אותי, זה, מצחיק!

המרגלית

New member
אותי, זה, מצחיק!

ידידי, מכירים את הסיפור "הגולגולת?" של עופרה קיפניס? הנה הוא לפניכם. לא יודעת להעלות קובץ, שכחתי איך, אז הוא ממש כאן. הגולגולת מעשיה אפריקאית. נרשם מפי עפרה קיפניס דריד היה דייג. הוא היה צעיר, הוא היה לץ גדול. הוא אהב להשתעשע בכל דבר והיו לו המון חברים שאהבו ללכת אחריו בגלל הליצנות שלו. דריד היה דייג עני, לא הייתה לו סירה. הוא דג בשיטה שקוראים לה דייג-חופים, כלומר עם רשת איתה הוא נכנס למים עד הברכיים, פורש את הרשת על פני המים ממתין עד שהיא שוקעת ואז הוא אוסף. בוקר אחד הלך דריד עם הרשת לאורך החוף עד למקום בו היה רגיל לדוג. התקרב אל החוף וראה גולגולת. גולגולת אדם ישנה מאוד שכנראה התגלגלה בים מספר שנים כי הייתה מולבנת מהשמש ומהמים וגם מכוסה פה ושם בצדפות. הגולגולת שכבה על עשבי ים יבשים ודריד, חצי בפחד חצי בליצנות (כדי לכבוש את הפחד כנראה) אמר לה: "היי גולגולת, איך הגעת הנה?" הגולגולת לא ענתה. "היי גולגולת איך הגעת הנה? מי הביא אותך לכאן?" הגולגות פערה את הלסת וקול חלוד בקע מתוכה: "מילים שאמרתי". דריד קצת נבהל, אבל גם קצת חשב שזה דבר מופלא ורץ חזרה אל הכפר וישר אל ראש הכפר כדי לספר לו את הדבר המופלא. הוא הגיע לשם בלי נשימה פנה לראש הכפר ואמר: "תשמע, תשמע מה קרה לי!". ראש הכפר היה איש בגיל העמידה, גבוה, רחב כתפיים, אפשר להגיד קצת שמן והוא היה רציונליסט. הוא אמר: "מה? מה קרה לך?" "על שפת הים במקום בו אני דג בדרך כלל מצאתי גולגולת אדם ישנה, לבנה, מכוסה צדפות ושאלתי אותה 'מי הביא אותך להנה?' והיא אמרה לי 'מילים שאמרתי'." ראש הכפר הסתכל עליו ואמר לו: "שמע, את הסיפור הזה אתה יכול לספר לרופא המכשף. הוא מאמין בשטויות כאלה. אני לא." "אבל אתה מוכרח להאמין לי כי ראיתי את זה" הפציר בו דריד. "עזוב אותי, עם החלומות וההזיות." חזר ראש הכפר. "אתה מוכרח לבוא, אתה מוכרח!" דריד לא הרפה. ראש הכפר, עם כל כובדו וגובהו קם ואמר: "אני בא, אבל אם אתה מספר לי מעשיות אוי לך ואבוי לך. הנה אחרי בא שומר הראש שלי עם המצ'טה והוא יכרות לך את הראש אם זה שקר" "זה לא שקר" מלמל דריד. ראש העיר עקב אחרי דריד בצעד איטי, מרשים וארוך ואחריו הלך השומר עם החרב העצומה והנה דריד מגיע אל הגולגולת. מסתכל על ראש הכפר, חזרה אל הגולגולת ואומר לה: "תגידי בבקשה לראש הכפר מי הביא אותך הנה..." הגולגולת לא ענתה. דריד שאל שוב: "תעני לי כמו קודם, תגידי, מי הביא אותך הנה?" הסתכל על ראש הכפר, על השומר, על הגולגולת ושוב התחנן אליה. אבל הגולגולת לא ענתה. השומר הניף את המצ'טה וערף את ראשו של דריד. ראש הכפר פנה לחזור לכפר, השומר ניגב את המצ'טה והראש של דריד עף לשמיים, נחת אל החוף, התגלגל ונעצר ליד הגולגולת. ואז פתחה הגולגולת ואמרה: "דריד, מי הביא אותך הנה?" והגולגולת של דריד ענתה "מילים שאמרתי". אף פעם לא חשבתי שזה סיפור מצחיק. חשבתי שהוא מצמרר. אבל, קרה לי שסיפרתי אותו פעמיים, לשני אנשים, כל אחד לחוד, ושניהם הגיבו בצחוק.אחרי זה חשבתי שזה יכול להיות גם משעשע, עובדה. אבל אני לא התכוונתי להצחיק בכלל, התכוונתי לרגש, לצמרר, לעורר מחשבה. אז שאלות לדיון: האם זה שהתכונתי לא' ויצא ב' האם זה רע? האם זה טוב? מה דעתכם, גם אתם חייכתם למקרא הסוף? איך התרחש הפער הזה? אשמח לתגובותיכם. המרגלית.

