אני אנסה לענות על זה...
אז ככה- 1.צי-החלל, הוא מן הסתם, צי-חלל. כמעט כל הכוחות שלו הם כוחות חלליים(ספינות ותחנות חלל לסוגיהן), ובמציאות של המאה ה-22 והילך, הרי זה המפתח לתנועה, הגנה, התקפה ושליטה. כמובן שניתן לראות בכוחות צי-החלל גם "חיל-אוויר"(מרבית-אם לא כל-ספינות הצי מסוגלות לנוע באטמוספירה, ומהו "אוויר" לעומת החלל). אין צורך בחיל-ים, וגם אין כזה למיטב ידעתי. עכשיו, אנשי צי-החלל מאומנים גם בלחימה קרקעית, שנדרשת הן בתוך תחומי הספינות, בשטח בנוי ובשטח פתוח. למיטב ידיעתי אין חלוקה לחילות, אבל בעיתות מלחמה הצי מחולק ל-fleets או משהו כזה, אבל אני רק משער. 2. האם הצי שולט על הפדרציה? well, ראיתי כבר אנשים בפורום הזה שיטענו שכן. לדעתי לא ממש. כהקדמה אני רוצה לציין שהנקודה הזאת היא עוד אחת מהנקודות שהפרטים לגביהן הושערו מעורפלים בעולם של סטאר-טרק, כמו איך בדיוק עובדת הכלכלה. לדעתי, הצי אינו שולט על הפדרציה אלא כפוף לגורמים האזרחיים. אנחנו יודעים שיש נשיא נבחר לפדרציה, שמושבו בפריז, והוא אזרח פדרציה כשלהו(לאו דווקא בן אדם או תושב קבע של כדוה"א) כפי שניתן לראות בבירור בצמד הפרקים homefront ו-paradise lost בחלל עמוק תשע. כמו כן יש את מועצת הפדרציה. יש להניח, וזה די מבוסס, ששתי הרשויות הללו נבחרות בצורה דמוקרטית, גם אם אף פעם לא דיברו על זה, לא ראינו קמפיינים של בחירות ולא ברור כיצד מתבצעת בדיוק החלוקה הפוליטית בין החברות השונות של הפדרציה. לדעתי זה נובע מתוך העובדה שבפוליטיקה כפי שאנחנו מכירים אותה יש הרבה חסרונות, ואילו יוצרי הטרק רצו לראות בפדרציה מעין אוטופיה חסרת פגמים(עוד לפני שחשבו על מדור 31 וכו'). מה שכן, אי אפשר לחלוק על ההשפעה הגדולה שיש לבחירי צי-החלל על הקורה במדינה, כפי שהודגם בהרבה מקרים. אם זאתף ההשוואה למדינות ערב היא מוגזמת מאוד לדעתי. אולי דווקא השוואה לישראל בעניין הזה תעשה יותר צדק, במצב שבו החלטות, ראיית עולם ומדיניות שמתעצבת בצה"ל עוברת הרבה פעמים כמעט אוטומתית אל ה"דרג המדיני"(אז מה אם אפשר להתווכח שעות על מה שאמרתי עכשיו
). 3. הגיוס לצי-החלל הוא כמובן אינו חובה אלא התנדבותי. בני-אדם ובני גזעים אחרים החברים בפדרציה רואים בשירות בצי-החלל כבוד ויוקרה, אבל שירות זה הוא רק אחד ממסלולי החיים שתושבי הפדרציה יכולים לבחור לעצמם(וכאמור- אין אבטלה, אין רעב, הפשיעה מצומצמת, אין צורך בכסף(לכאורה או שלא לכאורה...)). מילואים? לא נראה לי שיש צורך במילואים, אבל אולי יש אנשים שפורשים מצי-החלל ויכולים לחזור לפי רצונם או בעתות חירום. 4.בנוגע לשאלה למה רוב האנשים בצי הם בני אדם והאם יש להם עדיפות- קודם לכל, לדעתי, הרושם שכמעט כל צי-החלל מורכב מבני-אדם הוא מוטעה, ונובע מהעובדה שב"מקרה" הצוותים הטלוויזיוניים הם אנושיים בעיקר. לדעתי אחוז בני האדם בצי הוא נמוך בהשוואה לרושם, ואולי אף פחות מ50%, והדבר נכון ככל שמתקדמים יותר לעתיד(ומצטרפים גזעים חדשים לפדרציה). בהחלט ראינו גם בסדרות ובסרטים הרבה וולקנים, בוליאנים, בטאזואידים וכו' שמשרתים בצי, וביניהם גם קפטנים ואדמירלים. דרך אגב, הנשיא בפרקים הנ"ל של DS9 לא היה אנושי. אם זאת, אי אפשר להתעלם מהאחוזים הגבוהים של בני אדם בצי-החלל, והדבר נובע ממספר סיבות- הערכים שמזוהים עם הפדרציה הם הערכים שבני האדם סיגלו לעצמם ולמעשה היו אלו בני האדם ככל הנראה ש"עזרו לגזעים אחרים לראות את האור"(ואולי נראה את זה באנטרפרייז). בני האדם ניחנים בסקרנות, רצון לחקור ולתרום(בסטאר-טרק לפחות, לא במציאות
) והשירות בצי-החלל נחשב בעיני מרבית בני האדם לזכות ולא לחובה. כמו כן מטה צי החלל נמצא בכדוה"א וכמו כן האקדמיה. כדוה"א, אגב, הוא הבירה דפאקטו של הפדרציה, וזאת נוכח העובדה שבני האדם וויתרו על אוטונומיה בתוך הפדרציה, אלא כפופים ישירות למוסדות הפדרטיביים(בניגוד לשאר החברות, ויש שיאמרו שזה שם נרדף לשליטה שיש לבני-האדם על השאר. אני מעדיף לדבוק בגרסה הראשונה). עם זאת, אין עדיפות לבני אדם, לפחות לא כזאת שהוזכרה אין פעם, למיטב ידיעתי(בתו של הקנצלר הקלינגוני אמרה בסרט השישי "הפדרציה היא מועדון להומו-סאפיינס בלבד", אבל היא קלינגונית, מה היא מבינה
). אפשר אפילו לראות כיצד צי-החלל מגייס במקרים מסויימים אנשים שאינם בכלל אזרחי הפדרציה, כדוגמת נוג הפרנגי ב-ds9, וכלה ברו-לארן הבאג'ורית ושלל באג'ורים נוספים שמשרתים על הוויאג'ר.