איך בחרתם?

• פותח הנושא Nimst
  • פורסם בתאריך

Nimst

New member
איך בחרתם?

הגשתי בקשה לדוקטורט בארה"ב והתמזל מזלי והתקבלתי ליותר ממקום אחד שאני מעוניינת בו. המשימה הבאה היא להחליט לאן ללכת, ועם כל הבדיחות של "צרות של עשירים" - זה ממש, ממש קשה. איך אתם החלטתם לאן ללכת? איזה שיקולים נכנסו להחלטה? מה היה הכי חשוב? עם מי התייעצתם? אגב, אם יש מישהו שלומד/למד פסיכולוגיה ומוכן לדבר במייל/הודעה, אני ממש ממש אשמח.

22ק ו ס ם

New member
לכל אחד יש את השיקולים שלו

בהנחה ששני המקומות דומים מבחינת הרמה האקדמית האם מקום מסוים מציע מילגה גבוהה יותר? האם במקום מסוים סגנון החיים טוב יותר (למשל עיר נחמדה יותר, עיר סטודנטיאלית, מחייה זולה יותר או מזג האוויר טוב יותר)? האם יצא לך לשוחח עם מרצים ומנחים פוטנציאליים? באיזו תוכנית נראה לך שיש קורסים מעניינים יותר או הדרישות הן מה שאת מצפה? בסופו של דבר ההחלטה יכולה להיות קשה אבל אם אין באמת הרבה הבדלים בין התוכניות אז אולי זה לא ממש משנה ותהני משניהן באותה מידה. אם את מעוניינת אגב לשאול שאלות על פסיכולוגיה בפרטי אני יכול אולי לעזור כי אני מכיר די טוב את התוכניות השונות.

Lady Ling

New member
זה דבר מאוד אישי

בהנחה שמדובר בהצעות פחות או יותר דומות, יש כמה דברים שאפשר להשוות. - מימון: האם מציעים לך מספיק מימון כדי לחיות בנוחיות? האם יש אפשרויות למימון קיץ, נסיעות לכנסים וכו'? - מיקום: האם יש לך העדפה לעיר אחת על פני אחרת - תרבות, תחבורה ציבורית, נגישות לשדה תעופה בינלאומי, עלויות מחייה ודיור. - מזג אוויר. - יחסי אנוש: האם הרגשת שאת "מתחברת" עם המרצים או הסטודנטים במקום אחד יותר מאשר באחר (זה היה שיקול מכריע בהחלטה שלי). אם יש לך אפשרות לבקר באוניברסיטאות שאת מתלבטת לגביהן, לדעתי זה כדאי מאוד. בעקבות הביקורים דעתי לגבי חלק מהמקומות השתנתה, בעיקר בעקבות פגישות עם מנחים פוטנציאליים. אפשר לדעת יחסית מהר אם אדם שאת מדברת איתו הוא אדם שנעים לך להפגש איתו או שהפגישה הייתה מאומצת ולא נעימה. לדעתי אם אין כימיה, היא לא תווצר בהמשך. בנוסף נפגשתי גם עם סטודנטים והתרשמתי מהאווירה, ולפעמים זה פשוט הרגיש "לא זה". התייעצתי בהמשך גם עם מרצים שהכירו אותי, אבל בסוף דווקא החלטתי לא ללכת למקום שהם ייעצו לי ללכת אליו, ואני מאוד מרוצה מההחלטה.

