אז הנה...

אז הנה...

שבוע חדש התחיל ועד שאנחנו מחכים לעדכון השבועי אני רוצה לפתוח שרשור חדש שהוסכם ביני ובין מתנדב. מטרת השרשור היא לפצוח לכולם כאן את הראש למעשה, שכל אחד באמת ילמד יותר אחד על השני ואם נכיר אחד את השני אישית ותרבותית, החיים במדינה הזאת יהיו הרבה יותר טובים, נכון? אז לאור כל ההשמצות והדעות הקדומות שנאמרו כאן לגבי הקונסרבטיבים, אני פותח את השרשור הראשון לשבוע זה! בהצלחה ושובע טוב, מתן גלזר- הקונסרבטיבי היחיד פה!

מתנדב

New member
דבר ראשון, העידכון השבועי עלה

ביום שישי, תחפש את זה כאן בפורום ובטאגליין, זה נמצא... ב. אני שמח שאתה מעלה את הדיון הזה, אשמח מאוד לשמוע את הדרך בה אתם נוהגים... וכמה שאלות לי אליך א. האם אתם מתפללים אותם תפילות מה שאנחנו מתפללים? ב. האם אתם מאמינים גם בתורה שבעל פה?

כן, בהחלט מתנדב!

אין שום הבדל בין התפילה שלנו לשלכם! וזה מה שניסיתי להסביר לך, שכולנו יהודים שווים שמתפללים אותו דבר לאותו כיוון (ירושלים). אומנם, אני מאמין שקצת תתרגז ולא תסבול את זה אבל... בנוסף לאבות שאנו מזכירים במהלך התפילה (העמידה וכו') אנחנו גם מזכירים את האמהות, כיוון שאנו מאמינים, ועם זה אתה יכול להסכים איתי, שלאמהות היה תפקיד לא פחות חשוב ומשמעותי מלאבות, ואותו דבר כיום שיש לנשים (אפילו בחברה החרדית) תפקיד לא פחות משמעותי של פרנוס המשפחה (=אולי לא בחברה החרדית) אבל, טיפול בילדים וכו' ולכן יש לה גם תפקיד בתפילה כשליחת ציבור וכו'. כמו כן, אנו מאמינים באותה תורה, הן בעל פה והן בכתב, בדיוק כמו שאתה מאמין ואנו גם מקבלים פרשנויות יותר מודרניות לתורה כי בסכ"ה אנו חלק בלתי נפרד מהחברה העולמית המודרנית והדמוקרטית, וזהו דבר שאסור להתעלם ממנו.

מתנדב

New member
אז אתה רואה, בזה שאתם מזכירים

בתפילת העמידה את האמהות, זה נוגד את ההלכה, כי יש תפילה שתיקנו אבותינו, ועל פיה אנו צרכים להתפלל, ולא לשנות אותה... ומה גם שאצלכם נשים יכולות להתפלל לפני העמוד כשליח ציבור, והן קוראות בתורה, שזה נוגד את ההלכה, ואסור לשמוע קול אישה... ועוד שאלה לי אליך מאיזה שנה התחיל כל הסיפור הזה של הקונסרביטיבים?

טוב...

אני רואה שאי אפשר לשנות את דעתך, אחרי כל ההסברים... אני פשוט ממליץ לך לגבש את כל ההודעות שאני כתבתי ולמצוא שם את התשובה כי איןלי כוח לכתוב את שוב. תודה ושבוע טוב, ובזאת סיימנו את השרשור המוצלח הזה

קשה לך לקבל

את השינוים שהם עושים? אולי זה נוגד את ההלכה אבל תאמין שלי שיש יהודים שעושים דברים שנוגדים יותר את ההלכה. ובכלל מאיפה אתה יודע שהדרך בא אתה הולך היא הנכונה? הרי אפשר לפרש את התורה והתורה שבעל פה בדרכים שונות ואולי יש להם מישהו חכם שפירש אחרת. למה למצוא את הרע? הם הולכים בדרך התורה יותר מיהודים אחרים שאני מכירה.

