איך לומדים לתנ"ך?

bub1231

New member
איך לומדים לתנ"ך?

שמעו אני עולה ליא' וכל י' היה לי נכשל בתנך.. זה פשוט סיוט. הגעתי למסקנה שתנך זה המקצוע הכי קשה בשבילי...... איך אתם לומדים לזה? אמרו לי שכל אחד יש לו שיטה משלו... כי זה לא כמו מתמטיקה שפותרים תרגילים והיסטוריה שמשננים... כי לא משנה כמה השקעתי לפני מבחן תמיד קיבלתי נכשל... אז מהי הדרך כדי להצליח במבחנים בתנך? לתרגל שאלות ממתכונות וכאלה? לקרוא את הפרקים????( כי זה לא עזר לי בי'.....) על איזה ספר אתם ממליצים שבטוח יעזור??? ודרך אגב מורים לתנך לוקחים את הציון מי ליא למגן? תודה, תלמיד נואש ביותר....

TheIs258

New member
לא אמורים לקחת מ-י' ל-י"א..../images/Emo130.gif../images/Emo79.gif../images/Emo23.gif

ואין לי מה להגיד לך בקשר לתנ"ך כי אני מתחילה ללמוד את זה לבגרות רק שנה הבאה...

Ana Lyn Newkirk

New member
אז ככה

אני לפני שנה בדיוק, הייתי עם אותה שאלה כשעליתי מי"א לי"ב, והיתה לי בגרות בחורף של י"ב, כשבי"א הלך לי ממש צולע בתנ"ך, ובסוף בבגרות עצמה קיבלתי 93 (89 סופי) בזה. השיטה היא לדעתי, כזו: קודם כל, לא לתת לכל מבחן שעשית להוריד לך את הבטחון, כי גם לפן הפסיכולוגי יש השפעה עליך, בגלל שלמשל אם את לא בטוחה בעצמך אז את יותר לחוצה וזה משפיע על התפקוד שלך בבחינות ובשיעורים ואז גם על הציונים שאת מקבלת. מעבר לזה, את צריכה כל הזמן לשנן לעצמך: 'תנ"ך זה לא מקצוע של שינון, אלא הבנה. כל פעם שאני רואה שאני מתקדמת בחומר, ואני מבינה, זה מספיק'. ובאמת, תנ"ך זה מקצוע שהחוכמה בו היא לעלות על שיטת הלמידה, כי אם אתה לומד לא נכון אתה גם יכול להיכשל, וברגע שאתה עולה על הפואנטה אז הציונים שלך בד"כ גבוהים בזה, אפילו בלי ללמוד יותר מדי שעות. קודם כל, מבחינה טכנית, כדאי לך ללמוד מספר לימוד שנחשב טוב, לכן אני ממליץ לך ללכת אתמול לקנות את הספר של פלורה ויניצקי (ספר אדום/סגול). זה ספר מעולה, אני יכול אפילו להרשות לעצמי לאמר שהוא מעניין, והספר מכיל באופן מפורט את כל מה שצריך לדעת לבגרות. כשאת לומדת לכל מבחן, את צריכה קודם כל לקרוא את הסיכום של הפרק, לראות שהכל מובן לך (שהסיפור ברור לך, שאת מכירה את כל הדמויות, שיש לך רקע כללי על העלילה) ואז לקרוא את הפסוקים, ולראות שהסיפור שלמדת מהסיכום אכן תואם לרצף הפסוקים שאת קוראת. מהרגע שאת מכירה את העלילה (את לא צריכה לזכור בע"פ) ואת מבינה את הפסוקים מהספר, עשית כבר את רוב העבודה. מה שנשאר משלב זה, זה לחזור ולקרוא (במידת הצורך, ואם יש לך זמן) עוד פעם את הסיכומים ואת הפרקים, כדי להעמיק את ההבנה שלך, כי ברגע שאת חוזרת על משהו שאת מבינה כבר, זה מחדד את המחשבה שלך ואת יותר שולטת בפרק. מעבר לזה, כדאי לך לפתור שאלות בגרות (בספר של פלורה יש מספיק), ולהשוות תשובות ולראות שיש אכן התאמה. במבחנים עצמם, כדאי לכתוב תשובות מלאות, לא להתקמצן על לכתוב ולפרט, אבל בתנאי שהאינטואציה שלך אומרת לך שזה אכן קשור לנושא השאלה, כלומר, לא לחפור סתם ולזרוק את כל מה שאת יודעת על הדמויות/הפרק כדי להראות כביכול ידע. אפשר לתת רקע כללי, רק צריך להיזהר לראות שאת לא סוטה מנושא השאלה. כמובן שלהתנסח במלים יפות, זה מוסיף. אם מבקשים ממך לתת 3 מאפיינים/דוגמאות/מעשים/עונשים/חטאים/ואטאבר אז תתני 5 (או כמה שיש) בגלל שבמקרה כזה, גם אם אחד או שניים מהם לא בדיוק מדוייקים אז יקבלו את התשובה בכל זאת. בכל מקרה, כדאי לצטט, במקרים שזה רלוונטי, כי זה מראה הבנה, זה מעבה את התשובה, וזה עוזר לך להבין תוך כדי הכתיבה אם התשובה שלך אכן מדוייקת או שחסר משהו שלא ציינת וכדאי להוסיף.

