איך לקבל את עצמי

איך לקבל את עצמי

באיזה אמונות ורעיונות אני צריכה להחזיק כדי לקבל את מי שאני בנעימות ? התפיסה שלי לגבי עצמי היא שאני מאשימה את עצמי וכועסת על עצמי ולא מרוצה מהמקום בו אני נמצאת בחיים, וכל הדברים האלה מעורבבים וקשורים אחד לשני.
העובדה שלא קיבלתי את עצמי גרמה לי לנזק משני והוא כעס על עצמי והשמנתי מאז, ואני כבר בטח שלא חטובה כמו שהייתי הרבה שנים (וכשפתחתי את הניק הזה באתר תפוז לפני 8 שנים בערך הייתי חטובה כי הרגשתי נעים כלפי עצמי).
איך אוכל לתרגל דמיון מודרך עצמי ולהאמין ברעיונות שייאמנו אצלי את הקבלה העצמית באופן שבו אקבל את עצמי בנעימות ?
כשאני כותבת לקבל את עצמי, אני לא מתכוונת לקבל את איך שאני נראית (השינוי מחטובה ללא חטובה) כי זה נזק משני שנוצר עקב בעיה ראשוני והיא שאני לא מקבלת את עצמי כאדם בעולם החי.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
לאהוב את עצמך כפי שאת

זו האמונה שאת צריכה להחזיק בה. קל לומר וקשה יותר לעשות.
הדרך עוברת דרך קבלה של עצמך כפי שאת וסליחה לעצמך על המקומות בהן את לא טובה ולא מוצלחת.
מעבר למשפטים האילו קשה לי לעזור כאן, כי אני חושבת שצריך תהליך קצת יותר מעמיק ואישי.
מה גורם לאמונות השליליות שלך על עצמך? מדוע את לא מקבלת את עצמך כאדם בעולם החי?

nlobak

New member
היי מורן

כמו שזה נשמע מהודעתך - כדאי שתעברי תהליך סליחה עצמית. וזהו תהליך שמומלץ לעבור עם איש מקצוע.
את מודעת לעצמך, ורוצה שינוי וזו כבר התחלה נהדרת.
עבודה עצמית יכולה להיות בעזרת ספרים, חיפוש מידע וסרטונים באינטרנט ושיחות נפש עם מישהו קרוב.
העניין הוא שעבודה עם איש מקצוע יכולה להביא אותך לתוצאות בצורה הרבה יותר אפקטיבית ומהירה, וכאן מדובר בחיים שלך - והייתי משקיעה בכך.

הנה דוגמא לשיחה עם המאמנת ביירון קייטי:
http://www.youtube.com/watch?v=YzJlHg9Lc9k&feature=related

ומתוך השיחה הזו, הייתי ממליצה גם לך לחשוב:
מה כן טוב בך? מה את עושה טוב?

עוד אפשרות - לעבוד על התת מודע - לחזור על מנטרה יומית שתבחרי שתגרום לך לקבל את עצמך, זה יכול להיות: "אני מקבלת את עצמי כמו שאני", "אני אוהבת את עצמי כמו שאני" וכו' - תחשבי לאיזה משפט הכי תתחברי והכי יחזק אותך ותחזרי עליו 30 פעם ברגע שאת קמה בבוקר. אפשר גם לשים פתקים עם המשפט - בתיק, במגירה וכו'.

בנוסף, כדאי לחשוב מה גורם לך להיאחז במחשבות הללו (של האשמה וכעס עצמי) - לכל דבר שאנו עושים יש סיבה, גם אם אנחנו לפעמים לא מודעים אליה, אבל אין דבר שאנו נעשה בלי שיוצא לנו מזה משהו.
אז תחשבי - מה זה בכל זאת נותן לך?
ואז תחשבי - איך תהיי ללא המחשבות הללו? איך חייך יראו?

מורן החטובה

.כדאי לקבל את עצמך בנעימות אז קודם כל את צריכה להבין שזה הכי טוב שיש ביכולתך לעשות כרגע האשמות והלהקות לא יעזרו .מכאן לעשות הכרות עם עצמך זה אומר מי אני ?מה אני רוצה מהחיים?ואיך אני רוצה שזה היה?
ומכאן לצאת לצעדים בהתאם ליכולות שלך
מה שחשוב להבין שמדובר בתהליך
הבהצלחה

זה קשור גם לסליחה לאחרים

אנחנו מנסים לסלוח לעצמנו אבל כועסים מאוד על אחרים. וזה מחזק את הכעס שלנו כלפי עצמנו.

