איך להתאמן נכון?

משה קיץ

New member
איך להתאמן נכון?

המאמר הבא מתייחס לאימוני bjj ו submission grappling(עבודה ללא גי),אך בהחלט גם אנשים מתחומים שונים יכולים למצוא רלוונטיות מסויימת,לפחות לחלק מהדברים. בחרתי להתייחס למספר נקודות ספציפיות בנושא הרחב והמקיף שנקרא "איך להתאמן נכון?" בהחלט ישנם עוד סעיפים חשובים שלא מוזכרים במאמר זה. המטרה היא לתת לאנשים שעוסקים בתחום זה בפרט,מיקוד וכיוון שיכול לעזור להם באימונים.... איך להתאמן נכון? אחד הדברים החשובים זה ליצור לעצמך סביבת אימונים או "משפחת אימונים".מקום בו אפשר להתאמן עם מדריך מקצועי ואנשים טובים ונחמדים. מקום שיהיה לתלמיד כיף לבוא ולהתאמן.ז''א מעבר לטכניקות,ישנה גם אווירה חיובית והווי חברתי טוב. בbjj, תחום שבו הספארינג(אימון) מהווה נדבך די מרכזי משגרתהאימונים,חשוב מאוד לבחור נכון את הפרטנרים שלך לספארינג. זה לא תמיד נכון להתאמן עם כולם. לדוגמא: אדם שעבורו האימונים הינם תחביב.הוא בא להנות,להתפרק קצת,לשפר את הכושר,ללמוד תרגילים מענינים וכו,צריך למצוא אנשים בעלי מטרות זהות.אנשים כמוהו.אין טעם עבור אותו אדם ,להתאמן עם החבר'ה היותר "קשוחים" במועדון,אשר עבודתם יותר אינטנסיבית ותחרותית לרוב.כמובן אין מניעה לעבוד גם עם אנשים אלו וזה אף רצוי,בתנאי שלא מדובר באנשים חסרי אחריות שיש להם נטיה "לפצוע" אחריםכמובן לא בגלל שהם אנשים רעים חלילה,אלא מכיוון שזהו טבעם וסגנונם.הם אגרסיבים,אינטנסיבים וכנראה יש להם מטרות אחרות,לרוב יותר בענין התחרותי.(ולכן זהו בהחלט גם סגנון אימון רלוונטי עבורם). כאשר מדובר באדם ברמה טכנית גבוהה וניסיון,אין חשש.הוא יודע "לשמור" עליך.אבל יש להתרחק מחסרי האחריות,בעיקר כאשר המטרה שלך היא תחביב ולא יותר מזה. הרי אף אחד לא רוצה לשבור יד,בעיקר אנשים שזו פרנסתם.לדוג:מוסיקאי,רופא מנתח וכו.אנשים אלו בוודאי לא יקחו את הסיכון הזה.מעבר להשבתה של חודש/חודשיים מהעבודה,היד עלולה לא להחלים בצורה מושלמת.ומה אז? יישום טכניקות חדשות בספארינג: טעות נפוצה לנסות ליישם טכניקה חדשה שלמדתי לא מכבר,מול מישהוא ברמה שלי ומעלה ו/או כבד וחזק ממני. טכניקה חדשה צריכה להיות מתורגלת בספארינג מול מישהוא פחות מיומן ממני ועדיף גם קל ממני או במשקל שלי. כך תהיה לי הזדמנות ללטש,לחדד אותה ולחזור עליה שוב ושוב.מהסיבה הפשוטה,שאני הוא זה ששולט בספארינג ומכתיב את הקצב. ברגע שארגיש יותר בטוח עם הטכניקה,התנועה והתזמון יהיו טובים יותר,אוכל לנסות ליישמה גם מול כבדים יותר אך עדיין מיומנים לא יותר ממני! כשארגיש עם הטכניקה ממש טוב,אפשר יהיה לנסות אותה גם מול טובים יותר.