שיחות פתוחות על ערכים
שלום רב אילי, הדרך המתאימה נגזרת מהמטרה שלנו. את רוצה שני דברים שלפי השקפתי חשובים ואינם סותרים זה את זה. את רוצה שהילד ירגיש שאת תומכת ומגבה אותו ובמקביל שילמד לנווט בשדה החברתי באופן עצמאי. את המסרים והמסקנות הללו הוא יפיק מתגובותייך. שיחות על ערכים כמו הגינות. מהי הגינות? מתי אנשים הוגנים? מתי אנשים רוצים להיות הוגנים ובכל זאת הנסיבות מקשות עליהם? מתי אנחנו (אני ואתה) לא מגיבים לסביבה בהגינות? (כמו מורה שמלמדת מספר רב של תלמידים ולא תמיד רואה את התמונה כולה, היא מגיבה על חלקי תמונה ועלולה לפספס) האם אנחנו יכולים להבין? וכשאני מבין, מה אני יכול לעשות? ( למשל, לבקש ממנה לשוחח כשמתאים לה בארבע עיניים ). אפשר לעשות סימולציה עם הילד איך הוא יהיה שם בשיחה עם המורה? איך הוא יבטא את עצמו ובו בזמן ישמור על כבודה של המורה. כך היא תהיה קשובה, פתוחה והוא יוכל לחלוק איתה את תסכולו ולקבל מענה לצרכיו. בדרך זו אנחנו מפתחים את המחשבה של הילדים, עוזרים להם לפתח את התחושה החברתית שכה חשובה להמשך השתלבותם במעגלי החיים. את היכולת האמפאטית, את הכבוד ההדדי , את היכולת לנהל משא ומתן ועוד. זו הזדמנות עבור הילד לאמן את שרירי העצמאות החברתית. שיחות ברוח זו מספקות לילד זוויות הסתכלות חדשות על מצבים בחיי יום יום, מבט רענן מזכה בתחושות נעימות יותר ובעיקר בתחושת ערך – אני יכול להסתדר בעצמי. המסר שעובר :אימא שלי תומכת ומאמינה בי. לסיכום:אפשר להראות לילדים שהם יכולים לבחור את התגובה למצבים, ויכולים לשנות את בחירתם.כלומר הם יכולים לבחור את סגנון החיים שלהם ואת התנהגותם. גישה כזו לחיים מחזקת, מעודדת, מונעת מכשולים ומכשירה את הדרך להתמודדות שקולה, מאוזנת ומקדמת. מקווה שעזרתי לך, יום נפלא עינת גבע יועצת משפחתית מכון אדלר.