מיטוסים על עציצים וגלזורות
שלום איתן, אני רוצה קצת לדון בכמה מיתוסים בנושא עציצים, הצצים לעיתים קרובות, גם בפורום זה. בתגובה שלך אתה מביא מיתוס קטן ומיתוס גדול: מיטוס קטן, שהשוליים הפנימיות מפריעות להוצאת השורשים בעת ההעתקה. יש לי כמה עציצים כאלה, ואני יכול להצביע על כך שהקושי ממש לא רציני, מאחר ומדובר בבליטה של כמה מילימטרים והאיזורים הפריפרים של מסת השורשים בדרך כלל ניגזמים בעת ההעתקה. הצורה הזו של עציץ הינה בין הקלסיות ביפן, וקוראים לה UCHIEN (ראה
קישור 1) כך, שאם מישהוא דווקא אוהב את זה, אין מה לפחד. המיטוס היותר גדול הוא בנושא הגלזורה, פנימית, ובכלל. העציצים לבונסאי, מאז ומתמיד באים בלי גלזורה פנימית ומכאן הדעה הרווחת שהגלזורה פנימית, מאיזה סיבה, "לא טובה לצמחים". אני חושש שהרבה מרחיקים לכת עוד יותר וחושבים שגלזורה בכלל מזיקה. האמת, שאף אחד לא בדיוק יודע למה העציצים המסורתיים באים בלי גלזורה פנימית, והיהו הרבה דיונים על כך ופורום שעוסק בנושא קדרות (
קישור 2). בעצם, תהליך סרפת החמר הופך את השטח לזכוכית (VITRIFICATION) – רוב העציצים לבונסאי עשוים מחמר שנסרף בטמפרטורה גבוהה (STONEWARE) והפיכה לזכוכית "סוגר" אותו לגמרי, ז"א הופך אותו לבילתי חדיר למיים. שיכבת גלזורה בעצם לא תוסיף שום דבר ולא תשנה את התכונות. דרך הגב, ה"סגירה" חשובה בעיקר כדי למנוע פגיעה מכפור (FROST), מה שאני מניח לא כל כך רלוונטי אצלנו. דעתי האשית היא שבעציצים מSTONEWARE הגלזורה היא בעלת ערך דקוראטיבי בלבד ולא שמים גלזורה בפנים (ובתחתית) מטעמי חיסכון בחומר ובעבודה. ממילא זה איזור ניסתר. כאשר עושים עציצים מחמר הנסרף בטמפרטורה נמוחה, החמר לא "נסגר" אחרי הסריפה ולגלזורה יש גם חשיבות של הגנה מסוימת, ע"י מניעת ספיגת מיים לתוך העציץ. לי יש עציצים כאלה שעשיתי עם גלזורה פנימית. אני משתמש בהם כבר כמעת 3 שנים ואינני מבחין באיזה הבדל עם העציצים הרגילים.