אז הינה אופציה אחת

אז הינה אופציה אחת

PM הסופר השוויצי עושה זאת שוב. (לאלו שזה נראה פשטני מידי נסו לתאר את המערכת החברתית הנוכחית בטקטס באורך כזה ותראו שגם לכם יוצא משהו חצי אפוי).

אני חייבת להגיב על המאמר הזה

אני לא חושבת שדרך חיים כזו תעבוד, יש בה הרבה חורים. בעיה ראשונה: שהם אפילו הזכירו שם, זה שבקהילות כאלה קטנות אנשים ישתעממו מהר מאוד אחד מהשני, מה שיגרום לירידה עצומה במוטיבציה וכו´ בעיה שניה: בקהילות כאלה קטנות, איך אפשר יהיה לפתח את ההשכלה? איך אפשר יהיה להקים מערכת לימודית שכוללת מגוון גדול של נושאים, ושכל נושא ילמד באיכות גבוהה? בעיה שלישית: שיוצא מהשני: איך כל אחד יוכל למצוא את נושא התעסוקה שמתאים לו בקהילות כל כך קטנות? כי אם נניח בקהילה של 700 איש איפושהו בדרום אפריקה יש איש אחד שרוצה לעסוק בחקר יוון העתיקה, מה הוא יעשה? בעיה רביעית: איך אנשים ימצאו אהבה בקהילה כל כך מצומצמת? בעיה חמישית: אי אפשר לייצר הכל בכל מקום. איך אנשים בצפון אירופה ישתו קפה? וכמובן שזו דוגמה שולית. יש עוד הרבה בעיות, אבל אני חושבת שבינתיים זה מספיק. למישהו יש פתרונות?