אמא שלי אמרה לי לפני הרבה שנים משהו כזה - אם תלעגי לאחרים, לעולם לא תרגישי בטוחה בעצמך.

ועדיין לא עזרתי לך בנוגע ל-איך עושים את זה.

למעשה אני מרגישה שכמעט בלתי אפשרי להסביר לך בכמה שורות איך לעשות זאת, ותוכלי לבצע. זו אחת מהשאלות המרכזיות בתהליכי אימון והתפתחות אישית. אם אנחנו יכולים לקבל את עצמנו, הדרך שלנו לשינוי סלולה. תורות שלמות קמו במטרה לעזור לאנשים לקבל את עצמם (למשל "התמקדות" ועוד). ומה שנשאר לך הוא להחליט על תקציב ודרך (עבודה אישית, קבוצתית) ולצאת לדרך. דווקא לעבודה קבוצתית יש יתרון (בהרבה נושאים, לא רק זה) מכיון שהנושא קשור גם ליחס שלנו לאחרים. כך שאם אנחנו עובדים עם אחרים ומתקרבים אליהם, ומרגישים שהם בעצם אנושיים ואנחנו סולחים להם ומחבבים אותם, אנחנו מתחילים להביא את היחס הזה גם לעצמנו.

בהצלחה

לא הרגלי האכילה שלי

או משהו שעשיתי הם הסיבה לחוסר הקבלה העצמית שלי. גם הדימוי הגופני שלי הוא לא סיבה לחוסר הקבלה העצמית אצלי. בסך הכל, אני נראית טוב, הרגלי האכילה שלי הם בסדר, ומעולם לא עשיתי רע לאף אחד.

המקום שבו קיבלתי את עצמי בנעימות הוא לא המקום שבו הייתי חטובה ובתת משקל (הייתי מתחת למשקל התקין מאז שאני ילדה קטנה). לא הייתי במקום שבו קיבלתי את עצמי בנעימות אף פעם. אמא שלי אומרת שאפילו כשהייתי תינוקת הייתי תינוקת בכיינית מאוד.

אבל, מבחינת משקל וגוף זו לא הסיבה לחוסר הקבלה העצמית ולאשמה עצמית ולכעס העצמי, כך שאין לי מה לסלוח לעצמי בקטע הזה של דימוי גופני. אני לא עושה ולא עשיתי שום דבר רע לאף אחד אז בגלל זה אין לי סיבה לכעוס על עצמי כשאני חושבת על אחרים. אני פעילה ומתנדבת, רחמנית מאוד ועוזרת הרבה לאנשים ואני אוהבת את עצמי כשאני עוזרת לאנשים, יש בי טוב לב ויכולת אדירה והרבה רגש כלפי אנשים עד כדי כך שהעולם לא תמיד מבין שזה בה מתוך רצון לעזור ואהבה עמוקה לאנשים, אז לפעמים מפרשים אותי לא נכון כמו אגו או כדי להשיג הרשמה "משחקת אותה טובה", ולפעמים חושבים שאני כועסת על אנשים וזה גם לא נכון כי לפעמים אני עייפה עם כאבי ראש ואז כל דבר שאני אומרת נראה לאנשים כאילו אני כועסת עליהם. אני לא מקבלת את עצמי, וזה הדבר הנכון. הדבר היחיד הנכון הוא שאני לא מקבלת את עצמי, ובגלל זה כשאנשים אומרים לי שאני לא מקבלת את עצמי זה בגלל שבאמת אני מרגישה כך.
אני לא שמנה ולא מלאה. בסך הכל, נוצרה לי טיפונת כרס שגורמת לזה שאני כבר לא חטובה עם חולצת בטן. אם אני שמה חולצת בטן אז זה לא שהבטן שלי יוצאת (כי אין לי ממש כרס), אבל אני לא רזה מאוד כמו שהייתי (הייתי שוקלת 38 כשנרשמתי לאתר תפוז, ואני בגובה 176 סנטימטר).
המשקל לא מציק לי בכלל ואני מקבלת את הגוף שלי, כי בסך הכל אני יפה ומקבלת משובים לכך.

