איך ליצור כוח נפשי

atzuv

New member
איך ליצור כוח נפשי

קיים בנאדם שאני אוהב לשבת איתו. הוא בורגז איתי, וכשאני שומע שהוא היה אצל חבר מסוים, אני מרגיש תחושת החמצה עם תחושת רצון חזק להיות איתו וגעגועים חזקים, וכל זה גורם ללב שלי לדפוק חלש ולבכי, ואני מרגיש שהלב כמעט מפסיק לפעול ואז יש לי כמו רעש באוזניים עם תחושת עצב ורצון למות ושהחיים שלי לא שווים. האם יש דרך לצאת מכל המצב של תלות בבנאדם ? ניסיתי פעם לשכוח ממנו, אבל כששכבתי במיטה אז תמיד אני בוכה במשך כל הלילה וכך לא מצליח להירדם. אני לא רוצה לקחת שום תרופה נגד דיכאון, הייתי רוצה משהו טבעי שיעזור לי לקבל חסינות נפשית. אני לא מאוהב בו, זוהי אהבה אפלטונית כזאת, אבל מאוד חזקה. אני מאוד ניסיתי לקבל טיפול בריפוי בעיסוק, שם הומלץ לי להיות בקורסים, אבל אז במשך כל זמן השיעור חשבתי לעצמי מחשבות "אם הוא היה כאן עכשיו איתי אז היינו מדברים וביחד", וגם בתחנת האטובוס אותה מחשבה, וגם במשך הנסיעה, וכל המחשבה הזאת גורמת לי לדיכאון מאוד חזק, שאנשים שמים לב שאני עצוב ולא קשוב ("בעננים"). אבל זה קורה לי גם עכשיו, שאני חושב "נו מה איתו עכשיו", אני חושב עליו כל הזמן וזה רק גורם לי לחוסר תפקוד. את הלימודים עזבתי כי לא יכולתי להמשיך ככה, אז הגוף שלי נחלש בגלל הגעגועים אליו שאני לא יכול לזוז מהמיטה ויושב רק במחשב. תליתי את האושר שלי בו, ואני לא יודע איך להחזיר את הנשמה והאושר שלי לעצמי בלי שהם יהיו תלויים במשהו. באהבה שלי אליו אין משיכה מינית (זה מבחיל אותי), אלא יש רצון עז להיות במחיצתו. עזבתי לימודים, אף אדם לא נראה לי מעניין, כל אדם שאני מדבר איתו זה נראה כאילו סוחט ממני אנרגיה ובא לי לנוח כל הזמן מאנשים ואני רק רוצה להיות במחיצתו כל הזמן. זה קשה לי, ואי אפשר לחיות כך כי אני לא מתפקד בגלל זה כבר כמה חודשים. איזה מחשבות פילוסופיות ורפואה אלטרנטיבית, ואיך דמיון מודרך ודברים אחרים יוכלו לשכך את הכאב ולפתוח לי צוהר חדש לחיים להסתכל על החיים ועל המצב שלי בפרספרקטיבה חדשה שתעזור לי לצאת מזה ?

סיכון

שלום לך
המצב שאתה מתאר הוא מצב שעל פניו לא מתאים לאימון, אלא לטיפול מקצועי (אצל פסיכולוג). הסיכון שבאימון לא מתאים הוא דרדור של המצב שלך עוד יותר. מי שרגיש ויכול להגיע למצב כזה של סף חוסר תפקוד - עלול להגיע לשם גם בעקבות אימון לא מוצלח. אם אתה רוצה להתאמן זה יצטרך להיות באחריות של איש מקצוע - פסיכולוג או פסיכיאטר - ואני חוששת שהם לא יתנו לך אישור כזה בקלות. אתה מתאר רצון למות, רצון להיות במיטה כל היום, דכאון חזק, עזבת לימודים. ללא ספק יש מקום לשיפור רב בחייך
ולא כדאי לעשות משהו שיזיק עוד יותר. אפשרות אחרת היא עבודה עצמית. כגון קריאה. אם אתה אוהב לקרוא, אוכל להמליץ לך על ספר נפלא "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים ביותר". שמדבר על שינוי התפיסות העמוקות בחיינו, כך שנהיה יותר אחראיים ופחות "נסחפים עם הזרם". בהצלחה

מסכים עם סאלי... וגם לא.

