איזה זן של פיקוס זה?

barakt2

New member
איזה זן של פיקוס זה?

שלום לכולם! פעם ראשונה שלי פה-ופעם ראשונה שיש לי בונסאי. קיבלתי במתנה בונסאי-פיקוס אבל אנני יודע מאיזה זן. אני מקווה שמישהו פה יכול לעזור לי. הבנתי שפיקוס הוא עץ חזק וןקל יעחסית להתחיל איתו...יש לו איזה צרכים מיוחדים??? כמו כן רציתי לדעת איזה סוגי עיצובים מתאימים לפיקוס הזה. צירפתי תמונה של העץ מזוית אחת. לשלוח עוד תמונות משאר הזויות? תודה רבה, ברק.

אולמוס

New member
זן הפיקוס

שלום רב, הפיקוס נראה כפיקוס "גרין איילנד" , ראה צילומים של פיקוס כזה שהעליתי לפורום אתמול... מתאים בהחלט למתחילים, רגיש לקור, אם הנך גר באזור ההר (בחורף יש להגן עליו) קל לגדל אותו במצע עציצים רגיל. השקייה אחת ליום עד לנגירה מפתחי הניקוז של העציץ או כשהמצע מתייבש מעט בחלקו העליון הפיקוס שברשותך לטעמי, עדיין ממש אינו בונסאי אלא חומר גלם בסיסי שיש עוד לעשות עמו כברת דרך בעיצוב עד שיתקבל ממנו עץ בונסאי של ממש.. באשר להמלצות לעיצובבהמשך - ראוי קודם להתרשם ממספר צילומים נוספים מזויות שונות .

barakt2

New member
עוד זויות ומספר שאלות...

אלמוס היקר תודה רבה! אני גר במצפה-רמון שזה מקום יבש מאוד. בקיץ: חם ביום אך בערב נעים ויש רוח. בחורף: קר מאוד ויש רוח חזקה ביחוד בערב. מצפה רמון גבוהה למדי בסביבות ה900 מ'. האם זה אומר שבקיץ הוא צריך להיות יותר בתוך הבית? ובכלל כמה זמן ביום הוא צריך להיות בחוץ? והאם עדיף שבלילה הוא יהיה בבית(ביחוד בלילות הקרים)? אני מצרף עוד תמונות מזויות שונות. פשוט צילמתי אותו מ4 כיוונים אבל אם יש זוית אחרת שכדאי להתיחס תגיד לי ואני אשלח מיד תמונה. *אני לא יודע איך לצרף מספר תמונות ביחד אז אני שולח כל זוית בהודעה חדשה... תודה ברק.

barakt2

New member
זליחה על ההודעה הריקה... הנה התמונה

+שאלה קטנה" האם זה מפריע אם יש גלזורה בחלק הפנימי של העציץ? תודה.

איתןem

New member
גלזורה בעציץ

שלום ברק, בעציצי בונסאי,ובעציצים בכלל לא טוב שישנה גלזורה(זיגוג) בצידם הפנימי. דבר נוסף,עציצי הבונסאי מיוצרים בצורה המאפשרת את הוצאת הצמחים עם גוש השרשים בצורה קלה ונוחה כדי לטפל במצע ובשרשים ,אחת לשנתיים או יותר,לפי גודל וסוג הצמח. היות ואני מכיר את סוג העציץ שברשותך,לא נראה לי שאפשר יהיה בעתיד בעת הצורך,להוציא את הצמח עם גוש השרשים ללא פגע ,בגלל השוליים בצד הפנימי העליון של העציץ הבולטים כלפי פנים. איתן

