איך הוגים "כסאות"?

JasonG

New member
איך הוגים "כסאות"?

שלום, האם יש יותר מדרך אחת נכונה להגות "כסאות"? אני מתכוון לשם העצם, לא לצורת סמיכות. בנוסף, האם תוכלו לתת דוגמאות נוספות ליחיד המנוקד בצירה ההופך ברבים לשווא? תודה, ג'ייסון.

יאקים

New member
כִּסֵּא>כִּסְאוֹת

זו ההגייה היחידה המוכרת לי! כל בעלי המום במשקל קִטֵֹל נוהגים כך: עיוורים, טיפשים, חיוורים, אילמים, וגם מקל:מקלות, מגב>מגבים, משפך>משפכים, שוטר:שוטרים ועוד ועוד.... שבת שלום.

daviduuu

New member
לי מוכרת הגייה נוספת ואפילו רווחת יותר...

כִּסָאוֹת. ומעניין על מה סומכים -אם בכלל- הוגי צורה זו. אכן, גם במילון אב"ש וגם במילון ספיר - מכירים הם רק בצורת ה-כִּסְאוֹת.

יאקים

New member
בוא נסתפק בכך, דוידו.

הרי אתה יודע שאיני משתתף פעיל בפורום זה, אלא מציץ בו מעת לעת, ותו לא. אבל הואיל והערת, משום כבודך אגיב: ברוב המקרים הללו הצירי נחטף עם התרחקות ההטעמה. למעט מקרים שבהם הצירי הנו תוצאת תשלום דגש: בירור> בירורים; מגירה>מגירת או בשמות מגזרת נע"ו: עֵדת התביעה; שֵדים> שֵדי- וכן במקרים של צירי מלא: ביצה, תיבה ועוד ועוד (ולא מניתי את כל המקרים) שבת שלום. רות, סוף!

דבר ההדיוט

"כסא" הוא מילה בעלת משקל וריבוי נדירים יחסית, ולכן אך טבעי שרבים וטובים יטעו בה. המקבילה שהובאה כאן, דיבר, אינה תורמת הרבה, מכיוון שהיא כמעט אינה בשימוש למעט בצירוף "עשרת הדברות", שרבים גוזרים ממנו בטעות את צורת היחיד "דיברה". לפיכך מנסה הדובר ההדיוט למצוא מקבילות שינחו אותו בין חתחתי השפה, ומגלה שהסיומת AOT- מופיעה במילים רבות שמקבלות אל"ף ברבים, כגון משקה - משקאות, כלונס - כלונסאות, קופסה - קופסאות וכד'. אך טבעי שהוא יניח שגם כסא תתרבה בדרך זו, ומסייעת לכך האל"ף הסופית שמאפיינת מילים ממקור ארמי שמקובל לאיית כך (קופסא, סיסמא וכד') יתכן שתורמת לכך גם הכורסה, שנתפסת כבת משפחה קרובה, הן מבחינה לשונית והן בקטגוריית "רהיטים לישיבה". בקיצור, מדובר בטעות די הגיונית ולא צריך לדון אותה לחומרה.

JasonG

New member
אם כך צריך ההדיוט להגות "כסֵּאות".

קופסָא -> קופסָאות, כסֵּא -> כסֵּאות.

גרי רשף

New member
שתי ציפורים ביד אחת

המלה כסא מתנהגת כמו המלה דבר (יחיד של עשרת הדברות): ביחיד Kise Diber ברבים Kisot Dibrot כך אני זוכר ולא טועה.

מיכי 10

Member
הערה קטנטונת:

המילה kisot, אינה ברורה. אם אתה רוצה שזה לא יישמע בעברית כִּסוֹת אלא כסאות, כדאי להוסיף גרש, ולכתוב kis'ot. מיכל.

גרי רשף

New member

למעלה