לפני זה פשוט אין טעם.תלמיד מתחיל אף עלול להתייאש ולאבד אמון בטכניקה ופשוט לא לנסות אותה כלל!!!באימונים. המאמן צריך להיות ערני לכך ולראות האם טכניקות בסיס שנלמדו לא מכבר,אכן מהוות חלק מהארסנל של התלמיד המתחיל(אפילו רק ברמה של לנסות),כשהוא מתאמן עם תלמידים מתחילים אחרים. כשאני מתאמן בארץ(ורוב הזמן זה עם תלמידים שלי),אני מנסה לגוון.כאשר אני מתאמן עם מתחילים,אני מוריד את הרמה ומנסה להכניס את עצמי למצבים קשים ולהתמודד מול זה.גם מול חבר'ה יותר מנוסים אני עובד לעיתים כך. מול תלמידים/אנשים מתקדמים,העבודה היא שונה כמובן ורמת הספארינג עולה. אני שמח שיש לי חבר'ה טובים ומוכשרים שבעזרתם אני גם מתאמן,אך כפי שציינתי למעלה ,זהו יותר אימון של "ליטוש וחידוד" טכניקות כאלו ואחרות תוך כדי תנועה והתנגדות.(למרות שעם חלקם אלו אימונים טובים וחשובים.) את האימונים "האמיתיים" אני עושה בברזיל,באקדמיה של רוילר.שם אני יכול להתאמן עם מגוון של אנשים.חלקם מיומנים יותר וחלקם פחות.שם אני יכול לחוות "משפחת אימונים" רחבה יותר המתאימה לי. כפי שכתבתי בהתחלה,כל אחד צריך למצוא את "המשפחה" שלו. נושא אחרון במאמר זה,הינו פציעות: פציעות זה דבר שאי אפשר למנוע ,כשמדובר באנשים שמתאמנים למטרת תחרויות או באינטנסיביות גבוהה.אך כמובן אפשר למזער את זה. דבר ראשון,לשים לב עם מי מתאמנים(הוזכר בתחילת המאמר) ולהתרחק מחסרי אחריות. שנית ,יש להקשיב לגוף שלך ולסמוך עליו.לעיתים,ישנה תחושה של שחיקה ועייפות החומר. לעיתים מתיחה קלה או מכה בעצם או מפרק.זה הזמן להקשיב לגוף,שבעצם אומר לך לקחת כמה ימי חופשה. עדיף להקשיב לו שכן ,הוא(הגוף),עלול "לכפות" עליך ,חופשה ארוכה יותר ממה שציפית. עדיף לקחת את ימי החופש בזמן ולחזור רענן,אחרי חופשה קצרה יחסית(תלוי ברמת הפציעה). המלצה למתחרים: לפני תחרויות,לעבוד עם פחות ופחות פראטנרים.רק אנשים שסומכים עליהם.ככל שמתקרבים למועד הקרב/טורניר.להוריד עצימות ואינטנסיביות בספארינג. סיכום: יש עוד הרבה להרחיב בנושא זה.לא רק סעיפים נוספים אלא גם הרחבה בסעיפים שהוזכרו ואשר בנו את המאמר. זה ממש על קצה המזלג. הדברים נכתבו כמובן על סמך נסיון אישי כמאמן,אך בעיקר דברים שלמדתי ממסטר רוילר גרייסי בשיחות איתו,שיעורים פרטיים שהעביר לי,צפיה בשיעורים פרטיים שהוא העביר לאחרים ,אימונים קבוצתיים באקדמיה בברזיל,חומר שכתב וכו ומפרופסור דיוד אדיב באותם נסיבות. במקרה הזה,בעיקר מרוילר. אם המאמר יעזור למישהוא שקרוב לתחום,תלמיד/מאמן (ולא רק מתחום הbjj),זו הייתה המטרה משה קיץ

