אחי הקטן...

אחי הקטן...

שלום, שמי יפעת, ואני בת 18 עוד מעט. אחי הקטן, הוא בן זקונים, ילד בן 10. סיימתי י"ב, בגרות בפסיכולוגיה וסוציולוגיה. מעליי יש את אחי הגדול, בן 20, שרוב הזמן לא נמצא בבית. ההורים שלי שניהם עצמאיים, קשי יום וחוזרים מאוחר הביתה, בלי כוחות. מה שמשאיר אותי האדם היותר דואג ואחראי בבית. לאחי הקטן ולי יש המון בעיות של תקשורת, מכיון שהוא לא מבין את הבקשות שלי ממנו. הוא אינו מוכן לקחת על מעשיו אחריות, לנקות אחריו, לסדר וכו'. בטח ובטח הוא אינו מוכן למלא מטלות של הבית- כמו תליית כביסה או סתם קיפול מול הטלויזיה. כמו כן אין לו הרבה ערך לכסף, כי סבתא שלי מפנקת אותו ומקנחת כל ביקור באיזה שטר עסיסי של מאה שקלים. רצוי לציין כי כשאני הייתי בגילו סבתא שלי הייתה מביאה לי מקסימום 30 והייתי שומרת עליהם ולא מזבזת אותם ישר. כן, נכון, אני עושה השוואות וזה נראה כאילו אני מצפה ממנו ליותר מדי, אבל זה לא נכון. עד כאן הבאתי לכם את המצב בבית, וכאן אתחיל לכתוב על הדילמה שלי, הרי ברור שאי אפשר לפתור את כל זה בשניות, זה רק הרקע. הבעיה האמיתית מתחילה כשאני מנסה לבקש משהו מאחי הקטן, שמתפרש מיד על ידו כפגיעה, ואז הוא מתחיל לצעוק עליי בהיסטריה. למה יש הורים? אז הם ישנם, אמא שלי יושבת שני מטרים ממני ומבקשת ממני להפסיק לצעוק עליו (אני?). אני רוצה להבהיר דבר אחד נוסף. אני מאד מודעת להתנהגות שלי. אחי הקטן אפילו לא מודע לזה שהוא אוכל בפה פתוח (גם כשמעירים לו הוא טוען שהוא אכל לפני שניה בפה סגור וממשיך לאכול בפה פתוח). דיברתי עם אמא שלי, זה לא שאני שונאת אותה, הרי זה היה הרבה יותר קל. דיברתי איתה על זה, והיא טוענת שהוא ילד קטן בסך הכל. ולגבי זה שהיא צועקת עליי במקום לחנך אותו איך לדבר לאחים-היא אמרה שאני מתגרה בו. תאמינו לי, אני יודעת מה זה להתגרות, הייתי שם, עשיתי את זה, ואז לא הייתה לי בעיה כשצעקו עליי, כי זה היה נכון. אני אתן לכם את המקרה האחרון לדוגמא, אולי יש לכם הצעה, איך לפתור את זה ביני ובינו בלי לערב את ההורים שלי כי איתם זה כבר חסר תקווה. ישבתי בסלון וראיתי סרט שנורא עניין אותי. על השולחן הקטן מולי היו כמה בגדים מקופלים של אחי הקטן והוא בא לחטט בהם כדי למצוא משהו, הוא עמד בדיוק מול הטלויזיה אז ביקשתי ממנו שיזוז קצת. הוא התעלם מהבקשה שלי, ואני יודעת שלפעמים הוא באמת לא שם לב (יש לו בעיות ריכוז) אז ביקשתי ממנו שוב, ואז הוא התפרץ עליי והשתולל עם צעקות. הוא בסה"כ היה צריך לעשות צעד אחד הצידה ולקחת את הדברים שהוא חיפש מפאה אחרת של השולחן. ואז אמא שלי התחילה לצעוק עליי... ואני יושבת שם, הכל מתערפל. התחלתי לבכות. המקרים האלו חוזרים ונשנים כל פעם אמא שלי לא שמה לב שהיא נותנת לו לגיטימציה לצעוק עליי ככה כי היא אומרת לי להפסיק ומתעלמת ממה שהוא עושה כי היא טוענת שוב ושוב שהוא ילד קטן. ה"ילד הקטן" הזה, הוא ילד גדול ויש לו המון בעיות רגשיות, והילדים בביצפר לא אוהבים אותו בגלל זה גם כן. ואני שוברת את הראש, אני לא יודעת מה לעשות כדי לגרום לזה להפסיק. לאח שלי יש קול חזק מאד שאי אפשר להתעלות עליו, וכשהוא עצבני אז אי אפשר להסביר לו כלום או לדבר אליו.