הייתי אצל פסיכולוגית במשך שלוש שנים, והעניין הוא שאני לא מקבלת את עצמי מסיבות לא מודעות של התת מודע, זה חזק ממני מכדי לדעת מדוע אני לא מקבלת את עצמי כבנאדם בעולם. שיחות אצל הפסיכולוגית יכולות להיות רק במישור המודע כי אין לי אפשרות לשוחח על דברים שאני לא יודעת. אני רק זוכרת שאמא שלי אהבה אותי (קיבלה אותי) כשהייתי קטנה ושקיבלתי הרבה אהבה ממנה, ואין לי זכרון אחר שהייתי יכולה לשוחח עליו. אין לי גם תחושה או הרגשה שלא קיבלתי מספיק אהבה וקבלה בילדות, כך שלחלוטין לא היתה לי אפשרות לשוחח עם הפסיכולוגית על דברים שאני לא יודעת עליהם. אני גם לא חושבת שאם יגידו לי "אוהבים אותך", אז זה מה שיגרום לי לקבל את עצמי. זה לא יעזור כי אני לא מקבלת את עצמי מסיבות עמוקות מאוד שנמצאות במישור של התת מודע מושרשות עמוק במוח ואני לא יודעת, אבל זה מתבטא בתחושת כעס. פתאום יש ימים שבין הגבות יש לי קיפול בעור לאורך והוא הבעת כעס עם כאבי ראש ולחץ ועייפות שמלווים ימים כאלה. לא יודעת למה ועל מה, אבל רק ברור לי שאני לא מקבלת את עצמי כאדם בעולם שלא עשה רע לאף אחד ובכל זאת לא מקבל את עצמו כראוי לעצמו. לא יודעת להגיד דברים עמוקים ומהתת מודע יותר ממה שכתבתי עכשיו.

לשים מראה מול מורן החטובה

האם את מוכנה שאשים מראה ואשקף לך?
מחכה לאישור או סירוב.

הלוואי וזה יעזור לי להשתנות

אם תעזרי לי לשקף את עצמי ותתני לי עצות מה לעשות עם זה כדי שאוכל לשנות את התת מודע באופן כזה שמשהו בי (שאני לא יודעת מהו כי זה בתוך התת מודע) יגרום לי לקבל את עצמי, אז אני מאוד אודה לך !

יש דרכים לעבוד בין המודע לתת המודע

ואכן זה לא רק במישור המילולי. המישור המילולי הוא רק חלק מהחויה שלנו.
שיחות טובות אמורות, אני חושבת, להגיע גם למישור שמתחת למילים, וליצור שם שינוי.

Yin

New member
מצאי משמעות

אפשר לדבר על קבלה וסליחה וכאלו דברים,זה גם מה שאמרו האחרים (האחרות). אני לא בטוח שהגישה הזו עובדת ולכן אני מציע לך נקודת מבט אחרת במקצת: במקום לעסוק בקור - להפעיל תנור.
כלומר במקום לעסוק במקום הפחות טוב שלך היום, אותו את לא מקבלת ולשנות אמונות לגבי המקום הזה - את יכולה לעבור למקום אחר.
אני, כמובן, לא מכיר אותך ולכן לא אתן הצעה קונקרטית, אלא כללית בלבד - מצאי משמעות ולכי אליה.
לעשות דבר מתוך משמעות, ולא משמעת, מקרב אותנו לעצמנו ולכן כל צעד קדימה, לעבר המשמעות, הוא צעד פנימה.
מצאי משמעות ולכי אליה בלב שלם, את תשמחי להכיר את עצמך.

עדי

Yin

New member
הוא היה קרוב, אך פיספס קצת...

זה כמו לטפל בכאב ראש בעזרת מגהץ לוהט על הרגל.

נדמה לי שאני מגיע מכיוון אחר.

משמעות עבורי נמצאת אצל אחרים

זאת אומרת כשמקבלים אותי לתת משמעות שעבורי זה לטפח ולהשקיע בבנאדם כאילו הוא שתיל שאני מגדלת ושואפת שיהיה חזק ומטופח (לא חיצונית אלא הכוונה לכוחו הפנימי לצמוח מעצמו להפוך לעצמאי שלא ייזדקק לאף אחד). ובמילים אחרות, האושר שלי נמצא ותלוי באחר/ת, כי לטפח ולתת לאחר את מה שלא הצלחתי לעשות בחיים נותן לי פיצוי שאנשים שאני אוהבת יצליחו, ובדרך כלל זה בנאדם אחד. למשל, אם לא הצלחתי להיות עו"ד, אז הייתי רוצה שמי שאני אוהבת יגיע לזה מוקדם מכולם מקבוצת השווים שלו... זו בשבילי משמעות.

