איך מוצאים אושר?

• פותח הנושא zoj
  • פורסם בתאריך

zoj

New member
איך מוצאים אושר?

הממ זה לא הפעם הראשונה שאני כותב פה ואני מאמין שאולי גם לא האחרונה. למי שלא זוכר זה אני

אני מאמין שרוב האנשים סובלים בחייהם. מאט מהאנשים יכולים להגיד שהם מאושרים רוב הזמן, פשוט כנראה יש אנשים שיודעים להסתיר את זה יותר טוב ממני.
אצל הסינים נראה לי יש איזה אמונה (משהוא מגביל לבודהיזם) שהחיים הם כמו גל סינוס, כאשר נקודת האפס מסמלת מצב נייטרלי, וככל שזה עולה יותר לכיוון החיובי ככה אדם יותר מאושר ולהפך.

אומרים שבשביל לחוות אושר צריך לצאת מהמסגרת ולעשות דברים שאתה מרגיש שהם נכונים (הרגשת בטן כזאת).

יציאה מהמסגרת:
אני חייב להודות שמאוד נוח לי במסגרת שלי, אומנם אני כל הזמן מנסה לצאת ממנה אבל זה רק בראש, זה רק פרי דימיון שלי, קשה לי להגיעה לתכלס ולעשות עם זה משהוא.

פעולה על פי רגשות בטן:
אני לא יכול לקבל החלטה. אני לא זוכר מתי קיבלתי החלטה בלי לשאול כל אדם שאני מכיר מה דעתו לגבי זה. הבעיה היא שאנשים לא באמת יכולים לעייץ כי לכל אחד יש סדרי עדיפויות משלו ולפעים קשה לנעול נעליים של מישהוא אחר. ובכל זאת לדעות שלהם יש משקל גדול על ההחלטה שלי, במיוחד אם זה דעות שגורמות לי להישאר ב comfort zone שלי.

אני מפחד, מפחד לעשות צעד. הרי החלטתי שאני רוצה לגור לבד כי לדעתי יש לזה אפקט פסיכולוגי חיובי על האישיות שלי שתלויה בכולם. אבל היה מספיק לשאול את הדעות של הסובבים אותי בשביל להבין שרובם נגד ודוגלים באידיאולוגיה של "לחסוך למען עתיד טוב יותר". אתם יודעים מה? אני גם כזה, אני גם לא אדם בזבזן ומעולם לא נזקקתי להרבה, אני לא הייתי הילד שרצה כל מה שהיה בעונה בתקופה ההיא.

ותמיד אותו תירוץ "תוותר על זה עכשיו, זה ישתלם לך בעתיד" מין גרסא מעוות שלי למה שידוע כ deferred gratification או "דחיית סיפוקים" בעיברית. והנא אני היום, בן 23, כבר לא ילד שוויתר על אופניים או קורקינט כשלכולם היה ולא אני לא רואה איך זה השתלם. אולי אני מפספס משהוא.
הלא זה Hammerfall ששרו:
"Remember yesterday and think about tomorrow, but you have to live today"
?
למה אני לא יכול לחיות היום? למה אני חייב לחשוב תמיד שלילי? למה עצם העובדה שאני רוצה לשכור דירה ולגור לבד היום, עכשיו, יוצרת אצלי אוטומטית אסוציאציה שבעתיד יחסר לי כסף ואני אצטער שלא חסכתי בצעירותי? ולמה הוסבבים אותי חושבים ככה?

לפעמים אני חושב שאני דפוק, אבל לא דפוק כמו שילד אחד אומר לשני בבית ספר, אלה משהוא לא בסדר איתי, שאני שונה מכולם, אבל לא שונה לטובה, אלה שונה לרעה.
אני מאוד רגיש לביקורת וכל דבר שנאמר לי אני לוקח קשה מאוד, גם אם לפעמים זה נאמר בצחוק או נאמר בלי כוונה לפגוע\להעליב. לדוגמא, אני לא אדם שמארגן אנשים אחרים כי אני פשוט מפחד שאם האירגון יהיה לא מוצלח, יבקרו אותי.

מה אני עושה לא בסדר? מה לא בסדר איתי?

תודה.

HH husa

New member
חוסר ביטחון ונסיון בהחלטות ואחריות ההשלכות

אתה מפחד 1 שהאירגון לא יהיה מוצלח ו 2 שיבקרו אותך. שני דברים שונים..

"ולמה הוסבבים אותי חושבים ככה?" כל מיני סיבות.. יש כל מיני אנשים..
יש הרבה אנשים שבבאים בביקורת כי הם נהנים מזה.
יש אנשים שמבקרים בלי שהם חושבים על מה שאמרו או אפילו זוכרים ולא אכפת להם.

"לחסוך למען עתיד טוב יותר". נכון בגלל שהרבה אנשים אמרו ?