אייני

New member
רק תיקון אחד:

כל העצות שכתבת טובות, מלבד העצה של "אם מבקשים ממך לתת 3 מאפיינים או דוגמאות תכתבי 5"... כאן זה כבר לחלוטין תלוי במורה. לא יודע מי המורה שלך - אבל יש מורים שבודקים נכון. מה זה אומר לבדוק נכון? לבדוק כמו בבגרות, ובבגרות - אם תיתן דבר כזה, יבדקו לך את שלושת הדוגמאות הראשונות ויתעלמו לחלוטין מהשאר (ככה שכדאי לך לחשוב על הדוגמאות הכי טובות שלך, אחרת עלולים לבדוק במקרה דווקא את הכי גרועות...). לא רק זה, זה מבחינתם דיי מוריד דווקא את ערכך - כי זה דיי אומר שאתה לא יודע לקרוא הוראות. (שלא לדבר על זה שזה מבזבז לך זמן מהמבחן). יכול להיות שהמורה שלך הייתה מהמורות האלה שדיי קל להרשים אותן, סתם כותבים כמה שיותר ושטויות כאלה והן כבר נותנות לך הרבה נקודות. מורה אחר עלול פשוט להתעלם מהשניים האחרונים... מלבד העצה הזאת - כל העצות שכתבת מעולות, בייחוד העצה של הציטוטים. כדאי לצטט בכמעט כל שאלה אפשרית - (אבל רק אם אתה משוכנע כמובן שהציטוט מתאים. אם הוא מתאים - זה מראה הבנה גבוהה של הטקסט המקראי ויכולת לקשרו לשאלה. אם הוא לא מתאים, זה רק יפגע בך).

Ana Lyn Newkirk

New member
ממה שידוע לי..

ממה שהבנתי מאחת המורות לתנ"ך בבי"ס ומנסיון מהבגרות, אז שיטת הבדיקה צריכה להיות כזו שמחשיבים את הדוגמאות הטובות (בבגרות עשיתי את זה וקיבלתי 93, וזה אחרי שהרגשתי שהלך לי לא להיט). מה שכן, כדאי לבדוק את זה עם המורה, אם היא אכן בודקת כך, אז לדעתי שווה לשאול אותה אישית עוד לפני המבחן הראשון, ולהערך בהתאם. מה ששכחתי לציין, ואני חושב שכן חשוב, זה שאם משעמם אותך לקרוא יותר מפעם אחת את הספר של פלורה, אז יש עוד ספרים טובים לבגרות כמו הספר של יואל גבע, שהוא גם ספר מעולה שמכיל סיכומים טובים של כל החומר, כך שאם את רוצה, את יכולה לפני כל מבחן לקרוא כל פרק בספר של גבע ובספר של פלורה לסירוגין

