איך מתחילים?

איך מתחילים?

השאלות החוזרות ונישנות בפרום הן: איך מתחילים? עם איזה עץ? היכן רוכשים? כמה עולה? כיצד מטפלים כיצד מעצבים ועם אילו כלים? התשובות עד כה בדרך כלל כלליות ותיאורטיות ביותר, אנסה לתת תשובת מעשיות לחלק מהשאלות. גידול וטיפול בבונסאי הוא תהליך מורכב של שנים רבות ומצריך אורך רוח רב ואין בו סיפוקים מיידים. ולכן מעטים החובבים המתחילים שמתמידים, לדעתי הדרך להתמדה היא ע"י השגת עץ הדומה ביותר לבונסאי במהירות האפשרית. עץ בונסאי מתקדם או קרוב לזה עלול להיות הוצאה ניכרת, אם בכלל ניתן לרכוש אותו בארץ, ומצד שני טיפול חובבני עלול להוריד השקעה ניכרת לטמיון. בדרך כלל ממליצים מומחי הבונסאי בארץ על להתחיל עם עץ זית. כאן המקום לציין שעץ הזית הוא העץ האהוב עלי ביותר (סאן מקום לסקר נוסף). אין עץ יותר ישראלי מעץ הזית ותמיד חורה לי שהוא נקרא "זית אירופאי" בעיניי הוא ""זית ישראלי" והגיוני בעיניי שישראל היא המקור לכל הזיתים באירופה... עץ הזית קשוח הדרך היחידה כמעט להרוג אותו היא עודף השקיה ולכן לכאורה הוא מתאים לחובב המתחיל – ולא כן היא. עץ הזית גדל בטבע לאט מאוד, בתנאים מבוקרים יש לו צמיחה מהירה יותר ועדיין יחסית איטית. עץ הזית קשה מאוד לעיצוב – בעיקר בסגנון הבונסאי היפני הקלאסי. ולכן לעניות דעתי בכלל אינו מתאים כעץ ראשון לחובב המתחיל. שאר עצי ארץ ישראל - גם אותם אני מעדיף תמיד – קשים לגידול ובעיקר לעיצוב – ולכן לדעתי כדאי להתחיל עם ערער. ערער כמעט מכל סוג שהוא, אני מעדיף כמובן "פרוקומבנס", אבל מאוד קשה למצוא מתאים (ראה בהמשך) או "פרינס אוף ווילס" לשניהם עלווה קטנה וצפופה – אולם כמעט כל ערר יתאים. איך ומה בוחרים – כל האמור להלן הינו כהצעה לחובב המתחיל להגיע במהירות לעץ הקרוב לבונסאי. עץ הנשתל במיכל מאט מאוד את קצב גידלו, בבונסאי בדרך כלל אנו מגיעים כמעט למיכל הקטן ביותר בו העץ יכול להתקיים, ולכן קצב הגידול בעיקר של הגזע נבלם – המשמעות שלעיצוב בונסאי נחפש את הגזע המושלם לפחות מבחינת הגודל (במקרה הזה העובי כן חשוב...). במקרה זה מוצע כגזע מתאים הגזע המפותל והעבה ביותר שנאתר. ככל שנרכוש עץ עם גזע מתאים יותר כך נגיע במהירות לעץ בונסאי. כמה זה עולה- ערר במיכל קטן של 5 ליטר עולה 30-40 ₪, ערר דלי של 10 ליטר עולה 60-70 שח" ערערים במיכלים גדולים יותר יגיעו עד 250 ₪ אם לא "יטרפו"
אותי אמשיך בעיצוב וכ' - או אולי מישהו אחר?... בינתיים דוגמה: ערער שעלה 30ש"ח

אולמוס

New member
מומלץ להעביר לסעיף הודעות נבחרות

ההמלצה של כרמי - אלמנטרית ומפורטת, הייתי מוסיף למתחילים אולי גם את פיקוס בנימינה אם כי רוב הסדנאות שהדרכתי בהם מתחילים היו דווקא עם ערערים משני הסוגים שהוזכרו. מענין שלמרות שלחברים בחלק מאותן סדנאות היו מספר אפשרויות בחירה בין מחטניים לעלוותיים רובם ככולם בחרו ב-2 עד 3 מיני ערערים לאו דווקא עפ"י המלצה זו או אחרת. סאן תאי - לעבודה - מציע להעביר את ההודעה של כרמי ל"הודעות נבחרות"

סן תאי

New member
תודה כרמי על השרות

וההמלצה כמובן מתקבלת, ההודעה נוחתת מיד בקטגוריית הודעות נבחרות.