מהי משמעות בחיים עבורכם ?

Yin

New member
זה בדיוק העניין

וכשהאחר לא מקבל אותך - את לא מקבלת את עצמך.
וזה לא הכיוון.
בשביל להתחיל לחפש משמעות, יש צורך בהגדרת הזהות העצמית ואח"כ להגדיר מדדים שמתאימים לזהות הזו. הכל אישי לחלוטין.
למשל וזו רק דוגמה לא אישית, רוב אלו הרוצים להפחית ממשקלם, רק בשביל להפחית משקל - לא מצליחים לטווח הארוך, משום שאין לזה משמעות אמיתית.
מצליחים בכך הם אלו שמוצאים משמעות מעבר לכניסה לשמלה/מכנס חדש, משמעות שקשורה לזהות העצמית שלי. נניח שאני טיפוס תחרותי, יש משמעות לניצחון בתחרות - זה מה שמניע אותי באמת. ולכן לא אתייחס למשקל אלא לתחרויות שלי עם עצמי ואח"כ מול אחרים בתחומי ספורט שונים. כך שהירידה במשקל תהיה התוצאה המישנית או השלישונית בלבד.

מיצאי משמעות אצלך בפנים. בלב.

מאוחר יותר אכתוב עוד על משמעות בבלוג שלי

ענבל כהן חמו

מנהל
היכן מוצאים את המשמעות?

מורן היקרה,
אני חייבת לערער על המשפט שרשמת - משמעות עבורי נמצאת אצל אחרים. משמעות אמיתית לא יכולה להימצא אצל אחרים. היא לא יכולה להיות רק בנתינה ובאהבה לאחרים. היא חייבת להיות גם בתוכך. את צריכה למצוא את הדרך לאהוב את עצמך ולא רק אחרים, אחרת את פועלת מתוך ריקנות. לתת לעצמך ולא רק לאחרים. לתת לאחרים זה נפלא, אבל לא במקום עצמך. אחרים לא יכולים להגשים את עצמך במקומך.

לכל אחד המשמעות שלו

מורן היקרה,

קראתי את שכתבת ואת שענו לך.

בשאלה האחרונה שלך כאן קבור אולי העניין.
את מחפשת את המשמעות ואת השמחה אצל אחרים ולא אצלך.

יש בך רגשות שליליות.
אני מציע שתעשי ניתוח קר והגיוני מול אותן מחשבות שליליות ותאמתי אותן מול מה שקורה בחייך בפועל.

איך יוצאים מזה ?