../images/Emo45.gif

הבגרות בתנ"ך היא אחת הבגרויות הכי לחוצות בזמן, וחבל לבזבז זמן על דוגמות מיותרות.

liorhikri1991

New member
צודקת ורציתי להוסיף משהו...../images/Emo13.gif

דבר ראשון "אייני" צודק מאוד,אסור לכתוב יותר ממה שמבקשים כי אחר כך יקחו את הראשונים שביקשו. דבר שני,את צודקת שצריך להבין את הפרק וזה באמת הדבר החשוב ביותר,ואני אומר שבנוסף לזה תמיד יש את המושגים השונים בתנ"ך כמו "מונותאיזם" וכו'.לטעמי,כדאי לקרוא את המושגים הללו מהספר של פלורה וינצקי "תנ"ך לקראת בגרות" שבאמת הכל מוסבר שם מצויין,וכאשר באמת לומדים את הפרקים והבנתם ואת המושגים,אז אין בעיה לענות על כל שאלה שיתנו לך.

tttttttttt1

New member
לא בטוח ב-100%, אבל אני חושב ש-

Ana Lyn Newkirk צודק לגבי הקטע עם התשובות...גם אני שמעתי על הדבר הזה.... באמת שלא בעיה לברר את הקטע, אבל רצוי לפנות לגורמים מוסמכים באמת [ועדיף מאוד לא מורים, כי מורים לא תמיד יודעים במדוייק את הנהלים]

tttttttttt1

New member
תפנו לפורום של יואל גהבע - מנהל אותו

אבי כהנא, מורה ותיק לתנ"ך ויודע מעולה את כל ההנחיות שיש בקשר לבדיקת בגרויות בתנ"ך....

bub1231

New member
תודה לכולם

הגעתי למסקנה ששינון של החומר פשוט לא עובד. זה לא היסטוריה. אתה צריך להבין ממש מה שהכותב אומר, את השפה. לכן מעכשיו אני רק קורא את הפרק ומנסה לבד להבין אוטתו , בלי הניתוח של הספר ורק אחר כך אני אלך לניתוח. כמובן שנאי אעבור על זה שוב ושוב כדי שכל הדברים יכנסו כמו סתירות וקשים והשוואות שאת זה מה לעשות צריך לזכור כי זה דברים שלא תמיד שמים לב בקריאה ראשונה. נכנסתי לפורום של יואל גבע והוא די נטוש ככה שאת השאלות שלי אני שולח לפה , כי אני רואה שהוא מאוד תוסס :) ותגידו יש מצב שהמורה שלי תיקח את הציון מי ליא? כי לא קיבלנו תעודות אז יש מצב לא??

tttttttttt1

New member
יש בתי ספר שהציון מגן מחושב בהם

גם עם הציון של יא'....יש בתי ספר שרק מרתיעים שזה מה שיקרה, כדי שתלמידים ילמדו, אבל בפועל זה לא קורה...[אבל יש בתי ספר שכן עושים את זה!] לגבי התעודות - זה שלא קיבלתם תעודות עדיין לא מבטל את העובדה שלמורה שלך יש את כל הציונים שלך מהשנה הנוכחית.. לגבי קריאת פרקים וניסיון הבנה - מה שקל בתנך זה שיש לך את הפרק מולך, וגם אם אתה לא זוכר בדיוק מה המורה אמרה בכיתה, אתה יכול לאלתר עם מה שכתוב... לקרוא את כל הפרקים ולנסות להבין לבד, ורק אחר כך ללמוד את הפירושים של הכל יקח לך שנים! ובתור אחד שעבר את הבגרות בתנך - כשתבוא ללמוד למתכונת ולבגרות - עם השיטה שלך - אתה תרצה למות....יש כמות חומר גדולה מאוד [!] ויש המון פרקים, ולהתחיל לקרא את כל הפרק ולנסות להבין לבד, ורק אחר כך לפנות לפירושים - יקח לך המון זמן! יש את הספר של פלורה וינצקי - "תנ"ך לקראת בגרות" - [שאגב הוא ספר מומלץ מאוד! המון מורות בעצמן משתמשות בו, ויש בתי ספר שהכניסו את הספר הזה כספר לימוד בכיתה] - בספר הזה פלורה מביאה צילום של הפרק, ולאחר מכן נותנת הסבר - אבל בכל פעם שהיא מסבירה פסוק/ים כלשהם - היא מצטטת את הקטע הרלוונטי לפירוש - כך שאתה לא צריך לקרוא את כל הפרק בתחילת העמוד, כי בכל מקרה אתה תעבור על מה שכתוב בפרק תוך כדי קריאת הפירושים.... הפורום של יואל גבע לא נטוש, המנהלים עונים שם כל יום....