vinbe

New member
מיטוסים על עציצים וגלזורות

שלום איתן, אני רוצה קצת לדון בכמה מיתוסים בנושא עציצים, הצצים לעיתים קרובות, גם בפורום זה. בתגובה שלך אתה מביא מיתוס קטן ומיתוס גדול: מיטוס קטן, שהשוליים הפנימיות מפריעות להוצאת השורשים בעת ההעתקה. יש לי כמה עציצים כאלה, ואני יכול להצביע על כך שהקושי ממש לא רציני, מאחר ומדובר בבליטה של כמה מילימטרים והאיזורים הפריפרים של מסת השורשים בדרך כלל ניגזמים בעת ההעתקה. הצורה הזו של עציץ הינה בין הקלסיות ביפן, וקוראים לה UCHIEN (ראה קישור 1) כך, שאם מישהוא דווקא אוהב את זה, אין מה לפחד. המיטוס היותר גדול הוא בנושא הגלזורה, פנימית, ובכלל. העציצים לבונסאי, מאז ומתמיד באים בלי גלזורה פנימית ומכאן הדעה הרווחת שהגלזורה פנימית, מאיזה סיבה, "לא טובה לצמחים". אני חושש שהרבה מרחיקים לכת עוד יותר וחושבים שגלזורה בכלל מזיקה. האמת, שאף אחד לא בדיוק יודע למה העציצים המסורתיים באים בלי גלזורה פנימית, והיהו הרבה דיונים על כך ופורום שעוסק בנושא קדרות (קישור 2). בעצם, תהליך סרפת החמר הופך את השטח לזכוכית (VITRIFICATION) – רוב העציצים לבונסאי עשוים מחמר שנסרף בטמפרטורה גבוהה (STONEWARE) והפיכה לזכוכית "סוגר" אותו לגמרי, ז"א הופך אותו לבילתי חדיר למיים. שיכבת גלזורה בעצם לא תוסיף שום דבר ולא תשנה את התכונות. דרך הגב, ה"סגירה" חשובה בעיקר כדי למנוע פגיעה מכפור (FROST), מה שאני מניח לא כל כך רלוונטי אצלנו. דעתי האשית היא שבעציצים מSTONEWARE הגלזורה היא בעלת ערך דקוראטיבי בלבד ולא שמים גלזורה בפנים (ובתחתית) מטעמי חיסכון בחומר ובעבודה. ממילא זה איזור ניסתר. כאשר עושים עציצים מחמר הנסרף בטמפרטורה נמוחה, החמר לא "נסגר" אחרי הסריפה ולגלזורה יש גם חשיבות של הגנה מסוימת, ע"י מניעת ספיגת מיים לתוך העציץ. לי יש עציצים כאלה שעשיתי עם גלזורה פנימית. אני משתמש בהם כבר כמעת 3 שנים ואינני מבחין באיזה הבדל עם העציצים הרגילים.

איתןem

New member
מיתוסים ,שלום מאורו.

יתכן שאתה צודק,והכל בחזקת מיתוסים.אני לא מתכוון לחלוק על דעתך,מה עוד שאתה עתיר נסיון עקב עיסוקך ביצירת עציצים יפיפיים,וגם עתיר נסיון בגידול צמחים בעציצים מזוגגים בצד הפנימי. טוב לדעת. א).על מנת לא להטעות אנשים. ב).יש לי מספר עציצים עם ציפוי פנימי של גלזורה ,מהיום והלאה אני אתחיל להשתמש בהם. ג).תודה רבה על המידע המפורט. איתן

אולמוס

New member
עציצים וגלזורות- אין חכם כבעל נסיון

מאורו שלום משום מה וזה שנים הרבה שמעתי מותיקים בתחום שהעציצים עם גלזורה פנימית אינה מומלצים. עם הסברים שונים. מה גם שמרבית העציצים הקלסיים שנרכשו או סופקו ממקורות שונים - היו ללא גלזורה פנימית(אלה עם החיצונית) כמי שעוסק ובקי גם בתחום ייצור העציצים ועיצובם - חזקה עליך שהנך ודאי יודע ומנוסה מאחרים גם בענין זה. למדנו משהו... גם אצלי מספר כלים עם גלזורה פנימית שמונחים בחצר ללא שימוש ואנסה אותם בהזדמנות לאור מה שנאמר כאן. .

סן תאי

New member
גלזורה פנימית

אני מסכים שסוגיית הגלזורה הפנימית היא בעיקרה מיתוס. אם כי לטעמי שיש עימה מגבלה אחת מנסיוני. העץ אינו נאחז היטב בעציץ. בעציץ ללא גלזורה פנימית השורשים והמצע מתהדקים לדופן העציץ והאחיזה נהיית איתנה. בעציץ עם גלזורה פנימית המרקם החלק של הגלזורה מקשה על אחיזה טובה ומניסיוני יש לכך חשיבות לא מעטה.

אולמוס

New member
תשובות

שלום רב, אני מצטרף בהחלט להערתו של איתן באשר לגלזורה בחלקו הפנימי של העציץ . עוד אוסיף כי מקצת מהעציצים הנמכרים בשוק מצופים בגלזורה על הדפנות בערך בעומק של כשליש הגובה משפת העציץ ומטה , כשקרקעית הכלי ורצועה מעליה חופשיים מגלזורה. זה עדיין סביר. אולם אם כל פנים הכלי מצופה בגלזורה - אינו מתאים לבונסאי. אני סבור כי יש להעדיף עציצים ללא גלזורה (זה גם ענין של טעם כנראה...) בקשר לתנאי גידול פיקוס באזור המדברי הגבוה המאופיין באקלים יבש כל השנה וקר מאוד בחורף.: כל מיני הפיקוס באזור אקלימי זה נזקקים למיקרואקלים מותאם " ז"א בקיץ קרינת בוקר ו/או אחה"צ למספר שעות, סביבה לחה -והשקייה תכופה (בקיץ אפילו פעמיים ביום). בסתיו ובחורף - יימצאו בחלל מואר היטב, מוגן מרוח ומקור, תוך שמירה על לחות בטמפרטורת החדר. לגבי העיצוב או המשך הגידול- אתייחס בהודעה נפרדת מאוחר יותר. אגב, למה שלא תנסה באזורך מינים מקומיים כמו אחד ממיני השיטה המתאימים לאזור המדברי הגבוה והנפוצים בסביבה, או זית, או עץ עם עלים קטנים יחסית מהמינים הגדלים בגינון הציבורי שבמקום מגוריך.כדאי גם להתענין במשתלה או אצל גנן מקומי באזור. או בכלל באזור הנגב.

