איך אומרים??

איך אומרים??

קופסא או קופסה דוגמא או דוגמה סיסמא או סיסמה

rattlehead

New member
לפי רוביק רוזנטל

מילים מארמית (כמו קופסא ודוגמא) אפשר לכתוב ב2 הצורות. נשאר רק לחפש קישור רלוונטי

Idan91

New member
קופסה, דוגמה..

לפי האקדמיה ללשון העברית, ככה זה עם מילים בגוף נקבה שמוצאן מארמית. ברבים, לעומת זאת, מותר קופסות וגם קופסאות, דוגמות וגם דוגמאות, סיסמות וגם סיסמאות.. אני באופן אישי נוטה להעדיף את צורת הרבים נטולת ה-א', כי הרי צורת היחיד היא ללא א', ולכן אין סיבה להשאירה ברבים.

לגבי העדפות,

אני אוהבת עם א'. נו, מילא.
אבל מידע אישי, אני גם סוברת ששתי הגירסאות נכונות.

be_roo

New member
אפשר לשלב, צורת היחיד אצלי

היא עם ה' בסוף, אך ברבים אני מחזירה את ה-א'. "קופסות" נשמע לי מוזר.

Arana

Well-known member
מנהל
באופן עקרוני

אם כתבנו עם א', גם הריבוי צריך להיות עם א'. אבל נכון שהרבה יותר מוזר לומר "קופסות" ו"דוגמות" (אני כותבת כמוך, עם ה' ביחיד ו-א' ברבים). בכל מקרה, האקדמיה החליטה שצריך להשתמש בסיומת ה' לכל המילים שהגיעו מארמית והיתה להן סיומת א'.

אני אומרת

**** the academy אחרי שהם ביטלו את החוק שלפיו אם יש יותר נשים מדברים לקבוצה בנקבה, אני מוחה

??

על מה את מדברת? לפי מה שאני הבנתי רק לא מזמן הבתי ספר קיבלו הוראה להשתמש בחוק הזה.. מתי הספיקו לבטל אותו? ומה ההגיון? ואיך אפשר לבטל חוק כזה?! עשי לי טובה.. שטויות.. דברי איך שבא לך.

ailag

New member
החוק לא היה קיים מלכתחילה, לא.

והסיבה שלהם הגיונית, עד שתמצא הטיה לשני המינים ביחד..

Idan91

New member
וואי וואי וואי, את עושה פה בלגן..

החוק הזה מעולם לא התקבל. עלתה הצעה שכזאת אכן נידונה באקדמיה, אבל עלו כמה בעיות, הנה מה שכתוב על כך באתר האקדמיה: "השמועה: "האקדמיה החליטה שפנייה לקבוצה שרובה נשים ומיעוטה גברים, תהיה בלשון רבות ולא בלשון רבים." לא היו דברים מעולם! צורת הזכר בעברית היא הצורה הלא-מסומנת, הצורה הסתמית - והיא יפה אפוא גם לנקבות. ואילו צורת הנקבה מציינת רק נקבה. זו דרכה של העברית, ואין האקדמיה רואה עצמה רשאית לקבוע קביעה המנוגדת לדרך זו. (אגב, אילו התקבלה החלטה כזו, פירוש הדבר היה שיש לספור את הנוכחים בכל אירוע כדי לדעת איזו לשון לנקוט. ועוד אפשר היה להקשות אם ההחלטה חלה גם על עצמים שאינם בני אדם, כגון דלתות וחלונות.) יוער עוד זאת: המגמה המסתמנת בעברית לדורותיה היא ביטול צורות הנקבה מפני צורות הזכר, ולא להפך. בפועל בזמן עבר יש במקרא רק שרידים לצורה בגוף שלישי רבות, ואילו הצורה העיקרית היא צורת הזכר: 'הלכו'. בזמן עתיד ובציווי כבר משלהי תקופת המקרא משתלטות הצורות 'ילכו', 'לכו' וכיו"ב לנקבות (גם בעברית של היום כמעט אין שימוש בצורות 'תלכנה', 'לכנה'). ובעברית המדוברת שלנו רבים אינם מקפידים לומר 'הן', 'אתן', 'כתבתן' וכיו"ב." בנוגע לדוגמה - זאת לא העדפה אישית! אמרתי שההעדפה האישית שלי היא לדוגמות ולא לדוגמאות, אבל צורת היחיד היא עם ה' בלבד, ועל כך נאמר: "דוגמה או דוגמא? משכנתה או משכנתא? שמות שהתגלגלו לעברית מן הארמית והמשמשים בצורת נקבה, כגון דוגמה, נכתבים בה"א בסופם. דוגמות נוספות: סדנה, טבלה, פסקה, עסקה, קופסה, גרסה. הוא הדין בשמות כגון שאלתה, משכנתה, אסמכתה, אתנחתה, בדותה. יוצא מן הכלל כתיב המילה סבתא."

Eldad S

New member
קישה, הקישור

שהבאת לא ברור: הוא מעלה אוסף מאוד הטרוגני של כל מיני הודעות מכל מיני פורומים, מתאריכים שונים. לא ברור לי למה התכוונת.

Eldad S

New member
תיקון:

הקישור מעלה תוצאות חיפוש של כל ההודעות שהתפרסמו בכל הפורומים בשעה מסוימת. נדמה לי שההודעה שלך, קישה, שורשרה לשרשור הלא נכון.

למעלה