bub1231

New member
אפשר אולי קישור לפורום?כנראה הגעתי לפורום אחר

תודה רבה. אני מבין מה שאתה אומר ,אבל אם יבקשו ממך ללכת למקורות אחרים שלא למדת אותם מראש, אתה תתקע. חייבים להבין קודם כל את השפה ואת ההגיון כי תמיד יש איזה שאלת השוואה... לא????? דרך אגב, והאם התמודדות עם הרבה שאלות בתנך זה יותר טוב מלקרוא כמה פעמים את הפרק? כי יש לי את הספר של גליה סמו תנך לבגרות, והבעיה היא שם שאין תשובות לשאלות...

tttttttttt1

New member
כשאני למדתי לבגרות בתנך אני רק קראתי

את הספר של פלורה [והבנתי שהספר של גליה הוא מאוד דומה..ככה שלא נראה לי שיש בעיה] וזה סידר אותי מצויין [כלומר, לפחות במגן קיבלתי 100, אני עדיין לא יודע כמה בבגרות..] הספר משלב שאלות שהיו בבגרות, או בנוסח בגרות, ככה שאפשר להתאמן על זה... אני אישית גם ישבתי עם חברים ולקחנו שאלות מבגרויות ישנות, שזאת גם דרך למידה...אבל זה לא [!!] במקום לקרוא את הפרק ואת ההסברים... הספר [של פלורה לפחות, לא מכיר את הספר של גליה] מכיל את כל החומר לבגרות, והוא קולע בדיוק לדרישות הבגרות...לא קרה מצב עדיין שהפנו אותך למקור שלא למדת [כי הם גם לא יכולים לעשות דבר כזה...רק בפרק של האנסין, וזה כבר משהו אחר] - ובתור אחד שקרא את החומר לבגרות [מהספר] פעם אחת בלבד, לא נתקלתי בקשיים לענות על הבגרות, ויותר מזה - היו שם שאלות שכמעט והיו מועתקות מהספר... מדי פעם יש שאלות שאתה טיפה צריך לחשוב, ואולי לא כתוב בספרים את זה [או המורה לא אמרה] אבל אלו שאלות קלות...אני אדגים: בבגרות קיץ 2007 שאלו שאלה על בראשית ב' 21-25, 1-6,16 סעיף א' שאל ככה: בפסוקים שלפניך אפשר להבחין בארבעה מצבים בהתפתחות היחסים בין האיש לאישה: 1. האישה בעמדה נחותה מהגבר 2. שיוויון בין האיש לאישה 3. האישה יוזמת ואקטיבית 4. האישה שוב בעמדת נחיתות לעומת הגבר הבא מהכתוב דוגמא לכל אחד מהמצבים [למדת כבר את נושא החובה - עלילות הראשית?] התשובה לשאלה כזאת אני לא חושב שתמצא בשום ספר - אבל צריכים להפעיל היגיון....אני בטוח שאם תקרא את הכתוב אתה תגלה את התשובה...וזאת שאלה ברבים מאוד ענו עליה כי היא הייתה קלה בסה"כ.. סעיף ב' הלך ככה: "ויקרא האדם שם אשתו חוה" המילה "חויא" בארמית פירושה "נחש" אחד הפרשנים מרחיב את הפירוש הארמי שלפניך ואומר "הנחש הוא היה נחש ומסית שלך, ואת היית נחש ומסית לאדם" הסבר את משמעות השם "חוה" על פי פרשן זה, ואת משמעות השם "חוה" על פי פשט הפסוק.. לגבי הפרשן - גם את זה יכול להיות שלא תמצא בשום ספר, אז צריכים קצת היגיון... זאת שאלה שגם המורה שלך ככל הנראה לא תלמד בכיתה.... קישור לפורום יואל גבע [אבי כהנא עונה שם כל יום, אז אתה יכול להשאיר שאלה ואתה תקבל תשובה מקסימום עד מחר ככה, למרות שאני בטוח שעוד היום תקבל אותה..]