מתנדב

New member
אור בחשכה, אני מוכן לשמוע כל צעד

בנושא הקונסרביטיבים, אבל אני לא יכול לקבל את זה, הם דברים ברורים שנוגדים את ההלכה, ויש הבדל רציני בין לשמוע ללקבל, זה כמו שאני יבוא לחילוני ויגיד לו אתה חייב לשמור שבת, ואתה חייב לקבל את זה, ותתחיל לשמור שבת, זה נשמע הגיוני? אותו חילוני ישמע מה שאני יגיד לו אבל זה לא בהכרח שהוא יקבל את מה שאני אומר, נכון? אז כל ידידי, תעשה הבדל בין לשמוע ללקבל... אצלנו כל אדם דתי וחרדי, כשיש לו שאלות כלשהו, הוא שואל רב, וזה מקובל מאוד וליגיטימי, ואני כמעט בטוח שגם הקונסברטיבים, שואלים את הרב שלהם, (אולי אני טועה?), ואני אתן לך דוגמא, אם הרב שלי יתיר לאכול חמץ בפסח, ואצלם יהיה אסור לאכול חמץ בפסח, האם הם יהיו חייבים לקבל את זה? או להפך? האם אנחנו נהיה חייבים לקבל את מה שהם פוסקים?, ממש לא... יש לי עוד שאלה, האם הקונסברטיבים, יבואו להתפלל איתנו יחד באותו בית כנסת? ויתפללו מה שאנחנו מתפללים? ולא יזכירו את האמהות בתפילה עמידה?, גם זה התשובה תהיה לא, למה לא? הם לא יכולים לקבל איך שאנחנו מתפללים?, אז לקונסברטיבים יש בעיה שהם לא יכולים לקבל אותנו, אז זה בסדר גמור, אבל כשאנחנו לא יכולים לקבל אותם, זה כבר לא בסדר?, אני ממש לא מבין את זה... דבר שני לפי ההלכה אסור לאישה לקרא בתורה לפני ציבור, ולא להתעטף בטלית, כפי שהנשים שלהם רוצות להתעטף בטלית בכותל, למה הם לא מוכנים לקבל את זה?, למה אנחנו כן צרכים לקבל את מה שהם נוהגים?, בינתיים כל הטענות שרק קיבלתי ממכם זה, למה אנחנו לא מקבלים את הדרך שלכם? עכשיו אני זורק את הכדור אליכם, ותענו לי למה אתם לא יכולים לקבל את הדרך שלנו?. דבר שלישי, היהדות והדת הייתה מאז ולתמיד, והקב"ה נתן לנו את התורה, ותפילות שחרית, ומנחה, וערבית, תיקנו אותם אבותינו אברהם ויצחק ויעקב, ואנחנו מתפללים כפי שהם תיקנו את התפילות, ואתם משנים את התפילה ומזכירים בה גם את האמהות, כך שהשינוי נעשה על ידכם, ולא על ידינו.. דבר רביעי, הדת לא השתנתה, התורה זה אותה תורה ולא השתנתה בשנים האחרונות, יש מנהגים כלשהם, ומנהגים משתנים, אבל הדת והתורה לא השתנת, ולא תשתנה, התורה היא נצחית, ולגבי מה שכתבת שיש יהודים שעושים נגד ההלכה זה נכון אני מסכים אתך, אבל זה עדיין לא אומר שזה מותר... אני שאלתי ממתי הדת של הקונסברטיבים התחילה?, ולא קיבלתי תשובה, הרי זה בטוח שהדת הזו לא הייתה כשקיבלו את התורה מסיני, זה הגיע אחרי כמה מאות שנים אחרי זה, ואיך זה הגיע? ע"י אדם בודד שהחליט לפתוח דת אחרת, ויקרא שמו בישראל "קונסברטיבים", הוי אומר שאותם אנשים סומכים על אדם אחד שהחליט שכך הדת צריכה להראות, לא כך?...

אוקי מתנדב, ככה...