נכון, אם מה שאתה מתאר פה מדויק, אימון זה לא הפתרון בשבילך כרגע. מדובר במצב-נפשי עמוק ומורכב והייתי מגדיר אפילו (בלי לנסות לפגוע) מעורער... ומאמנים הם לא פסיכולוגים. אני בהחלט ממליץ על טיפול-נפשי. לעומת-זאת, קריאה לדעתי, זה הדבר האחרון שאתה צריך לעשות כרגע, כי לא נראה לי שמומלץ לך להיות יותר מדי נטו עם עצמך ועם המחשבות שלך- נשמע שזה לא עושה לך טוב. *** חשוב לי להזכיר, המצב שאתה מתאר הוא לא נורמאלי, ז"א לא שאתה בהכרח פסיכי, אבל זה לא מצב רגיל ולא טבעי... אתה חייב לבדוק את זה; ובעניינים של בריאות נפשית לא לוקחים סיכונים בדיוק כמו (אם לא יותר) מאשר באלו של בריאות פיזית. באשר לדמיון-מודרך ודומיהם; לא בטוח שכדאי לך להיכנס לזה עכשיו... אתה בסיטואציה די שברירית ורוב השרלטנים בתחומים אלה יודעים לנצל זאת היטב. לא שאני פוסל לגמרי את הכיוון הזה במצב רגיל- כי יש דברים בגו', אבל לא בשבילך כרגע לדעתי. בוא נסכם שתתחיל מבדיקה-נפשית ותמשיך משם, טוב? (וזו לא הערה עם שמץ של סרקזם)

יכול להיות שאתה צודק

אולי במצב הזה לא נכון מבחינתי להמליץ דבר מלבד פניה לאיש מקצוע. גם לא המלצה על קריאה. לא אהבתי את המשפט שלך "יש שרלטנים שיודעים לנצל זאת". היתי מנסחת אולי שיש אנשים (לא מעטים, גם לדעתי) שהידע שלהם לא מספיק כדי לעזור במצב הזה, אולם הם לא מודעים לכך, וינסו בכל זאת ועלולים להזיק. סכנה רצינית. עוד הערה אחת. יתכן שאנחנו מאכזבים אותך, כי טיפול נפשי נראה כמו דבר ארוך ויקר, ואילו הציפיה מאימון או שיטות אלטרנטיביות שהן יהיו קצרות וזולות. אבל זה לא כך, במקרים רבים מאוד. אימון קצר יהיה בד"כ רק תחילת התהליך. אני לא באמת מאמינה בקיצורי דרך, בטח לא כאלה שאפשר לבנות עליהם. לפעמים יש הפתעות. נושאים מורכבים בחיי - אני עובדת עליהם כבר שנים רבות. בהצלחה

