איינע שיינע מוסיק

nooriko

New member
איינע שיינע מוסיק

זה פוסט על פַסה (איך עושים סגול בניקוד) מה שקוראים היום רטרו. וזה נוגע לי ללב למשסבתא שלי הייתה מדברת איתי בשפה הזאת. אונד איך וויל צו להזמין אתכם להקשיב לזה. תרגום - אני רוצה שתקשיבו לזה. דאס איז איינע פוסט רטרו-יידישקייט. אונד דאס איז אה-שיינע מוסיקאנט (לא לא קאנט הזה!) ואס זינגט איינע שיינע שיר ואס געייט ישר צו דער הארט אונד מאכט טרערן- שזה צריך להיות דמעות אם אני לא טועה. תרגום - זה פוסט רטרו יידישקייט - שזה אומר התעסקות בדברים יידישַיִים, יש מילים שממש אי אפשר לתרגם. בכלל יידיש היא שפה קומיקסיט בעצם. שפה של אנימציה. בכל מילה יש מצלול שמבטא איזה סוג של חיה, יש תמיד ייצוג של חיות כלשהן אבל במופעי חמִידוּת והגחכה: כלומר, החיות המסתתרות מאחורי המילה הן תמיד חמודות; גם אם נניח יהיה ביטוי לזאב כביכול, כלומר הרע, רוע כלשהו, הוא יקבל מיזעור מחמד (מ´ בסגול) ויהפוך לזאבצ´יק מסכן שכזה; וכמובן שלכל החיות הללו נעשית תמיד איזו האנשה, וכל צורת ההאנשה הזאת ודרך הדיבור מציגים תמונה של חיות קטנות ומצחיקות - אנחנו בני האדם ובעיקר היהודי - שמקבלות את דין העולם חסר הצדק והבלתי נהיר; העולם שהן עומדות מולו והוא גדול ומגוחך, אבל לעשות, אלה הם החיים. המשך תרגום - וזהו מוסיקאי אשר שר שיר שהולך ישר לתוך הלב ועושה דמעות. כנראה שיש לי טעויות הרבה בעיקר בתחביר. אם לא תעשו שמור תשמעו את זה בפסטמושן .. זה מה שקרה לי אה גוטע חניכע - שיהיה חנוכה טוב ו/או שמח

neoM

New member
עכשיו אני מקשיב כשאני כותב לך

גם סבתא שלי ואמא שלי דיברו בשפה הזאת. אבל היא זרה לי להפליא. האמת, זה נשמע מה זה מצחיק

nooriko

New member
זה פאתטי פאתטי בלי התביישויות

והסתרות וברור שזה גם מצחיק. אבל נכון שזה גם עצוב?

neoM

New member
לא, כלומר אותי זה לא מעציב

סבתי ע"ה נ"י נפטרה בגיל 95. עד אז הספיקה להקליט כמה שירים לרדיו, שגם הושמעו... נוסטליה זה לא "ממש" הקטע שלי, ודוברי היידיש אינם מתמעטים, אגב.

nooriko

New member
לא נוסטלגיה

לא מדובר לדעתי רק בשפה אלא בעולם שלם שפשוט נכחד. נגמר. היידיש זו תרבות שלמה. אפשר אפילו לומר תפיסת עולם - שהתבטאה באמצעות השפה. וכמובן מסורת אדירה. השפה הזאת שיקפה יהודים בגלות - מיעוט יהודי ליתר דיוק. ושוב. לא שאני מניפה מניפסט לחדש ימים כקדם. הירהורים שבאים

neoM

New member
עולם הולך ונעלם

גם הספניול וגם הערבית של יהודי המגרב וגם העברית של יהודי תימן- כל השפות האלה הנכחדות אט אט משקפות עולם ומורשת אשר נעלמו או בתהליכי היעלמות מן העולם. בדרום-אמריקה כורתים עצים בקצב מסחרר ומשמידים אגב כך (ואין שם תיעוד מדוייק כמה תרבויות אנושיות [הם גם משמידים הביטאטים שלמים אחרים] מושמדות בתהליך). אגב, בחיפה, ישנו האסע"י (ארכיון סיפורי העם היהודיים) שהוא נסיון נואש לשמר חלק מהמורשת בע"פ של התרבויות הנכחדות האלו.

nooriko

New member
נכון. עולמות שלמים נעלמים ונמחקים

וכנראה עולם כמנהגו נוהג ומה שהיה הוא שיהיה ואיך אפשר בלי תעוד וזיכרון. שלא תמיד שומרים על הזכר. כשאין זכר המשמעות נמחקת והתכלית נעלמת; זו שאנחנו מעמידים לקיום, לתרבות, לחיים

neoM

New member
האמנם?

כמה תרבויות אנושיות נמחקו ואיננו יודעים דבר וחצי דבר עליהן... נכון, שמהמקום בו שניו נמצאים עכשיו, ההתיחסות שלנו מורכבת מאיזה מרחב של זמן, אבל..

nooriko

New member
התשובה הראשונה שעולה לי בראש היא

שאלה שנמחקו ואין להן זכר לא ידועות ולא נדע עליהן אבל הרי יש עולמות שאנחנו לא יודעים כמעט כלום. כמה יודעים על האינקה. כמה יודעים על תרבויות המקרא. ועוד ועוד. יש יותר אי-ודאות ושיכחה ומחיקה מאשר ודאות. וכל החקירות והחפירות רק מעידות על הרצון לגלות וללמוד את העבר. ההרגשה שלי היא שהזיכרון -הוא משהו שצריך תמיד להאבק עליו. מה עוד שהזיכרון הוא תמיד היסטוריה של המנצחים.. אבל זה כבר סיפור אחר. אתה חושב שרק מעט תרבויות נשכחו ואילו הרוב השתמרו היטב והן חיות בזיכרון ובתודעה? ולמשל האידיש. אלה הם חיי מוזיאון לא חיים ממש, של תרבות. ובכל זאת זה עדיף על שיכחה.