היום הלכתי לסבתא לראות את מי שאני כל כך אוהבת ורוצה בטובתה ולהיות חלק בצמיחתה. אחותה הגדולה הגיעה הראשונה, שמחתי התייחסתי יפה. הגיעה הקטנה, רציתי להרים להן את התיק הן סירבו נעלבתי אבל ניסיתי להתעלם מזה שאני נעלבתי כי בכל זאת אני גדולה וצריכה להראות בגרות. הגדולה קיבלה 3 כיף כף שהבאתי, אז רציתי שגם הקטנה שאני אוהבת שיהיה לה גם. שמתי לה בפתח של התיק איפה שהבקבוק נמצא ופתאום מכעס היא צעקה עלי "אמרתי לא רוצה !" נפגעתי כל כך עד עומקי נשמתי ממנה. משם הלכתי ללימודים חלשה מאוד בגוף, כל השיעור חשבתי על זה שאני לא יכולה שיהיו לי ילדים משלי כי היא יכולה להיעלב. חשבתי על זה איך כשיש לאדם ילדים, אז כשהם קטנים מאוד הם מקסימים וקונים את הלב, ואם ההורה לא רואה מספיק את הילדים (למשל בגלל גירושין) אז כל רגע ורגע חשוב לו כל כך וכשהם קטנים הם מקסימים והלב של ההורה שבוי של הילד/ה, וכשהילד/ה מתחיל להתחצף ולהראות שהוא דוחה אותך, אז בגלל שאתה לא מגדל אותו ולא רואה אותו כל הזמן אז הדחייה שלו את ההורה ממחישה להורה שהוא לא שווה כאדם בעולם שהאדם שהוא הכי אוהב בעולם דוחה אותו לאחר שפעם הילד/ה הזה אהב כל כך את ההורה הזה. הדחייה של הילד/ה את ההורה שלו ברגעים המועטים שההורה זוכה לראות אותו ממחישה להורה שאסור להבא לתת את הלב לאף אדם על מנת לא להיפגע. גם אם מי שאתה אוהב מראה לך שהוא אוהב אותך אז זה יימשך כמה זמן ובינתיים אתה עוד יותר נותן לו את הלב שלך, וככל שאתה נותן יותר את הלב שלך כך כשהוא יעליב אותך וייתחצף אליך אתה תשתתק מרוב שתהיה המום. אין לי מנוס מלגלות לכם בהקשר הזה שבעבר שלי הותקפתי באירוע אלים, ובשיחות פסיכותרפיה הוגדרתי פוסטטראומה, והרבה מאוד מהדברים שעלו מהשיחות היו שאני מפרשת הרבה דברים כתקיפה כאילו תוקפים אותי. וכשאני חושבת על מה שהיה, אז זה הרגיש אצלי שהותקפתי. לא הייתי מרגישה שהותקפתי אם מי שמעליב אותי הוא לא אדם שאני אוהבת כל כך. אני לא נעלבת מאנשים שאני לא אוהבת כל כך. ככל שיש סיבות טובות לסלוח לאדם ולאהוב אותו (והסיבה הכי נכונה אצלי היא כי הוא קטן בגילו), אז כך אני אוהבת אותו/ה יותר, והופכת לחלשה ומנסה לרצות אותו ולהסכים לכל דבר שהוא אומר, לעודד אותו לתמוך בו להעניק לו ויש לי יכולת נתינה מאוד אדירה ואני נותנת מעצמי במחשבה בכל קניון שאני נמצאת אני חושבת איזה מתנה שאקנה תשמח אותו ותראה לו שהוא חשוב בעולם. וככל שאני כזו משקיענית ואוהבת אז כך גם כשהוא מעליב אותי זה נחווה אצלי כאילו תקפו אותי.
בדרך בחזרה, חשבתי לעצמי, שהאכזבה הכי גדולה היא מאנשים שאותם אנחנו אוהבים מכל הלב, ובדרך כלל אלה הם הילדים שלנו או ההורים שלנו, ומי שאני אוהבת היא מישהי שאני אוהבת כמו אמא שלי או כמו ילד/ה שלי. והאכזבה היא כואבת לא פחות מאהבה נכזבת. והשאלה איך יוצאים מזה ? בדרך באוטובוס מקודם, חלפו לי מחשבות כעס על זה שנעלבתי, והמחשבות הכעס התבטאו במחשבה שהקמתי מחשבה ויש לי ילדים, אבל מיד הופיעה בדמיון הילדה שאני אוהבת והיא כאילו בוכה שעכשיו אני נותנת אהבה לילדים שילדתי ושכאילו בגדתי באמון שהיא ציפתה שאהיה רק בשבילה למרות שהיא מתחצפת, ואז עולות לי נקיפות מצפון שאני לא מצליחה להיות שם בשבילה למרות שהיא מתחצפת, ושאם אני כזאת רעה אז כשיהיו לי ילדים אאעלב גם מהם וכאילו אוותר עליהם. ואני לא מקבלת את עצמי אם אני כזאת שמסוגלת לוותר על ילדים שלי שאהבתי ורק בגלל שהעליבו אותי מוותרת עליהם. והסימן שאני יכולה לסמן לעצמי כדי להבטיח לעצמי שלא אהיה אמא רעה הוא שאמשיך לסלוח, ולתת מתנות לילדה שאני אוהבת כל כך ולקבל באהבה את ההתחצפות שלה אלי ואת זה שהיא מעליבה אותי בהתחצפות וביחס מחפיר שהיא נותנת לי, ולמרות שהיא כפויית טובה אמשיך לאהוב אותה הכי בעולם. אז אמנם נכון שאני כמו מזוכיסיטית, אבל לפחות אדע שאני בנאדם טוב לב שמסוגלת לתת אהבה ללא תנאי וללא קבלת יחס טוב בחזרה, ואז אדע שאהיה אימא טובה שזה מדד אצלי לבנאדם שהצליח בחיים (להיות הורה שאוהבים אותו).
זה מתקשר מאוד למה שאתה אומר שלהיות תלוי בבנאדם אחר זה לא טוב. אבל השאלה איך יוצאים מסוג של אהבה נכזבת (לא רומנטית כמובן אלא יותר הורית למרות שאני לא אמא) ?