liorhikri1991

New member
תשמע אתה צודק בדבריך...

אבל אם רוצים להצליח בבגרות בתנ"ך אין אפשרות לא להשקיע זמן,לכן עדיף לקרוא את הפרק ולהבין אותו ואז לעבור על ההסברים בספר של פלורה וינצקי

tttttttttt1

New member
ברור שחייבים להשקיע זמן

פשוט, אני לא יודע אם יצא לכם כבר ללמוד לבגרות בתנך [אם אני לא טועה - עוד לא] אבל הבגרות מכילה טונות של חומר, אתה יכול למצוא את עצמך שבוע יושב וקורא את הספר, וזה בלי לקרוא את הפרקים עצמם... בכל מקרה - בספר של פלורה - יש ציטוט של הפסוק - ואחריו הסבר..ככה שאם אתה גם קורא את הפרק וגם קורא אחר כך שוב את הפסוקים - אתה עושה את אותה מלאכה בכפול זמן.... כשתגיעו ללמוד לתנך אתם תראו כמה יש לקרוא... מניסיון - פלורה יודעת בדיוק מה שהיא כותבת בספר, ומה שהיא כותבת זה מה שצריך - אצלנו , אני לא אחטא אם אני אגיד שכל השכבה למדה מהספר שלה [היית רואה אנשים יושבים בהפסקות לומדים מהספר למתכונת
], וזה הוכיח את עצמו די יפה... מה שפלורה כותבת מספיק לך בשביל להבין את הפרק דרך מה שהיא כותבת - ולכן אתה גם קורא את הפסוק, קורא את הפירוש - ותוך כדי גם מבין את הפרק.... מניסיון אישי שלי - אני חושב שמספיק לקרוא את הפסוק ואז את הפירוש שמתלווה אליו, ואז להמשיך הלאה בפרק.... ועוד מניסיון שלי - אם תתחיל לקרוא גם את הפרק ואחר כך שוב את הפסוקים - אתה תמצא את עצמך ישן ממש מהר..
[מדובר על קריאת בסביבות 300 עמודים +/- לבגרות, וזה לא כולל את קריאת הפרק עצמו....] אני מוכן לחזור עוד שבועיים ולשתף אתכם בציון שלי בתנך, לראות כמה דרך הלמידה שאני למדתי בה הוכיחה את יעילותה [מ-0 עד 100], אבל כמובן, שכל אחד לומד בדרכים אחרות... בכללי, בשביל ההרגשה הטובה - תנ"ך נחשב אחד המקצועות הקלים עם ממוצע בגרויות יחסית גבוה לשאר המבחנים, ולדעתי מה שנכתב פה בעבר [שאם מקבלים נגיד 3 דוגמאות וכתבת 5 אז בוחרים את ה-3 הנכונות] זה נכון, כי גם אני שמעתי על זה איפשהו, ובכל מקרה = שווה לבדוק את זה.... לא צריכים לפחד מהבגרות בתנ"ך, זה סתם המון חומר, סתם מעט מדי זמן, וסתם [בכללי] המון [!!!] לכתוב בבגרות עצמה, אבל בסופו של דבר תנ"ך בשנים האחרונות מקבל ממוצעי בגרות ארציים די יפים... בהצלחה!

liorhikri1991

New member
אוקיי...כל אחד ילמד איך שהוא יכול ורוצה...

