכות, לא מיודע אני נוסע לבית הספר(le bejt ha sefer) - סמיכות, מיודע אני נוסע בית ספרה(bejt sefrah) - סמיכות, לא מיודע עם ה' הכיוון אני נוסע בית הספרה(bejt ha sefrah) - סמיכות, מיודע עם ה' הכיוון הבחירה באחת הצורות היא לטעמי עניין סגנוני.

or99

New member
../images/Emo45.gif ורק בקשר לסמיכות...

שוב, יש "בארה שבע", "ארצה הנגב" וכד'.

or99

New member
אני נוסע ביתה:

התעתיק הנכון במקרה זה הוא bayta כמו: "אֱלֹהִים מוֹשִׁיב יְחִידִים בַּיְתָה, מוֹצִיא אֲסִירִים בַּכּוֹשָׁרוֹת" (תהילים סח,ז) beta - רק בסמיכות. ומדוע הוספת ה' המגמה לסומך? ככל הידוע לי ההוספה היא לנסמך דווקא, כמו בפסוקים שם וכמו "בְּאֵרָה שָּׁבַע" (בראשית מו, א).

4תאיר

New member
אז מה בסוף?יש החלטה?מקור מוסמך?

אני נוסעת לבית? או אני נוסעת הביתה? אתה בדרך לבית? או אתה בדרך הביתה? בעצם מה ההבדל לבין שם עצם אחר למשל : לכיתה , לחדר וכ'ו? ואת מקנאה? או את מקנאת?

גנגי

New member
יש החלטה,

אם תסתכלי בתשובה שלי למעלה תוכלי לראות תשובה מוסמכת, פשוטה וברורה. מה לעשות שתמיד יש כאלה שחייבים לסבך כל עניין. אבל זה לא אומר שזה באמת מסובך כמו שהם עושים מזה.

למעלה