אולמוס

New member
פיקוס - המשך הדרך.

כפי שציינתי ישנה עוד כברת דרך לעשות עם עץ זה כדי שאפשר יהיה לעשות ממנו בונסאי של ממש. הבעייה העיקרית לטעמי האישי שמדובר כרגע בעץ קטן עם עלים גדולים מעט למידותיו וגיזום בסיסי שעבר- שעדיין אינו הופך אותו לבונסאי. הגזע מענין אולם הענפים סביבו עדיין דקים ובחלקם אינם מעובים די הצורך. עצם היותו בעציץ קטן יגביל גם את התפתחות והתעבות ענפיו. הדרך הנראית לי דורשת סבלנות רבה (אחד מיסודות הבונסאי...) לתקופה של שנה עד שנתיים שבה יש להעתיק את הפיקוס לעציץ עמוק בנפח של 5 עד 10 ליטר ובמצע עציצים רגיל,כדי להגדיל מעט את מידות נופוו ולתת לו יותר "נפח" ע"י התפתחות הנוף לפחות לעוד כ- 10 סמ' ויותר+ התעבות הענפים. מעבר לכך לא הייתי גוזם שום ענף ונותן לו "חופשה" של כשנה עד שנתיים בתנאים אופטימליים. בינתיים כפי שהמלצתי, כדאי למצוא ולטפח עץ מזן מתאים יותר לאזור מגוריך -העונה גם לקריטריונים של בחירת עץ לבונסאי (ראה מאמרי הפורום) שניתן לגדלו בחוץ כל ימות השנה. בהצלחה.

barakt2

New member
אפילו לא עיצוב בסיסי?

האם אין טעם לנסות לתת לו "עיצוב בסיסי" כשהענפים עוד צעירים ויותר קלים לכיפוף? האם חוץ מהעברתו לעציץ גדול יותר אין שום דבר נוסף שצריך לעשות? קראתי באיזה מקום שצריך לדשן מעט בכל פעם שמעבירים את הבונסאי עציץ-האם צריך לדשן במצב הזה? ובאם יש עוד פרטים שאני צריך להתיחס אליהם כאשר אני מעביר לעציץ חדש? *האם לחתוך את שני העלים ה"חשודים" שציינתי... *איזה עיצובים מקובל לעשות בפיקוס?

barakt2

New member
כמה עמוק לשתול?

שכחתי עוד שאלה, כמה עמוק אני צריך לשתול אותו? כנראה שלפני שהעבירו אותו לעציץ הנוכחי הוא היה שתול עמוק יותר (יש עוד צבע שחור של אדמה על החלק התחתון של הגזע ורואים מספר שורשים שכרגע חלקם לא מגיעים לאדמה). תודה, ברק.

סן תאי

New member
סדר פעולות נכון

בוקר טוב ברק. מאחר ואלו הם צעדייך הראשונים באמנות הבונסאי, אני ממליץ בחום לא למהר ולא לבצע שום פעולה משמעותית. נכון שעל מנת שהעץ הקטן שלך יתחיל להראות פוטנציאל לבונסאי ממשי יש להעבירו למיכל גדול למספר שנים, אבל הצעתי היא שתמתין עד לאביב הקרוב בטרם תבצע את ההעתקה. בפרק הזמן שיעבור עד אז פשוט תתאמן בלתחזק אותו ולשמור עליו במצב טוב וחיוני. פעולות עיצוב משמעותיות אין מה לבצע לפני שיגדל ויקבל אופי וכיוון.. עם דישון אל תתעסק כלל כרגע. לקראת האביב לכשתבצע את ההעתקה תדאג שהמצע החדש יהיה מועשר בדשן בשחרור איטי. עלים חשודים אתה יכול בהחלט לחתוך, יגדלו חדשים. בהצלחה

barakt2

New member
איך לחתוך...?

בוקר טוב סן תאי! האם זה לא מפריע שחלק מהשורשים בחוץ או שזה זניח...? כשחותכים עלים בעייתיים האם יש לחתוך אותם צמוד לענף או צמוד לעלה כך שישאר עוד "ענפון" קטנטן? האם יש סיכויי שמהמקום שחתכתי את העלה יגדל ענף? או שתמיד יגדל משם עלה? האם השארת החוט לעוד כמעט שנה לא תפריע לעץ לגדול בצורה בריאה? תודדדה...ברק.

סן תאי

New member
המשך..

לא מפריע שחלק מהשורשים חשופים. את העלים רצוי לחתוך 'צמוד לעלה' כך שתיוותר הפטוטרת. סביר שאז יצמח עלה חדש מהמיפרק שנותר, אולי אף ענפון חדש. כפי שאמרתי השארת החוט לא מפריעה לעץ. בבקשששה, יום טוב. סן תאי

למעלה