אם תחליט לבד והתוצאות יהיו עגומות , תוכל לחיות עם זה יותר טוב מאשר אם אחרים יחליטו והתוצאות יהיו אותו דבר ?

zoj

New member
קודם כל תודה רבה על התגובה!

זה מראה על רצון לעזור ואכפתיות, מה שמועד מוערך בעיני!

לא לא אתה לא מבין, אני לא מארגן כי אני מפחד שאם אני לא אצליח (כולנו בני אדם וכולנו טועים) אז יבקרו אותי. אני לא מפחד מכשלון (אני משאר) אני מפחד מההשלכות שלו.

""לחסוך למען עתיד טוב יותר". נכון בגלל שהרבה אנשים אמרו ?" אבל אני גם מבין את זה וגם מסכים עם זה. הבעיה שלי שאני מודע לכל הדברים שאני עושה לא בסדר, אבל לא יודע איך לשפר אותם. ולדעתך הטיעון הזה לא נכון?

"אם תחליט לבד והתוצאות יהיו עגומות , תוכל לחיות עם זה יותר טוב מאשר אם אחרים יחליטו והתוצאות יהיו אותו דבר ?"
הלוואי והייתי יכול לנסות את שתיהם ולחזור אליך עם תשובה :)

אני יודע שהיו ניסויים בתחום הפסיכולוגיה שהוכיחו שאנשים רוצים לקבל החלטות או להרגיש ככה, אבל בפועל, הרוב העדיף שיבחרו בשבילם (בזמן התפתחות הרפואה בארה"ב אחת התלונות של החולים הייתה שדעתם לא נשאלת על ידי הרופא. קריא הרופא מחליט על סוג הטיפול בלי להתעייץ עם החולה. לאחר שינויים בתחום הרפואה, הרופאים התחילו לשאול שאלות כגון "איזה תרופה אתה מעדיף?" "אתה רוצה כדורים או סירופ?" "טיפול כזה או אחר" מה שיצר בעיני החולים אשליה של השתתפות בטיפול שלהם, אומנם רוב החולים ענו בצורה של "אתה הרופא לא אני אז אתה תחליט").

פסיכולוגית קל יותר להאשים מישהוא אחר אם ההחלטה לא טובה\נכונה, ואז זה כביכול מוריד ממני את הנטל, מצד שני אלה לא החיים שלי אלה של מי שממליץ, במיוחד אם זה אדם כמוני בלי יותר מידי ניסיון בחיים.
ד"א בגלל זה אני משתדל לא להמליץ יותר מידי, כי אני לא מוכן לקחת את הנטל עבור המלצה שיכולה להיות לא נכונה עבור מישהוא אחר.

תודה רבה!

zoj

New member
זה מדהים

כשאתה כותב על עצמך ומבין יותר ויותר.

מסתבר ש"אין לי דעה משל עצמי" (ציטוט של אנשים הסובבים אותי) כי אני בעצמם מפחד מהתגובה אם הדעה שלי תיהיה לא נכונה, בעיה שאני "פתרתי" על ידי כך שאני בעצם לא מביעה את הדעה שלי. מעגל סגור של בעיות ואין פתרונות :(

HH husa

New member
אז עדיף חוסר סיכוי כדי לא לסכן כלום ?

אבל אם יש אינפלציה להתלחות אז מילא יפסידו..

"בגלל זה אני משתדל לא להמליץ יותר מידי, כי אני לא מוכן לקחת את הנטל עבור המלצה שיכולה להיות לא נכונה עבור מישהוא אחר"
אבל המלצה מערבת את השיקול של אותו אדם , הוא המחליט והאחראי , אז אם הוא הצליח אתה מקבל חלק מהשבח ואם נכשל אז הוא מקבל את האשמה.

"אני לא מפחד מכשלון (אני משאר) אני מפחד מההשלכות שלו" אז אם לא יאשימו אותך ולא תראה את עצמך אחראי עדיין תפחד ממה שיקרה ?

zoj

New member
תודה רבה!

תשים לב לדרך שבה אתה חושב:
"הוא המחליט והאחראי , אז אם הוא הצליח אתה מקבל חלק מהשבח ואם נכשל אז הוא מקבל את האשמה."
ולדרך שבה אני חושב:
"הוא המחליט האחראי, אז אם הוא הצליח אני מקבל חלק מהשבח ואם נכשל אני מקבל חלק מהאשמה".
פשוט משהוא דפוק אצלי בשלב החשיבה, אני חושב לא לכיוון הנכון, כמו שנאמר אני חושב שלילי.

"אז אם לא יאשימו אותך ולא תראה את עצמך אחראי עדיין תפחד ממה שיקרה ?"
סביר להניח שלא, אבל מצד שני אם לא תיהיה שום תגובה (תגובה שלילית זה גם תגובה) כנראה בתהליך קבלת ההחלטה לא יהיה מעניין בעיני (כי איך שגדרת את זה, כל החלטה שאני אקבל תיהיה חיובית בעיני הסובבים אותי, ומהר מאוד אני יאבד עניין).

