איזה מקום בארץ הוא המקום הכי קר כל השנה ?

אתה צודק

משום מה נחקק במוחי מינוס 18, אבל לפי הרישומים המינימום בעשרה בינואר היה מינוס 15.2. רק מעלה אחת פחות מאשר בחוות פיכמן.
אגב, כדי לראות את ערכי המינימום והמקסימום יש להסתכל בתחנות ה-"24".

חתושש

New member
זה עדיין נתון מדהים

יותר קר ממה שנמדד במרום גולן ובבקעת בית נטופה, והכי קר שנמדד במדינת ישראל מאז ומעולם. (נכון?)

אז איך זה שזה לא פורסם באמצעי התקשורת?
התחנה נראת מקצועית ואמינה ואפשר לסמוך על מה שהיא מוציאה.
גם באינטרנט, בשום מקום לא קראתי על השיא הזה, חוץ מכאן בפורום.
יכול להיות שזה רק עניין של יח"צ?

לא ממש שיא

ב-1981 נמדדו מינוס 18.5 (מדידה לא רשמית). המנועים של טרקטורים שהיו שם באותו לילה נבקעו לאחר שהסולר קפא.
הקרה בלוע היא תופעה מקומית מאד ולכן אין לה תהודה. אגב, אני חושב שטמפרטורות מינימום של 11-13 מעלות בעיצומו של גל חום באוגוסט ראויות לציון לא פחות מהשיאים של החורף. עוד נתון מעניין: בנובמבר 2011 נרשמו במקום 16 אירועי קרה (מתוך 30 לילות). השיא באותו חודש היה מינוס 7.9 מעלות. בנובמבר!
יחסי ציבור? חס וחלילה. אין בזה שום צורך.

אין בידי נתונים, אבל קרוב לוודאי שזה גבולי

קרה קרינתית מתקבלת בלילות בהירים בהם האטמוספירה התחתונה יציבה מאד ("רמה סיבירית"). בתנאים כאלה מפל הטמפרטורה מינימלי ולעתים קרובות אף מתקיימת אינברסיה ברום נמוך למדי.
בעת קרה אדווקטיבית מפל הטמפרטורה דווקא נורמלי. אם ניקח את ליל הקרה האדווקטיבית הקר ביותר שנרשם בתחנת אלרום ב' (מינוס 3.4 מעלות, ב-2 במרץ 2012) ונפחית מהטמפרטורה 11.4 מעלות בגין הפרש הגבהים בין שיא החרמון הישראלי לרום התחנה (1080 מטרים מעל פני הים) אזי נקבל ערך של מינוס 15 מעלות צלזיוס בקירוב. דומה למינימום האבסולוטי שנמדד בלוע אביטל.

יובל 42

New member
למיטב זכרוני כן דובר על זה בתקשורת

בסמוך לאחר האירוע.
&nbsp
לגבי שיאים רשמיים וכו' נראה לי שהשאירו את השיא של בקעת בית נטופה מטעמים פוליטיים. רמת הגולן אומנם סופחה לישראל ב"חוק הגולן" אבל אף מדינה בעולם לא מכירה בה כחלק ממדינת ישראל.
&nbsp
&nbsp

חפרתי עוד קצת בנתונים

התחנה פועלת מאז יולי 2007. מאז הקמתה נרשמו בה 364 לילות קרה, 14 מהם באפריל, שניים במאי, אחד ביוני ואחד בספטמבר.
הלילות הקרים ביותר שנרשמו בה הם כדלקמן:
15/12/2013 - מינוס 17.3
10/1/2015 - מינוס 15.2
15/1/2008 - מינוס 12.0
14/1/2008 - מינוס 11.1
22/12/2013 - מינוס 11.1
7/12/2011 - מינוס 10.2
&nbsp
טמפרטורת המינימום המקסימלית נרשמה ב-29/9/2012 - 22.5 מעלות צלזיוס.

lavifighter

New member
באופן רשמי לפי השמ"ט שעליו אני סומך, השיא 14- במרום גולן

בינואר האחרון. אם זאת הם מציינים את בעקת נטופה מ1950 לא מסיבות פוליטיות(לא כל דבר קשור לזה...) אלא בגלל שאם היה 13- במקום כזה, אז סביר להניח שהיה הרבה יותר קר(אולי אפילו 20-) ברמת הגולן אבל אין דיווחים מהערבים מאותה תקופה.
&nbsp
הנתונים שם נראים לי מוגזמים מאוד, "אירופיים", קרים יותר מהחרמון עצמו ולא הגיוניים ואני מציע לשאול את השמ"ט או מישהו עם ידע ממש רחב וקשרים(יניב ריז או נועם החיפאי אם הוא עדיין קורא פה, או סנעיר10) יבדוק את הנושא. זה נשמע מופרך מאוד וקר יותר מלא מעט מקומות באירופה, ממש אקלים ממוזג או אפילו ממוזג יבשתי!

סנעיר10

New member
למופרכות הזו קוראים אינברסיה

לילות קרים ויציבים יוצרים פערי טמפרטורה אדירים על פני אזורים עם טופוגרפיה סבוכה. ככל שהתחנה נמצאת במיקום נמוך יותר ביחס לסביבה הפערים לעומתה גדלים עקב נטיית האוויר הקר לשקוע מטה. זה קורה גם בתחנת נתיב הל"ה במורדות הרי המרכז, שקרה בעקביות ובפער ניכר ביחס לסביבתה בשעות הלילה

lavifighter

New member
גם מרום גולן זה ככה לא, ועדיין זה נשמע לי מוגזם מאוד

אני ברצינות ממליץ שתבדקו את זה, אולי לא סתם שום ערוץ טלוויזיה או השמ"ט או ארגון רציני מעולם לא התייחס לתחנה הזו והמדידות שלה, ששוברות של שיא ישראלי ויותר קרה מחלק לא קטן מאירופה להערכתי, כולל מדינות בקוי רוחב צפוניים מאיתנו משמעותית.