מחפשת משמעות אצל אחרים כי זה מדד

בשבילי להעריך את עצמי.
היום הלכתי לסבתא לראות את מי שאני כל כך אוהבת ורוצה בטובתה ולהיות חלק בצמיחתה. אחותה הגדולה הגיעה הראשונה, שמחתי התייחסתי יפה. הגיעה הקטנה, רציתי להרים להן את התיק הן סירבו נעלבתי אבל ניסיתי להתעלם מזה שאני נעלבתי כי בכל זאת אני גדולה וצריכה להראות בגרות. הגדולה קיבלה 3 כיף כף שהבאתי, אז רציתי שגם הקטנה שאני אוהבת שיהיה לה גם. שמתי לה בפתח של התיק איפה שהבקבוק נמצא ופתאום מכעס היא צעקה עלי "אמרתי לא רוצה !" נפגעתי כל כך עד עומקי נשמתי ממנה. משם הלכתי ללימודים חלשה מאוד בגוף, כל השיעור חשבתי על זה שאני לא יכולה שיהיו לי ילדים משלי כי היא יכולה להיעלב. חשבתי על זה איך כשיש לאדם ילדים, אז כשהם קטנים מאוד הם מקסימים וקונים את הלב, ואם ההורה לא רואה מספיק את הילדים (למשל בגלל גירושין) אז כל רגע ורגע חשוב לו כל כך וכשהם קטנים הם מקסימים והלב של ההורה שבוי של הילד/ה, וכשהילד/ה מתחיל להתחצף ולהראות שהוא דוחה אותך, אז בגלל שאתה לא מגדל אותו ולא רואה אותו כל הזמן אז הדחייה שלו את ההורה ממחישה להורה שהוא לא שווה כאדם בעולם שהאדם שהוא הכי אוהב בעולם דוחה אותו לאחר שפעם הילד/ה הזה אהב כל כך את ההורה הזה. הדחייה של הילד/ה את ההורה שלו ברגעים המועטים שההורה זוכה לראות אותו ממחישה להורה שאסור להבא לתת את הלב לאף אדם על מנת לא להיפגע. גם אם מי שאתה אוהב מראה לך שהוא אוהב אותך אז זה יימשך כמה זמן ובינתיים אתה עוד יותר נותן לו את הלב שלך, וככל שאתה נותן יותר את הלב שלך כך כשהוא יעליב אותך וייתחצף אליך אתה תשתתק מרוב שתהיה המום. אין לי מנוס מלגלות לכם בהקשר הזה שבעבר שלי הותקפתי באירוע אלים, ובשיחות פסיכותרפיה הוגדרתי פוסטטראומה, והרבה מאוד מהדברים שעלו מהשיחות היו שאני מפרשת הרבה דברים כתקיפה כאילו תוקפים אותי. וכשאני חושבת על מה שהיה, אז זה הרגיש אצלי שהותקפתי. לא הייתי מרגישה שהותקפתי אם מי שמעליב אותי הוא לא אדם שאני אוהבת כל כך. אני לא נעלבת מאנשים שאני לא אוהבת כל כך. ככל שיש סיבות טובות לסלוח לאדם ולאהוב אותו (והסיבה הכי נכונה אצלי היא כי הוא קטן בגילו), אז כך אני אוהבת אותו/ה יותר, והופכת לחלשה ומנסה לרצות אותו ולהסכים לכל דבר שהוא אומר, לעודד אותו לתמוך בו להעניק לו ויש לי יכולת נתינה מאוד אדירה ואני נותנת מעצמי במחשבה בכל קניון שאני נמצאת אני חושבת איזה מתנה שאקנה תשמח אותו ותראה לו שהוא חשוב בעולם. וככל שאני כזו משקיענית ואוהבת אז כך גם כשהוא מעליב אותי זה נחווה אצלי כאילו תקפו אותי.
בדרך בחזרה, חשבתי לעצמי, שהאכזבה הכי גדולה היא מאנשים שאותם אנחנו אוהבים מכל הלב, ובדרך כלל אלה הם הילדים שלנו או ההורים שלנו, ומי שאני אוהבת היא מישהי שאני אוהבת כמו אמא שלי או כמו ילד/ה שלי. והאכזבה היא כואבת לא פחות מאהבה נכזבת. והשאלה איך יוצאים מזה ? בדרך באוטובוס מקודם, חלפו לי מחשבות כעס על זה שנעלבתי, והמחשבות הכעס התבטאו במחשבה שהקמתי מחשבה ויש לי ילדים, אבל מיד הופיעה בדמיון הילדה שאני אוהבת והיא כאילו בוכה שעכשיו אני נותנת אהבה לילדים שילדתי ושכאילו בגדתי באמון שהיא ציפתה שאהיה רק בשבילה למרות שהיא מתחצפת, ואז עולות לי נקיפות מצפון שאני לא מצליחה להיות שם בשבילה למרות שהיא מתחצפת, ושאם אני כזאת רעה אז כשיהיו לי ילדים אאעלב גם מהם וכאילו אוותר עליהם. ואני לא מקבלת את עצמי אם אני כזאת שמסוגלת לוותר על ילדים שלי שאהבתי ורק בגלל שהעליבו אותי מוותרת עליהם. והסימן שאני יכולה לסמן לעצמי כדי להבטיח לעצמי שלא אהיה אמא רעה הוא שאמשיך לסלוח (ולא אוותר על מי שאני אוהבת רק בגלל שהיא התחצפה ורק בגלל שנעלבתי ממנה), ולתת מתנות לילדה שאני אוהבת כל כך ולקבל באהבה את ההתחצפות שלה אלי ואת זה שהיא מעליבה אותי בהתחצפות וביחס מחפיר שהיא נותנת לי, ולמרות שהיא כפויית טובה אמשיך לאהוב אותה הכי בעולם. אז אמנם נכון שאני כמו מזוכיסיטית, אבל לפחות אדע שאני בנאדם טוב לב שמסוגלת לתת אהבה ללא תנאי וללא קבלת יחס טוב בחזרה, ואז אדע שאהיה אימא טובה שזה מדד אצלי לבנאדם שהצליח בחיים (להיות הורה שאוהבים אותו).

