איך לעשות חיים קלים,

איך לעשות חיים קלים,

או, אפשר גם אחרת. ע"מ להקל את החיים ולעודד את התעופה הספורטיבית, ה-EAA מנהל מערכה רצינית להכרה בבדיקה הרפואית לרשיון נהיגה, כדרישת המינימום לבעלי רשיון טייס לקבוצת הטייסים המפעילים מטוסים קלים (למעשה קבוצת המטוסים הגדולים מהנדרש ב-FAR103 המגדיר אולטראלייטים וקטנים מההגדרה של GA. זוהי, בעצם אותה קבוצת מטוסים הנכנסים לקטגוריית האולטראלייטים בארץ). מאמר בנושא, אפשר למצוא באתר: http://www.eaa.org/communications/eaanews/020927_exemption.html אריאל

רן בג

New member
בדיקה רפואית לרשיון טיס

הסתמכות על הבדיקות הרפואית של רשיון הנהיגה כבדיקות לרשיון הטיס (בקטגוריות מסוימות) הינו חלק אינטגרלי מהגדר ה -מטוסי וטייסי ספורט אשר אמור היה להכנס לתוקף באוגוסט 2001 ונדחה כנראה למרץ 2003 (בנתיים). רוב ההומביליטים הידועים בארץ (זנאייר. רנס, ודומיהם) יהיו בקטגוריה זו שרשיון הטיס שלה יהיה זהה למעשה הרשיון הפרטי ללא טיסות לילה וללא "מושג" במכשירים.(היום דרוש ע"מ לטוס במטוסים אלה עם נוסע ((בארה"ב)) רשיון מלא או ריקריאישונל)

ולהשלמה-

מטוסי הספורט הקלים, או כפי שהם מכונים באנגלית: Light Sport Aircraft, היא קבוצת המטוסים במשקל כולל להמראה של עד 1232 ליברות (560 ק"ג). אכן, כמו שרן ציין, בקבוצה זו נכללים למעשה כל האולטראלייטים הטסים בישראל ואפילו מעבר לכך (כידוע, בארץ אולטראלייט הוא מטוס שמשקלו הכולל בהמראה אינו עולה על 1000 ליברות - 455 ק"ג). ע"מ להטיס מטוס המשתייך לקבוצה זו הוגדר רשיון מיוחד (recriational) המאפשר לטייס לקחת עימו נוסע נוסף. המשקל הגבוה יותר מזה המוגדר בארץ, אם יאומץ בארץ, יאפשר להטיס אל כל הכלים שהיום "מבלפים" לגבי המשקל המכסימאלי שלהם - ע"י הפחתת כמות הדלק במיכלים. ואם נלך לקראת אימוץ השיטה האמריקאית, נוכל, אנו הטייסים וגם אנשי המנהל לחיות חיים קלים ופשוטים יותר. אריאל אריאלי

רן בג

New member
ויותר מזה...

לפני מספר שנים הוצאתי רשיון אז"מ קנדי. בבקשת הרשיון שמלאתי בנוכחות מפקח במינהל התעופה הקנדי הייתי צריך למלא הצהרה על מצב בריאותי התקין - ללא כל ניירת המוכיחה זאת. שאלתי את המפקח מה יקרה תיאורטית אם היתה למישהו התקפת לב והוא לא יצהיר על כך ?..המפקח הסתכל בי במבט מוזר ואמר שככל הידוע לו לא היה להם אף פעם מקרה כזה..למה שאדם לא יצהיר אמת ??השורה התחתונה :- הכל מתחיל ונגמר עם הטייס, גם האימון שנותנים בו.