ודר אגב למה לא מודדים קבוע בחרמון עצמו? אני לא מדבר על מגדל שמס(שגם שם יהיה מעניין) אלא יותר מקומות כמו הרכבלים התחתון והעליון, הר דב(בכל זאת הנקודה הכי צפונית בארץ לא?), ואזור השיא או קרוב לזה. סביר להניח שנראה תוצאות מעניינות גם בטמפרטורה גם במשקעים(מעולם לא שמעתי דיווחי משקעים משם למעט רשות המים שהבנתי שלא תמיד אמין) וגם בעוצמת הרוח.
עוד מקום מעניין שאני לא שמעתי אף פעם על מדידות בו זה הר מירון עצמו(ולא צפת שסובלת מצל גשם ויותר נמוכה).

סנעיר10

New member
אם היית ממקם תחנה נוספת

במיקום גבוה יותר ובתוואי טופוגרפי זהה היית מקבל תוצאות מרשימות יותר. זה אמיתי לגמרי.

צריך להיות במקום ולראות את הטופוגרפיה המסויימת. אזור

אזור הלוע נמוך מכל סביבתו - מצד אחד הר אביטל ומצד שני הבנטל. עם זאת, הוא בגובה של כ-1000 מטר כך שמראש הטמפרטורה בו נמוכה. תוסיף לזה שבכלל ברמת הגולן משרע הטמפרטורה גבוה, תוסיף את הבדלי הגובה הרציניים (כ-200 מ') מכל סביבתו הקרובה מאוד ומה שיוצא הוא טופוגרפיה ייחודית.

lavifighter

New member
בתכלס, אין לתחנה הזו תועלת משמעותית לציבור

היא לא משקפת שום דבר שמענין אנשים בארץ לא אזור טיול ולא אזור מגורים.מה שא אפשר להגיד על החרמון...

אילו ידעת

כמה לילות ביליתי שם בניסיון להציל את היבול מן הקרה לא היית מתפלא. במשך שנים החזקנו מסוק בכוננות כדי שיטוס ללוע בשעת הצורך ויערבל את האוויר. אחר כך התקנו תחנות רוח ענקיות לאותה מטרה. בתחילת שנות התשעים הוזמן מהשמ"ט סקר טופואקלימי מיוחד של אזור לוע אביטל לצרכי ביטוח. גם הם לא האמינו בהתחלה.

אילו ידעת

כמה לילות אביב ביליתי שם בניסיון להציל את היבול מן הקרה לא היית מתפלא. ב-1988 ואחר כך ב-1994 איבדנו את כל יבול התפוחים בגלל קרות בחודש מאי. לא סתם קרות, אלא מינוס 6-7. במשך שנים החזקנו מסוק בכוננות כדי שיטוס ללוע בשעת הצורך ויערבל את האוויר. אחר כך התקנו במקום תחנות רוח גדולות לאותה מטרה. אם תזדמן לשם תראה אותן. בתחילת שנות התשעים השמ"ט הכין סקר טופואקלימי של המקום לצרכי ביטוח. גם הם לא האמינו בהתחלה.

באתו עניין - שמעתי סיפור שאשמח אם תאשר לי אותו - שבשנת

1995, בחודש מאי, ניתקו את המערכות שאמורות לפזר חום במקרים של קרה והטמפרטורה ירדה ל-5- וכל היבול נהרס.
בסיפור ששמעתי נטען גם שזה השטח החקלאי לנשירים הכי טוב בגולן.
אתה מאשר את הסיפור?

לא מדויק

זה התרחש ב-10 במאי 1994. מערכת ההתרעה לא עבדה. מעולם לא היתה בלוע מערכת חימום. ההתרעה היתה אמורה להעיר את הצות משנתו כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת ל-1.5 מעלות כך שיהיה בידינו די זמן להזניק את המסוק (מהרצליה). היבול אכן הושמד באותה שנה.
&nbsp
יש הרבה שטחים מתאימים לנשירים בצפון הגולן. הלוע הוא אחד מהם. הלילות הקרירים של סוף הקיץ אמורים על פי הספר לעודד את סינתזת הפיגמנטים האדומים בקליפת הפרי, אבל זה לא עובד מי יודע מה בלוע.

נו טוב, סיפור ששמעתי בקורס מדריכי טיולים, ידוע (לצערי) שבמקצ

שבמקצוע הזה (שאני חלק ממנו) יש נטייה להעצים את הסיפור על חשבון הפרטים...
אז אתה אומר שהלוע הוא לא שטח מדהים לגידול נשירים? האמת שדווקא היה נשמע לי הגיוני שהוא טוב במיוחד בגלל שעות הקור הרבות בו.
והאמת שאירועי קרה במאי לפי מה שכתכן מאוד נדירים. אתה אומר שבעצם מערכת ההתרעה עובדת (אמורה לעבוד...) בכל זאת במאי? ומה לגבי יוני וספטמבר?

ומדוע הקרה נדירה כל כך במאי?

אולי משום שהיא נמנעת באופן מלאכותי ברוב המקרים? למען האמת אנחנו מפעילים את תחנות הרוח 2-3 פעמים בממוצע בחודש מאי ועוד 2-3 פעמים במחצית השניה של אפריל. השלב הרגיש לקרה בתפוחים מסתיים בערך חודש וחצי לאחר הפריחה, כלומר בסוף מאי - ראשית יוני. אחר כך הטיפול בקרה מופסק.

למעלה