חשה צורך להעיר משהו כללי בנושא

לאו דווקא קשור לשרשור זה כמו שקשור באופן כללי לסוג התשובה "זה מצריך טיפול מקצועי, יש כאן סיבות יותר עמוקות". מחד, יתכן שזה ביטוי לאחריות כלפי המתאמן בפוטנציה. אבל מאידך, יש גם צד שני. לצערי הרב, אני שמעתי לא אחת תיארתי בפני מאמנים אישיים את קשיי ההתארגנות שלי ואת הרצון לפתור אותם. אני זוכרת שסיפרתי למאמנת שביקשתי להתאמן אצלה על קשיי ההתארגנות והיא ישר פלטה "יש כאן משהו עמוק יותר, נפשי". האמנם? מאמנת אחרת גם הפטירה מן אימרת שפר כזו על "משהו עמוק יותר". אני חושבת שלעיתים האמירה הזו יכולה להיות שיפוטית, מעליבה, פלצנית ומתנשאת. אומרים שהזמן הוא המספר הטוב ביותר, וכשיש לנו אי ודאות "הזמן יעשה את שלו ויתן את התשובה". במקרה שלי, ברגע שהכרתי בעובדה שמדובר בהפרעת קשב, שהופכת את ההתארגנות לקשה, ועל כן מצריכה קביים ארגוניים (כגון יומן ברור ומפורט יותר שנכנס לפרטים של כל מטלה עם הרבה יותר תזכורות וצלצולים, או שולחן עבודה עם יותר מגירות ורובריקות לחלוקה של חפצים כדי לעשות סדר בעיניים וכדומה, או להעיר את עצמי עם 5(!) שעונים מעוררים במקום עם שעון מעורר אחד)- רוב הבעיות שהמאמנת ההיא הגדירה כ"בעלות סיבה נפשית עמוקה" נפתרו! מבלי שעברתי שום טיפול נפשי. את הכסף שהיה אמור להיות "מבוזבז" על טיפול נפשי הוצאתי בקרביץ/אופיס דיפו על כמה אמצעי התארגנות יעילים - שהם בערך פי 5 אולי מכל מה שאדם בלי קשיי התארגנות זקוק להם, אבל הם עשו לי סדר די סביר בחיים. מדובר בקופסאות אכסון, אמצעי מיון, תזכורות, יומן מותאם, כאלו מן. זה חשוב לאמר, כי מה לעשות, אנו חיים בחברה שבה האמרה "יש פה סיבות נפשיות עמוקות" היא אימרה מעליבה. כמה שנהיה פוליטיקלי קורקט. ראיתי לא פעם בפורום איך האמרה הזו הופנתה לאנשים מסוימים שפשוט נעלבו ממנה. מישהו פעם העיר בציניות על תשובה כזו שקיבל "ואו, תודה, זו בדיוק התשובה שחיפשתי, כיצד לא חשבתי על זה קודם". ולא בכדי, זו תשובה שיש בה משהו מעליב. זה לא אומר שאין צורך לאמר את מה שאנו חושבים. אנו צריכים להיות כנים. אם זה מה שאנו סבורים - אדרבא, נבטא זאת כלפי העולם החיצון. אלא שזה בדיוק מצריך מחשבה ברמת הפרדיגמות שלנו. כשאומרים לאדם שאינו מתאים לאימון, אלא לטיפול, אנו צריכים לנתח את הפרדיגמות שלנו. אימון הוא בעצם הצהרה שכל אחד יכול. שאתה יכול לעשות כל דבר, כל עוד אתה מחלק את זה לחזון, מטרות שנגזרות ממנו, יעדים שנגזרים מן המטרות ויעדי ביניים שנגזרים מן היעדים. כל עוד אנו מפרקים את החלום לחתיכות שאפשר לאכול, כמו אמא שחותכת את השניצל של הילד לריבועים, נוכל להשיג הכל. וזה בעצם מה שהופך אותנו לאנושיים, או מבטא את רוחנו האנושית, היכולת להתגבר על מכשולים. ואיך שהוא אמרה לאדם שהוא לא נמצא בסקטור של אלו ש"יכולים" - מעליב, בין אם תרצו ובין אם לא. לשיטתי, אימון יכול גם למצבים שאנו נוטים לתייג כ'נפשיים'. המצב הוא אותו מצב כאשר מאמן ישאל - לאן אתה רוצה להגיע ומה הצעדים שאתה צריך לבצע. פסיכולוג ישאל - מדוע זה קרה. מה זה אומר. מה עומד מאחורי זה. מאמן יכול לקבוע עם מתאמן צעדים להשגת המטרה, כאשר אחד הצעדים יכול להיות "לסלק את המחסום הנפשי" או "לברר על מה זה יושב" וכיוצא בזה. אבל הבירור העמוק הוא רק צעד בדרך למטרה, כאשר המטרה תמיד לנגד העיניים. אוריינטציה כזו יכולה לכוון גם אנשים המצויים בשפל מדרגה עמוק מאד - להסתכלות אל עבר האופק, ולא דשדוש בבעיה. לעניות דעתי פעמים רבות כשמדביקים על אדם תווית של "בעייתי" ושולחים אותו ל"יעוצים" שונים ומשונים, יש סכנה של זיהוי עצמי עם "בעיה" ושל דשדוש ב"בעיה", והפיכת 'אי היכולת' וה'קושי' (שאצל אנשי ה"מקצוע" גם מקבל שם שבדרך כלל מקבע את הקושי לבן אדם במוסרות פלדה חזקות במיוחד) למקובעים וכרוניים יותר. אנו צריכים לזכור שלא אחת המציאות היא בעיני המתבונן ואדם שמבלה יותר מידי אצל אנשי מקצוע הופך את הבעיה (שכבר מקבלת שם של ממש "חרדה" או "דכאון") לזהות, ולהוויה כרונית. לעיתים דווקא אימון הוא זה שיכול לחלץ אדם לאופק חדש - לא עוד ה"דיכאון" או ה(וכאן לאנשי מקצוע יש שפע של כינויים לכל שלל המצבים האנושיים ) - אלא - החלום שלי להיות (במאי קולנוע/סטודנט מצטיין/מדען אטום/שחיין/טריאטלט וכדומה). העניין הוא שכשאדם מגיע לפסיכולוג או "איש מקצוע", הוא עלול לפתח קריירה של "דו קוטבי/חרדתי/דכאוני/אישיות גבולית" וככל שהתהליך מעמיק נוצר זיהוי בין האדם לבעיה. הליכה למאמן ודיבור על חזון ועל חלום יכולה להפוך אדם דכאוני או שמצוי בשפל כל שהוא - לשחיין/בעל משרה בהייטק/שחקן - או מה שזה לא יהיה החלום שלו. זה לא משנה כמה צעדים יש בין המצב הנוכחי לבין החלום. העיקרון הוא - מצב רצוי, מצב מצוי, ומרחק מסוים. כן, אז יש אנשים המרחק בינם לבין החזון הוא 1000 קילומטרים, אבל גם אלו מתחילים בצעד אחד.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
מסכימה עם קודמי