אריאדנה

New member
בהמשך לעצה שלך - עוד שאלה

שתיים מהמחלקות שביקרתי בהן ממש נראות לי. אחת מהן עולה על השנייה במעט בכמעט כל פרמטר - הסגל טיפה יותר מקסים, העיר טיפה יותר נחמדה, התכנית טיפה יותר מתאימה לי. מצד שני, מדובר באוניברסיטה ציבורית, ולמרות שהיא במצב טוב יחסית להרבה אוניברסיטאות ציבוריות אחרות, היא מציעה הרבה פחות כסף מהתכנית השניה, זו שמעט פחות מושכת אותי, ששייכת לאוניברסיטה פרטית מבוססת. דיברתי עם סטודנטים באוניברסיטה הציבורית ועם סגל על הנושא. כולם אמרו שמסתדרים, בעיקר אם יש שתי הכנסות (אני באה עם בעלי), אבל זה יהיה כרוך בללמד ולהיות עוזרת מחקר כל התקופה למעט, אולי, השנה הראשונה, ואולי אפילו ללמד דברים שממש לא בא לי ללמד, כמו עברית. בנוסף, המנחה הפוטנציאלי שלי ידוע כאחד שיש לו הרבה גרנטים ושהתלמידים שלו מסתדרים גם על בסיס מימון שלו, והוא אמר (מבלי שאמרתי או אפילו רמזתי שאני לא רוצה ללמד עברית) שאם לא ארצה ללמד עברית לא אצטרך, אבל הם עשו רושם כל כך להוט שאבוא, אני לא יודעת כמה זה מידע מדויק. מצד שלישי, המחלקה שבה אני אמורה ללמד עברית נחשבת לאחת המחלקות המובילות בעולם, ובהרבה דירוגים למובילה, בלימודי מזרח תיכון, אז יש מצב שזה יעזור לי אולי בהמשך. מצד רביעי, השם של האוניברסיטה הפרטית הרבה הרבה יותר מפורסם משל הציבורית (מדובר באחת האוניברסיטאות המפורסמות בעולם, אחת מהארבע - חמש האלו שכל אחד שמע עליהן). בשורה התחתונה, מדובר בהבדל משמעותי במימון, ולמרות שהחיים יקרים יותר באוניברסיטה הפרטית, אני לא חושבת שהם עד כדי כך יקרים (בכל זאת, מדובר בעיר קטנה ולא כזאת יקרה). אני מדברת על הבדל בין מלגה נדיבה להחריד שאוכל כנראה לחסוך ממנה, לבין מלגה שאוכל לחיות ממנה, עם קצת עזרה מבעלי. נשמע כאילו אין התלבטות אמיתית, אבל ללא הפרמטר הזה הייתי בוחרת באוניברסיטה הציבורית בלי לחשוב פעמיים. סליחה, זה יצא ארוך. מחשבותיכם?

d a p h n a

New member
אני חושבת שהשאלה היא

האם האוניברסיטה הפרטית מוצאת חן בעינייך כשלעצמה (כלומר, האם בלי ההשוואה לאוניברסיטה הציבורית, היית מרגישה שזה מקום שאת רוצה להגיע אליו)? אם התשובה היא "כן", אני חושבת שאולי היית הולכת על הפרטית - לא כל כך בגלל הכסף כשלעצמו, אלא בגלל שא. אם אין לך חובת הוראה כל שנה או כמעט כל שנה, זה מאוד מאוד עוזר להתקדם עם הדוקטורט בקצב סביר. יצא לי להשוות מול חברים שנאלצו ללמד כל שנה, ולעומת זאת מחברים מאותם מקומות שבהם לא צריך ללמד בכלל, ויש הבדל גדול. ב. במצב של שוק העבודה האקדמי היום, דברים כמו יוקרה כן משפיעים, מאוד. עכשיו, זה לאו דווקא בהכרח השם של האוניברסיטה, אבל בודאי אם המחלקה באוניברסיטה הפרטית יותר "נחשבת", זה משמעותי (כלומר, לא הייתי משווה בהכרח את השם של האוניברסיטה, אבל כן את השם של המחלקה בתחום). עכשיו, מצד שני, אם התחושה שלך מהאוניברסיטה הפרטית היא שהיא "בעייתית" (כלומר, שיש שם אווירה לא נעימה, שהקשר עם המנחה הפוטנציאלי יהיה בעייתי או משהו כזה), אז הייתי בכל זאת הולכת על הציבורית.

ללמד במשך כל הדוקטורט נשמע לי המון!!

זה גוזל המון זמן. וזה לא מאפשר להתרחק מהקמפוס אם צריך (למחקר, בעקבות בן זוג וכדומה). זו תרומתי הצנועה לנושא הזה... לגבי ההבדל בין פרטי לציבורי אני לא יכולה לחוות דעה
.

22ק ו ס ם

New member
זה לא כל כך הרבה

אם את מלמדת את אותו קורס או שניים אז ההכנה היא מינימלית כל סמסטר וזה זורם בקלות. זה עדיף בהרבה על עבודה רגילה אחרת.

d a p h n a

New member
אני לא בטוחה למה אריאדנה מתכוונת

כשהיא אומרת "ללמד", אבל אצלנו "ללמד" זה בדרך כלל להיות TA, מה שאומר שאין לך שום שליטה על איזה קורס תלמד כל סמסטר - ובודאי שאף אחד לא מבטיח לך שזה יהיה על חומר שאתה מכיר. בכל שלוש השנים שבהן לימדתי לא היתה ולו פעם אחת ששובצתי לקורס בתחום העיסוק שלי, והיו לפחות פעמיים שבהן שובצתי לקורסים בנושאים שאני לא יודעת עליהם שום דבר. ובנוסף לצורך להתכונן לתרגול כל שבוע, אתה גם נדרש לשבת בכל ההרצאות של הקורס - אפילו אם כבר תרגלת בקורס הזה בעבר. כך שזה בזבוז זמן די גדול.

