אייקידו

felixb85

New member
אייקידו

שלום, יש לי כמה שאלות לגבי אייקידו ואימוני אייקידו: 1) האם במסגרת אימוני האייקידו נלמדים גם התקפות (בעיטות, מכות אגרוף וכו') ? 2) האם לדעתכם האייקידו יכול להיות שימושי בזמנינו כשיטה להגנה עצמית? כשאני מדבר על הגנה עצמית,הכוונה שלי היא כזאת: כאשר בסופו של דבר אני הולך ברחוב ונקלע למצב של עימות עם מישהו (נניח ולא הצלחתי לישב את המצב בדרך אחרת) האם בעזרת האייקידו אני יצליח להגן על עצמי ובמידת הצורך להשיב לתוקף? תודה,

זה תלוי במורה ובגישה שלו ללימוד

יש מורים לאמנות לחימה שידגישו את הפן של ההגנה העצמית בלימוד, ויש שלא. לדעתי מי שרוצה שתהיה לו יכולת הגנה עצמית צריך ללמוד כיצד לתת אגרופים ובעיטות, כיצד להימנע מהורדות לקרקע, איך לשרוד על הקרקע כדי לקום כמה שיותר מהר, לדעת את הסכנה שבתקיפה עם סכין ומקל ואיך להתמודד עם איומים כאלה, וכן לדעת לצאת ממצבי חביקה שונים בעמידה. את כל הללו צריך לתרגל בעבודה חופשית. מורה שמתייחס לנושאים הללו בשיעורים אפשר לומר שיש אצלו התייחסות לנושא ההגנה העצמית.

תוספות

לדעתי מי שרוצה שתהיה לו יכולת הגנה עצמית צריך ללמוד כיצד לתת אגרופים ובעיטות וכיצד להגן מפניהם, כיצד להימנע מהורדות לקרקע וכיצד להוריד את היריב עצמו לקרקע (לאו דווקא יחד איתך), איך לשרוד על הקרקע כדי לקום כמה שיותר מהר וכיצד למנוע מהיריב לקום משם בקלות, לדעת את הסכנה שבתקיפה עם סכין ומקל ואיך להתמודד עם איומים כאלה כמו גם לדעת להשתמש בסכין ומקל (ובכלי נשק אחרים שזמינים, גם אם מאולתרים), וכן לדעת לצאת ממצבי חביקה שונים בעמידה ואיך להשתלט על יריב שמשתולל בעמידה. יצא קצת הרבה דברים... אבל אנחנו רוצים להתאמן כל החיים, לא?

Vegaro

New member
בעיטות באייקידו זה עוף נדיר

למרות ששמעתי במקום אחר שמייסד האייקידו השתמש בבעיטות ו'התקלות' (כמו בג'ודו) לשם אטמי, לא שמעתי על דוג'ו שמלמד התקפות עם בעיטה. הגנה עצמית בעזרת אייקידו - תלוי מאוד בסגנון הלימוד של המורה ובזרם האייקידו עצמו. יש כאלה שמדגישים פרקטיות ומתרגלים אימון טכניקה חופשית, ויש כאלה שפחות, אבל ברור שבסופו של דבר אייקידו היא גם אומנות וגם לחימה, ולא משנה איפה אתה לומד, כל עוד המורה יודע מה הוא עושה. יש כאלה שאומרים שעד שאייקידו נהיה פרקטי לוקח המון זמן. לדעתי (ושוב אדגיש - דעתי) זה נכון בצורה חלקית בלבד, כי אייקידו מציע קשת רחבה של טכניקות, וישנן טכניקות שזמינות יחסית מהר אחרי שאתה מתחיל ללמוד, גם אם אתה עדיין לא מומחה גדול בביצוע. בנוסף, הדגש על נפילות וגלגולים פרקטי מאוד, כיוון שיש יותר סיכוי שתפגע ממעידה, החלקה, נפילה וכו' מאשר כמעט כל דבר אחר. אולי להתאמן בליפול לא נשמע הכי רומנטי, אבל אין ספק שזה יעיל. מנסיוני האישי, של כ-שנה וחצי של לימוד אייקידו (נחשב מעט זמן), יצא לי להשתמש בטכניקה במציאות רק פעם אחת, ואני שמח שזו היתה טכניקת אייקידו, כי מדובר במכר שלא רציתי לפגוע בו, ואם הייתי מגיב באגרוף או בעיטה אני מאמין שזה היה מסתיים רע.

