אחותי הקטנה .....

מצב
הנושא נעול.
אחותי הקטנה .....

אחותי הקטנה .....
רציתי לשאול כיצד מתנהלים אצלכם היחסים בין הילדים ? אצלנו כעת יש בעיה . מאז שבתי התקבלה לכיתת מחוננים אחיה הגדול אינו מפרגן לה כלל וכל הזמן טוען שהיא טיפשה ונתקבלה בטעות לשם . ידוע שזה מפריע לו שהם ילמדו כעת באותו בית ספר , הוא מרגיש שיש כניסה לפרטיות שלו והיא מצידה רק מכבידה על המצב וכאשר באם אליו חברים היא מושכת אותם אליה ויוצא לפעמים שהם משחקים איתה . המצב הפך לבלתי נסבל הבן כל הזמן מקניט אותה , כועס מאוד ואפילו אומר שמעכשיו יתחיל להפסיק ללמוד ולקבל ציונים נמוכים ( לא משנה שהוא בכלל לא לומד ולא משקיע ונחשב לתלמיד מצטיין ) האם משהיא נתקלה בתופעה דומה ? אשמח לקבל רעיונות

ציפי ג

New member
קנאת אחים

אחותי הקטנה .....
רציתי לשאול כיצד מתנהלים אצלכם היחסים בין הילדים ? אצלנו כעת יש בעיה . מאז שבתי התקבלה לכיתת מחוננים אחיה הגדול אינו מפרגן לה כלל וכל הזמן טוען שהיא טיפשה ונתקבלה בטעות לשם . ידוע שזה מפריע לו שהם ילמדו כעת באותו בית ספר , הוא מרגיש שיש כניסה לפרטיות שלו והיא מצידה רק מכבידה על המצב וכאשר באם אליו חברים היא מושכת אותם אליה ויוצא לפעמים שהם משחקים איתה . המצב הפך לבלתי נסבל הבן כל הזמן מקניט אותה , כועס מאוד ואפילו אומר שמעכשיו יתחיל להפסיק ללמוד ולקבל ציונים נמוכים ( לא משנה שהוא בכלל לא לומד ולא משקיע ונחשב לתלמיד מצטיין ) האם משהיא נתקלה בתופעה דומה ? אשמח לקבל רעיונות
קנאת אחים
המתח בין אחים קיים בין אם הם מחוננים ובין אם לאו. גם אם היא היתה הולכת אחריו לבית ספר רגיל והוא בבית ספר רגיל יכול להיות שהוא לא היה נהנה מזה, שהיא תלמד מתחתיו. לפעמים לאחים גדולים יש חשש שהם יצטרכו לטפל באחים הצעירים. לפעמים הם מפחדים שישוו ביניהם לבין הצעירים מהם, והם יצאו מופסדים. לפעמים היחוד נגנב מהם, והם לא מוכנים לוותר על ההילה. התופעה קיימת בכל שכבות האינטליגנציה, לדעתי. איך מתמודדים? קודם כל אני הייתי מדברת עם הגדול, מראה לו שראיתי שהוא מפגין אותות מצוקה, ומחכה שהוא ימלל לי אותן מעבר להפרחת סיסמאות אדיוטיות. הייתי מסבירה מה הציפיות שלי ממנו ברמת ההתנהגות ביחס לאחותו בביה"ס ומחוץ לו. אבל גם מקבלת את העובדה שילדים מקנאים אחד בשני וזה חלק מהגדילה.

יש ביניהם הפרש ממש קטן, נכון?

אחותי הקטנה .....
יש ביניהם הפרש ממש קטן, נכון?

navyush

New member
יש ספר מומלץ

אחותי הקטנה .....
יש ספר מומלץ
הספר נקרא "אחים ללא יריבות". אחד הדברים הבסיסיים בספר הוא להדגיש לכל ילד את הטוב שבו. אני חושבת שאם הטיפול בו יהיה מתוך הבנה למצבו. קשה מאוד להיות אח גדול לילדה מוצלחת. יתכן שיש לו קשיים שלה אין והוא פשוט מקנא. ולכן יש להדגיש לו את מה שיש לו ולאו דאוקא יש לה- לא כהשואה כמובן- אני כותבת לך את הדברים מנסיוני האישי- אחי הקטן היה כל מה שאני רציתי להיות ולא יכולתי כריזמט, בעל ביטחון עצמי, מצחיק, נחמד, מנהיג- בקיצור כל ימי נערותי שנאתי אותו עד התחתנתי והבנתי שפשוט קינאתי בו. אני שוב ממליצה לך לקרוא את הספר- הוא יכול ללמד אותך המון על הילדים שלך! בהצלחה.