סן תאי

New member
ואגב..

ההודעה שלך הציתה בי רעיון לפתוח גלריית עצים של לפני ואחרי, מה דעתכם?

ממליץ...

פיקוס אכן בלתי הריג - אבל עם בעיות עיצוב - לא מתאים כעץ ראשון. רעיון של לפני ואחרי - מצוין - רק שמעטים מצלמים לפני... תודה, כמובן שיהיה המשך...

minigan

New member
ערער כבונסאי למתחילים

מאמר מבורך. ערער מפותח ומסועף הינו בסיס מצוין ל"הוקוס פוקוס" ולא סתם זהו הנושא החביב על אמני בונסאי בסמינרים וסדנאות. מתחילים מצמח זול יחסית ושיחי למראה ובמהלך מספר שעות עומד מוצר 1/2 מוגמר לתפארת מדינת ישראל. ערערים ובמיוחד פרוקמבנס מצוינים למטרה זו בגלל יופיים, הגמישות של הענפים הארוכים והיותם "כחומר ביד היוצר". בזית הנפלא קשה להגיע לביצוע אותו טריק מהיר. ההסתייגות שלי מתחילה מהשלב שאחרי ה"הוקוס פוקוס". בונסאי ערער אינו צמח קל לתחזוקה ואינו חש "בבית" בכל אזור אקלימי בארץ. ההשקיה, הדישון, הגיזום והציבוט השוטפים דורשים ידע, מיומנות וסבלנות שאינם נפוצים בקרב המתחילים בתחום. אני חושש שמפח הנפש מכשלון בהמשך העיצוב והתחזוקה יגבר על הסיפוק המיידי שבעיצוב ראשוני מהיר. מה דעתך?

ערער כבונסאי למתחילם

אתה יותר מצודק כי תחזוקת הערער הרבה יותר קשה מתחזוקת הפיקוס או הזית. הרעיון במאמר זה, איך לגרום לחובב המתחיל להתמיד, הכוונה לחובב שלאחר העץ הראשון ירכוש ויעצב עצים נוספים, וכמובן שכעץ שני - עץ זית. אני מאמין, כי חובב אשר יגדל עץ אשר נראה מיד כבונסאי, יתמיד ויוסיף עצים לאוסף שלו. אכן אתגר הוא לתחזק בונסאי בכלל וערער בפרט, אבל לחובב מתחיל האתגר בתחזוקה של עץ דמוי בונסאי עדיף על הצפייה (הארוכה) לגידול בונסאי מעץ עם תחזוקה נוחה. גם אם לא יעמוד באתגר העץ הראשון, הרי שירכוש נסיון הן בעיצוב והן בתחזוקה אשר יגרמו לו להתמיד. אני מתכוון לכתוב המשך למאמר על עיצוב בסיסי, ו"בונה" עליך על הפרק של התחזוקה...

minigan

New member
בונסאי מ- "Garden Centre stock"

קושי נוסף בהתחלה מ- "Garden Centre stock" הינו המיומנות הנדרשת בבחירת הצמח במשתלה - צמח בעל פוטנציאל. כזכור לך לא מזמן חיפשת צמח לתחרות פורום בונסאי והשקעת בכך זמן ומאמץ רב. וגם לא כל מי שהיה מוצא את הערער שלך היה משכיל למצות את הפוטנציאל הגלום בו. למתחיל בתחום עלול להיות קושי גם בבחירת הצמח וגם בהחלטה כיצד לעצבו. המילכוד כאן לא פשוט: ככל שאתה בעל יותר נסיון ויידע תוכל למצוא את הצמח בעל הפוטנציאל הכי גדול ותדע "מה לעשות איתו" יותר טוב. הדבר בולט במיוחד דווקא לאור העובדה שעיצוב כזה הינו מהיר ואין למעצב את הפריבילגיה של התבוננות ולמידת העץ במשך שנים כמקובל בשיטות האיטיות יותר. ידוע שבחירה ועיצוב צמח מ"מלאי גרדן סנטר" (צריך לחשוב על תרגום מוצלח יותר) כרוכה ב"ראייה לתוך העץ" מעין צילום רנטגן של שתיל ו"הדמייה" כיצד יראה לאחר עיצוב, גיזום, חישוף, כיפוף וליפוף. אני חושש שזו מטלה לא פשוטה לחובב מתחיל. איך מתקדמים בכל זאת? אולי על ידי חונך (במתכונת חוג חובבי הבונסאי) שיעזור לחובב בבחירת הצמח ובעיצוב הראשוני שלו. כך ניתן יהיה להנות מכל העולמות, התחלה מהירה, נבונה ובעלות סבירה. אפשרות נוספת הינה להתחיל במקביל במספר צמחים בשלבי עיצוב שונים. נכון שהדבר כרוך בהשקעה נוספת אך מדובר בהתנסות עשירה ומאוזנת יותר לדעתי. לגבי כתיבת הפרק על תחזוקה. אני לא מוצא טעם בכתיבה כפולה גם לאתר שלי וגם לפורום. רוב הנושאים הבסיסיים כבר מצויים באתר שלי. הנוכחות שלי בפורום זה מאפשרת לי "לעמוד על הלכי הרוח" בתחום וגם לתרום מעט מנסיוני. "ההתכסחויות" אתך ואחרים הינן בונוס מהנה.

