אייפד-המהפכה השקטה בקהילת האוטיזם
ראי כאן:
http://img2.tapuz.co.il/forums/1_166049744.pdf
וכאן:
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3579524,00.html
כלכליסט: מסך נוגע ללב
עבור רבבות משפחות בעולם זו מהפכה: אלפי דיווחים מעידים שמשהו במסכי מגע של טאבלטים עוזר לילדים אוטיסטים להתמקד, ללמוד ולתקשר עם סביבתם. ההפתעה הזאת כבר השיקה מחקרים רחבי היקף, ובינתיים מפרנסת, בזכות הורים חסרי סבלנות, שוק של אפליקציות עמוסות בהבטחות
דיאנה בחור ניר
09.08.12, 08:41
34 תגובות
מנוי לעיתון פייסבוק iPad אפליקציה באייפון
כשהפלאש הראשון מהמצלמה שלנו מבזיק יאיר ברגשבן, בן ארבע וחצי, צועק משהו בנורבגית. אמו שלומית צוחקת. "הוא אמר 'אל תמצמץ'. זה מה שאני אומרת לו כשאני מצלמת אותו". יאיר, שאמו עזבה את הארץ והתחתנה עם אזרח נורבגיה, יושב עכשיו על הספה בבית סבו וסבתו הישראלים ביבנה. הוא שקוע במשחק לימודי באייפד. בגרירת אותיות באמצעות האצבע הוא מאיית את המילים הנורבגיות "שולחן" "מספריים" ו"חילזון". כל איות מוצלח נענה בצלילי מחיאות כפיים שעולים מהמכשיר. משם הוא עובר לאפליקציית שיר הבוקר, ושר איתה תוך שהוא מתבונן בסרטון מונפש, ואחר כך לאפליקציה של סיפורים בעברית. הסיפור הראשון הוא "סיר הסירים", ויאיר מצביע על איברי גופו לפי הוראות הקריינית.
:
איפה המשמעת העצמית מתחבאת?
הסמארטפון לקח את אמא ואבא
בכירים באפל מעוניינים לפתח מיני-אייפד
עד גיל שלוש וחצי יאיר כמעט לא דיבר. "חברים אמרו לי 'עזבי את הילד, יהיה בסדר', עד שיום אחד הגננת קראה לי ואמרה שהוא לא מתקשר, לא מסתכל בעיניים ובורח כשילדים אחרים פונים אליו", מספרת ברגשבן (37). "חשבתי שזה כיוון שבבית מדברים שלוש שפות, והיא אמרה לי שזה מוכרח להיות משהו אחר". בבדיקות מקיפות יאיר אובחן כאוטיסט. "אמרו לי 'אל תצפי מיאיר להרבה', ואני התחלתי לשאול את עצמי שאלות. האם אי פעם יהיה עצמאי? הוא יחיה איתנו בבית עד יום מותנו? פתאום לא היה לי אכפת מה ילמד ומה ייצא ממנו. רק המחשבה שיזדקן לבד, זה היה לי הכי קשה".
את השיפור הגדול במצבו של יאיר בשנה האחרונה ברגשבן מתארת כ"קסם". ולא רק היא. השיפור מצטרף לתופעה שמתועדת בעולם בשנים האחרונות, והחלה להיחקר ביסודיות לפני כשנתיים, אף על פי שהעיתונות האמריקאית כבר הגדירה אותה "המהפכה השקטה בקהילת האוטיזם". התופעה היא זו: ילדים שסובלים מאוטיזם, לרבות אוטיזם קשה שבודד אותם מסביבתם, מתחילים להיפתח באמצעות סמארטפונים ומכשירי טאבלט בעלי מסך מגע. הם לומדים ומשחקים בתוכנות צבעוניות, מביעים את רצונם והרגשתם בלחיצה על ציורים, ואף מרכיבים משפטים דרך ממשק המכשיר. השיפור נעשה בצעדים קטנים ותמיד לצד טיפול נרחב - יאיר, לדוגמה, מטופל מסביב לשעון בשיטת התמריצים והקנסות ABA - אבל מטפלים וחוקרים כאחד מעידים שמפגשים בין ילדים למכשירי מסך מגע הראו שיפורים מרחיקי לכת הרבה יותר ממה שהושג באמצעים שהיו קיימים עד היום לטיפול באוטיזם.