ובכן

סליחה על ההתייחסות התיאורטית משהו אבל מה שקורה שם הוא פער שנוצר אצל השומע - בין ציפיותיו למה שקרה בפועל. הפער שנפער אצלנו יוצר תחושה מסוימת של היסטריה והתגובה הטבעית שלנו להיסטריה קלה הם צמרמורת וצחקוק. כן, גם אני חייכתי למשמע הסוף גם אם חשבתי כמוך שהסיפור מצמרר. מספר יכול להתכוון למה שהוא רוצה - אין זה מאחריותו או עניינו מה ירגיש השומע. הרצון לכוון את מחשבותיו של הלא הוא רצון מוכר אך לא רלוונטי. הכוונה היא לספר את הסיפור מחדש, להיות 'בשותף' עם המאזין שזה יפה ומספק. בברכה,

המרגלית

New member
כן, גם אני חשבתי שיש הרבה יופי

ב"סתירה" בין כוונת המספר למסקנת המאזין. הסיפור לוקח לאן שהמאזין מחליט וזה יפה. רגע לפני הצחוק יש אירוע מאד דראמאטי, עריפת ראש קלה, אבל זה לא מפריע לסיפור להסתיים בחיוך במקרים מסוימים. האם נתקלתם במקרים דומים שבהם אתם כיוונתם לדבר אחד והמאזינים לקחו למקום אחר שהיפתיע אתכם?

בהחלט

לפעמים המסקנות שלהם מפתיעות ודרמטיות, לכיוון לחלוטין בלתי צפוי. זה מעניין ביותר מה כל אחד מאיתנו רואה בדברים שסופרו ולאן זה שולח אותנו במחשבות.

אני מאוד אוהב את הסיפור הזה

הוא משלב אצלי את האמרה של החיים והמוות ביד הלשון לאמירה הבודהיסטית של לחיות כל יום כאילו הוא יומך האחרון . בשבילי יש בו אמירה מאוד חזקה שהדברים ים מובנים אחרת אחרי חווית מוות. סיפורי מוות שלא מצחיקים את השדים שבי אני לא יכול לספר כמספר סיפורים לאנשים הזרים לי. שמעתי אותו ממך בעבר. מאוד נהניתי לשמוע את החיבור השירי שבו לתוכן שהוא מספר לי. אם תספרי אותו בשבוע הבא, איהנה לנסות ולשמוע אם את מספרת אותו אחרת. לא להיות מובן ?, שהסיפורים שלי מובנים אחרת? פעם היה לי חווית מוות, היום זה מצחיק אותי. בברכה

מרגלית הסוף מצמרר בלי הסוף מצחיק

סיפור נהדר ומוסר השכל טוב לישום לכל אחד -לא לדבר יותר מידי ..

אבל לספר מותר וכל המרבה הרי זה משובח ...