ועוד תגובה אחת

א. כרגיל אני ממליץ על בולו בולו - לא רק התקציר שלו שמופיע באתר אלא גם את הספר עצמו - היות והוא קצר ולא יקר וניתן גם להשיג בסלון מזל בהשאלה (תמורת דמי חבר של 70 ש"ח לשנה). הספר עצמו עולה משהו כמו 30. ב. בנוגע לשיעמום - דווקא היום את מוקפת באנשים משעמים שאת תקועה איתם. את לא יכולה לבחור את החברים לעבודה או ללימודים. דווקא בקהילות את יכולה לנסות עד שמצאי משהו מתאים היות ובכולן את יכולה להתפרנס ולחיות (לכולן יש בסיס חקלאי משותף) אין בעיה גדולה לעבור. דווקא שעמום הוא לא מוטיב מרכזי של קהילות - אם תסתכלי על קהילות שאת מכירה היום - אולי מעורבות יתר היא בעיה יותר גדולה. ג. בנוגע להשכלה ומקצועות - כאן כבר הביקורת ממש לא נראית לי. חשבת פעם כמה קשה לרכוש השכלה בעולמנו? גם בישראל אחוזים בודדים יכולים להגיע להשכלה גבוהה של תואר ראשון. חלק גדול מאלה שלומדים תואר ראשון לא עושים את זה בשביל ההשכלה, או כדי לשפר מיומנות מקצועית שמעניית אותם אלא כדי למצוא עבודה - התוצאה - אנשים שלומדים משהו לאו דווקא בגלל שהוא מעניין אותם אלא בגלל שהם מקווים שהוא יהווה מקפצה. ומי הם האנשים האלא - רק העשירים. בניגוד לכך, הפרדת הכלכלה ל2 מחלקות - המחלקה של קיום בסיסי, והמחלקה של כלכלת מותרות משפרת מאוד את היכולת להשכיל. כיום קשה הרבה יותר התפרנס רק בשביל לספק צרכים בסיסיים ולפנות זמן להשכלה - ובמיוחד כנעבור לשוק חזק יותר (הפרטת החינוך והבריאות) - את תצטרכי לבחור בין לעבוד כמו משוגעת או להיות מובטלת. בכמה מקצועות ניתן להתפרנס ממשרה חלקית? העניין הוא שכיום יש לך "הוצאות משרה" - כשאת יוצאת לעבוד במשרה חלקית את צריכה להגדיל את ההוצאות שלך על נסיעות , טיפול בילדים , בישולים (זה אחד הגורמים לכך שנשים עניות יותר לא יוצאות לעבוד). לא רק זה, היכולת של הילדים שלך להתפרנס בכבוד תלויה בכל המעמד החברתי ובכלכלת מותרות, ולאו דווקא בקיומם הבסיסי. בהפרדה בין כלכלת מותרות (של סחר) לכללה בסיסית (אותרקיה על מוצרי ייסוד), אנו מאפשרים לאדם להגיד - "אוקי" כרגע אני יכול ללמוד בשלוש שנים הבאות" בלי לדאוג לפרנסה, ולקרירה. כמובן הוא יצרוך פחות מותרות, אבל תהיה לו הבחירה. יותר מכך , ההשכלה שהוא ירכוש תהיה בגלל שזה נושא שמעניין אותו - וזו השכלה עמוקה בהרבה מהשכלה שרוחשים כאשר לומדים נושא רק כדי למצוא פרנסה. באשר לקבלת ההשכלה - המודלים היום של לימוד בדחיפה, מעולם לא היו יעילים בהענקת השכלה אמיתית. גם ביהדות וגם באנתרופסויה יש את הדגם של קבלת השכלה במשיכה - מי שרוצה ללמוד מעניקים לו את המסגרת המתאימה והוא על ידי יצר הסקרנות שלו, השכלה בסיסית וכלים שנלמדו - מוצא. שוב שוב אני ורואה איך המורים שלי לכלכלה בתואר שני מתחננים לפני התלמידים לקרוא ולהשכיל- אבל אנשים פותחים ספר באנגלית בעיקר כדי לעבור את הבחינה - לא כדי לדעת. היות וכבר למדתי נושאים בשתי הצורות של הכרח לצרכי פרנסה ושל בחירה לצורכי השכלה אני יכול להמליץ בחום על השניה. מודל של קבוצת לימוד בחבורתה או של לימוד עצמי אינם מחייבים תשתיות גדולות כפי שמחייבת ההוראה הפרונטלית של לימוד בדחיפה. ודרך אגב - מה גורם לך להאמין שהיום יש לנו מערכת לימוד עם מגוון גדול של נושאים ולימודם באיכות גבוהה? בעיני זה לא ממש המצב. בקשר לבעיה השלישית - אם מישהו רוצה כיום לעסוק בחקר יוון העתיקה , כיום ממש קשה לו לעשות את זה - שכן אם הוא רוצה גם להתפרנס מכך יש לו בעיה. דווקא הפרדה בין כלכלה בסיסית לכלכלת מותרות תאפשר לו להיות עם בסיס כלכלי זמן ארוך מספיק כדי שהוא יוכל לחקור את יוון העתיקה ובהמשך אם ירצה גם יוכל להתפרנס מכך. בעיה חמישית- את מדברת על אותרקיה - ולאותרקיה אכן יש את הבעיה של חוסר מגוון שאת מדברת עליה - כאן מדובר על אותרקיה למוצרי ייסוד בלבד (כדי להסיר את האיום התמידי מעל צווארם של האנשים - בצורה כזו אנשים אינם משועבדים למנגנון השוק. ) ומצד שני משאירים את מנגנון השוק במקום שהוא מועיל - בסחורות שאינן הכרחיות לקיום.

אז ככה...

אני מצטערת שאני לא מגיבה לגמרי על ההודעה, זה לא נובע מכך שאני חושבת שזה לא חשוב - חס וחלילה, אלא רק מכך שמראש כתבתי את ההודעה מתוך בורות יחסית, וגם לחלק מהשאלות שלי הצלחתי לתת בעצמי פתרונות, אבל אני רוצה להתייחס למה שכתבת על השיטה האנתרופוסופית. בתור יוצאת תשע שנים של חינוך אנתרופוסופי אני יכולה להגיד לך ולכל העולם, שזו אחת השיטות הטובות ביותר ללימוד, זו שיטה נפלאה שבאמת מלמדת אותך המון - וחשוב מכל - מלמדת אותך איך ללמוד. זו שיטה שבה המורים חייבים להשקיע המון ולדעת המון, ולהיות סבלניים מאוד לכל התלמידים, תמיד. אבל גם לשיטה הזו יש את הבעיות שלה. למשל, בשלב מסויים אתה מתחיל להשתעמם מהאנשים שסביבך, כי בעצם הם לא ממש חברים, אלא הם יותר משפחה, ואין לך בעצם לאן לברוח... (אבל אני אציין שוב שזה לגמרי שווה את זה...) וזהו בינתיים...

elad2040

New member
האם הוא גם כותב

איך מגיעים למצב הזה? אני מודה שזה נראה לי יותר מהכל כמו חלומות באספמיה. מה הוא מציע *לי* לעשות *עכשיו*? או שיש לו רק הצעות ל"מה העולם צריך לעשות".