מדריך כמעט לגעת אפליקציות לסובלים מאוטיזם ולבעלי מוגבלויות דיאנה בחור ניר, 2 תגובות לכתבה המלאה
"בארצות הברית זו ממש מהפכה", אומרת ל"מוסף כלכליסט" שרון שחם, קלינאית תקשורת ומומחית לאמצעי תקשורת חליפית עם אוטיסטים, שעבדה שבע שנים בבית החולים לילדים בבוסטון. "מאז סוף 2010 הטאבלטים נכנסים במהירות למוסדות לחינוך מיוחד ולבתי חולים לילדים באמריקה. גם בארץ זה מתעורר, וכבר החלו כמה פיילוטים, בין היתר בבית איזי שפירא ובבתי ספר לחינוך מיוחד בראשון לציון ובהרצליה". גם באלוּטפים, פעוטונים של אלו"ט עד גיל שלוש, יוכנסו 20 אייפדים בשנה הבאה. "כל קלינאיות התקשורת שלנו מצוידות באייפד, שהפך לחלק סטנדרטי מהטיפול", מוסיף ד"ר הווארד שין, מומחה לאוטיזם מבית החולים לילדים בבוסטון. "20% מהמשפחות שאנחנו מטפלים בהן כבר מגיעות לטיפולים עם האייפד הביתי שלהן ושואלות אילו אפליקציות להוריד".
"כשנציגת גלנה, האלו"ט של נורבגיה, הוציאה אייפד במהלך סשן טיפול עם יאיר, ראינו שהוא ישר נתפס לזה והבין על מה ללחוץ", מספרת ברגשבן. "זה היה כל כך שונה ממה שהכרנו אצלו. חצי שנה ניסיתי ללמד אותו את האותיות, ובאייפד הוא למד אותן תוך שישה ימים. במשחק פאזלים הוא הגיע תוך חודש מ־12 חתיכות ל־48, ועכשיו הוא מרכיב בבית פאזלים מקופסה. האפליקציה של השירים גרמה לו להתחיל לשיר בגן, עם המכשיר על הברכיים, והיום הוא שר בבית בלי האייפד. הוא מאוד אוהב את 'התקווה' ו'ירושלים של זהב', ואומר לעצמו בסוף 'כל הכבוד יאיר'. והוא גם למד בעזרת האייפד לשחק עם אחרים. בכל יום מכניסים עוד ילד עם יאיר לחדר נפרד, והם משחקים בפאזל שבו כל אחד גורר חתיכה בתורו. תורות הם דבר שילדים עם אוטיזם מתקשים בו מאוד. ועכשיו הילדים ממש רבים מי יעבוד עם יאיר, כי מי שיעשה את זה ישחק באייפד ויקבל חצי עוגייה בסוף. זה הפך את יאיר למקובל באופן שלא היה מגיע אליו לבד. זה שהמכשיר הזה עשה בימים את מה שאני לא הצלחתי בחצי שנה, זה קסם".
יאיר ברגשבן שאובחן כלוקה באוטיזם והאייפד. אמו שלומית: "כששכחנו את אחיו הקטן יהונתן יאיר הראה לי את המילה 'כועס'"
יאיר ברגשבן שאובחן כלוקה באוטיזם והאייפד. אמו שלומית: "כששכחנו את אחיו הקטן יהונתן יאיר הראה לי את המילה 'כועס'" צילום: עמית שעל
את המחשב קל להבין
מי שמכירים את הביטוי "על הספקטרום" יכולים לדלג על הפסקה הבאה, כי הם כנראה חיים אותה. "על הספקטרום" הוא המושג שהורים לילדים אוטיסטים אומרים כשהם מדברים על אדם שנמצא "על הקשת האוטיסטית", כלומר שאובחנה אצלו אחת או יותר מהפרעות ההתפתחות הרבות והשונות זו מזו, שהמדע צרר יחד ברישול וכינה "אוטיזם".
