איך להתמודד עם זה?

imale35

New member
איך להתמודד עם זה?

שלום, בן שלי בן 10 - כיתה ה, מאובחן ADHD מקבל ריטלין LA 30 מ"ג. בזמן שהתרופה עובדת הוא הופך מילד שמח, קשקשן ומחייך לילד רציני מאד, לא מחייך, דכאוני.
התופעה מפריעה לי מאד. לפעמים אפילו נדמה לי שזה מפריע לי כל כך שלא רוצה להמשיך לתת לו תרופה.
אני יודעת שזו תופעת לוואי לתרופה. גם בן שלי מספר לי שלא רוצה לקחת את התרופה(נראה לי כדי לעצבן אותי) ואני בכל פעם מסבירה לו כמה שזה חשוב.אבל היום הייתי בטקס בבית הספר שבו הוא הופיע ושם ראיתי את ההבדל בינו לבין ילדים אחרים. הוא כמו זומבי! הלב שלי נקרע ... באה לי לבכות.. איך מתמודדים עם זה?
כמובן שיש גם חוסר תאבון, וקושי להירדם.
תודה לתשובתכם.

ravit2712

New member
לפי מה שאת מתארת

שווה לחזור לרופא ולהתייעץ איתו.
יש תופעות לוואי כמו חוסר תאבון, זומבי ודיכאון = חוסר חיבור עם הכימיה של הגוף
סה"כ אנחנו רוצים שהתרופה תעזור לא תזיק במקומות אחרים

תופעות לוואי

לפי מה שאת מתארת, נראה שהילד מקבל מינון גבוה מדיי, ( בגלל זה הזומביות)
יכול להיות שניתן להוריד את המינון כך שהוא יפסיק להיות זומבי, אך עדיין יצליח להתרכז בלמודים. ( כמובן, רק לאחר התייעצותעם הרופא!!!)
ישנם רופאים שמשנים את המינון ברמה של רבע כדור, עד שמאזנים כך שהילד מתפקד בצורה טובה ( לא זומבי) אך הקשיים לא ניכרים
תאבון, זו בעיה מאוד נפוצה, אבל לרוב הם משלימים את האוכל החסר, כשנגמרת השפעת התרופה.
( יכול להיות שאפשר להסתפק בתרופה לטווח קצר יותר, עד כמה שידוע לי ריטלין LA פועל לטווח של 12 שעות)
לגבי בעיות השינה, שוב, אם תעברו לריטלין של פחות שעות ( נניח 8 שעות) סביר שהקושי בהרדמות יפחת, כי התופעות קשורות לזמן פעילות הריטלין.
כלומר אם הוא לוקח את הריטלין ב 8 בבוקר, ההשפעה חלה עד 20:00 לפחות.
ואז גם אין לו זמן להשלים את האכילה, וגם קשה לו לישון.

05 מיכל

New member
או מינון נמוך מדי!

זומביות נובעת לפעמים דווקא ממינון נמוך מדי!
לגבי הדיכאון - כדאי שתשאלי אותו אם הוא מרגיש שמח אן עצוב (בלי לציין שאת שואלת בגלל התרופה - לא כדאי להכניס לו תשובות לפה...)
כי לפעמים הם נראים לנו עצובים כשהם לא מרגישים ככה.
זה נובע מזה שאנחנו מפרשים את ההתנהגות ההיפרית שלהם כשמחת חיים, ואת העדר-ההיפריות - כעצב.
אבל זה לא תמיד נכון הפרשנות הזו.
אז כדאי לברר בשהירות רבה איך הוא מתאר את ההרגשה.

imale35

New member
הוא אומר שהוא לא עצוב,

אני שואלת בזהירות בלי לשייך לריטלין...
ונראה שזה לא מפריע לו, אבל מבחינה חברתית והסביבה... לדעתי יכולה להיות בעיה.
הוא לא מחייך ולא מתלהב מדברים שהוא מתלהב במצב ללא תרופה... חברים שלו יכולים שלהתבלבל בשקר למה שעובר עליו...
אולי אני טועה...
כתבתי לרופא שלו בכל מקרה.