יאיר ovzap

New member
איך מגיעים למצב הזה?

יש לי תשובה כאורך הגלות, ועדיין זה לא יהיה מספק (ואולי גם הגלות לא היתה מספיק ארוכה. לעולם לא נדע...). קודם כל, כנראה בסוף לא תהיה לי ברירה אלא לתרגם את כל SUBCOMA, ולא רק את המאמר הקצרצר הזה. בינתיים, אני יכול קודם כל להפנות לבולו´בולו. לבולו´בולו יש כמה יתרונות: הוא קצר, משעשע. זה גם ספר קלאסי וחשוב, וזהו חזון כמעט סופי - מעין אופק מדיני (ללא מדינה וללא כסף). מצד שני - יש בו כמה דברים בעייתיים שיכולים לגרום ללא מעט ויכוחים, דיונים ומריבות - וזו בעצם אחת המטרות של בולו´בולו: שנתחיל לריב על הדברים הנכונים. אחרי בולו´בולו נוצר גל של רעיונות מעשיים יותר, זמניים, שיכולים לאפשר את המעבר לבולו´בולו: כך למשל הספר TAZ ("אזורים אוטונומיים זמניים") של חכים ביי, הטוען שניתן לראות ב-TAZ שלב מעבר לקראת בולו´בולו. גם המאמר הזה של PM, הוא תוכנית זמנית כזאת, אם כי פחות מטורפת ומשעשעת (כלומר: לגמרי רצינית) - ממש לא חלומות באספמיה. בגדול, בולו´בולו מורכב מהחלק השני, הכיפי יותר, שהוא החזון של בולו´בולו (שיטה של קהילות של כ-500 אנשים, שהמטרה שלה היא שנעבוד כמה שפחות). אבל קיים גם החלק הראשון, שדן במצב הנוכחי (קצת לא עדכני, אבל עדיין מאוד רלוונטי) ומציע דרכי פעולה. בגדול, מה שצריך זה קודם כל תקשורת טובה (כמו הפורום הזה) בין אנשים ששותפים לתחושה שהשיטה הקיימת לא עונה על הצרכים שלהם (הטיעונים של PM מאוד משכנעים). אז מתברר, בסופו של דבר, שהשיטה אינה כל-כך חזקה כמו שנראה. היא די חורקת בעצם. היא מנסה לפצל בין אנשים ובין קבוצות, ליצור ביניהם תחושה של תחרות (על משאבים, על מקומות עבודה). אבל כל כמה דקות נוצר רגע היסטורי של הכרעה - אפשר לשתף פעולה, ואפשר לפעול באופן עצמאי. כל פעולה שאינה עצמאית עולה במחיר של שיעבוד לחוקים של המדינה ושל הכסף. ברגע שיהיו מספיק אנשים ומספיק ביטחון לא לשתף פעולה, יתברר בעצם שלשיטה הקיימת אין בעצם מה לעשות נגד זה. שתי דוגמאות, קצת מקוצרות ופשטניות אולי: 1. ארגנטינה (אם קראתם את מה שכתבתי על הנושא ב"עלון מזל"- אתם יכולים לדלג ישר לדוגמה השנייה) - רוב הפועלים הזרים של ארה"ב ואירופה בכלל לא חיים באירופה, ואפילו אין להם זכות לדרוך עליה, אלא הם מייצרים במחירי ניצול מוצרים עבור האזורים העשירים. מנהיגים באירופה ובארה"ב מבטיחים זכויות סוציאליות, שירותי רווחה ובריאות רק לבוחרים שלהם - כלומר לא לכל הפועלים מחוץ למערב שאין להם בכלל זכות הצבעה בארה"ב או באירופה. במקום לתת לעולם השלישי את מה שמגיע לו עבור העבודה שלו, המדינות העשירות מעדיפות לתת "סיוע" (אף פעם לא מספיק), כלומר להצטייר כנדיבות גדולות, וכמובן להתנות את העזרה שלהן בקבלת שליטה נוספת על ניהול האזורים האלה ועל עלויות העבודה שם. כשהכלכלה הארגנטינית התמוטטה בסוף 2001 בגלל חוב חיצוני לאותם גורמים "טובי לב" (הבנק העולמי, קרן המטבע), היה רגע מסוים שבו ארגנטינה היתה יכולה לומר שהיא מצפצפת עליהם, לא מבקשת אשראי בפעם המיליון, אלא "מוחקת" לעצמה את החוב (שיסודו בעוול) ומשחררת סוף סוף את האנשים ואץ המשאבים לצורך אספקה עצמית. זה צעד