קודם כל, בוקר טוב! מה נשמע? יופי. עכשיו, אמרתי את זה המון פעמים שקונסרבטיבים כן הולכים על פי ההלכה אבל אין סיכוי לשנות את הדעה שלך כי אין לך דעה משל עצמך אז... עזוב. שנית, זה נכון שהרבה פעמים כשיש לי בעיה כלשהי אני הולך לשאול את הרב, אבל זה לא כדי שאני אלך על פי הדעה שלו אלא הוא משמש לי כמורה דרך ועליי למצוא את הדעה שאני מאמין בא עם דחיפה קטנה שלו. וחוץ מזה, אני לא ממש אוהב את הרב שלנו, הוא לא נחמד... ובנוסף, אני גם מופתע שקראת לו בכלל "רב" כי רוב האורתודוכסים לא רואים ברבנים שלנו "רב" ולכן אסור להם לחתן ולגייר, בעיני הממסד האורתודוכסי. עוד משהו, אני אשמח לבוא להתפלל אצלכם בבית הכנסת, אני תמיד פתוח לדרכי תפילה שונים, בטח יש לכם מניגנות יפות לתפילות שאני רוצה ללמוד. אבל שלא תחשוב שזו לא פעם ראשונה שלי בבית כנסת אורתודוכסי, הוא חרדי? כי אף פעם לא הייתי בחרדי. לא נראה לי שאני אזכיר את האמהות אם זה יהיה בשני חודשים הקרובים כי יש לי מנהג משל עצמי להזכיר את האמהות רק כשאנחנו קוראים את ספר בראשית שם מוזכרות האמהות!!! אתה מזמין אותי? דבר רביעי, הדת התקדמה במהלך הרבה מאוד שנים עד לפני 200 שנה אז העניקו ליהודים אמנסיפציה והם החלו להשתלב בחיי החברה הנוצרית ולצערנו הרב גם להתבולל בתוכה. מכאן התעורר זרם חדש- הרפורמים שהגה אברהם גייגר. הרפרומים קיבלו על עצמם מנהגים שונים של הנוצרים,כמו למשל: נגינה על עוגב בשבת בתפילה, העברת יום הקודש ליום ראשון וכו' וזה הרגיז קבוצת אנשים בתוך הזרם שמאוחר התפלג מהרפורמים ויצר זרם חדש- הקונסרבטיבים שהגה הרב פרנקל, וזה זרם זה לא קיבל עליו מנהגים נוצרים וכן הלך על פי ההלכה וראה בה דבר דינמי שהולך ומשתנה בכל דור ודור, וכל זה קורה בגרמניה של המאה ה-18. ייתכן מאוד שהקונסרבטיבים של אז היו אורתודוכסים בדיוק כמוך אבל בהמשך כשרובם הגרו לארה"ב (שם התפתח הזרם וכעת הוא השוטל שם) חלו שינויים, חס וחלילה לא בתורה, אלא במנהגים,כמו למשל: לאפשר לנשים לקחת חלק בלתי נפרד בתפילה כמו לגבר לאור חיקוק החוקים לטובת הנשים בארה"ב. זה נכון שזרמים אלה לא היו קיימים בתקופת בית שני ומעמד הר סיני, אבל אנחנו לא יכולים לאפשר לעצמנו לחיות על פי אותו אורח חיים שהיה אז. אז בזמן שנוצרו אותם זרמים, האורתודוכסים לא שינו את דרכם כי הם לא רמו להתבולל בתוך החברה ולכן אותה דרך נשארה ולא השתנתה שמשך 200, למעשה ה"יהדות האוטנטית" שאתה מדבר עליה היא אותה יהדות שהייתה לפני 200. חשוב לציין כי היהדות הקונסרבטיבית לא שינתה את התורה ואת חוקיה, אלא רק את הפרשנויות לגביה שמתאימים את חוקיה לימים המודרניים.

מתנדב

New member
דבר ראשון אני מרגיש ב"ה נפלא

אחרי כזה שבת איך לא להרגיש טוב?
ויש לי דעה משלי, תאמין לי שאני דבק בדעות שלי, והוכחתי שזו הדרך הנכונה והאמיתית... עכשיו אתה בעצמך מודה שפעם היה רק את הרפורמים, ואחרי תקופה הרב פרנקל הגה את הקונסברטיבים, השאלה היא איך הוא הגה?, לפי מה הוא הלך? והאם יום אחד יקום אדם אחר ויפתח דת חדשה, האם אתה תלך אחרי אותו רב?... אני פשוט שואל, כי אני באמת רוצה לדעת מה מניע אותם אנשים לרוץ אחרי אדם שהחליט לפתוח דת אחרת?