neoM

New member
אני חושב שהיידיש חיה ובועטת היטב

לא רק בשטיטעל ששמה "מאה שערים" או בעיר בת-רבים ששמה "בני ברק". אני יודע שצעירים רבים לומדים יידיש, אני גם יודע שבארה"ב יש יהודים רבים דוברי יידיש. כן תרבות הגולה,הגטו, שלמדנו עליה כדי לדחותהּ, היא נעלמה, אולי, מהעולם.

nooriko

New member
זייכער

מה עורר בך את הרצון שאנקד. הניסוח שלי על התכלית שאנחנו מעמידים לתרבות ולקיום?

תודה! ../images/Emo140.gif ../images/Emo79.gif ../images/Emo79.gif ../images/Emo79.gif

מאוד נהניתי! נזכרתי איך סבא שלי היה שר לי ביידיש "במיר ביסטע שיין" (בטח כתבתי עם המון שגיאות כתיב). נוריקו, איך את יודעת לכתוב ביידיש??? אני כבר בקושי מסוגלת לדבר (כמעט לא נשאר לי עם מי, והשפה נעלמה לי. ודוקא דיברתי שוטף בילדות).
ולי היתה אתמול חוויה פומו-יית : זובין מהטה מברך ושר בעברית על נרות חנוכה. ולשמוע את כל התזמורת הפילהרמונית מנגנת "מעוז צור" חגיגי, עם כמה סוגי תופים ומצילתיים - מאוד מרגש (אפילו אם יהיה מי שיגיד שזה פאשיסטי...).

nooriko

New member
אני כותבת עם המון שגיאות

גם בכתיב גם במבנה המשפט. הכל. לא נשאר עם מי לדבר. הורי לא מדברים ביידיש גם לא ביניהם יידיש זאת שפה מתה. בעיקר כי היא מתקשרת מיד לשואה, בתודעה באסויאציה. זה הסיפור שלה. היטלר הצליח! הוא הצליח לחסל את היידיש! כן כן! היא נתפסת כבעלת חותם גלותי והיא מעוררת מיד לגלגוג. כמו ממיק אמק, בתגובתו הצינית, עלאק, שמרגיש את עצמו יעני מתוחכמון נורא בגלל עצם הזילזול שהוא מפגין כלפי היידיש, מלאת הפאתוס היפה; מגחך אמק יעני בעליונות של אחד שאלוהים יודע מי הוא אפשר לחשוב! מה?! האנגלית יותר יפה? לא! האנגלית היא השפה של העולם בגלל שארצות-הברית היא אימפריה שכבשה את העולם; היא השלטת והיא השליטה את השפה שלה על כולם! האמריקניזים האלה שהשתלטו על העולם וכל המָמִיקִים אמקים האלה, משחקים אותה שהם בעניינים ומתחוכמים בגלל שהם כאילו מתקדמים, יענו קידמה, ומלגלגים על היידיש שהיא עתיקה ומפגרת, אבל בעצם הם רוצים למצוא חן בעיני הפריץ! להביא אותה כמו בחו"ל! כמו בניו-קיורק מנהטן עלאק. מצד אחד הם צוחקים על תכונת החיקוי הזאת, אבל מהצד השני הם עושים בדיוק את זה! זה הקטע שלהם בעצם. הם נסחפים אחרי האינגליזיוּת בדיוק כמו כל בני הטיפש-עשרה שחייבים לקנות כל נייקי שמייקי דבילי כדי להרגיש שהם כמו איך ש"הולך היום בעולם" ולא מפגרים מאחור. הממיקים אמקים הם כמו הילדים האלה - פרובנציאלים; כי במרכז יש רק אמריקניזים. והיידיש כבר מזמן פסה וגלותית. יחי השטחיות האיפריאלסיטית! ויחי ממיק אמק וכל האפִיפִיוֹת וקציפוֹת הפודינג הציניות! YEH YEH

אפיפני

New member
שברת את ליבי ../images/Emo99.gif

וקראת אותנו לסדר וזה יפה נורא בעיני, הרבה יותר מהשטויות של הפומו. ונוריקו- אל תקחי כל כך ללב וברצינות כל מה שכתוב, באינטרנט יש הרבה כיזוב - והאמת שמסתתרת היא הרבה פעמים אחרת ממה שכביכול נראה.

nooriko

New member
אפיפני אני לוקחת הכל ללב

סתם סתם... אני לוקחת במסגרת ובפרופורציות. חוץ מזה, כזב נמצא בכל מקום לא רק ברשת. בחיי באמת. ראיתי אותו רק אתמול בכמה מקומות.... :)) לילה טוב טוב

אוי, נוריקו! אני חושבת שטעית

במר אמק... התגובה שלו בכלל לא נראתה לי צינית, אלא מאוד אמיתית. נראה שאחת משתינו לא הבינה אותו... מצא חן בעיניי "ממיק אמק"...
אבל לא ככינוי ציני, אלא כי יש בו (איך שאני קולטת אותו, אולי אני טועה) משהו כזה רך ומאמיניו. ממש לא נראה לי מתאים למר (ממיק) אמק להתייחס בעליונות למשהו או למישהו. נוריקו, אני בטוחה שטעית בו לגמרי.

למעלה