אולי נתקלתן במקרה ב...

אולי נתקלתן במקרה ב...

גננות יקרות אולי נתקלתן במהלך עבודתכן בגן בתופעה שבה ילד כבן 3 אינו מדבר - בגן. הילד כבר חצי שנה בגן,מאד אוהב את הגן ופעיל מאד במסגרתו אך ברגע שכף רגלו נכנסת לגן פיו ננעל והוא אינו פוצה קול. מחוץ לגן הילד "אינו שותק", מדבר ,שר ,רוקד ומתנהג כילד פעיל מאד מבחינת ההתקשרות שלו. אשמח לשמוע או לקרוא... אם נתקלתן בתופעה כזאת? אם כן מה ניתן לעשות? האם יש בישנות - רק בגן? הודה לכל תגובה

הבת שלי היתה כזאת

היא היתה ילדה מאד שמחה ופטפטנית, אבל סף הרגישות שלה היה גבוה מדי, ומספיק שפעם אחת נפגעה ממישהו מהצוות. היא שתקה בגן תקופה ארוכה אבל איכשהו זה הסתדר לבד כי לא לחצנו עליה בעניו.

susitas

New member
תופעה ידועה , נקראת 'סלקטיב מוטיזם'

(שום קשר לאוטיזם, למרות הדמיון בצליל). אצלי בגן היה מקרה כזה, וכשלמדתי בסמינר בקורס פסיכולוגיה סיפר המרצה שכמעט בכל שנה ניגשת אליו בסוף השיעור בנושא זה סטודנטית (להוראה כמובן) ומעידה על עצמה שהיתה כזו בילדותה והנה היא כאן, לומדת הוראה. ההסבר שהמרצה נתן לתופעה זו הוא שהילד משתמש בדפוס של שליטה הקשורה למערכת היחסים בבית, כמובן שיש כאן מקום להתערבות טיפולית ברמה המשפחתית, ותמיד כדאי גם לקרוא ספרות מקצועית שמתייחסת לתופעה.

שאלות נוספות לפני התייחסות...

שלום ל'האיש והחלום1' 1. האם ידוע לך, אם התופעה היתה קיימת במסגרת הקודמת של הילד ? האם הוא היה בכלל במסגרת חברתית קודמת לגן זה ? 2. האם שתיקתו החלה מהיום הראשון לגן, או מיום אחר ? 3. האם הילד מדבר עם הוריו, כאשר הם נמצאים איתו בבוקר בתוך מבנה הגן ? 4. האם הילד מדבר עם הוריו, כאשר הם באים לאסוף אותו, והם נמצאים בתוך מבנה הגן ? 5. האם הגננת/סייעת מזהה מצבים בהם הילד משוחח עם ילדים בקבוצה ? 6. האם הוא לבד כל הזמן ? האם יש מצבים בהם הוא משחק 'אחד על אחד' ? האם יש מצבים בהם הוא משחק בקבוצה ? 7. האם הילד אומר את צרכיו : "אני צריך לשרותים", "אני צמא" וכו' וכו' ? לאחר קבלת תשובות לשאלות הנ"ל, אוכל להתייחס מההיבט ההתנהגותי. בברכה.

osnat76

New member
מקרה דומה

יש לי מקרה דומה בגן, הילדה לא מדברת עם הצוות, בשעת חצר היא משוחחת עם הילדים, שרה ומשחקת, ברגע שנכנסים לגן השתיקה חוזרת, כשההורים בגן היא אינה משוחחת איתם, לטענתם בבית מדברת רגיל, לפעמים היא מחליפה מילה עם חבר בתוך הגן, אבל זה ממש מילה אחת, היא לא מבקשת מאיתנו כלום, כגון שרותים, אני רוצה עוד וכו', היא רק מצביעה, לטענת ההורים בגן השני היה לה קשה, האכילו אות בכוח או משהו כזה, ומאז היא שותקת בגן

היי גיא....

הילד הזה במקרה בני - כך שלהלן התשובות: הילד אינו היה במסגרת קודמת, ז"א הוא הצטרף לגן בגיל 2.5 כעת הוא בן 3 . שתיקתו היא בערך מהיום הראשון - קצת קשה להעריך במדיוק כי חשבתי שמדובר בתקופת הסתגלות - אבל זה כבר חצי שנה!!! איתנו (ההורים) הוא לא מדבר בגן - אך כשיוצאים מהגן כן! הוא לא לבד בגן. ההפך הוא מאד אהוב ומעורב - רק שבפנטומימה... הוא אינו אומר כלום והגננות /סייעות נאלצות לשאול אותו אם הוא אכן צריך. ראוי לציין שבמסגרת עבודתי כמורה למוסיקה בגנים - אני לא נתקלתי בתופעה בולטת (ואני אכן מחפש לראות וללמוד ממצבים דומים) שוב תודה לתגובות - אשמח לשמוע רעיון יצרתי לפתרון הבעיה

בת אל5

New member
אילמות סלקטיבית! תופעה מוכרת

אפשר למצוא חומר לקריאה ואפשר להתיעץ גם עם פסיכולוג/ית. באחד מגליונות "הד הגן" יש מאמר על כך. הילדים האלו בוחרים עם מי לדבר ועם מי לא. בדרך כלל, הם לא מדברים בגן. כאשר הם בגן הם לא מדברים עם הילדים, הצוות, כל מי שנכנס לגן וגם לא עם הוריהם כאשר הם בגן. אסור לשכנע אותם לדבר, גם לא בעקיפין. כאשר תומכים בהם ומקבלים אותם איך שהם (גם אם זה מתסכל לפעמים) התופעה חולפת כבר בגן חובה. ורצוי שכך, כדי שלא יעלו לביה"ס במצב זה.