איך לעשות חיים קלים

אני נוהג כבר למעלה מ-35 שנים, ולא זכור לי שבצעתי בדיקה רפואית מאז שקבלתי את רשיון הנהיגה שלי (זה היה על טוס-טוס, למי שמכיר את המושג...והבדיקה היתה בסך הכל בדיקת ראייה אלמנטרית). ידוע לי, שנהגים בעלי רשיון לרכב מסחרי במשקל מעל 15 טון צריכים לעבור בדיקות ראייה בלבד כשהם עוברים את גיל ה-50, וגם זאת לא כל שנה. ישנן גם דרישות לגבי נהגים מבוגרים יותר (למעלה מגיל 70, כמדומני) ואולי גם לנהגי רכב ציבור או רכב הצלה. מעבר לכך, נדרשת רק הצהרה רפואית, שלא חל שינוי במצב הרפואי, וזאת עם חידוש הרשיון, אחת ל-5 שנים. האם לדעתכם ניתן לאמץ "בדיקות" כאלה גם עבור טייסים?

בדיקות רפואיות..

דוד ידידי; אם אתה מתייחס לבדיקות הנדרשות בארץ מטייס, שהן חלק קטן מהדרישות הבריטיות, אז אתה אולי צודק. אבל דרך המחשבה המדוברת, היא בארה"ב, וזה הולך ככה: אתה הולך לרופא תעופתי. אין וועדה רפואית, בדיקות דם וכו. התפיסה היא ש: אם אתה יכול לצעוד למשרד בכוחות עצמך = אתה חי. אם אתה שומע את הסכום שעליך לשלם = שמיעתך בסדר. אם אתה כותב את הצ´ק ללא עזרה = ראייתך בסדר. והרי לך בדיקה רפואית לרשיון נהיגה. מה ההבדל ? מייק..

בדיקות רפואיות

מייק, מה שהתכוונתי לומר הוא, שבארץ אין למעשה כל בדיקה רפואית לנהגים. חושבני, שבגלל העובדה, שכל מה שמוגדר כתעופתי בעולם מחייב עמידה בתקנים חמורים בהרבה ממה שצמוד לקרקע, גם טייס אמור לעמוד בתקנים מחמירים יותר מאשר נהג, דהיינו, בין השאר, לעמוד בבדיקות רפואיות תקופתיות, שגם אם אינן יסודיות כמו בדיקות לב במאמץ או בדיקות דם מגוונות, הרי הן בכל זאת יותר רציניות מבדיקת ראיה שטחית למרחק, שמבוצעת פעם בחיים לפני קבלת רשיון נהיגה. זה בהחלט אינו מהווה תעודת ביטוח, אבל זה מקטין את הסיכונים, ותאמין לי, ממש לא בא לי לשלם כל שנה כמה מאות שקלים על הבדיקה הנ"ל. בעל רשיון נהיגה גם יכול לא לנהוג כל חייו ועדיין להחזיק ברשיון נהיגה (אם שילם את האגרה) הוא אינו נדרש להיתר מיוחד לנהיגת לילה ומותר לו לנסוע בערפל בלי הגדר מכשירים, בעוד שטייס חייב להמשיך לטוס ולהבחן כל הזמן על-מנת לשמר את רישיונו. דוד

וכי למה שיחמירו ?

מרבית הרופאים התעופתיים מסכימים עם ההנחה שבבדיקה הרפואית הם לא יגלו שום כלום חדש שלא ידוע לנבדק. גם בדיקות הלב במאמץ, אינם מקור נבואה המראה מתי טייס עלול לסבול מ"קצר" בלב. זה יותר בכדי לבדות שהטייס באמת מרכיב משקפיים (שיש לו כבר) המתאימים לעיניו, ולא בכדי לספר לו שהוא צריך משקפיים. בשנים האחרונות, לפחות בארה"ב, חלו הקלות משמעותיות בדרישות הרפואיות. כגון, הסרת מיגבלות של לחץ דם. הנטייה היא להקל ולא להחמיר. ביו השאר משום שמדע הרפואה הרבה יותר מפותח מהזמנים שבהם נכתבו התקנות. ובנוסף, לפחות בארה"ב - דרך המחשבה היא שאדם יטפל בבעייה אם יש לו, ותפקידו של הרופא התעופתי היא לא לגלות בעיות חדשות ברבע השעה שהוא מבלה עם הטייס. טוב, אולי 25 דקות למקפידים יותר. אז למה ללכת למקפיד ? מה אני נהנה לשבת אצלו ? מייק..