22ק ו ס ם

New member
נכון, אבל מצד שני אם מדובר רק בTA

שזה כולל לבדוק מבחנים ועבודות אז זה גם לא כל כך נורא. אני מניח שזה תלוי מקום אבל אצלנו למשל אין כמעט תרגולים ולא מחייבים לשבת בקורסים שכבר עשית להם TA.

d a p h n a

New member
אצלנו TA זה אומר

להעביר שני תרגולים כל שבוע. אם יש מזל אז זו כיתה קטנה ואז יש רק תרגול אחד כל שבוע. זה כמובן אומר לקרוא בכל שבוע את כל החומר שהסטודנטים צריכים לקרוא. למשל, בשבוע האחרון נדרשתי לקרוא את כל Homage to Catalonia של ג'ורג' אורוול (ספר שלם, לא מאוד ארוך, אבל שלם), שלושה מאמרים באורך 30-40 עמודים כל אחד, שני מקורות ראשוניים שהצטברו לעשרה עמודים, ובנוסף לצפות בסרט באורך שעתיים וחצי. זה אמנם עומס באמת יחסית חריג, ברוב הקורסים יש פחות קריאה, אבל אנחנו עדיין מדברים בממוצע על כמה עשרות עד כמה מאות עמודי קריאה בשבוע. ובנוסף כמובן שצריך לבדוק עבודות ומבחנים, לתת שעתיים של office hours כל שבוע, ולשבת בהרצאות גם אם כבר שמעת אותן. מבחינת ההגדרה הרשמית, מטלות ה-TA אמורות לקחת 20 שעות בשבוע. בפועל בדרך כלל אנשים מצליחים לחפף אותן בפחות מזה, אבל לא בהרבה פחות.

22ק ו ס ם

New member
זה משתנה ממקום למקום

אצלנו TA יכול להיות מישהו שמלמד קורס שלם, או אחד שעוזר למרצה לבדקוק עבודות ומבחנים בקורס גדול. אין אצלנו בכלל תרגולים ואם בודקים עבודות ומבחנים המרצה לרוב מספק מידע מדויק איך לבדוק אותם כך שלא צריך לקרוא כמויות גדולות של חומר כל שבוע. גם אצלנו זה לכאורה 20 שעות בשבוע אבל בפועל יוצא הרבה פחות ברוב המקרים.

כן, תמיד בסוף מגיעים לזה

"זה שונה ממקום למקום/מתחום לתחום". ועוד מילה לאריאדנה: כמות הלימודים שציינת נשמעת לי גבוהה מאוד, זה משהו שצריך לשקול. אבל הייתי פחות מוטרדת מהצורך ללמד דברים שאני לא אוהבת או שאינם תחום ההתמחות שלי - למעשה זו התנסות חשובה והיא גם מועילה בעתיד כשמחפשים עבודה. בהרבה מקומות ירצו לראות שאת יכולה לגוון וללמד כל מיני דברים, ולא רק משהו מאוד מצומצמם וספציפי שעשית עליו את הדוקטורט.

22ק ו ס ם

New member
נכון, מאוד חשוב ללמד קורסים מגוונים

ובעיקר קורסים בסיסיים שמציעים כל סמסטר.

Nimst

New member
איזה ניצלו"ש חסר בושה

אם הבנתי נכון, המחלקה של האונ' הציבורית נחשבת יותר אבל השם של האונ' הפרטית נחשב יותר? לפחות בתחום שלי - ואני מניחה שזה ככה ברוב התחומים - השם של המחלקה (והיועץ הספציפי) משנה הרבה יותר מהשם של האוניברסיטה. ככה שבקטגוריה של יוקרה הייתי הולכת על האונ' הציבורית. נשמע כאילו רק המימון יותר טוב באונ' הפרטית. השאלה היא איך את שוקלת את הפרמטר הזה לעומת כל השאר.

22ק ו ס ם

New member
השם של האוניברסיטה לא ממש חשוב

אלא של המחלקה שאת הולכת אליה ושל המנחה הספציפי שלך. לגבי המימון זו אכן בעייה ואם זה הבדל כזה קריטי אז זו חתיכת דילמה. האם יותר חשוב לך להרוויח היום יותר כסף לעומת האפשרות שתעסוקה עתידית תהיה יותר טובה?