בדרך כלל אין לו קשיים

יש ספר מומלץ
הספר נקרא "אחים ללא יריבות". אחד הדברים הבסיסיים בספר הוא להדגיש לכל ילד את הטוב שבו. אני חושבת שאם הטיפול בו יהיה מתוך הבנה למצבו. קשה מאוד להיות אח גדול לילדה מוצלחת. יתכן שיש לו קשיים שלה אין והוא פשוט מקנא. ולכן יש להדגיש לו את מה שיש לו ולאו דאוקא יש לה- לא כהשואה כמובן- אני כותבת לך את הדברים מנסיוני האישי- אחי הקטן היה כל מה שאני רציתי להיות ולא יכולתי כריזמט, בעל ביטחון עצמי, מצחיק, נחמד, מנהיג- בקיצור כל ימי נערותי שנאתי אותו עד התחתנתי והבנתי שפשוט קינאתי בו. אני שוב ממליצה לך לקרוא את הספר- הוא יכול ללמד אותך המון על הילדים שלך! בהצלחה.
בדרך כלל אין לו קשיים
והוא נחשב לילד הרבה יותר קל ממנה . מאורגן ,מסודר ומאוד בוגר. בכל מקום מקבל מחמאות וכולם מרוצים ממנו . גם הוא מרוצה מעצמו. הילדה מאוד קשה לעומתו , בעיות בבית הספר בעיות בבית . טיפוס לא קל .

זה שכך הוא נתפס ע"י הסביבה

בדרך כלל אין לו קשיים
והוא נחשב לילד הרבה יותר קל ממנה . מאורגן ,מסודר ומאוד בוגר. בכל מקום מקבל מחמאות וכולם מרוצים ממנו . גם הוא מרוצה מעצמו. הילדה מאוד קשה לעומתו , בעיות בבית הספר בעיות בבית . טיפוס לא קל .
לא אומר שכך הוא תופס את עצמו, או שבגלל שלסביבה ולמערכת יותר קל איתו אז באמת אובייקטיבית יותר קל לו. יכול להיות שהוא דווקא מקנא בתכונות של אחותו שאמנם מזכות אותה בשלב זה של חייה בתואר "בעייתית" (שזה דבר בעייתי בפני עצמו
) אבל אולי בעיניו גם מזכות אותה בחיים טובים וקלים יותר. <פסיכולוגיה בגרוש> מעבר לקנאה רגילה בין אחים, יכול להיות שבעוד שלו מאוד חשוב להיות הילד הטוב והאחראי והבוגר שכולם משבחים, הוא רואה שאחותו שמתנהגת בדיוק להפך לא רק שלא מקבלת כגמולה על כך אלא גם מקבלת על כך פרסים. היא זוכה בתשומת לב, עושה יותר מה שהיא רוצה ואם כל זה לא מספיק אז לא רק שהיא לא נתפסת כתלמידה לא טובה (למרות הבעיות בבי"ס) היא עוד זוכה להכנס לכיתת מחוננים... ואז הוא הילד הטוב והבוגר והאחראי נמצא באותו הסל עם הטרבלמייקרית. לא הוגן
<\פסיכולוגיה בגרוש> אגב, יכול להיות שבאותה המידה היא מקנאה בו על שבעוד שאותה תופסים כבעייתית אותו משבחים כל הזמן. אין סתירה בין השניים.

לנועה

לא אומר שכך הוא תופס את עצמו, או שבגלל שלסביבה ולמערכת יותר קל איתו אז באמת אובייקטיבית יותר קל לו. יכול להיות שהוא דווקא מקנא בתכונות של אחותו שאמנם מזכות אותה בשלב זה של חייה בתואר "בעייתית" (שזה דבר בעייתי בפני עצמו
) אבל אולי בעיניו גם מזכות אותה בחיים טובים וקלים יותר. <פסיכולוגיה בגרוש> מעבר לקנאה רגילה בין אחים, יכול להיות שבעוד שלו מאוד חשוב להיות הילד הטוב והאחראי והבוגר שכולם משבחים, הוא רואה שאחותו שמתנהגת בדיוק להפך לא רק שלא מקבלת כגמולה על כך אלא גם מקבלת על כך פרסים. היא זוכה בתשומת לב, עושה יותר מה שהיא רוצה ואם כל זה לא מספיק אז לא רק שהיא לא נתפסת כתלמידה לא טובה (למרות הבעיות בבי"ס) היא עוד זוכה להכנס לכיתת מחוננים... ואז הוא הילד הטוב והבוגר והאחראי נמצא באותו הסל עם הטרבלמייקרית. לא הוגן
<\פסיכולוגיה בגרוש> אגב, יכול להיות שבאותה המידה היא מקנאה בו על שבעוד שאותה תופסים כבעייתית אותו משבחים כל הזמן. אין סתירה בין השניים.
לנועה
ניתחת את המצב בדיוק כפי שהוא - מודה לך , כי אני לא חשבתי שזו הסיבה חשבתי שהוא כועס כי הוא רוצה לשמור בקנאות על מקומו בבית . אבל אחרי שקראתי מה שכתבת אני נוטה להסכים איתך . כעת מה צריך להיות תפקידי ? רק להסתכל מהצד ולנסות להבין ? זה מה שאני עושה כבר כמה שנים והמצב רק מחמיר . (בגיל צעיר הם היו חברים מאוד טובים). כיצד לדעתך עלי לנהוג , כדי שהגדול לא ירגיש כל כך רע (הוא הרבה פעמים אומר שבשנים האחרונות ממש לא טוב לו בבית בגלל אחותו) . ומה עלי לעשות כדי שהילדה גם היא תדע מה מקומה , היא ממשיכה לצבור יותר ויותר תסכולים . אני יודעת שמאוד קשה לענות על השאלה הזאת . אני מחפשת את הנוסחא כבר הרבה שנים וכנראה שאין כזאת . אבל לפעמים רעיון של מי שמסתכל מהצד ולא כל כך מעורב כמוני יכול לעזור . תודה מראש

