אייכה/אייך

Shyanne B

New member
אייכה/אייך

אייכה זה רק לזכר? או גם לנקבה? "אייך" זה שימוש נכון לנקבה? שאלה נוספת: מישהו מכיר תוכנת ניקוד חינמית, מעבר לנקדן האוטומטי שמאפשר שימוש רק פעם ביום (ורמת הניקוד שלו בינונית)?

trilliane

Well-known member
מנהל
תשובה

אייכה = איה אתה. אייך = איה את. לא מכירה תוכנות ניקוד בכלל, אני מכירה את כללי הניקוד ומנקדת ידנית כשאני צריכה. אגב, לדעתי גם התוכנות הטובות ביותר לא יכולות לנחש את כוונתך המדויקת, אז ידיעה מסוימת בניקוד הכרחית בכל מקרה, לדעתי.

Shyanne B

New member
תודה רבה

בנוגע לניקוד: תוכנות ניקוד (כגון הנקדן האוטומטי החינמי) אכן לא יכולות לנחש למה התכוונת ולכן נותנות לך מספר אופציות במקרים שישנן כאלה. הבעיה עם הספציפי הזה שלא תמיד הוא נותן את כל האופציות האפשריות, ולעתים דווקא את מה שרצית הוא לא ייתן. יש לי ידע כלשהו בניקוד, אלא שהוא חלוד. בינתיים מסתדרת איתו חלקית ומשלימה ע"י חיפוש טקסטים מנוקדים בגוגל. שוב תודה.

יאקים

New member
אמנם הכתיב אַיֶכָּה מופיע בבראשית,

אבל ישנן צורות לא מעטות שבהן אין יו"ד, אלא קמץ ודגש בכ"ף. ראי, למשל, בתהילים מ"ג, 4: אוֹדֶךָּ בכינור, אלוהים אלוהיי. גם בדברים ל"ג, 25 דָּבְאֶךָּ. אֶרְאֶךָּ - במל"ב, ג, 14 (ר-א-ה/י בבניין קל).. אַרְאֶךָּ ( אותו שורש בבניין הפעיל) מופיע במס' מקומות: בראשית י"ב, 1; זכריה א, 9 ; שופטים ד, 2 וכמסקנה המתבקשת מן הממצאים החלקיים הנ"ל, אבל הם מעידים על שכיחותה הרבה של הצורה החבורה ללא ה"א, אלא בדגש חזק, ניתן להסיק שהצורה איכה המופיעה פעם אחת אינה מעידה על כך שזו אפשרות הניקוד והכתיב היחידה. שבת שלום לכול..

trilliane

Well-known member
מנהל
לא ניקדתי, כנראה שמכאן אי הבהירות.

התכוונתי ש"אייךְ" הוא תמיד לנקבה, ו"אייכּה" לזכר (גם אם מאייתים "אייךּ"). לצורכי בידול והבהרה בכתיב חסר הניקוד, נוח יותר ועדיף לדעתי להשתמש ב"אייכה" לזכר, וכך ראיתי שנוהגים בימינו (עד כמה שמשתמשים בצורה הזו בימינו...). תודה על החידוד.

יאקים

New member
חן-חן לך על תגובתך.../images/Emo13.gif../images/Emo140.gif

וגם שבת שלום.

על פניך יברכך

נדמה לי שהמגמה היא כזאת "שלך*, "אתה" חבורים, בקמץ בלי דגש (אלפי פעמים): כז,י רֵעֲךָ ורעה (וְרֵעַ) אָבִיךָ אַל-תַּעֲזֹב וּבֵית אָחִיךָ אַל-תָּבוֹא בְּיוֹם אֵידֶךָ ב,ט וַתֹּאמֶר לוֹ אִשְׁתּוֹ עֹדְךָ מַחֲזִיק בְּתֻמָּתֶךָ בָּרֵךְ אֱלֹהִים וָמֻת. (עוד אתה מחזיק) "אותך", לךָ, חבורים, בקמץ עם דגש (יותר ממאה פעמים): א,יא וְאוּלָם שְׁלַח נָא יָדְךָ וְגַע בְּכָל אֲשֶׁר לוֹ אִם לֹא עַל פָּנֶיךָ יְבָרְכֶךָּ. (יברך אותך) כה,טז דְּבַשׁ מָצָאתָ אֱכֹל דַּיֶּךָּ: (די לך?) כפי שאמרת, אייכה של בראשית = צורה יחידנית.

יאקים

New member
הלו, הנחליאלי! עידנים שלא שמעתיך!../images/Emo13.gif

"הלא שְמוע מזֶבח טוב, להקשיב - מֵחֶלב אֵילים." תמיד הנאה צרופה לשמוע (בעצם, לקרוא...) את תגובותיך, ועל אחת כמה וכמה כאשר יש בהן אישור לדברי זולתך. מה לעשות, איני בוש להודות שאני נהנה לקרוא את תגובותיך ואת נועם התנהלותך כאן...
שוב תודה לך ושבוע טוב לך.

יאקים

New member
יעני, קרי ולא כתיב?../images/Emo13.gif../images/Emo140.gif

האם אני מבין שאתה מאשר את דבריי בדרכך המיוחדת, רפרפול? שבוע טוב

תודה ושאלה: יאקים - קרי: יקים?

יח,טו נביא מקרבך מאחיך כמני יקים לך ה אלהיך: אליו תשמעון.

רפרפול

New member
שבוע טוב!

אכן דעותינו שוות בעניין זה- הנחליאלי הוא תוספת משובחת לפורום זה

למעלה