כן אומרים לא לפעוט בן שנה וחצי
היי גרגירישל.
שאלה מאתגרת שאלת ואני מניחה שהיא תזכה לקשת רחבה של תגובות, ביניהן גם כאלה שאכן יזהירו קשות מפני נזקים וטראומות שאמירת "לא" יכולה לגרום לפעוט
ככלל אני בדעה שמוטב לנסח היגדים חיוביים ולהתמקד בעידוד ההתנהגות הרצויה - גם עם ילדים וגם עם מבוגרים.
מדוע? משום שהעידוד, החיזוק והמיקוד בחיובי נותן לנו תחושה טובה, חוויית הצלחה ואנרגיה להמשיך ולהתאמץ. כשילד ממלא דף עבודה למשל אני במכוון מסמנת לו חייכן במטלה שביצע נכון ונמנעת מלסמן "שגיאות" (כפי שהרבה מורים נוהגים לעשות במבחנים). אינני מתעלמת מהשגיאות. אנחנו בודקים ומתקנים אותן יחד - אך הילד מקבל חיזוק חיובי על ההצלחה ולא חיזוק שלילי לטעות.
בה בעת נשמע לי בלתי אפשרי שלא לחשוף את הילד להוראות ברורות והחלטיות כמו "לא" או "אסור". העדר מוחלט של "לא" כמוהו כביטול חצי מהמשוואה: חיינו מורכבים גם מ - "עשה" וגם מ - "אל תעשה", וביטול ה"לא" מבטל למעשה את הגבול.
למשל, האם ניתן להימנע מ"אסור" כשילד רץ לכביש, מכניס חפץ לשקע חשמל או שותה חומר ניקוי? האם נאפשר לילד להשחית רכוש, להגיב באלימות או להתעלל בבעל חיים? אני מניחה שכל בר דעת יאמר - ודאי שלא.
בהקשר הזה אוסיף כמה מילים על גבולות מכיוון שהימנעות מ"לא" מעוררת בי אסוציאציה של העדר גבולות.
כדאי לזכור שגבולות נחוצים לילדים לא פחות משהם נחוצים לנו, ובמקרים רבים הם זקוקים להם אפילו יותר מאיתנו.
אני אוהבת להשוות את הגבול (ה"לא" וה"אסור") לסוג של קיר:
הקיר אמנם עוצר אותנו וממחיש את גבולות המרחב הפיזי, ועם זאת, הוא נותן לנו חופש לפעול בחלל. בשעת הצורך הקיר גם מאפשר לנו להישען עליו דווקא משום שהוא חזק, איתן ויציב. הוא תמיד נמצא שם באותו המקום.
כך גם הגבולות: ככל שהם ברורים, יציבים ועקביים הם מעניקים לנו מרחב רגשי וחופש להתפתח, ובשעות דחק כמוהם כמעקה ביטחון שניתן לסמוך ולהישען עליו.
שורה תחתונה: הרבה עידוד, חיזוקים חיוביים ומיקוד במאמץ + גבולות ברורים ועקביים מאפשרים לילד מרחב גדילה פתוח ובטוח.
בהצלחה,
כרמית.