מסכימה ומוסיפה

לנועה
ניתחת את המצב בדיוק כפי שהוא - מודה לך , כי אני לא חשבתי שזו הסיבה חשבתי שהוא כועס כי הוא רוצה לשמור בקנאות על מקומו בבית . אבל אחרי שקראתי מה שכתבת אני נוטה להסכים איתך . כעת מה צריך להיות תפקידי ? רק להסתכל מהצד ולנסות להבין ? זה מה שאני עושה כבר כמה שנים והמצב רק מחמיר . (בגיל צעיר הם היו חברים מאוד טובים). כיצד לדעתך עלי לנהוג , כדי שהגדול לא ירגיש כל כך רע (הוא הרבה פעמים אומר שבשנים האחרונות ממש לא טוב לו בבית בגלל אחותו) . ומה עלי לעשות כדי שהילדה גם היא תדע מה מקומה , היא ממשיכה לצבור יותר ויותר תסכולים . אני יודעת שמאוד קשה לענות על השאלה הזאת . אני מחפשת את הנוסחא כבר הרבה שנים וכנראה שאין כזאת . אבל לפעמים רעיון של מי שמסתכל מהצד ולא כל כך מעורב כמוני יכול לעזור . תודה מראש
מסכימה ומוסיפה
שתי אפשרויות לפתרון - שלא מוציאות זו את זו, ושהבחירה באחת מהן או בשתיהן תלויה בבנך שאת מכירה הכי טוב: האחת לשוחח איתו בגלוי. הוא ילד נבון ויכול להבין את הקושי שלו ולבטא אותו במילים - ואם תפתחו את העניין - הוא יתכווץ למימדיו הנורמליים. השניה - יעוץ מקצועי - פסיכולוג מומחה לילדים מחוננים (ובשום אופן לא אחר) לכמה שיחות נפש - או אפילו התיעצות עם גרא בפורום יעוץ פסיכולוגי. נשמע לי אינטואיטיבית כמו בעיה שיותר קל להתמודד איתה מאשר נראה במבט ראשון, ושתראה קטנה לאחר מעשה.

ציפי ג

New member
אפשר לצ'פר אותו על התנהגות בוגרת

לנועה
אפשר לצ'פר אותו על התנהגות בוגרת
לבקש ממנו רשימה של מאווים נסתרים, ולממש אותם כאשר הוא מתנהג לפי הרגלו, וכך להראות לו כמה אתם מעריכים את זה. אפשר לעשות את זה בדרך של משחק. כל המשפחה יושבת וכותבת כל פנטזיה אפשרית, ולראות לאן נושבת הרוח.