ושיהיה לך בהצלחה עם הציון

bub1231

New member
תודה לכולם :) ורק שאלה אחרונה לגבי פלורה ויני

האם פלורה ויניצקי הספר הזה הוא ספר לימוד או רק מיקוד? כאילו אני רוצה לקנות אותו שיכלול את הכל... מישהו יודע אם יש אותו כספר לימוד?????

tttttttttt1

New member
יש אותו כספר לימוד

ואחרי שיוצא המיקוד יש אותו גם כספר מיקוד, שמבוסס על הספר המקורי רק שמחקו ממנו את הפרקים שירדו במיקוד.. יש לך מושג איזה נושאי בחירה אתה לומד?< כי יש בעיה אחת [רק אחת] בספר, והיא שהנושא של "חיי הכלל והפרט בראי השירה] לא מופיע בספר, כל שאר הנושאים מופיעים... אם אתה לא לומד את נושא הבחירה הזה - הספר יכול להיות לך מצויין... אם אתה כן לומד, הוא עדיין יהיה מצויין לשאר הנושאים, רק שתצטרך להשיג את החומר על הנושא של "חיי הפרט והשירה, ממקור אחר... [באמת לא יודע למה הנושא לא מופיע בספר..] הערה - אם אתה קונה את המיקוד, הנושא של חיי הפרט והשירה כן מופיעים בו, אבל תצטרך לחכות שהמיקוד יצא... אם אתה קונה את הספר = הוא יהיה לך רב שימושי, בלי החלק של חיי הפרט והשירה [שאם אתה לא לומד אותו, גם ככה לא יהיה לך רלוונטי..] האמת, אני מכיר אנשים שבבית ספר למדו את הנושא של חיי הפרט והשירה, ובכל זאת קנו את הספר כי הוא עזר להם מאוד..

liorhikri1991

New member
כן,שמעתי על זה...,אבל...

אבל הבנתי שמבנה הבחינה השתנה ועכשיו חייבים ללמוד את כל נושאי הבחירה או משהו כזה,אתה יכול להסביר אם אתה יודע מה זה

tttttttttt1

New member
מבוסס על מבנה בחינות הבגרות בקיץ 2007

[וכנראה "והלאה"] המבנה שונה קצת: פרק ראשון - אנסין - נשאר אותו דבר פרק שני - נושא גג "מלכים ונביאים" - יש לך 2 שאלות עלספרי מלכים - שאתה צריך לבחור שאלה אחת, ועוד 2 שאלות על ספרים "נספחים" [כמו עזרא למשל] - שגם פה אתה צריך לבחור שאלה אחת.. ההנחיות בפרק זה - בכל שאלה שאתה בוחר יש 3 סעיפים - צריכים לבחור רק 2 סעיפים... פרק שלישי, כמו שהיה פעם, פוצל כעת ל-2 פרקים: פרק שלישי - נושא חובה "עלילות הראשית" - יש 2 שאלות וצריכים לבחור אחת פרק רביעי הוא פרק נושאי הבחירה - כיום יש 5 נושאי בחירה וכל בית ספר חייב לבחור 3 ועליהם לענות בבגרות: הנושאים: חורבן גלות וגאולה אדם וגורלו בספרות החוכמה חיי הפרט והכלל בראי השירה חוק וחברה במקרא המאבק לחברה מוסרית - ערך מרכזי בנבואה בכל פרק שלמדת, יש 2 שאלות - ובכל נושא צריכים לבחור שאלה אחת [סה"כ - 3 נושאי בחירה = 3 שאלות בפרק רביעי]

למעלה