שוב קונצפטואלית אני מבין את כל זה, אני מבין שגם בחצי הכוס הריקה יש חצי אחר שהוא מלא, ושאדם שלא מנסה גם לא מצליח, או כמו שאמר דונלד רמספלד
If you are not criticized, you may not be doing much
ועוד ועוד.
אבל כשזה מגיעה לתכלס, פתאום אני אדם אחר, אדם בעל חשיבה שלילית נטו.
ואין לי מושג איך לשפר את זה.

כתבתי פה לא פעם

שאנשים פסימיים אלה ש"תמיד חושבים שלילי" גם תמיד יוצאים כשידם על העליונה:
הם צופים שיהיה גרוע ואז או שהם צודקים (כי באמת יצא גרוע) או מופתעים לטובה (כי למרות התחזית העגומה, יצא בסדר).

בדרך כלל אנשים שמתקשים להחליט הם אנשים שחוששים להיות אלו שנושאים באחריות המלאה לתוצאות של ההחלטות שלהם.
הם רוצים לקום בבוקר עם תעודת ביטוח מהיקום שההחלטה הבאה שלהם היא היא ההחלטה הנכונה והסופית ולא יהיה עליהם להחליט שוב אי פעם. שההחלטה האחת הזו שתשים אותם על מסלול חיים נכון שבו כל ההחלטות הבאות יהיו ברורות מעליהן, נכונות ומובילות להישגים והצלחות.

נראה לך שיש כזה?
ההבדל הענק בין אנשים הנחשבים ל"מצליחים" בחייהם לבין אלו שלא היא העובדה שהמצליחים, בדרכם להצלחה היו מוכנים לעשות הרבה יותר דברים מאשר אלו שבסופו של דבר לא הצליחו.
כלומר שהתנסות עצמה, הצלחות, כישלונות ולמידה מהם זה מה שצריך לעשות. ההמתנה בשולים, אי העשייה, הניפוי הזה של דברים, ההחלטה לא להחליט ולחכות שמשהו יתבהר מעצמו או מישהו אחר יחליט, מכניסים לחיים שלך את החורים של ה"לא" וה"אין" ו מזינים את השלילי.

הבעיה היא שאנשים מתקשים לוותר על העמדה הראשונית שכל כך מצליחה לנבא באופן מדוייק את העתיד: או שצודקים או שמופתעים לטובה.
כמה שיותר תעמוד בשוליים, תגיד לא, תמתין, תנפה, ככה יהיו לך יותר לאוים ויותר חורים של אין.
וכמו שאולי התחלת להבין, גם לא להחליט זה להחליט.
למבוגרים אין ברירה אלא להחליט בחיים שלהם - ואם נדמה לך שאתה יכול לעבור את החיים בלי בחירה ובלי החלטה אתה טועה מאוד מאוד.

כשאתה אומר לעצמך משפטים כמו "תוותר על זה עכשיו, זה ישתלם לך בעתיד" זה משפט שעוזר לך להחליט *לא*.
מה עם איזה משפט שיעזור לך להחליט *כן*?

zoj

New member
תגובה נהדרת! תודה רבה!

"הם צופים שיהיה גרוע ואז או שהם צודקים (כי באמת יצא גרוע) או מופתעים לטובה (כי למרות התחזית העגומה, יצא בסדר). "
לא חשבתי על זה ככה, אבל בהחלט נראה כמו מצב win-win :) [הכל בצחוק כמובן, אני מבין שזה לא נכון].

אני מסכים עם כל מה שאתה אומר, אתה צודק ואני יודע שאני לא בסדר. אבל שוב, אני פשוט לא יודע מה לעשות. איך לשנות את החשיבה שלי?
אני מבין שאין מדריך ב N צעדים שידריך אותך להיות אדם "מצליח" בחיים.
ואם נצא מבהחנה שכולנו נולדים שווים וכל אחד בוחר את תפיסת החשיבה שלו (שלילילת או חיובית) וגם נצא מהנחה שרוב האנשים מעדיפים את הדרך הקלה ביותר (לחשוב שלילי) אז איך בכל זאת יש אנשים שחושבים חיובית? איך עושים את השינוי 180 מעלות הזה?

בצעדים קטנים

תתחיל לאתגר את עצמך בקטן להגיד "כן" ולעשות במקומות בהם באופן טבעי היית אומר "לא" ועומד בשוליים.

לא פרויקטים ענקיים - כל יום איזה "כן" אחד או שניים בניגוד גמור לאופן הטבעי שבא לך להחליט.
השינוי לא מתחיל ב-180 מעלות, אלא במעלה אחת או שתיים מאיפה שאתה עכשיו לכיוון השני.

למעלה