ליפני ואחרי

רעיון נהדר ,אני מאמץ אותו בחום.אך אני ממליץ לכתוב כמה שיותר פרטיםעל העץ,כמו: גילו של העץ ,גובהו, רוחבו ,איכן נרכש,גודל הכלי,וכמה זמן העץ באימון.בהצלחה לכולם.

איך מתחילים? - המשך

קנינו עץ - מה הלאה? בשלב ראשון מוצע להציב את העץ במקום בו יעבור את ה"אימון" – זה הזמן להדגיש שערר – כרוב עצי הבונסאי – ובניגוד להמלצות של חנויות מסוימות – לא ניתן לגדל בבית – הבעיה אינה רק האור אלא האוורור והלחות - ואז להתבונן בו מספר שעות ולעיתים ימים – "לראות" את הבונסאי שבו, ולהתחיל לאקלם אותו לסביבתו החדשה. בשלב זה, אפשר לבצע פעולת כלהלן: 1. הסרת שולי העציץ הפלסטי בו שתול העץ עד לגובה האדמה , ע"י מספריים או מזמרה. יש לשים לב שעציצי פלסטיק הנמצאים זמן רב בשמש - וערר בודאי היה בשמש – שבירים ביותר, ולהיזהר לא לגרום לעציץ להתפורר. 2. ניקוי פני המצע בו שתול הערר - אפשר להשתמש במברשת קטנה. יש מברשות ייעודיות בחנויות אספקת בונסאי ויש מברשות סיד (כן לסיד ולא לצבע) קטנות ומתאימות ביותר בכל הום סנטר או דומה לו. אפשר לגרף את פני המצע בעזרת מזלג מכופף לצורת מגרפה - שוב ניתן לרכוש כלי יעודי או לקחת מזלג ישן או אפילו לרכוש מזלג נירוסטה חדש ולכופף. 3. להתחיל לקרוא ספרות בסיסית ולראות תמונות של בונסאי – הספר המומלץ והמוצלח ביותר הוא Bonsai Styles Of The World נכתב ע"י Charles S. Ceronio הוא קיים בספרית החוג - לא ניתן לרכוש בארץ –גם לא דרך AMZON אני רכשתי ישירות מהסופר – לדעתי זה הספר המוצלח ביותר בנושא עיצוב ללא "פילוסופיה" ישר ולעניין (מיני אולי כדאי לייבא כמה ארגזים...). 4. ללמוד ללפף - צורת העיצוב העיקרית (והנכונה) ביותר בבונסאי שימוש בליפוף הגזע הענפים והענפונים – לא אין זה אכזרי יותר מלכסח דשא זה גם לא אמור לעכב את התפתחות העץ ( כרגלים המלופפת של הסיניות) – בחיי ששאלו אותי את זה... ישנם צורות עיצוב נוספת - גם "שכלולים" מקומיים "משונים " – הן מתאימות רק בנוסף לליפוף – רק ע"י ליפוף ניתן להגיע לעיצוב מדויק בסגנון יפני קלאסי. (וסליחה עם כל מדרכי הבונסאי בארץ לדורותיהם...) עקרונות הליפוף העיקריים לחובב המתחיל - לליפוף אפשר להשתמש בכל חוט מחומר כל שהוא – הוצעו גם חוטים צבעוניים – אבל לאחר ניסיון של מאות שנים החוטים המתאימים ביותר הן חוטי נחושת וחוטי אלומיניום. כדאי לעבוד עם חוטי הנחושת יש לרכך אותם בחום - לא מומלץ לחובב מתחיל. החוט המתאים ביותר לחובב המתחיל הוא חוט אלומיניום מצופה בלכה חומה (אנודאייזד) - אלו החוטים אשר משתמשים בהם ללפוף