Boogieman

New member
פרקטיות

כדי ליישם טכניקות של אייקידו בקרב צריך לעבור הרבה זמן, וגם אז כדאי לזכור שזה לא יהיה יפה ונקי כמו בדוג'ו. רצוי מאוד להשלים קצת מבחוץ, אגרופים בהחלט, בעיטות זה כבר עניין שנוי במחלוקת. בעיקרון, התגוננות נגד בעיטות באייקידו אינה שונה מהותית מהתמודדות נגד התקפות אחרות, באייקידו כיוון ההתקה משנה הרבה יותר מסוג ההתקפה הספציפי. בד"כ עוסקים בזה, אם בכלל, בדרגות מתקדמות כי בבעיטות יש הרבה אנרגיה וכשזו מופנית להטלה, אתה צריך להיות אלוף בנפילות כדי לצאת מזה. מה שכן, האייקידו מקנה די מהר יציבות, תנועה זורמת והעיקר, את ההרגל לא להתקשות ולהתכווץ בתגובה להתקפה, והדברים האלה תורמים, לדעתי, להגנה העצמית יותר משליטה בטכניקות כאלה ואחרות. נקודה נוספת, אם נושא ההגנה העצמית מעניין אוך, תתאמן בהתאם (כוונה, בדיקת נקודות תורפה בביצוע, שימוש ביד השניה להגנה, אטמי וכו') ותאל תתבייש לאתגר את המורה בשאלות.

amir_aikido

New member
יפה ונקי זה עניין של אימון

על מנת שהתגובה של אמן לחימה כלשהו להתקפה תהייה יפה ונקייה יש מספר דרישות יסוד, בלעדיהן, זו ציפייה שאין לה על מה להסתמך:
הביצוע של הטכניקה בדוג'ו צריך להיות נקי ויפה. דרישה פשוטה לכאורה, אך ברוב אמנויות הלחימה, לביצוע סביר ובינוני של טכניקה כלשהי נדרש הרבה יותר משנה אחת של אימון חובבני (פעמיים/שלוש בשבוע).
המתאמן צריך להיות מיומן באותו סוג של מצבים אם המתאמן מאלתר את ההתאמה של הטכניקה למצב בפעם הראשונה, לא ניתן לצפות ממנו לביצוע נקי. למשל, לא תוכל לצפות ממתאמן אייקידו שבמועדונו מתרגלים בעיקר תפיסות, וטכניקות המכה הן סימליות בלבד (הצלפות וצ'קי בסיסי), להתמודד באותה נינוחות מול טכניקת אגרוף מיד אחורית (גיאקוצ'וקי במיוח הקרטה או קרוס במינוח האגרוף) או מול בעיטה ישרה בסיסית כשזו הפעם הראשונה שהוא נתקל בהתקפות שכאלה. לעומתו, מתאמן אייקידו במקום שכן מתרגל מצבים שכאלה (ויש לא מעט כאלה, לא רק אצלנו), יימצא במצב טוב יותר להתאמת טכניקה למצב הנתון, משום שהוא כבר היה נתון בו לא פעם.
המתאמן מתרגל התמודדות מול מצב משתנה והפתעות אילתור גם הוא מיומנות נלמדת. אם המתאמן מתרגל רק במסגרת של תבנית בלתי משתנה (סנסי מגדיר התקפה וטכניקה), הוא יתקשה מאוד להחליט בעצמו בתוך רגע לכל היותר, איזו טכניקה מתאימה למצב בו הוא נמצא, ועד שיחליט, המצב ישתנה. אם האמנות מלמדת עקרונות והמתרגל מצופה ליישם אותם במציאות משתנה, הרי שעל המתרגל לתרגל זאת, ובהחלט יש דרכים לתרגל מצבים שכאלה (למשל, בקורינדו אייקידו - רנדורי / משחק חופשי שבו שני הצדדים מתרגלים התקפות מגוונות והגנות באופן חופשי לחלוטין).
אימון לתפקוד במצבים של אינטנסיביות גבוהה קרב הוא מצב מאוד מלחיץ, ובהתאם קשה מאוד לתפקד בו. יש גישות שונות ללמד תפקוד במצב של קרב. בינהן אציין מספר גישות נפוצות בא"ל: |שמאלה| התאמת הביצוע הטכני לתפקוד הנפוץ במצבי-לחץ ותרגולו בגישה זו, הטכניקות עצמן יתבססו על ביצוע "פחות נקי" ובעיקר פחות מדוייק. |שמאלה| תרגול פעולה תחת לחץ בגישה זו, המתרגל מתאמן בתפקוד במצבי-לחץ. תחרויות הן פתרון אחד כזה מני רבים, דרך אחרת תהיה לתרגל תרגילים ידועים תחת לחץ רב מאוד (התקפה חריפה עם מקל מול ידיים ריקות) ויש עוד דרכים רבות אחרות (סימולציות ועוד). |שמאלה| הפחתת הלחץ להבנתי, זו הדרך המסורתית ביותר והקשה ביותר. זו הגישה ביסוד התפיסה הסמוראית של העדר פחד מהמוות. אם לא פוחדים באמת ומסוגלים לתפקד כרגיל תחת הלחץ של הקרב, ההמשך פשוט בהרבה. אני לא יודע איך מלמדים זאת. בכל אמנות לחימה (לא רק באייקידו), תוכנית אימון שמבוססת על היסודות הללו תתן למתאמן יכולת גבוהה יותר ליישם את לימודיו במצב של קרב. רצוי לזכור גם שעד כאן התמקדנו רק בדרך הלימוד. האישיות של המתאמן עצמו ואופיו (גם "אופי פיזיולוגי" - תגובה של ואל אדרנלין) חשובות לא פחות. לא נשכח כי המתאמן איננו לבד בקרב, מולו נצב אדם אחר, ולפעמים האחר פשוט טוב ממנו (כתוצאה מאימון, כשרון, נסיון או תכונות אחרות), על מנת שהקרב יראה נקי, המתאמן צריך להיות במצב עדיף באופן בולט (מבחינה של ידע, נסיון ותובנה). אמיר