סוגי האוטיזם שונים זה מזה. מאחדים אותם שלושה סימני אזהרה שמופיעים יחד או בנפרד: קושי לתקשר עם בני אדם; עיוורון להבעות פנים, טון דיבור, שפת גוף ודינמיקות חברתיות; והתנהגות כפייתית. לפי הערכות, אחד מכל 110–160 ישראלים נמצא במקום כלשהו על הקשת האוטיסטית. כמה מהם אנשים שמתפקדים בחברה בהצלחה ורק בסיטואציות חברתיות מתנהגים באופן קצת חריג, ואפילו אינם יודעים שהלקסיקונים ממקמים אותם בקצה הקשת האוטיסטית. אחרים סובלים כל חייהם מניתוק ופרצי תוקפנות שמזכירים את התת־תפקוד של הלוקים בפיגור שכלי. ובאמצע ישנם הרבה שלבים, מסגרות מיוחדות, טיפולים תרופתיים ושיטות טיפול ושיקום. את חיי ההורים זה משנה לגמרי. גידול של אדם שסובל מאוטיזם בינוני עד קשה יכול לעלות בישראל כ־15 אלף שקל בחודש, מעבר להוצאות הרגילות על גידול ילד, ומקובל היה להאמין שתוצאת הטיפולים היא שיפור מזערי ברמת התפקוד, וגם זה לא תמיד מצליח.
עד לפני שנתיים. באמצע 2010 שאנון רוזָה, אמא לילד בן תשע שסובל מאוטיזם קשה ובלוגרית מוכרת בנושא הורות לילדים אוטיסטים, סיפרה איך הביאה הביתה את האייפד שיצא לשוק כמה שבועות קודם לכן, וגילתה שבנה ליאו מתחבר אליו בתשוקה שלא הפגין כלפי שום חפץ אחר, ומתחיל ללמוד ולהתבטא באמצעות המכשיר. "עם האייפד, ליאו מפגין מדי יום עוד עצמאות ועוד כישורים", כתבה רוזה בבלוג שניהלה אז. סיפורה פורסם ב"ריברפרונט טיימס", מקומון מהעיר סנט לואיס במיזורי, ובעקבותיו הגיע ל"ניו יורק טיימס", ל"וול סטריט ג'ורנל", לטלוויזיה הציבורית האמריקאית PBS ולכמה כתבי עת פופולריים בתחום האוטיזם.
טאבלט לצד מחשב תקשורת ישן
טאבלט לצד מחשב תקשורת ישן צילום: עמית שעל
הסיקור הכתיר את התופעה בכינוי "המהפכה השקטה", והוביל גם לכתבה נרחבת בנושא בתוכנית "60 דקות" של רשת CBS. התברר שאלפי מקרים כאלה תועדו ברחבי העולם עוד מאז 2008, כשמטפלים והורים גילו שאוטיסטים מגיבים למכשירי אייפוד טאץ' ביותר עניין וסקרנות, עם יותר מיקוד ותוצאות יותר טובות מאשר לכרטיסיות הציורים ולמחשבי התקשורת המסורבלים שהיו בשימוש עד אז. מחקרים בהיקף מצומצם, של קבוצות ילדים קטנות, התנהלו מאז 2008 בבתי ספר לחינוך מיוחד באוסטרליה, קנדה וארצות הברית. התוצאות המעטות והאנקדוטליות הראו שמשהו בתקשורת דיגיטלית מגרת חושים שמגיבה למגע במסך ולא דורשת מבט בעיניים מדבר אל הסובלים מאוטיזם, והם מדברים אליו בחזרה. במחקר אחד, לדוגמה, הסבירו לכמה קבוצות של ילדים אוטיסטים בתפקוד בינוני עד נמוך איך לעבור בין כיתות באותה הקומה, ולכל קבוצה העבירו את ההסבר באמצעי אחר. בקבוצה שההוראות הוצגו בפניה מעל מסך שטוח ומבריק, בגרפיקה נעימה, יותר ילדים מצאו את דרכם בלי להתבלבל ובלי לצאת לנדוד