תוספת למה שכבר אמרו

לנועה
תוספת למה שכבר אמרו
תראי, לדעתי, יש כאן מצב שכנראה עתיד לשמר את עצמו. לא העויינות ביניהם (אני מקווה שלא), אבל כן המצב שהוא הילד הטוב והממושמע, האחראי והבוגר ואילו היא הילדה הנונקונפורמיסטית שאין לה אלוהים או מורא. זה המזג המולד שלהם, אני לא קונה משהו אחר, וכל אחד מהם יעצב את חייו הבוגרים בהתאם למזג הזה. כיצד הם התמודדו עם זה וירגישו כלפי עצמם (וכתוצאה מכך גם אחד כלפי השני) - באופן טבעי וללא התערבות מאסיבית, אני מאוד מאמינה שזו תהיה ההשתקפות של איך אתם ההורים רואים ומתמודדים איתם. אולי קצת פשטני ובהחלט לא מבוסס אמפירית (עד כמה שידוע לי), אבל מנסיון שלי ושל רבים אחרים שאני מכירה וגם משחזור ההתפתחות שלי (אחד מהיתרונות של זכרון מטורף) - אני בהחלט לא מסוגלת לקבל שזה לא נכון. זאת אומרת, לדעתי, שלאיך שאת והאבא רואים את השוני ביניהם ומתמודדים עם כל אחד מהם יש השלכה ישירה על איך שהם רואים את עצמם וכתוצאה מכך גם התחושות שלהם אחד כלפי השני וכתוצאה מכך מערכת היחסים ביניהם. לכן, אני מצרפת להמלצה של צביה גם המלצה שלי - לעשות את זה טיפול משפחתי (וכמובן גם לדבר על זה בפורום
). נקודת פער אחת, למשל, שבטח תעלה, היא שברור שהילד הוא הבן של אמא שלו (ממה שאת מספרת כאן) בעוד שהילדה - את המזג שלה - בטח לא ירשה ממך, ואני מנחשת (אבל זה סתם ניחוש השלכתי למדי
) שהיא דומה שתי טיפות מים לאבא שלה. יכול להיות שגם את, אלמלא היית אמא שלה או אמא בכלל, היית מרגישה באיזהשהו מקום ש"לא מגיע לה פרס". ולא, זו חס וחלילה לא האשמה כלפייך. את ההאשמות אני משאירה לה בעוד 5 שנים
אבל מרגישים ממה שאת כותבת בפורום שבעוד שלילד את דואגת ותוהה מה עדיף עבורו, ענייני הילדה בבי"ס ממש עולים לך בבריאות
וכעת למשהו עמוק פחות - הריבים ביניהם. תראי, אין (אני מקווה
) אחים שקרובים בגיל שלא רבים. אני בטוחה שגם את רבת עם האחים שלך (אם יש). החוכמה היא לא לתת לכעס להשמר מעבר לטריגר הריב עצמו, כשזה אפשרי. למשל, אם באים אל הילד חברים והילדה מושכת אותם אליה וזה מרגיז אותו - עדיף שהוא יכעס, היא תכעס, ושניהם יוציאו את זה אחד על השני ולאחר שירגעו תעזרי להם למצוא פשרה. ככה הכעס לא ייצא אל מחוץ לגבולות הריב הספציפי הזה ויישמר בבטן ויהפוך לתסכול מצטבר. בדומה למצב שבו מישהו העיר לך בעבודה הערה שהעליבה אותך ואת הגבת כפי שהרגשת לנכון, לעומת מצב בו לא הגבת ואז לקחת את זה איתך הבייתה והתחלת להריץ תסריטים על מה היית צריכה לעשות, מה כדאי שתעשי בהמשך וככה למלא בטן כלפיו.

milim

New member
אצלנו הסיפור הוא אחותי השווה

אחותי הקטנה .....
אצלנו הסיפור הוא אחותי השווה
בגלל שהם תאומים וגם בתי מאוד מאוד דומיננטית וצריכה להיות המוקד בכל כתה/ארוע חברתי. למזלי הרב בני ממש מקבל אותה כפי שהיא ומאוד מפרגן לה גם אם בהרבה ציניות ששניהם אוהבים. מצידה הרבה פעמים יש התלקחויות שהיא לא רוצה להיות איתו או לחלוק את תשומת הלב איתו. למרות שבשנה האחרונה נהיו ממש חברים טובים עדין היא שומרת בקנאות על עולמה דבר שאני מבינה שחשוב לה. הם באותה תוכנית מחוננים בחטיבה עם אותם מורים רק לא באותן שעות כך שטוב שאפשר להפריד לפחות בכתות. בתור אם קשה לי לראות שאח לא מפרגן לאחותו ולהפך אבל דברים כאלה גם משתנים. מי היה מאמין שבתי תגיד לבני שהיא גאה בו בפרס במתמטיקה. זה קרה רק השנה.(פרסים היו כל השנים).

גם אצלנו יש בעיה שהילדה "גונבת"

אחותי הקטנה .....
גם אצלנו יש בעיה שהילדה "גונבת"
את החברים של הילד. הפתרון שלי הוא להעסיק אותה בזמן הארוח בצורה אינטנסיבית (שעורי בית, נגינה, עבודות בית), וגם לומר לה בפרוש שהילד הזה בא לבקר את אחיך, ואני מבקשת שלא תצטרפי למשחקים שלהם, ואפילו לא תכנסי לחדר שלו.

מצב
הנושא נעול.
למעלה