שנאים ומנועים ואכן ניתן לרכוש שאריות בבתי מלאכה אלו. – או דרך החוג – או בחנות מיני גן. באיזה עובי של חוט? בדרך כלל שליש מעובי הענף אותו אנו מלפפים לפי הצורך, בעיקר בלפוף גזעים, מלפפים מספר חוטים צמודים. טיפ נוסף אפשר לקחת חוט ולנסות לכופף איתו את הענף אם הענף מתכופף - העובי מתאים. העיקרון החשוב ביותר בליפוף – זווית הלפוף חייבת להיות 45 מעלות – רק בדרך זו נשיג את האפשרות לכופף את הענף בצורה מדויקת. כדאי ללפף באופן רפוי אבל לא מידיי - בכל מקרה עדיף ליפוף צמוד על ליפוף רפוי. להתחלת הליפוף יש לעגן את התחלת החוט עיגון יציב, או במצע או על גבי הגזע. כדאי ללמוד ולראות איורים של ליפוף המצויים בכל ספר בונסאי. מאוד חשוב לתרגל על שברי ענפים. את הליפוף יש לבדוק בכל שבוע (לפחות) על מנת למנוע חירוץ הענף, כדאי בימים הראשונים –שחוט הליפוף עדיין רך – לבצע תיקונים בעיצוב. משך השארת הליפוף תלוי בסוג העץ גילו ובגורמים נוספים בערערים בדרך כלל 4 חודשים – בכל מקרה יש להסירו לאחר 4 חודשים ולחדשו לפי צורך. הסרת הליפוף מתבצעת אך ורק ע"י חיתוך טבעות הליפוף טבעת בכל פעם, בשום אופן אין להסיר את חוט ע"י ליפוף לכוון הנגדי – וכמובן שאין להשתמש שימוש חוזר בחוטי הליפוף (הם מאוד זולים). את החיתוך אפשר לבצע בעזרת :"חותך צד" (קאטר) כמובן שניתן לרכוש כלי יעודי לחיתוך חוטי בונסאי לא הכרחי לחובב מתחיל. עיצוב בסיסי לחובב המתחיל – להלן מספר עקרונות עיצוב בסיסיים לפי תורת העיצוב היפני הקלאסי. 1. גובה העץ יהיה פי 6 מעובי הגזע בצוואר השורש - כן, עץ עם גזע בעובי 1 סנטימטר צ"ל בגובה 6 סנטימטר - ניתן להתפשר (וזו פשרה) עד ליחס של 1:12 מעבר לזה נקבל עיפרון שתול בעציץ – ועם כל הרצון הטוב אם יישתל בעציץ כך יישאר לאורך שנים. באותו עניין, אם היחס נמוך יותר נקבל עץ "סומו", זה לא המקום לדון בעיצובו ובטח לא לחובב מתחיל. 2. לכל עץ יש צמרת הפונה כלפי מעלה – גם לעץ בעיצוב גולש. 3. צמרת העץ – אחרי כל פיתולי הגזע – היא מעל צוואר השורש. ישנים יחסים ודרישות נוספות המפורטות בפרוטרוט (עד כדאי בלבול) בכל ספר או מאמר לעיצוב בונסאי – מניסיוני מצאתי ששלושת הכללים הנ"ל הם החשובים ביותר בעיצוב בסיסי לחובב מתחיל. בהמשך – הדרכה בעיצוב מעשי לערר לחובב המתחיל. וכמובן עוד תמונה של ערר (עלה 60 ₪ ) ערר לפני עיצוב

minigan

New member
המחשה

יישר כוח למשה המשקיע. בהמשך להסבר של משה על כפוף וליפוף אני מצרף 2 קישורים הממחישים בתרשימים את טכניקות הליפוף והכיפוף שהוזכרו ע"י משה. קישור 1 קישור 2

למעלה