זה מתקשר מאוד למה שאתה אומר שלהיות תלוי בבנאדם אחר זה לא טוב. אבל השאלה איך יוצאים מסוג של אהבה נכזבת (לא רומנטית כמובן אלא יותר הורית למרות שאני לא אמא) ?

ענבל כהן חמו

מנהל
גבולות

מורן היקרה,
בעולם שלך נראה שאהבה חייבת להיות ללא גבול אחרת היא לא אמיתית.
במציאות, אהבה שבריאה לשני הצדדים היא כזו ששמים בה גבולות.
אני אוהבת מאוד את הילדים שלי, ולכן אני מלמדת אותם מתי הם מתנהגים לא יפה, ומתי הם מגזימים. אם לא אלמד אותם, הם יהפכו להיות ילדים בלתי נסבלים ואנשים בלתי נסבלים, וגם אני אסבול מהם והיחסים ביננו יפגעו. זה לא אומר לא להיות שם בשביל הילד. גם כשילד מתחצף אפשר לאהוב אותו, אבל לשים גבול להתנהגות הזו. בדיוק כשאדם שאת אוהבת פוגע בך, צריך לשים גבול להתנהגות הזו.
יחסים בריאים גם אומרים לכבד את האחר. אם אחותך לא רוצה ממתק, כבדי אותה ואל תשימי לה בתיק. זאת האהבה ולא לשים לה בכוח.
אם את אוהבת את אחותך, עזרי לה לגדול בתוך מציאות שבה למה שהיא עושה יש השפעה. אם היא מתנהגת לא יפה, העולם משקף לה את זה. זו המציאות שהיא תחיה בה. כשהיא תעבוד במשרד ותתחצף לבוס הוא לא יקבל אותה באהבה בלתי מוגבלת, לכל היותר יספוג את זה פעמיים לפני שיפטר אותה. האופן שבו אנו משקפים לאהוב שלנו הוא רך ומקבל, לא בסטירות.

מכל מה שאת כותבת עולה הצורך שלך לעשות עבודה נפשית עם עצמך, להתחזק ולראות את העולם בצורה קונטרוקטיבית יותר. הדבר הנכון הוא טיפול רגשי מתאים. תני לעצמך את המתנה הזו. פוסט טראומה זה דבר שדורש טיפול ארוך טווח. אם לא תטפלי בעצמך עולה מהדברים שלך שהחיים שלך יהיו רצופי סבל, אכזבות וכאבים. החיים לא חייבים להיות כאלה. תני לעצמך את האופציה להיות מאושרת בפני עצמך, מתוך עצמך.

