אזוטרי?

NFN123

New member
אזוטרי?

עד היום השתמשתי במילה הזו כדי לתאר נושא נידח, כזה שלא מעניין כמעט אף אחד... משהו שהוא שכנראה יסתכלו עלייך מצחיק אם יבינו שקראת שעות על הנושא הזה (למשל... למה הקליפה של התפוז היא "מחוררת").
עכשיו כשחיפשתי פירוש מדוייק של המילה (דווקא כי רציתי את המקבילה באנגלית, ו-esoteric לא היה נשמע לי מתאים לשפה מדוברת כל כך משום מה), ראיתי שההגדרה היא קצת שונה... מגדירים אותה כמשהו שידוע למעט, "יודעי סוד ומביני דבר". הפירוש לא נשמע לי רחוק מאוד ממה שחשבתי, אבל הוא נשמע כמו משהו הרבה יותר חיובי, בעוד אני תמיד הייתי משתמשת בו באופן טיפה שלילי (אולי עוקצני מתאים יותר).
האם כל הזמן הזה השתמשתי בביטוי לא נכון? יצא לי כמה פעמים להגיד שאני מתעניינת באי אלו נושאים אזוטרים - בעצם יצא שאני שחצנית, במקום לצחוק על תחומי ההתעניינות שלי (שזו היתה הכוונה בשימוש במילה)?

תודה על כל תשובה :)

sailor

New member
גם הפרוש שלך נכון

אזוטרי קבל בשפה המדוברת קונוטציה של משהו שולי ולא חשוב כי זו ההתיחסות ל"חכמות אזוטריות" שונות שהן שוליות ומענינות רק קומץ שולי.
חיוב או שלילה זו התיחסות ערכית, הייתי אומר שההתיחסות לאזוטריה היא כחסרת חשיבות ורק בחלק מהמקרים כשלילית.

אזוטרי ואקזוטרי

המונח "אזוטרי" מקורו בפילוסופיה (ובשפה) היוונית והוא בא להבדיל בין ידע אקזוטרי (exoteric), "חיצוני" שהוא נחלת הכלל ומבוסס על הניסיון וההיגיון, בין ידע אזוטרי ("פנימי") שהוא נחלת קומץ יודעי סוד, וכדי להשיגו נדרשות פרקטיקות מיסטיות, ספרים סודיים, "רמת תודעה גבוהה" יותר וכד'.
כיום אנו מתייחסים לידע אזוטרי, כפי שתיארת, כמשהו השייך לתחום התמחות צר וידוע למעטים, אך אין לבלבלו עם טריוויה, שהיא ידע אודות זוטות חסרות חשיבות.
עם זאת, ההחלטה מה חשוב ומה לא, ומה נחשב אזוטרי, היא מאד יחסית וסובייקטיבית. מה שנראה לנו אולי אזוטרי - מנהגי החיזור של הצרעה האוסטרלית למשל - יכול להיות תחום ידע מהותי ומרכזי למי שמגדל דבורים באוסטרליה (נניח).

sailor

New member
ההתיחסות לידע אזוטרי בחשדנות או זלזול

היא בד"כ כלפי מיסטיקה וכתות שטוענות לידע שאינן מוכנות לעמת עם בדיקה חיצונית.

למעלה