gesus

New member
חבל על העצבים שלך

את באמת מצפה יותר מדי מילד בן 10 ומאמא שלך. את לא יכולה לחנך את אח שלך שיהיה יותר אחראי כי זו התנהגות אופיינית לגילו ולחברה שבה הוא נמצא. אני משער שלאמא שלך אין כוח בסוף יום עבודה להתמודד עם דברים כאלו ולכן היא מעדיפה להפנות את כל האשם אלייך,כי התקשורת איתך תהיה יותר קלה מאשר להסביר לאחיך מה הוא עשה לא בסדר. בסך הכל את חייבת לקבל את המציאות כמו שהיא ולא לקחת ללב.אולי כשתעזבי את הבית לצבא הדבר הזה יבגר את אחיך כי פתאום הוא לבד בבית ואין לי שידאג לו.

גרא.

New member
שבלולה,תאור ההתנהגויות של אחיך,

מלמד שהוא כמעט חסר גבולות לחלוטין.להורייך שהם אלה החייבים ללמדו לשלוט יותר בהתנהגותו בתוך גבולות ברורים, אין זמן אליו. ואילו סבתך, מעודדת בהתנהגותה את אחיך לעשות כל מה בראש שלו..הרצון שלך לשנות את התנהגותו של אחיך, להפוך אותו לילד יותר מחונך וממושמע,הם אמיתיים וכנים. אבל, עם כל הכבוד, זה לא התפקיד שלך.מה עוד שאת בעוד זמן מה מתגייסת לצבא,ואם את זו שדאגת לחנך אותו מי ימשיך אז?..שוב ושוב אומר שתפקיד ההורים לחנך את הילד. ואם אין להם זמן לכך, הפתרון הוא במציאת "תחליף הורים"..וכאן יש הרבה אפשרויות. החל מאח בוגר, אפילו סטודנט ב"פרח",דרך מחשבה מעיקה אולי לארגן לו משפחה מאמצת, כזו שהוא בא אליה בשעות אחה"צ, וחוזר הביתה רק כדי לישון. או משפחת אומנה, שאצלה הוא בכלל יגור..ויבוא לבקר בבית בסופי שבוע, בחגים וכו'. כמו כן תמיד ישנה אופציה להוציאו לפנימייה, אם להורייך אין מסוגלות הורית.האופציה של טיפול פסיכולוגי תמיד קיימת ברקע.אבל כלל לא בטוח שלזה הוא זקוק כרגע.בכל מ קרה,נוכח הדברים הקשים שאת כותבת, יש מקום לערב את לשכת הרווחה בנעשה בביתעם עימו.

רק לא זה!!!

זאת תהיה הטעות של החיים לשלוח את הילד למשפ´ אומנת או משו בסיגנון לילד תהיה תראומה שלא ישכח אותה

רק לא זה!!!

זאת תהיה הטעות של החיים לשלוח את הילד למשפ´ אומנת או משו בסיגנון לילד תהיה תראומה שלא ישכח אותה

גרא.

New member
זה רעיון שהוצא כאפשרות מאד לא

ריאלית, רק אם לא ימצאו פתרונות אחרים..אם כי, כדאי שתדעי,שככלל , זה עשוי להיות פתרון חיובי ,שילדים רבים רבים נעזרים בו.מכל מקום..קל לומר מה לא. אבל מה כן? מה היית רוצה שיקרה?

ניני51

New member
אחיך הוא פשוט ילד לא מחונך.

