certified.woke
Well-known member
איך ממדאני סחף את יהודי ניו יורק? הוא דיבר איתם ביידיש
ראש העיר החדש של ניו יורק התגאה בתמיכה שקיבל מהקהילה היהודית — לצד הצעירים הפרוגרסיבים הוא הצליח להגיע לבוחרים החרדים.זוהרן ממדאני וחסידי קהילת סאטמר, אוקטובר. חולקים תפיסה אנטי־ציונית; צילום: מתוך חשבון ה-X של Zo
איתמר הנדלמן סמית
לעקוב
14 בדצמבר 2025
הרחבה
תקציר הכתבה ב-70 מילים
"נתחנכתי בשלוש לשונות מתות — עברית, ארמית ויידיש (יש הסבורים, כי האחרונה אינה לשון כלל)". במילים אלו פתח יצחק בשביס זינגר את הרומן "שושה" שהתפרסם ב–1978, השנה שבה נעשה לסופר היידי היחיד בהיסטוריה שזכה בפרס נובל לספרות. סביר להניח שאם היה חי היום, איפשהו באפר ווסט סייד של ניו יורק, היה זינגר מופתע מאוד לגלות עד כמה הלשון היידית שלו חיה ובועטת. לא סתם חיה ובועטת, אלא משפיעה על מציאות חייהם של הניו־יורקים, יהודים ובכלל. ומה יכול לשמש דוגמה טובה יותר לחיותה וחיוניותה של המאמע־לושן מאשר הקמפיין של זוהרן ממדאני בקרב ציבור הבוחרים היהודי, הדובר יידיש, במסע הבחירות שלו לראשות עיריית ניו יורק, שהסתיים בניצחונו המוחץ בתחילת החודש שעבר."אני כל כך גאה בתמיכה שקיבלנו מהקהילה היהודית", אמר ממדאני לאחר ניצחונו לעיתון היהודי "פורוורד". הוא ניסה להפיג את החששות שעוררה בחירתו והבטיח: "אני מחויב להיות ראש עיר לכל יהודי ניו־יורקי... כולל אלה שיש להם חששות ואלה שלא הצביעו עבורי".
ממדאני וחסידי סאטמר, אוקטובר. התאמץ לפנות ללבם של כ–400 אלף חסידים תושבי ניו יורק; צילום: מתוך חשבון ה-X של Zo
בקמפיין הבחירות הוא עשה מאמץ ניכר לפנות ללבם של כ–400 אלף חסידים תושבי העיר, רובם הגדול דוברי יידיש כשפת אם. הוא עשה זאת בין היתר באמצעות פרסום מכתב פתוח בעיתוני היידיש, מתן ראיונות בעיתון יידי חסידי מוביל וביקור בסוכה של עסקן חרדי. יריבו של ממדאני במרוץ, מושל מדינת ניו יורק לשעבר אנדרו קואומו, הפנה את מרצו אל החששות והחרדות של יהודי העיר המודאגים הן מהעלייה באנטישמיות והן מהעמדות הביקורתיות של ממדאני על ישראל. עד שלב מסוים, זה גם עבד לקואומו. דווקא רבנים מהזרמים היותר ליברליים של היהדות הניו־יורקית יצאו חוצץ נגד ממדאני. כך למשל, הרב אליוט קוסגרוב מבית הכנסת הקונסרבטיבי פארק אווניו באפר איסט סייד, אחת הקהילות הקונסרבטיביות הגדולות והמשפיעות ביותר בארצות הברית, עם מתפללים קבועים כמו ראלף לורן, נשא דרשה ב–18 באוקטובר, שאותה פתח בדברים הבאים: "ברצוני להיות ברור, חד משמעי, ואון דה רקורד: אני מאמין שממדאני מהווה סכנה לביטחון הקהילה היהודית בניו יורק".
יומיים לאחר הדרשה של קוסגרוב, שבה קרא לחברי הקהילה שלו להצביע נגד המועמד הפרוגרסיבי, רבנים ברחבי ארצות הברית התבקשו לחתום על מכתב המצטט אותו, ובמהרה נאספו יותר מאלף חתימות. מצד שני, קוסגרוב עצמו דווקא לא נמנה עמם. גם הרבה המשפיעה אנג'לה בוכדל סירבה לחתום על המכתב והסבירה את עמדתה לחברי קהילתה ב־Central Synagogue, בית הכנסת המרכזי במנהטן של היהדות הרפורמית, שבו היא מכהנת כרבה הבכירה. היא אומנם מתחה ביקורת על ממדאני, אבל מתוך עיקרון של הפרדת דת ומדינה היא טענה שאנשי קהילתה צריכים להצביע בהתאם למצפונם.
לעומת זאת, בחסידות הענק סאטמר, על שלל פלגיה והסתעפויותיה, ביקורתו של ממדאני על הציונות, מדינת ישראל והכיבוש ממש לא נתפסת כבעייתית. להיפך, סביר להניח שהם חולקים איתו את כל אלו ואף יותר, שכן ההשקפה האנטי־ציונית שלהם היא פועל יוצא של תפיסת עולם תיאולוגית שמרנית ביותר. "אן אפענער בריוו פון זאהראן מאמדאני", המכתב הפתוח של ממדאני בשפת היידיש, היה מיועד לכל החסידיות הניו־יורקיות אבל קרץ בעיקר לסאטמר. ביוני האחרון התראיין ממדאני ל"דר בלאט", עיתון חסידי ביידיש המזוהה עם פלג ה"ארוינים" של סאטמר, ובסוכות התארח בסוכה של הרב שלום לנדאו, המזוהה אף הוא עם הארוינים — שהרב שלהם, האדמו"ר אהרן טייטלבוים, ביקר באחרונה בישראל ותקף בחריפות את חוק הגיוס ואת החרדים המתונים המשתפים פעולה עם "שלטון הכופרים" הציוני. גם הפלג העיקרי השני בחסידות סאטמר, ה"זלוינים" בהנהגת הרב זלמן לייב טייטלבוים, פירסם הצהרה דומה שבה גינה את "הקמפיין האכזרי, השקרי והמסוכן" המציג את ממדאני כאנטישמי.בראיון לעיתון חסידי אמר ממדאני שהוא מרגיש מחובר לכאבם של יהודים דתיים: "כמי שגדל כמוסלמי בניו יורק, אני יודע היטב מה זה אומר להיות מטרה, ואני מבין מה זה אומר לא להרגיש בטוח"