אבל זה לא דת חדשה

זה כמו החסידות- לא דת אלא רק דרך. וגם החסידות בהתחלה לא הייתה מקובלת ורבנים רבים החרימו אותה(כמו הגאון מוילנא). ובכלל זה לא שמישהו המציא יום אחד דת זה מתפתח. גם הבעש"ט לא המציא ביום אחד את החסידות וגם לו היו מתנגדים בהתחלה. אמנם אני לא רואה את עצמי בעתיד קונסברטיבית אבל לא אתפלא אם בעוד כמה שנים זה הקונסבטיבים יהיו רבים ולא יהיו להם מתנגדים.

מתנדב

New member
זה כן דת חדשה....

אפילו מתן גלזר בעצמו מודה שהרב פרנקל פתח ויזם את הדת עצמו, שבתחילה הם היו מאוחדים יחד עם הרפורמים, ופרנקל פתח דת חדשה שנקראת "קוסרבטיבים"

tamarhp

New member
בכל זאת

גם הנצרות התחילה מהיהדות. החסידות היא זרם, היא דרך חיים אבל עפ"י התורה. אבל כולם מקיימים את תרי"ג המצוות עפ"י חז"ל, שולחן ערוך וכו'. הקונסרבטיביים והרפורמים ש-י-נ-ו את התורה והלכותיה, ולכן זו לא דרך חיים עפ"י התורה ממש אלא עפ"י שינויים שנוצרו עקב תקופות שונות וכדו'. התורה מצווה אותנו לא להוסיף ולשנות ממנה. כאשר משנים מדרך התורה בעצם זו אמונה שהתורה לא אמיתית, אלא סתם דת שאפשר לשנות לפי מה שרוצים! התורה ניתנה ע"י בורא העולם, איך אפשר לחשוב שהיא לא תקפה כיום? כל שינוי וסילוף הוא כפירה באמונה שהתורה היא נצחית.

את סתם לא מכירה אותנו...

ושוב את משווה אותנו לרפורמים כאשר אמרנו כבר שיש הבדל עצום בין שני הזרמים!!!!!

tamarhp

New member
לא עקרוני כרגע

אני מתכוונת לעובדה שה"זרם" משנה ומסלף את התורה, ומתיר דברים אסורים! אני לא רואה הבדל. כמובן שיש הבדל בין הזרמים מנהגים, אבל בשבילי שני הזרמים מעוותים את התורה כמו שקיבלנו אותה ממשה בסיני, ועברה דרך הנביאים וכו'.

haimw32

New member
הנצרות לא בדיוק התחילה ככה מה שאמר

ישו שהוא הצתווה לקבל את הברית החדשה ושעם ישראל נענש כי לא קיים אותה כמו שצריך או סיבה אחרת דומה ,בכל אופן בטוח שאני לא מדייק אבל הנצרות וזה בטוח באה לבטל את התורה שלנו כביכול והתקבלו כאילו להבדיל לוחות הברית חדשים

lala897

New member
את יודעת-

יש כאלה שאומרים שגם החסידות זה דת חדשה.. אבל לא משנה ,עוד מעט יאכלו אותי פה . בכל אופן זה לא דומה. החסידות מתכוונת לקיים את כל ההלכות תורה שבכתב ושבע"פ(לכן אני קצת מתפלאת על כמה דברים שם). הדת הקונסרבטיבית לא נראה לי אפילו קוראת להלכות לאותם דברים שהאורתודוכסים קוראים הלכות. זו המסקנה שאליה הגעתי מקריאת השרשורים פה.

זה לא ממש נכון

יש כמה דברים בחסידות שסותרים הלכות שחכמים מסוימים קבעו... אמנם לאותם דברים יש תירוץ אבל עדיין...

היהדות גם היא השתנתה במהלך השנים

עוד בתך רשום שנשים שרו כמו שירת דבורה הנביאה היא שרה וכתוב במפורש שברק היה איתה חלק מהזמן היהדות היום לא נראת בדיוק כמו בתקופת בית שני חלו בה תמורות ושינויים והלכה אפשר לפרש לא רק בדרך האורטודוקסית

למעלה