גם ילד עם בעיות ריגשיות יכול להיות מחונך. רק את קבלת את תפקיד האמא המחנכת (הרעה), ואילו אמך וסבתך הן (הטובות) ודוקא מעודדות את ההתנהגות הגרועה שלו. תגידי לאמא שלך, שאת מתפטרת מתפקיד האם של אחיך. או שהיא תחזור להיות אמא שלו, או שתקח מישהו אחר לשמור עליו. אבל אמרת שאת לא רוצה לערב את ההורים. אולי תנסי לערב את הסבתא? אפשרות נוספת לא להעיר לו על כל דבר. אפשר לכתוב על נייר מה המטלות של כל אחד בבית, ולשים את זה על המקרר. רצוי שגם יחתום ליד המטלה שלו. כך שידע שאת מתכוונת ברצינות. אחיך לא יעשה שום דבר מתוך רצון חופשי. אפשר גם לפצות אותו במשהו שהוא אוהב כשכר על עבודתו. אולי מספר קלפים של יוגיהו? לא יודעת מה ילדים בגילו אוהבים. אבל את בטח יודעת.

ג שם

New member
המינוח והפתרונות..

להערכתי, קצת נסחפנו, לא? להציע את שלל ההצעות לסידור חוץ ביתי של הילד (פנימיה, אומנה, אימוץ) נראה לי קצת מקדים את זמנו. אז אולי אפשר לשאול קודם, עוד קצת על איך הוא משתלב בבית הספר. הרי יש לו בעיות ריכוז: האם אם יש מי שמטפל בזה? אם זה לא מטופל, זה הרי יכול להיות רקע לבעיות החברתיות והרגשיות שלו, אז אולי ל]ני ששולחים אותו לפנימיה, שווה לבדוק: יש בבית הספר יועצת? מחנכת? היא מכירה אותו? הוא מקבל מצוות בית הספר טיפול מתאים? ואגב, טעות במינוח: "דרך מחשבה מעיקה אולי לארגן לו משפחה מאמצת, כזו שהוא בא אליה בשעות אחה"צ, וחוזר הביתה רק כדי לישון" זאת לא משפחה מאמצת. קוראים לזה משפחה מארחת. אימוץ הוא הליך חוקי שכרוך בהפקעת זכויות ההורים. האם ההודעה תמחק? ימים יגידו.

גרא.

New member
../images/Emo51.gif על הערותייך. יחד עם זה ,

משפחה מארחת, היא זו המארחת ילדים בפנימייה בחגים או בשבתות כאשר האחרים,אלה שיש להם בית לנסוע אליו, אכן נוסעים. אבל חסרי הבית, או כאלה שיש צו הוצאה מהבית דרך בית המשפט, מתארחים אצל משפחה מארחת.לגבי שני המושגים האחרים, מבדילים בין אימוץ חוקי, שזן לא היתה ההצעה כמובן. לבין מצב בו הילד נמצא במשפחה כל היום, והולך לביתו רק כדי לישון. לבין מצב בו אחרי הצהרים, הוא מגיע למשפחה,נמצא שם כמה שעות, וחוזר לביתו.

nutmeg

New member
אמנם לא קשור

לתוכן המקורי של הפתיל, אבל מכירה מקרוב משהו שנקרא "משפחה אומנת". הילדים לא עוברית תהליך אימוץ ועם זאת לא חוזרים הביתה כל יום. המשפחה האומנת היא ביתם לתקופה מסויימת בחייהם. חמי ז"ל וחמותי במשך שנים היו בית לכל דבר לילדים בתקופות קשות של החיים שלהם. אני חייבת להגיד שחלק מהילדים עדיין שומר על קשר, ומביא את ילדיו כנכדים לכל דבר למשפחה המופלאה הזו. מה שנשמע "איום ונורא" מהצד, אינו תמיד כך. בחיי שלא.

