איזו גזרה זו ? לשון

• פותח הנושא ReL17
  • פורסם בתאריך

ReL17

New member
איזו גזרה זו ? לשון

הרעו ההוראות החדשות הרעו את תנאי הפרישה מהעבודה הוא בעבר - הרע , בהווה- מרע , בעתיד - ירע ואין דגש תחת ה-ר ע הפועל , אז מה זה יכול להיות ?

yaelmaill

New member
כמה בעיות...

יש לי מגן יום שישי והתחלתי לפתור מבחנים.. אבל יש כמה דברים שאני לא מבינה... אז הנה: 1. לאחר הארוחה נסבו על עקביהם ושבו לביתם. הבניין של הפועל נסבו הוא נפעל..אבל למה? אם הוא בעבר נסב.. אז זה לא קל? 2. השומר לא ינום. מה השורש? (התשובה נ.ו.מ אבל כיצד מבינים זאת?) 3. באיזו מילה יש דגש חזק תבניתי? מקם , מגר, יגש, יתך? התשובת היא מקם.. אבל למה?(כל המילה מנוקדות עם דגש באות השנייה ובאתר הראשונה קובוץ) 4. מה זה שווא מרחף? הייתי חסרה באותו שיעור ואני פשוט לא מבינה את זה.. 5. באיזו מילה חלה הידמות מלאה? א. למרות הקשיים הקיצוץ בתקציב לא מומש. ב. העניין לא מוצה עד תום. ג. חברי מונה לתפקיד בעיר. ד. הרכב מהדגם החדש מוצג בחלון הראווה. (באות לפני האחרונה יש דגש..התשובה היא ד` אבל לא הבנתי מדוע..) 6. איזה פועל הוא בבניין פועל? א. יוצת ב. ספורים ג. מבודד ד. יוצפו התשובה היא ד` אבל לא הבנתי למה.. 7. מה השורש של: האסירה נכפתה לאחר שהשתוללה. 8. איזה מזוגות הפעלים הוא שווה גוף? התשובה היא דעו- תדוממו אבל לא הבנתי מדוע. 9. מה השורש של הפועל "מוטלות הביצים"? התשובה היא ט.ו.ל אבל לא הבנתי למה. 10. המילים אצבע וצועד מלרעיות. למה?? 11. השאלה "איך" התרוצצה כל היום במוחי. למה "איך" זה תמורה? 12. התרנגולת מגוננת על אפרוחיה. מה הבניין של מגוננת? (תשובה:פיעל) למה?.... 13. למה הבניין של "אישה זו מוכרת לי" הוא הופעל?? 14. מזה חיטוף?.?. 15. למה במילים בובה וריבה יש את אותו טעם? וואי אני מצטערת שאני מפציצה בשאלות פשוט זה דברים שלא הבנתי... תודה רבה למי שיעזור לי..!!

עממ

יש לך בעיה עם ע"ע ו-ע"ו... 1. הבניין של הפועל "נסב" הוא נפעל משום שבגזרת ע"ע יש כמה יוצאי דופן http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles/article.asp?forum=321&a=20270&c=2309&sc=0&ssc=0 2. http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/articles/article.asp?forum=321&a=20269&c=2309&sc=0&ssc=0 3. אתה מחפש הרי דגש חזק תבניתי, נכון? להזכירך, דגש חזק תבניתי מופיע בבניינים פיעל, פועל והתפעל ברב הגזרות. מגר - אם הכוונה לשפיכה[החלב מֻגר] - אז הוא אתמול הוגר. הבניין הוא הופעל והשורש הוא נ.ג.ר[חפ"נ]. יגש - הוא אתמול נִגש, בניין נפעל. יתך - הוא אתמול נִתך, בניים נפעל. מֻקם - הוא אתמול מוקם מבחינת מיקום... לכן הפועל הוא בבניין פועל והשורש הוא מ.ק.מ. לבניין פועל, כמו שכתבתי, יש דגש חזק תבניתי ב-ע' הפועל, לכן זוהי התשובה הנכונה. 5. את לא מכירה את גזרת חפי"צ? את מעבירה לנסתר, עבר - הוא אתמול הוצג ולאחר מכן לבניין הפעיל - הציג. לפי גזרת חפי"צ כל פעם שאחת מהאותיות הבאות ב, ק, ע, ת, ג, ר מופיעה עם דגש בצורה הזו, פ' הפועל היא י'. 6. יוצת - הופעל, ספורים - פעל, מבודד - פועל, יוצפו - הופעל. לטעמי יש טעות והתשובה היא ג' - מבודד. 7. נכפתה - כ.פ.י/ה, השתוללה - ש.ל.י/ה. 9. אותו סיפור על ע"ו. 10. עברי על החוקים של מלרע - המילים כובע, אצבע, ארבע, כמה הן מלרעיות... צועד - פשוט שומעים... מילים במלעיל נשמות זרוקות כאלה[נסי להגות ליאור במלעיל וליאור במלרע] לעומת מילים במלרע... כך לפחות אני למדתי את זה. 12. את צריכה ללמוד את ע"ו. 13. מוכרת, היא אתמול הוכרה... הופעל. למה הצורה לא ברורה לך? 15. כי שתיהן מלרעיות? את צריכה לחדד המון המון מהחומר שלך... גזרת נפי"ו וחפי"צ הן גזרות ממש ממש בסיסיות ואם לא תדעי אותן... :|

