איינע שיינע מוסיק

קשה להגדיר כנוסטלגיה

משהו שאנחנו הכרנו כצברים, שמקסימום דיברו יידיש עם הסבא והסבתא. אולי זו נוסטלגיה ארכיטיפית כזו, כי היידיש באמת רכה ואוהבת ועוטפת, ויש בה הומור ואירוניה. הציונות היתה חייבת להתנער מכל זה. איך אפשר לסלול כבישים ולייבש ביצות כשאתה נתון בפרץ רגשות רכים... וזו היתה הבעיה עם הכנענים, שהם התכחשו לפרק אדיר בביוגרפיה הקולקטיבית שלנו. ["ביסט החיה שויין במיר" - זה לא בדיוק שיר שסבא ישיר לנכדתו...]

אמק

New member
מה הבעיה לסלול כבישים בידייש?

אפשר לחשוב שהציונים המציאו את סלילת הכבישים ,בקושי המציאו את סולל בונה. יבוש ביצות ,היה מעשה חלם אמיתי ובטח שלו היו מתיעצים ביידייש היו נמנעים ממעשה איוולת שכזה . חבל שאיני דובר את השפה קצת מבין לצערי .... הכנענים דיברו ברובם ידייש מבית אבא ,סבא . אגב מישהו קרא את קשת ,הישנה שיוצאת מחדש ממידרשו של אהרון אמיר ,יש לי אוסף של קשת הישנה..אמיר הכנעני ,שפתו היא שפה מאד מוזרה באוזני . מוזרים מאד הכנענים ,ודווקא כנעני שמדבר יידייש נשמע לי בסדר . איזה מחיר של טהרנות שלמו ילידי הארץ הזו ,בגלל המודרנה-ציונות. אין ספק שמדובר בתנועת דיכוי. לילה טוב.

אלי 00

New member
העולם שאני מכיר

לא מחולק דווקא ליהודים וגויים. על מנת להביא אותנו עד הלום, על העבר להיות בדיוק כפי שהייה, ללא שינוי של פסיק אחד. מה הייה קורה לו הייה אחרת? הייה אחרת.

nooriko

New member
אמק אומר שאני מרגישה

שתפסתי את הפופיק של הפורום. אמק אני נשבעת לך שלא ידעתי שזה הסיפור פה - לתפוס את הפופיק של הפורום. כמו שכתבתי - רציתי שתשמעו את השיר המתוק פאתטי הזה ובגלל שאתה נורא סקרן אני מודה ומתוודה לפניך שהשם שלי הוא לא נורית וגם לא נולי ולא דומה בשום צורה לנוריקו או נולי. ממש משהו אחר

לא, לא.

ממיק אמק אמר שתפסת היטב את הפופיק של הפורום, לא שככה את מרגישה. וזו היתה מחמאה, נוריקו.

אמק

New member
נשבע לך

שאהבתי את השיר. תביאי עוד כמה כאלה. ואגב ואפרופו ליידיש נכנסתי בעקבות השיר לפורום יידיש ודבר אחד תפס אותי ,אנשים שם ממש פאנטים . מין משהו שמזכיר לי מיגננה או תפיסה מאד אגוצנטרית של היהדות של אנחנו מול הם ,ואני לא מבין מה לזה וליידיש אדרבא יידיש לפי הבנתי ,ואצלי במישפחה כן נשמעה השפה הזאת. יידיש היא שפה שאינה פטריוטית במובן הצר ,האירוניה העצמית היא העניין בהומור היהודי היידישאי. עוד דבר מה ללילה זה נוריקו ,פשטות היא לא ציניות.

אמק

New member
הסברי פופיק

הנה כמה אני חביב.... הפופיק שאותו הערמתי על הפורום -הוא מרכז ותו לוא ,אבל מי יודע...

במקרה הזה לפחות -

פופיק זה יותר מסתם מרכז. כי פופיק זה נקודת החיבור לאמא, להזנה האימהית, לרחם.

אמק

New member
נכון

אבל פופיק ארנון חזר ליידיש.(לא בטוח שחזר למאמא לה...אצלו יש ציניות ולא בגלל שהוא חזר ליידיש) אותי להאשים באינגליזיות זו רשעות וצרות עין. בטח זה קשור למרים כבסה באיזשהו אופן שעדיין לא עמדתי על טיבו.

אפיפני

New member
ואפרופו פופיק

יחד עם האידיש נעלמו עוד כמה מוטיבים גסטרונומים יהודיים חביבים : מתי אכלתם לאחרונה קורקבנים ברוטב? דיון מעניין תקראו

nooriko

New member
גם בערך לפני שבועיים

אצל אמאשלי. זה קורקבנים ולבבות עוף ברוטב משגע. קוראים לזה ´חמוץ מתוק´. ואמשלי עושה את זה הכי טוב עולם!

neoM

New member
המשפחה השכנוזית שלי היתה בכלל

צמחונית. סבתי הפכה לצמחונית בגיל צעיר מאוד, עפ"י עדותה, כששלחו אותה להביא בשר מהקצב והיא ראתה איך הוא שוחט את הפרה. סבי ע"ה נ"י היה בכלל בודהיסט (נו מה ל´שות.. הפרופסור לרפואת עיניים התאהב בחוכמת המזרח) ולא אכל מן החי בכלל. הקורקבנים זה מהצד הספרדי.

אפיפני

New member
כל כך מעניין השירשור הזה

ולאיזה מסע שורשים שהוא הוביל. אפילו בשפת הפומו הצינית הרזה והמתומצתת יש מסתבר געגוע לקצת מאמע-לושן. אני עצמי רק מבינה (בגלל הסבתא) אבל בגלל שאצלנו דיברו בעיקר עברית מצוחצחת - והפכו את חידוש השפה לחגיגה שלונסקיית יומיומית מעולם לא הפנמתי את האידיש עד כדי יכולת דיבור.

אלי 00

New member
אני לא מוצא את הפומו ציני

אנחנו כאן צינים, מסיבה שאולי מן הראוי לדון בה. החזרה אל האידיש נראית לי פומואית להפליא. הן כהתרסה כלפי העברית והציונות המודרניסטיות (אגב, בהיבט מסויים, אני יכל לראות את הציונות והעברית כפרה-פומו, יותר מאשר מודרניות)והן כלהיות אזוטרייה (אותנטיות? חחחחחח) והן ביחס המיוחד שהייה ליהודי הגלותי כלפי המציאות (אפשר לומר יחס ריזומטי?).

neoM

New member
לא ריזומטי, בלתי אפשרי

בגלל תפיסת הייעוד הפיראמדאלית - עאלק גאולה בסוף, זה לא ריזומטי.

למעלה