ג שם

New member
זה לא חייב להיות איום ונורא

ואכן יש משפחות אומנות מופלאות, שמשקיעות בילדים שגדלים אצליהם חום , אהבה ומכל טוב.יש גם משפחות מאמצות נהדרות, וגם משפחות מארחות שמאפשרות לילדים להיות אצליהם כל יום אחרי שעות הלימודים. אבל, אבל, אבל לאחיה של שבלולה יש הורים. הם ההורים שלו והם הכי הכי חשובים. אז אמנם זה זוג הורים שנראה שלפעמים קשה להם, עובדי שעות ארוכות וחוזרים הביתה ממוטטים בדיוק לבלגן שיש בין שבלולה לאחיה. אז במקום לומר להם בצורה זו או אחרת של ישירות "אתם לא יכולים להיות הורים", ולכן הילד יהיה בפנימיה/ אומנה או כל פתרון אחר, אולי ניתן לראות במה כן ניתן לעזור להם. אולי הדרכת הורים? אולי שהאח יהיה במועדונית/ חוגים אחה"צ במקום להיות בבית עם אחותו כל היום? אולי לנסות לראות מה קורה איתו בבית הספר? אולי יש מועדונית אחר הצהרים? בקיצור, יש הרבה הרבה דרכים נוספות לנסות ולעזור. ורק אחרי שמנסים את כל- אבל ממש את כל הדרכים האחרות, והמצב ממש ממש לא משתפר, אפשר לחשוב על פתרונות של פנימיה/ אמנה וכו'. ולשבלולה המקסימה... לך מילה אחרונה. את נשמעת כמו בחורה רגישה ואכפתית, ושלוקחת על עצמה המון אחריות. זה אמנם נורא קשה לתפוס מזה קצת מרחק, כי זה אחיך, ואלה ההורים,וכל המצב נראה ממש בלגן.אבל במקומך הייתי מנסה לתפוס קצת מרחק ולחשוב על עצמך. את לא יכולה לגמרי לחנך את האח, זה תפקיד ההורים. את גם לא תמיד יכולה לחנך את ההורים. את יכולה לומר להם, פעם אחת ואחרונה, ממה את מודאגת, לנסות להפנות אותם לצוות בית הספר, לראות אולי הם יוכלו לקבל משם ייעוץ. אבל מה שהם יעשו עם זה- זו כבר לא אחריותך. ופשוט חבל על הכאב, העצבים והקושי שלך. המצב הזה הרבה יותר ממה שאת יכולה לפתור לבד, ובכל זאת,יום עם חיוך, גשם. אבל כדאי קצת לחשוב על עצמך, על מה שאת רוצה,

nutmeg

New member
ברור לי גשם...

בתשובתי לא עניתי בכלל על העניין שבשרשור רק הוספתי מונח שנשמט.

המרחק בינינו הפך עצום...

מכיון שלא משנה כמה אני שם, אני לא יכולה לדבר עם אחי. הוא התחיל לתפוס כל מה שאני אומרת לו כנסיון לפגיעה בו...בגלל ההתנהגות הלא מודעת של אמא שלי. בצוות בית הספר יושבים אנשים בלי פתרונות. אחי חוזר לפעמים מהביצפר עם דמעות. הוא לא מבין למה מציקים לו. אחי הקטן פשוט צריך מישהו מבוגר שידבר איתו על כל מה שהוא מרגיש וזה עושה פלאים. זה עבד בעבר יופי, וזה צריך להמשיך...במקום זה יש להורים שלי אלף ואחד סיפורי לילה ולילה על למה זה לא אפשרי כרגע. כל מה שאני רוצה זה לנסות להחזיר איתו את הקשר, שלא יפגע ממני, שיבין שאני אוהבת אותו ורוצה בטובתו. לפעמים הוא כל כך כועס עליי, כאילו מיררתי לו את החיים.

בגלל חוסר הזמן של ההורים..

אז חוסר הריכוז לא מטופל, למרות שבדיקה פשוטה ששמעתי עליה (בדיקת טוב"ה) יכולה להראות אם אפשר לשנות את המצב בעזרת טיפול תרופתי או לא. פשוט שהכל נסחב חודשים ושנים כי אין להם זמן אליו...

גרא.

New member
שבלולה,לא ספרת איך אחיך מתנהג

כתלמיד בבית הסר.אם אכן התנהגותו שם בחלקה או כולה דומה להתנהגותו בבית, בעיקר קשיי הקשב והרכוז,את יכולה לפנות במישרין לשירות הפסיכולוגי החינוכי של העירייה, או המוצע המקומית בה אתם מתגוררים..יתכן ויש צורך שפסיכולג/ית ביה"ס תראה אותו,תתצפת עליו,תשוחח איתו,תשוחח עם הוריך..או שתבדוק אותו, או שתפנה אותו לנוירולוג לבדיקת טובה..בכל מקרה זהו הליך הניתן חינם על ידי השירות הפסיכולוגי החינוכי.וזכותכם לבקש/לדרוש ולקבלו.

למעלה