ננדין

New member
שאלה

בהנחה כי אנחנו מדברים על מתאמן מהשורה שרוצה להשתפר באומנות ולא במתחרה מקצועי, האם מי היית ממליץ לו להתאמן יותר? עם טובים ממנו או עם פחות? ומה אתה חושב על אימונים עם אנשי גרפלינג אחרים שלא מBJJ? כלומר לעשות מידי פעם ספארינג ג'ודו עם ג'ודוקות או ספארינג האבקות עם מתאבקים, סמבו ועוד...

תשובה שלי

אפשר ורצוי להתאמן גם עם טובים פחות (כי אז אפשר להוריד כח ולתרגל מצבים קשים) וגם עם טובים יותר כי אפשר ללמוד מהם - אך בתנאי שאלה שטובים יותר מאפשרים לך לעבוד ולא עובדים אתך רק כדי "לנצח". לעבוד מול מישהו שרק מנצח אותך כל הזמן זה מתסכל, ולא בטוח כמה תלמד מזה.

משה קיץ

New member
צודק רן,ואני מוסיף כמה דברים משלי

צריך להתאמן עם טובים יותר וטובים פחות.מול פחות טובים אפשר ללטש טכניקות חדשות ולבחון מצבים מסויימים ביתר "נוחות". מול טובים יותר,חשוב לא פחות.אתה צריך להרגיש לחץ וסטנדארט גבוה יותר.זה רק ימשוך אותך למעלה.מול טובים יותר יכולת ההגנה שלך תשתפר יותר עם הזמן. גם מול אנשים שרוצים להכניע אותך כל 5 שניות זה לא רע מידי פעם לעבוד.תוכל לקחת זאת כמבחן ולראות האם אתה מצליח להחזיק איתם יותר זמן ,לאחר פרק זמן מסויים של אימונים.(אך כמובן,רוב האימונים לא צריכים להתבסס על עבודה עם בני זוג כאלה וזה גם לא מתאים לכל רמה,אלא לחבר'ה מתקדמים יותר) לעבוד מול אנשים משיטות אחרות ומשיטות גרפלינג בפרט,זה דבר חיובי.הסגנון שלהם לא אורתודוקסי עבורך וזה רק יכול לתרום לך ולתת לך ראיה מערכתית יותר רחבה.יהיו פעמים שאנשים אלו ינסו מהלכים לא שיגרתיים מבחינתך,מכיוון שאצלך בשיטה זה לא מקובל(אולי לא מספיק טכני,אולי נשען יותר מידי על כוח (יש שיטות ששם לעבוד כוחני זה מקובל והטכניקות וסגנון העבודה מושפע מכך-האבקות לדוג)).ולכן תוכל ללמוד להסתגל ולסגל את הGAME שלך נגד סגנונות אחרים.זה רק ישפר אותך.תהיה מוכן ליותר מצבים ואפשרויות כלוחם. אבל...על מנת באמת להשתפר טכנית,אני צריך לעבוד עם מישהו במשקל שלי.אחד שזז וגורם לי לזוז.אחד שמתבסס על טכניקה ומהירות.אדם כבד וגדול אומנם יחשוף אותי למצבים מסויימים שצריך להתרגל אליהם ולהתמודד מולם,אך אני לא אזוז יותר מידי.הGAME לא יהיה מספיק דינמי. כשאני צריך להתמודד מול תנועה מהירה ומהלכים דינמיים,אני צריך להיות יותר מדוייק וטכני.לכן תמיד אעדיף(כמתקדם) להתאמן עם מישהוא ברמה גבוהה ושזז מהר. אם אתה משקל כבד זה אותו הדבר.ההבדל שהפרטנר שלך שזז מהר,יזוז מהר ביחס למשקל כבד.(אחרת הוא לא פרטנר יותר מידי טוב)

kuso

New member
מאמר מצוין!

המאמר משתלב ומחזק, לדעתי, את המאמר שהתפרסם בבלוג של אקבן לאחרונה. אמנם מנקודת מבט אחרת לגמרי, אך יש נקודות דומות. למשל, העבודה עם טובים פחות מאפשרת לך "להסתכן" יותר ולבחון את עצמך במצבים שלא היית נכנס אליהם מול טובים יותר.

מאמר יפה וכל כך נכון

אני מסתובב עם חלק מהתובנות שהצגת במאמר כבר הרבה זמן ושמח לקבל עתה אשרור ממשהו שהוא בר סמכא בתחום.

amir_aikido

New member
../images/Emo45.gif מאוד מסכים, ואני בא מתחום לא תחרותי בכלל

אני מאוד מסכים עם הרעיונות שתיארת. היישום של אותם הרעיונות לאימון אצלנו יהיה שונה אבל הרעיונות נכונים ונשמרים, למשל, אצלנו כולם מצופים להתאמן עם כולם אבל בהחלט צריך להתייחס אל אינטנסיביות האימון בטכניקה מסוימת עם בני-זוג שונים בהתאם לנסיונם ומצבם. אני מאוד ממליץ לאנשים לשמור על הזכות להגיד "לא" ולוותר על תרגול ראנדורי (הקטע היותר דומה לספארינג אצלנו) ו/או טכניקה כשהם חשים שבן-הזוג והם מתכסחים באופן לא בונה ולא מלמד. פשוט לבקש
ולהפסיק את התרגול, לפני שיגרם נזק. לפני שיתפתחו רגשות שליליים, הרי מצבים שכאלה יכולים לנבוע גם ממצבי-רוח של שני האנשים. כפי שכתבת, באימון עם אנשים שונים לומדים דברים שונים. אימון עם מתחילים ילמד אותנו בדרך כלל לעבוד עם אדם פחות רגיש ויותר "גס" בתנועתו, אימון עם ותיקים ילמד אותנו על הקורה מצד אדם רגיש ובעל תנועה "חלקה". אמיר

amir_aikido

New member
../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif../images/Emo41.gif בייבי - תוסיפו למאמרי הפורום ../images/Emo35.gif

או לפחות לקישורים.
אמיר

נכנס לטאגליינס

ויכנס גם למאמרים תחת קטגוריה: בריאות ופציעות (ישנה בעיה טכנית כרגע להכניס מאמרים,אבל היא תסתדר בקרוב).

למעלה