אז ככה
אני לפני שנה בדיוק, הייתי עם אותה שאלה כשעליתי מי"א לי"ב, והיתה לי בגרות בחורף של י"ב, כשבי"א הלך לי ממש צולע בתנ"ך, ובסוף בבגרות עצמה קיבלתי 93 (89 סופי) בזה. השיטה היא לדעתי, כזו: קודם כל, לא לתת לכל מבחן שעשית להוריד לך את הבטחון, כי גם לפן הפסיכולוגי יש השפעה עליך, בגלל שלמשל אם את לא בטוחה בעצמך אז את יותר לחוצה וזה משפיע על התפקוד שלך בבחינות ובשיעורים ואז גם על הציונים שאת מקבלת. מעבר לזה, את צריכה כל הזמן לשנן לעצמך: 'תנ"ך זה לא מקצוע של שינון, אלא הבנה. כל פעם שאני רואה שאני מתקדמת בחומר, ואני מבינה, זה מספיק'. ובאמת, תנ"ך זה מקצוע שהחוכמה בו היא לעלות על שיטת הלמידה, כי אם אתה לומד לא נכון אתה גם יכול להיכשל, וברגע שאתה עולה על הפואנטה אז הציונים שלך בד"כ גבוהים בזה, אפילו בלי ללמוד יותר מדי שעות. קודם כל, מבחינה טכנית, כדאי לך ללמוד מספר לימוד שנחשב טוב, לכן אני ממליץ לך ללכת אתמול לקנות את הספר של פלורה ויניצקי (ספר אדום/סגול). זה ספר מעולה, אני יכול אפילו להרשות לעצמי לאמר שהוא מעניין, והספר מכיל באופן מפורט את כל מה שצריך לדעת לבגרות. כשאת לומדת לכל מבחן, את צריכה קודם כל לקרוא את הסיכום של הפרק, לראות שהכל מובן לך (שהסיפור ברור לך, שאת מכירה את כל הדמויות, שיש לך רקע כללי על העלילה) ואז לקרוא את הפסוקים, ולראות שהסיפור שלמדת מהסיכום אכן תואם לרצף הפסוקים שאת קוראת. מהרגע שאת מכירה את העלילה (את לא צריכה לזכור בע"פ) ואת מבינה את הפסוקים מהספר, עשית כבר את רוב העבודה. מה שנשאר משלב זה, זה לחזור ולקרוא (במידת הצורך, ואם יש לך זמן) עוד פעם את הסיכומים ואת הפרקים, כדי להעמיק את ההבנה שלך, כי ברגע שאת חוזרת על משהו שאת מבינה כבר, זה מחדד את המחשבה שלך ואת יותר שולטת בפרק. מעבר לזה, כדאי לך לפתור שאלות בגרות (בספר של פלורה יש מספיק), ולהשוות תשובות ולראות שיש אכן התאמה. במבחנים עצמם, כדאי לכתוב תשובות מלאות, לא להתקמצן על לכתוב ולפרט, אבל בתנאי שהאינטואציה שלך אומרת לך שזה אכן קשור לנושא השאלה, כלומר, לא לחפור סתם ולזרוק את כל מה שאת יודעת על הדמויות/הפרק כדי להראות כביכול ידע. אפשר לתת רקע כללי, רק צריך להיזהר לראות שאת לא סוטה מנושא השאלה. כמובן שלהתנסח במלים יפות, זה מוסיף. אם מבקשים ממך לתת 3 מאפיינים/דוגמאות/מעשים/עונשים/חטאים/ואטאבר אז תתני 5 (או כמה שיש) בגלל שבמקרה כזה, גם אם אחד או שניים מהם לא בדיוק מדוייקים אז יקבלו את התשובה בכל זאת. בכל מקרה, כדאי לצטט, במקרים שזה רלוונטי, כי זה מראה הבנה, זה מעבה את התשובה, וזה עוזר לך להבין תוך כדי הכתיבה אם התשובה שלך אכן מדוייקת או שחסר משהו שלא ציינת וכדאי להוסיף.