אני מספרת אותו סיפור בגירסה אחרת לחלוטין,

מקוצרת משהו , סיפור שעבר מפה לאוזן, אני מכוונת למסקנה על כוחן של מילים אינני אחראית למה שהמאזין מבין, יש לי הפתעות רבות כיצד מפרשים את סיפוריי, בשבילי רציני הופך למצחיק לשומע, או ההפך.

המרגלית

New member
סוף סוף אני מצליחה לשלוח תגובה

במערכת המעצבנת הזאת.... שרה, מהי הגירסה שלך? מאד מעניין לשמוע. התוכלי? תודה.

דג מלוח2

New member
עוד סיפור על מוות בטרם עת,

אבו ג'ילדה רצה מאד לדעת מה יאמרו עליו האנשים לאחר מותו, מי יבוא לנחם את אישתו? הזמין לעצמו ארון מתים.עשה בו חור קטן להצצה.נכנס פנימה ואמר לאישתו להודיע שהוא הלך לעולמו (אללה ירחמו). אישתו עשתה כבקשתו.באו אנשים רבים.ספקו כפיים, בכו, שיבחו אותו, היה בחור טוב, אהב לעזור לכולם, תרם לביה''כ......וכו' וכו'. אבו ג'ילדה שוכב בארון, מציץ מהחור, רווה נחת ומבסוט מהתעלול....פתאום חש בליבו, חירחר קלות ומת. עלה לשמיים. ליד השער פגש במיקרה את מלאך המוות קודר ורציני. פתח עליו אבו ג'ילדה פה:מדוע לקחת אותי?אני עוד צעיר ובריא!רק רציתי להתלוצץ! ענה לו המלאך:זאת בדיוק הבעיה,אני לא אוהב שעושים צחוק מהעבודה שלי.....

כשאתה עולה לשמים יש שני חדרים

יש האומרים שיש חדר לישראלים שעמדו בתור בחיהם ולישראלים שלא עמדו בתור בחיהם. יש האומרים שיש חדר עליו כתוב גן עדן וחדר עליו כתוב כאן מספרים על גן עדן. בברכה

אבל האמת שכשאתה עולה לשמים יש שני חדרים

יש חדר לגברים שעשו את שהנשים אמרו להם ויש חדר לגברים שלא עשו. אלפי שנים עמד החדר עליו כתוב החדר לגברים שלא עשו את שהנשים אמרו להן ריק לצד החדר השני גדוש האנשים מספרים שאלוהים בקש מהמלאכים להודיע לו כשיגיע האיש שישב שם. יום אחד התישב שם אדם, השמיים רעשו, שדים ומלאכים התרוצצו. אלוהים זנח את מנוחתו אותה הוא נח שישה ימים בכדי שיוכל לעבוד ביום השביעי והגיע. איך? הוא שאל את האדם, איך עברת את חייך מבלי לעשות את שאשתך אמרה לך לעשות? והאדם הסתכל אל האלוהים ואמר, " כשעלינו לשמיים אשתי ואני. אשתי אמרה לשבת כאן." (שני החלקים הם קטע שלפעמים אני משתמש בזמן סיפורים,אז לרוצה להשתמש בשימוש מסחרי.נאו לשלוח 25 ש"ח ללתנו לחיות לחיות.) בברכה

המרגלית

New member
לדעתי הסיפור כאן אינו על מוות כלל

אלא על חיים ומות ביד הלשון, כמה מילים שנאמרות יכולות להיות הרות גורל. מילים יכולות להרוג, כפי שאנחנו יודעים מההסטוריה.

נכון מאד מרגלית אכן חיים ומות ביד הלשון..

כמו אותו רב שרצה ללמד את תלמידיו לדבר בנועם הליכות. ובישל לשונות חלקם קשות וחלקם רכות. כשילדים טעמו מז ומזה לא הבינו למה חלקם רכות וחלקם לא נלעסים בכלל. אז הסביר להם -איך צריך לדבר.. זה בערך מה שאני זוכרת מהסיפור.

למעלה