05 מיכל

New member
אם הוא לא מרגיש עצוב

אם הוא לא מרגיש עצוב - אז הוא לא עצוב.
אם הוא נראה רציני - זה לא בהכרח רע.
אני שוב מדגישה: אנחנו לפעמים מפרשים בטעות את ההתנהגות ההיפרית (חייכן, קשקשן וכו') כשמחת חיים. זה לא ככה, ולא כל ילד נהנה מהמצב הזה. לפעמים הם אפילו נהנים יותר מהיכולת להיות רציניים.
מה קורה איתו בהפסקות? הוא משחק עם חברים?
מה המורה מספרת לכם על התנהלותו החברתית?
ומה קורה מבחינה חברתית אחה"צ?
חשוב מאוד לברר את הדברים האלה לפני שמסיקים מה ההשפעה של התרופה על מצב הרוח, ולהעביר לרופא מידע מלא.
לגבי זומביות - זה עניין נפרד, והוא אולי עניין של מינון. אבל שוב, לפני שאת ממהרת להסיק מסקנות כדאי לשאול את המורים גם מה קורה איתו בתחום הזה. ייתכן שראית אותו במצב חריג של פעילות לא שגרתית, ואולי בימי לימוד רגילים זה אחרת. אם הוא אכן זומבי, אדיש, מנומנם וכו' - צריכים לטפל בכך.

imale35

New member
תודה על התשובה,

חשבתי שריטלין LA זה ל8 שעות...גם נראה ככה על הילד, האם זה ל12 שעות?
לגבי תאבון, חשבתי ש3 ארוחות ערב משלימות אבל לפי שקילה הוא רזה 3 קילו, והוא שוקל רק 34 ק"ג... זה המון...

ריטלין LA אכן אמור להשפיע כ-8 שעות ולא 12

(כמובן, זה אף פעם לא על השעון, וכל גוף מגיב קצת אחרת. וגם, לפעמים אספקטים מסוימים של ההשפעה חולפים לפני אספקטים אחרים. למשל הקשב והריכוז יכולים "להיעלם" עם סוף ההשפעה של התרופה, בעוד שהתנועתיות והתיאבון עדיין לא חזרו, או להפך)

לגבי ריטלין la, יכול להיות שטעיתי

בדקתי באינטרנט, בזריזות. זו לא המומחיות שלי.

לגבי הירידה במשקל -
תדאגי לתת לו בבוקר, לפני הריטלין ארוחה מזינה. ביצה, פחמימות
( כריך מלחם מלא. עם חביתה).

וכמובן לנסות אוכל בריא ככל האפשר ומזין.
עדיף לחכותת קצת עם ארוחת הצהרים, כך שהוא יאכל בשלוש ארבע אבל יהיה רעב ויאכל יותר
כמובן אם אפשרי מבחינת סדר היום שלכם, או להפוך את ארוחת הערב לארוחה העיקרית.
בזמן השםעת הריטלין, נסי לתת לו מאכלים שהוא אוהב במעוחד. חטיפי בריאות, ואפילו לחם עם שוקולד ( אני מעדיפה שוקולד חרובים). לפעמים אם זה מספיק מגרה, הם אוכלים למרות שהם לא רעבים.

חגי שור

New member
אכן מה שכתבת אינו נכון

LA הוא ל 8 שעות.
תופעות לוואי כמו אי הרדמות יכולות להיות גם יותר ממושכות. לא תמיד.
זומבי זה בדרך כלל מינון חסר!! ולא מינון עודף. אפשר בהחלט לנסות גם LA40
אם עדיין תרצי לשפר, תוכלי לנסות אדרל או פוקלין XR.
האדרל ל 6 שעות ולפעמים זה עדיף, ולעיתים קרובות עם פחות תופעות לוואי

למעלה