Boogieman

New member
מסכים עם מה שכתבת...

מה שהתכוונתי ב"לא יפה ונקי כמו בדוג'ו" זה שבקרב אמיתי סביר להניח שהטכניקה לא תהיה "לפי הספר", יצאו כל מני דברים שונים ומשונים ויש לצפות גם להפעלת עודף כוח בבריחים (גם מהלחץ וגם כדי להיות בטוח), אצבעות לעיניים, משיכות בשיער ובעיטות בכליות כשהיריב על הרצפה. הכל, כמובן, ברוח ההרמוניה של האייקידו. מן הסתם שככל שאתה מיומן יותר, הביצוע שלך יהיה יפה ונקי יותר, גם בחוץ. הנקודה שלי היא שצריך להפריד בין הטכניקות כפי שהן נלמדות לבין הביטוי שלהן בקרב רחוב.

Tonjin

New member
סתם בשביל שתוכל להגיד שאתה מכיר

לפחות דוג'ו אחד בו לומדים ומתאמנים על בעיטות כחלק מאימוני האייקידו אז במקום הזה מתרגלים אותם באופן די קבוע ומגיעים לאימונים עם כפפות ופאדים... השיטה נקראת Seifukai Aikido והמייסד המקורי שנפטר בינתיים למד שנים רבות אצל אואשיבה מה שכן, מסיבות שלאו דווקא קשורות למה שנכתב למעלה - לאו דווקא מדובר במקום שהייתי ממליץ להתאמן בו או שהייתי שולח אליו חברים שמחפשים מקום להתאמן..

amir_aikido

New member
שיוסיף עוד מקום ../images/Emo8.gif

אנחנו לא מתרגלים בעיטות בכל שיעור, אבל בהחלט מתרגלים בעיטות מדי פעם (בד"כ לפני שמתרגלים טכניקות נגד לבעיטה). אמיר

amir_aikido

New member
קורינדו אייקידו אצל שלמה דוד

אנחנו זה קורינדו אייקידו אצל שלמה דוד. כרגע מתאמנים בסניף של המועדון בראשון לאחר שהמועדון הקבוע בת"א נסגר מסיבות של סכסוך מול העיריה ומקווים שיפתח מועדון מרכזי חדש. ואגרופים מתורגלים במסגרת דומה, כל פעם ששלמה מחליט שרמת האגרופים נמוכה מדי. רצוי לציין ששלמה התמחה לא רק בקורינדו אייקידו, אלא גם בג'ודו וקראטה ובשלושת האמנויות הללו הוא מורה ותיק ובכיר (דאן 5 בקראטה, דאן 6 בג'ודו ובקורינדו אייקידו דאן 7), כך שיש לו ידע מעמיק גם בתחומים הרבלנטיים לכך. לפרטים נוספים:
אתר : www.shirokan.com
כתבתי מאמר לפני שנים שמופיע במאמרי הפורום
ואתה מוזמן לערוך חיפוש בפורום הזה, כתבתי המון לאורך השנים. אמיר

למעלה