אני חייבת לוותר על גבולות לקבלתן במצב שלי

תודה ענבל ושבת שלום, אפרט פרטים על האמונות בחשיבה שלי שמובילים לסיבות מדוע אני רגישה אליהן כל כך ולסיבות מדוע זו מערכת יחסים עם סף אכזבה נמוך כל כך (מערכת יחסים שרגישה מאוד לאכזבה) ומדוע במצב שלי אסור לי להציב גבולות לקבלה המוחלטת שלי אותן (כולל הזילזול שלהן בי) ומדוע אם אוותר על הצבת גבולות לאהבה שלי אליהן אסתכן בפגיעה עצמית שתתבטא בזה שלא אראה אותן מספיק ואז ייגרם לי צער קשה מאוד לגוף ולנפש, כמו שקורה לאנשים שדחו אותם והתאכזבו קשה ממי שהעניקו לו אהבה (כי ציפו ממנו להמשך קשר ושלא חלילה יפסיק ייפסק הקשר). אני זו שזקוקה לראות אותן ולא הן לי והציפיה היחידה שלי מהן היא לראות אותן מידי פעם (לראות אותן פעם בחודשיים ולא חלילה פעם בשנתיים כי זה מפחיד אותי לראות אותן פעם שנתיים כמו פחד בכניסה לתהום/למערבולת שאטבע), כי זו אני שכאשר אני חוזרת מלימודים, עוברת דרך הקניון ודרך חנויות זו אני שחושבת מה לקנות שיישמח אותן. לי יש את הצורך להעניק להן משמעות בחיים ושמחה ואושר כי זה נותן לי משמעות לעצמי שאני נותנת משמעות למי שאני מאוד אוהבת.
אני כל הזמן חושבת מה לקנות לה שיישמח אותה, משלה את עצמי כנראה, לא יודעת כי הקשר איתן נותן לי משמעות ואני זו שאאבד את עצמי אם לא אראה יותר משלושה חודשים או ארבעה חודשים או חלילה שנה שלמה, זה קשה.
הן לא זקוקות לי כמו שאני זקוקה להן, ומכאן פערי הכוחות והפחד לאבד אותן גורם לי לוותר על להציב גבולות לאהבה שאני נותנת להן. אני נהפכת למעין סבתא שמרגישה שעלי לתת רק אהבה ולא לשים גבולות מחשש שהן לא ירצו לראות אותי אם אציב גבולות.
לראות אותן זה משהו שאני דואגת לו, כי זה נותן את היחסים שמאפשרים לי להקשיב להן, להעניק להן תשומת לב ומשמעות בחיים, אלא שהן קטנות מידי מלהבין זאת. ואם אאעלב ולא אקבל את הזילזול שלה בכבוד שלי, אז היא תפסיק לאהוב אותי ואז גם לא אראה אותה יותר. כיוון שאני לא רוצה שזה יקרה, אני מבינה שלהיפגע ולהציב גבולות לאהבתי כדי לא להיפגע יגרום לי לשדר שאני שופטת את ההתנהגות שלהן. ואני תמיד מעריכה ומעודדת ורגישה מאוד לתת חיזוקים חיוביים כדי שירגישו טוב בקירבתי. ואם אשפוט אותן על התנהגות רעה בגלל שצריך לשים גבולות לאהבה שלי אז זה ממחיש לעצמי שאני לא מסוגלת להמשיך להיות אחראית לתת אהבה ולכן לא ראויה כאמא ואז לא ראויה כבנאדם כי אולי אני משדרת את זה באופן לא מודע מבלי שאני יודעת ולכן כנראה אנשים דחו אותי, אולי בגלל זה אנשים שפגשתי בימי חיי, כמו מורים, העליבו אותי כי הם דחו אותי בגלל זה ששידרתי להם שאני לא בנאדם שמסוגל באמת להיות אחראי להתמיד לאורך שנים להיות אמינה בזה שלא אשפוט אותם על כפיות טובה שהם מחזירים לי על יחס טוב שהענקתי להם. כאשר אנשים יראו שאני נעלבת או כועסת או שופטת אותם על כפיות טובה שהם מחזירים לי אחרי שכל הזמן התייחסתי אליהם יפה, אז הם יאבדו את האמון בי כמישהי שאפשר לסמוך עליה כטובה (וכמישהי שאוהבים אותה), ואז כשהאמון שלהן בי ייעלם, אז כבר לא אחשב כטובה (ואז גם לא יאהבו אתי).

למעלה