המקום הוא לטיפול נפשי. התלות שנוצרה אצלך באדם אחר היא לא בריאה ולא נכונה. תלות כזו נוצרת מסיבות נפשיות עמוקות ודורשת טיפול שורש כדי לבנות בתוכך את הכלים שיאפשרו לך להיות שמח ועצמאי בתוכך, גם בלי קשר עם אדם מסויים זה.

atzuv

New member
מה הכוונה בסיבות נפשיות עמוקות

הכוונה שאני שונא את עצמי בתוך תוכי בגלל הערכה עצמית נמוכה?

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
קשה לי לדעת בדיוק

האם אתה מרגיש שאתה שונא את עצמך? לא כתבת מספיק כדי שאני אדע לומר אם זה נכון. סיבה עמוקה בעיני יכולה להיות היא החוסרים שאתה מרגיש אצלך - התחושה שאתה לא שווה או לא בעל ערך בפני עצמך, ושרק מישהו אחר עם תכונות מסוימות הוא בעל ערך. כאשר אנשים מפתחים כזו תלות באדם אחר, חייבת להיות לזה סיבה מתוכך, שיש סיכוי טוב שנובעת מדברים שקרו כבר מזמן. אולי אתה רואה בו משהו שהיית רוצה שיהיה בך, ויש אשליה שאם תהיו קרובים זה "יעבור" אליך, אולי זו סיבה אחרת, קשה לאבחן רק מהודעת פורום.

KFIRB

New member
טיפול נפשי ואימון

יש אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש- פסיכולוגים , עובדים סוציאליים ויועצים חינוכים ולעתים גם אחים ורופאים בוגרי פסיכותרפיה [בתי ספר פסיכותרפיה מורשים ולא בתי ספר לפסיכותרפיה מטעם שקר כלשהו, נמצאים ליד בתי הספר לעבודה סוציאלית, רפואה או מכונים רצינים לזרמי טיפול ספיציפיים]. שהם גם מומחים באימון. יש שיטות טיפול חדשניות כגון הזרמים בטיפול קוגניטיבי התנהגותי , פוקסיניג [שניתן על ידי אנשי מקצוע ולא ע"י מאמנים במקרה שלך], EMDR , MCBT גשטאלנט ועוד. היתרון בטיפולים אלו שהם קצרי טווח , והשיפור המושג הוא דיי משמעותי. חשוב לציין , שטיפול נפשי שלא לוקח בחשבון את הפרט בסביבתו הוא טיפול שאומנם שכיח בישראל , אך יעילותו מוטלת מאוד בספק, כיום הטיפול הנפשי היעיל יותר הוא הטיפול שמערב מספר מערכות טיפול ותפקיד המטפל לדאוג למטופל בעוד מישורים בתחומי חייו כגון עבודה, בריאות, מגורים ועוד. רפואה אלטרנטיבית ופילוסופיה יכולים לסייע , השאלה אם הם בעצמם יסייעו לבניית מנגנוני רגש ובריאות נפשית טובים עבורך? אני מסופק , מציע לך להתייעץ עם עובד מקצועי באופן פרטי או דרך קופת החולים או דרך המרפאה לבריאות הנפש הקרובה לביתך , זה לא נאמר מתוך זלזול , אלא מתוך דאגה לבריאותך, אם תמצא מטפל מקצועי המשלב בתחום עבודתו גם תחומי גופנפש או אימון או ייעוץ פילוסופי או בילביותרפי או גשטלאנט נראה לי יתאים לך אך החשוב שזה יהיה איש מקצוע בעל רישוי בתחום בריאות הנפש- פסיכותרפיסט העובד בבריאות הנפש הציבורית או בוגר תוכניות לפסיכותרפיה בנוסף למקצוע טיפולי אחר כגון ייעוץ חינוכי, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית , רפואת משפחה או פסיכיאטריה, אחות ועוד. בהצלחה ותרגיש טוב

למעלה