FPNH

New member
לדעתי הוא יכול להיות מאד חשוב

אם פונים לקריירה אקדמית אז באמת יותר חשוב המנחה והפירסומים. אבל אם החיים מובילים אותך לחיפוש עבודה מחוץ לאקדמיה, אז בהרבה מקרים השם של המחלקה והדירוג שלה לא מעניין אף אחד ולא אומר כלום לאף אחד. אבל המילה הרווארד או פרינסטון בראש הקורות חיים תעשה את ההבדל. ואפילו עוד יותר אם מחפשים עבודה מחוץ לארה"ב.

Lady Ling

New member
אני מניחה שמדובר בשתי מחלקות טובות

במידה דומה (מנחשת באילו מדובר). יש כאן שתי שאלות שכבר העלו לפניי - האם המוניטין של אחת המחלקות (לא האוניברסיטה) טוב בהרבה משל השנייה, וכמה ההבדל במימון משמעותי עבורך. אני מנחשת שהמוניטין לא יהיה מה שיעשה את ההבדל כי התקבלת לכמה מקומות טובים מאוד ובכולם יש לך אפשרות לעשות מחקר טוב. עכשיו לדעתי כדאי לשאול: איפה היית מעדיפה לחיות? האם באחד המקומות יהיה לבעלך קל יותר למצוא תעסוקה? האם התחבורה הציבורית / מזג האוויר / חיי התרבות במקום אחד עדיפים מהאחר? במקביל, אפשר לשאול גם על המחלקה: כמה מנחים פוטנציאליים יש בכל אחת מהמחלקות? תמיד כדאי לקחת בחשבון שאולי לא תסתדרי עם מי שאת רוצה שיהיה המנחה שלך ותצטרכי למצוא מישהו אחר. יכול להיות שתחומי העניין שלך ישתנו קצת, ובסופו של דבר הרי תצטרכי להרכיב וועדה ורצוי שיהיו עוד אנשים שמבינים בתחום שלך מלבד המנחה. בעניין המימון, אני אישית ויתרתי על אפשרות למלגה *משמעותית* יותר גבוהה מזו שאני מקבלת עכשיו כי העדפתי ללמוד במחלקה שבה אני נמצאת עם המנחים שיש לי עכשיו לעומת המחלקה שהציעה מלגה מיוחדת ואני לא מצטערת על זה בכלל. בתור מישהי שלא באה עם משפחה שתלויה בי, מה שהיה לי חשוב לדעת זה שהמלגה שאני אקבל תספיק לי לחיים (סטודנטאליים) סבירים, ומעבר לזה השיקול המכריע עבורי היה הקשרים שיצרתי עם המרצים במהלך הביקור. מצד שני, חובת תרגול לאורך כל התואר זה כן דבר שצריך לחשוב עליו ברצינות. החובות שלי כאשר תרגלתי (אצלנו צריך לתרגל רק שני סמסטרים בכל התואר) לא היו עמוסים כמו שדפנה מתארת אבל הם כן שתו את רוב הזמן הפנוי שלי והמחקר בהחלט נפגע לעומת סמסטרים אחרים.

אור302

New member
רק באשר להוראת העברית

העובדה שאת תלמדי במחלקה הכי טובה בעולם למזרח תיכון ממש לא משנה. את הרי באה מחוץ למחלקה, מלמדת וחוזרת למחלקה שלך. את לא נמצאת במזרח תיכון אלא בבלשנות. חוץ מזה, הוראת שפה היא לא ממש פונקציה של איכות המחלקה במחקר. זה סיפור אחר לגמרי ודי אותו דבר בכל מקום. אם בסופו של דבר ייגזר עלייך ללמד עברית בתחילת או כל הקריירה שלך (ואני מכיר לפחות שלושה דוקטורים לבלשנות שעושים את זה), המחלקה שבה לימדת עברית לא ממש משנה. יותר משנה היכן למדת בלשנות. מה שכן, תיטיבי מאוד לדאוג לעצמך מהבחינה הזו אם יהיה במחקר שלך מרכיב של עברית. זה יכול לקדם אותך אם תחפשי תעסוקה בהוראת עברית, מה שאני לא מאחל לך.

מאי261

New member
תוהה מהי המחלקה הטובה ביותר בעולם למזרח תיכון

ומי הכתיר אותה ככזו...

אור302

New member
בהתחשב באמורפיות של המונח "מזרח תיכון"

תואר כזה, לכל מחלקה, נראה לי רעוע.

זה תמיד מצחיק אותי כשמדברים על תרבות ישראלית, ובעיקר ספרות עברית, כמזרח תיכון, לא דובים ולא יער.

למעלה