מפחיד - ארגנטינה יכולה להסתכן בחרם, אולי אפילו נאט"ו או הסי-איי-אי היו מוצאת עילה להתקיף אותה או "לארגן" בחשאי הפיכה צבאית שם (כמו שקרה שם בשנות ה-70). אבל מצד שני, עוד טיפה ביטחון, תעוזה, וגיבוי מאנשים בכל העולם - והמערכת העולמית לא היתה יכולה לעשות כלום נגד זה. סביר יותר להניח שעוד מדינות (אורוגוואי, קולומביה, רואנדה, צ´ילה, אולי אפילו ברזיל) היו הולכות בעקבותיה - ואז המערכת העולמית באמת לא היתה יכולה לעשות כלום נגד זה, והיתה מוכרחה לפנות מקום ליוזמות עצמאיות (אין יותר עבדות או חומרי גלם זולים שאפשר לעשות מהם הון). בשביל זה דרך החשיבה צריכה להשתנות באופן עמוק, צריכה להיות תקשורת אלטרנטיבית טובה, וצריך להיות אמון וביטחון שזה אפשרי. בפעם הזאת רבים בארגנטינה פוחדים מצעד כזה (גם הרבה תומכים - כנראה יותר מרבע מהאוכלוסיה). אפשר להבין את הפחד, ולמעשה, כל יום שעובר הופך אותו למוצדק יותר ויותר. אבל יגיע רגע היסטורי שבו ההכרעה תיעשה באופן שונה, וזה לא חייב להיות כל-כך רחוק. 2. הומואים - גם בנושא של זכויות הומואים, למשל, יש כיום רגעי הכרעה רבים. הומואים היו יכולים להתארגן באופן אוטונומי ומנותק מן המדינה (מוסדות של סיוע הדדי, קהילתי, קופת עזר משותפת - אפילו פרטית-קפיטליסטית). במקום זה, בתור קבוצה שמופלית עדיין לרעה בתחומים מסוימים, הם מעדיפים לשתף עם המדינה פעולה, והמדינה שמחה לשתף איתם פעולה בחזרה (גם - לא יותר מדי, כדי שעדיין יזדקקו לדברים). כך הרבה הומואים חוגגים על כל הכרה של המדינה בזוגיות, בזכויות פנסיה לבני זוג וכו´ - ובעצם מאבדים את ההזדמנות שלהם לנהל את נושאי הפנסיה בלי הפיקוח של המדינה (קרנות אוטונומיות וכדו´). כך במקום שזוג הומואים ישמור כסף בצד מתחת למזרון או בצנצנת על השידה (או מקום יותר בטוח), הם נותנים את הכסף לבנקאות שבפיקוח המדינה ובעלי ההון - כלומר שמחים לשתף פעולה עם המערכת. גם כאן - אפשר להבין את הפחדים (לא רק שיגנבו את הצנצנת, אלא גם עוד פחדים, ואולי גם חוסר מודעות לשיעבוד מרוב ההתרגשות מהישגים), אבל כל עוד כקבוצה הם דואגים לאינטרס של עצמם, הם יכולים רק לזכות בהישגים שמשעבדים אותם לחסדים ול"טוב הלב" של בעלי ההון. הזכות להתקיים פיסית היא כמו הזכות לנשום אוויר. אם המדינה היתה מחליטה שאנחנו צריכים לשלם עבור האוויר, או שלאנשים מסוימים אין זכות לנשום - האם היינו חוגגים את זה שסוף סוף למגזר כלשהו באוכלוסיה מרשים לנשום? זהו. אז בגדול זה לא בדיוק עונה על השאלה מה אתה צריך לעשות עכשיו. נתחיל מזה שנהיה מודעים לכך שיכול להיות אחרת (ג´ון לנון ב-Imagine אמר "it isn´t hard to do", אבל אני לא בטוח שזה כל-כך קל לדמיין שעולם אחר אפשרי), ואז להתחיל לשים לב לרגעי ההכרעה הקטנים האלה ולשאול את עצמך: יש לי מספיק ביטחון? יש לי מספיק אנשים שישתפו איתי פעולה? האם אני עדיין מפחד? ממה? מה יכולים לעשות לי? למה לא הפעם? יאיר כמובן: מה שכתבתי על זכרים נכון גם לגבי נקבות וכו´. מה שכתבתי על ארגנטינים נכון גם לגבי הודים וכו´. מה שכתבתי על הומואים נכון גם לגבי סטרייטים, טרנסג´נדרים, לסביות וכו´. מה שכתבתי לגביך נכון גם לגביי וכו´...