ש י ר ט ל

New member
תודה על התשובה

ובמקרה שישנה בעיה מולדת בלב שמתעוררת למשל במצב של עייפות יתר (ולאו דווקא של מאמץ יתר), האם גם במקרה כזה פשוט יסמכו על הבנאדם שלא יטוס במצב של עייפות, או שזו יכולה להיות עילה לשלילת הרשיון? (אני מניחה שלא נתקלת ספציפית במקרה כזה, אבל מה דעתך לפי איך שאתה מכיר את רוח הדברים שם). האם ידוע לך מה הגישה במקרה של אדם שרשיונו נשלל בארץ מסיבה רפואית ורוצה "לחדש" את הרשיון בארה"ב. בהנחה שהסיבה הרפואית לשלילה אינה מפריעה להוציא רשיון בארה"ב, במה כרוך תהליך הוצאת/חידוש הרשיון למי שהיה לו בעבר רשיון בתוקף בארץ?

לא מבין מה הקשר..

ראשית, ברצוני לאמר שהבנתי ברפואה תעופתית, או רפואה כללית, היא כהבנת חמור במרק פירות. לא הוסמכתי ולא למדתי. הדרישות הרפואיות של מדינות שונות - הן שונות במהותן. לפי ידיעתי, הדרישות המחמירות ביותר, הן הדרישות הבריטיות. בין השאר זה מתבטא במחיר הבדיקה הראשונית - פעם בחיים - שחייבת להתבצע בלונדון, במרפאת ה CAA, ומחירה 400 פאונדס. אבל נעזוב את הבריטים לנפשם - אולי הם יתבגרו ביום מן הימים. אין קשר בין מדינות שונות באשר לדרישות הרפואיות. זה כולל את סוג הבדיקה הנדרשת. למשל, בארה"ב, לתעודה רפואית מסוג 3, הנדרשת לתפקד כטייס פרטי, אין בכלל בדיקת לב, שלא לדבר על בדיקה במאמץ. אפילו לתעודה רפואית מדרגה 1, הנדרשת רק בכדי לתפקד כטייס תובלה בנתיבי אויר אין בדיקת לב במאמץ, אלא רק במנוחה, ונדרשת פעם ראשונה מטייס כאשר עבר את גיל 35, ורק אחרי גיל 40 פעם בשנה. הבדל של יום ולילה מהנדרש בארץ. שלא לדבר על בדיקות דם שאינן נדרשות בכלל. עצם העובדה שלא עמדת בדרישות הרפואיות בארץ, אינה שוללת את קבלת התעודה הרפואית בארה"ב, תלוי כמובן בסיבה המדויקת. לא ברור לי משאלתך באם יש לך רשיון אמריקאי או שהכוונה להוציא שכזה. בכל מקרה, אם אין בידך תעודה רפואית מארץ המקור, תעודה אמריקאית בתוקף - מספקת. התהליך הוא כ 15 עד 20 דקות, ולא כרוך בבדיקות חיצוניות במעבדה. הדעה הרווחת אצל הטייסים בארה"ב היא - "אל תספר יותר מידי, ואל תאמר את מה שלא שואלים אותך". בכל מקרה, קבלת תעודה רפואית אמריקאית עם בעיות לב, כולל אחרי ניתוחי לב שונים, או בדרישה לקחת תרופות, הם היום דבר שמין השיגרה, שנבחן לגופו - באופן אישי. גם חולי סכרת טסים היום, דבר שעד לפני כ 3 שנים היה גורם פוסל לחלוטין. מייק..

למעלה