DeVlan

New member
אני חושב שב7

השורש של השתוללה זה לא שלי/ה . השורש של להשלות את הציבור זה שלי/ה. כל הפעלים בגזרת נל"י/ה מסתיימים בXות. ושמעבירים את השתוללה לצורת מקור -> להשתולל. אם כי אני אני לא בטוח ב100%.

DeVlan

New member
עונה על חלק:

1. בבניין קל המילה תתחיל באות שורשית. למשל: אמר. לעומת זאת השורש של נסבו הוא סבב, הנ' היה של הנפעל. 2. תעבירי לשם פועל -> לנום => נ-ו-מ. 3. אני חושב שהתשובה היא מגר, אם כי קשה לי לראות את זה בלי ניקוד. התשובה היא כי מגר זה כבר בעבר. כלומר: הוא מגר => פועל = בניין כבד => דגש חזק תבניתי בע' הפועל. אבל למשל מקם זה בהווה, ולכן בהווה זה הוא הוקם => הופעל והדגש הוא משלים. ככה גם בשאר. 6. תעבירי להוא בעבר. אחרי שמעבירים רואים שרק ד' היא בהופעל כי הוא הוצף, ה-ה' היא של ההופעל כמובן, כי השורש הוא צ-ו-פ. לכן זה בהופעל. 8. אתם דעו, אתם תדוממו. 9. נעביר להוא בעבר בהפעיל. הוא הטיל, ולא הוא הטל, לכן זה ט-ו-ל. 10. כי ככה הן נהגות בהגיה? תנסי להגיד לעצמך אאאאאאאצבע או אצבעעעע? את זה אין לי מושג איך להסביר, אני פשוט עושה לפי האוזן. 11. זוהי תמורה כי אפשר להגיד ש"השאלה"="איך". כלומר אם תמחקי למשל את המילה "השאלה" המשמעות תישאר זהה. אם לא הבנת אני מציע לך לקרוא על התמורה במשפט... 12. אני לא יודע לענות לך למה. אבל יש את ה10-15 שורשים האלו שכדאי ללמוד אותם בעל פה, וזה אחד מהם. 13. הוא מוכר עכשיו, והוא הוכר אתמולן ולכן הופעל. 14. שתיהן מלרעיות. בובהה, ולא בוובה. ריבהה ולא רייבה. מקווה שהבנת משהו :)
!

Dror Ha

New member
שאלה 3 - אם יש קמץ זה בהווה..

ואז זה בבניין הופעל.. אם יש פתח, זה בעבר ובבניין פועל.

yaelmaill

New member
תודה רבה על העזרה..

בקשר לטעם, אני למדתי מטבלה שהמורה שלי הביאה..היא נתנה את הניקוד של מלעיל, אז כל מה שלא מהניקוד ששם זה מלרע.. ובגלל זה אני לא הצלחתי לענות על השאלות האלה.. ע"ו וע"ע אני לא יודעת את היוצאי דופן..אני אלמד.. לשאר הדברים לא שמתי לב.. שאלה נוספת שפשוט רשמתי רק חלק ממנה למעלה: עבודה זו נכפתה עליי האסירה נכפתה לאחר שהשתוללה. שני הפעלים נבדלים בשורש בלבד. למה? האסירה נכפתה שורה כ.פ.ה/י כפי שאמרת. ועבודה זו נכפתה הוא נכפה שורה כ.פ.ה/י גם לא? ואם לא, אז מדוע?

DeVlan

New member
לא בטוח:

לכפות את העבודה. מסתיים בXות ולכן בגזרת נל"י / נל"ה => כפי/ה. בקשר לשורש השני, עכשיו כשאני מסתכל על זה, ושאת אומרת שהם נבדלים בשורש, אז אולי השורש הוא כפת בגזרת השלמים. כי כנראה שצורת המקור היא לכפת, עם חולם חסר. אני לא בטוח אבל.

Dror Ha

New member
כ.פ.י/ה ו-כ.פ.ת - שימי לב !

יש הבדלים במשמעות ! לכן השורש הוא גם שונה, וכן הגזרה שונה ! עבודה זו נכפתה עליי - מישהו כפה עליי עבודה (כ.פ.י/ה), ואם נעביר לעבר נסתר בבניין נפעל נקבל נִכְפָּה. האסירה נכפתה לאחר שהשתוללה - מישהו כפת אותה , כלומר כבל אותה (שם לה אזיקים). נעביר לעבר נסתר בבניין נפעל ונקבל > נִכְפַּת, לכן השורש הוא כ.פ.ת! זהו :)

למעלה