יאיר ovzap

New member
איך שכחתי?

המאמר של PM על 11 בספטמבר רומז משהו על דרכי פעולה. וגם הטקסט הבא, מתוך ההקדמה של מהדורת בולו´בולו משנת 2000. הסבר לשלוש מילים "מוזרות" (למי שלא קרא את בולו´בולו) בסוף: אך מה בדבר ההגשמה כיום? יש קומונות גדולות, קהילות שיתופיות בכפרים, קהילות חליפין, תנועה נגד הגלובליזציה עם די הרבה ממה שכיניתי "דיסקו" ו"טריקו", ואפילו הפנטדם קיים. לכל זה אין קשר ישיר כמובן עם בולו´בולו, אלא זה חלק מאותה תנועה, שאליה השתייכתי תמיד. ההכרה, כי אורח החיים שלנו "בלתי אפשרי", מתחילה לחלחל אט-אט. בכל מקום יש יוזמות ברמה המקומית והאזורית (אספקה עצמית אוטונומית) שצריך לפתחן, בצד פיתוחה של רשת מקשרת ביניהן - רשת שהיא, בדרכנו שלנו, גלובלית. השלשה "קיום חומרי - קהילה - שלילת הסדר הפטריארכלי" מזוהה אצל רבות כמפתח לעתיד סולידרי ומתמשך. על כל פנים, הפלנטה תמשיך להישלט על-ידי הלוגיקה הקפיטליסטית, המגולמת היום בכל הפעילויות הכלכליות על-ידי הדיקטטורה של הבועה הפיננסית. יש אפילו כלכלנים האומרים כי הקפיטליזם התחיל באמת רק עכשיו, עם ה-New Economy. אך גם אם בועה זו סופה שתתפוצץ, ברור כי לא יתחיל סתם כך דבר-מה כגון בולו´בולו, אלא הממשלות והבנקים ישלפו אז את תוכניות המגירה ואת תרחישי המשבר שלהם, ויצילו את הקפיטליזם בעזרת כלכלת קומנדו מטעם המדינה. האלטרנטיבות, שאותן אין אנו מכינים כיום בשכונות המגורים שלנו, לא יתהוו מעצמן סתם פתאום בעת התמוטטות כלכלית. משום כך יש חשיבות להצגת מודלים, להקמת מושבות חלוציות, ולחיזוק הקשרים הגלובליים האוטונומיים שלנו. עד כמה גדולים הסיכויים שנצליח - זאת לא ניתן לאמוד, ולשאלה זו גם אין כל תפקיד, שהרי איננו יכולים לפעול בשום צורה אחרת. [דיסקו = תקשורת בין מחפשי אלטרנטיבה] [טריקו = תקשורת כלל-עולמית, חוצה אזורים ופערים כלכליים] [פֶּנְטָדֶם = חמש-אופן, כלי תחבורה ש-PM המליץ על פיתוחו]

elad2040

New member
זה נשמע יותר הגיוני

כאן הוא מדבר על הקמת אלטרנטיבות בתוך המצב הקיים. אני מתחבר לזה לחלוטין, אפילו מנסה לקחת חלק במשהו מהסוג הזה.

יאיר ovzap

New member
אלעד, אם בא לך

לספר על זה, אני מתאר לעצמי שזה יוכל לתת לאנשים פה השראה.

למעלה