תודה על התשובות...

הפניתי בשלב זה לקבלת ייעוץ נוסף. אשיב ברגע שאקבל תשובה, ואבדוק אם היא מצטלבת עם ההשערה שיש לי לגבי תשובותיך. בברכה.

שבלולי1

New member
גם לי מקרה דומה..

ילד חכם מאוד, אוהב מאוד לעבוד, ליצור ולשחק . הוא אפילו משחק עם חברים אבל.... כשאני שואלת אותו משהו הוא תמיד מניד את ראשו אם כן או לא, במפגשים לא רוצה להשתתף רק אם אני מקימה אותןו, בשיעורי ספורט התחיל עכישו ל"הפשיר" בשיעורי ריתמוסיקה עדיין קפוא.... כך שהוא בקושי מוציא מילה מהפה וגם כשהוא מוציא הוא מדבר מאוד בלחש.. מה עושים???

taltulit1

New member
אילמות סלקטיבית

1) מאמר מעניין אודות הלקות: אילמות סלקטיבית - הילדים השותקים בגן/ יעל דיין מתוך: "הד הגן", חוברת ב' כסלו תשס"ג 2) הגדרה של אילמות סלקטיבית (מתוך אתר משרד החינוך, האגף לחינוך קדם יסודי) הפרעה המתבטאת בסירוב לדבר במצבים מסוימים מסיבות רגשיות. הילד מדבר בדרך כלל בחופשיות במקום אחד, למשל בבית , ומסרב לדבר במקום אחר, למשל בגן או בבית הספר (מוניץ ואחרים, 1995). אין שום הפרעת שפה משמעותית, אלא סלקציה עם מי מדברים. ההפרעה מתחילה בגיל צעיר,לרב בגיל3 - 5 שנים לאחר תקופה של דיבור נורמלי. שכיחה יותר בקרב בנות. קווי התנהגות שתוארו כמתלווים להפרעה: הימנעות חברתית, רגישות יתר או התנהגות מתנגדת. מוניץ,ח. (עורך).(1995). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה. הוצאת פפירוס. מקווה שעזרתי...

1פיגי

New member
גם לי יש מקרה דומה

ילדה בת שנתיים וחצי, לא מדברת רק מצביעה ובבית מדברת ושרה. אם היא כבר מצליחה להגיד מילה (בלוטו למשל) זה כשאני דורשת מכל הנוכחים לומר את שם הפריט או לחזור אחרי. הבנתי את הבעיה. עכשיו מה עושים? להתעקש שידברו, אולי ביחידות עם דמות אחת בתחילה, להניח לה עד שתרגיש בטוחה מספיק לדבר (עבר כבר זמן מה מתחילת השנה, לא?) או להפנות לייעוץ?

Malibo

New member
אילמות סלקטיבית,היה לי בגן מקרה כזה

של ילד שלא דיבר עם הצוות אלא רק עם הילדים.במשך שנה שלימה עקבנו ערכנו תצפיות,במפגשי הגן כשהייתי שואלת שאלות והוא ידע אז הוא היה לוחש לילד שלידו את התשובה.ילדים עם עם התנהגות כזו מסתירים "סוד" כל שהוא בדרך כלל על רקע משפחתי ולכן הם בוחרים בשתיקה כדי לא "לחשוף"סודות משפחתיים. בדיעבד התברר שהיו בעיות של אלימות במשפחה אך האב סרב לשתף פעולה במחלקת הרווחה.לפני שקובעים עובדות הציבי בפנייך מספר שאלות מעקב. הטיפול אצל גורמים מוסמכים כמו פסיכולוג או שרות הרווחה. בהצלחה.

גם לי היתה פעם ילדה חמודה ../images/Emo68.gif

שבהתחלה לא דיברה עם אף אחד [בגיל שנתיים] אם היא היתה רוצה ממני משהו - היא היתה ניגשת אלי ומסתכל עלי עד שהייתי מנחשת מה היא רוצה. במקרה של שרוכים - היא היתה מסתכלת פעם עלי ופעם על השרוכים.. בהמשך היא התחילה לדבר רק עם הילדים, אח"כ היא התחילה לשיר, אפילו בקול גם במפגשים וראיתי שאני יכולה להגיע אליה דרך המוסיקה. האמת היא שזה היה די מזמן, אז אני לא כ"כ זוכרת - אבל בגיל 3 היא כבר דיברה.

ק 1

New member
הייתי כזאת בעצמי....

עד גי שלוש וחצי -ארבע. דיברתי ותקשרתי רק עם הורי ועם אחי. בעיקר עם אמי. כל השאר היו בבחינת מעין טאבו לגבי. בגן היו מתחננים שאדבר ו"חוגגים" כל פעם שנפלטה לי מילה. אני? אני חגגתי בעצמי. ממש זוכרת את זה. התחלתי לדבר כשהבנתי שההפסד גדול מהרווח. ילדה ניסתה להוריד לי צמיד מהיד. היא הייתה יותר חזקה ממני וכמעט הצליחה - אז פתחתי את הפה וצעקתי עליה שתעזוב אותי. והיא מרב הפתעה באמת עזבה. אני זוכרת שאמרתי לאמא שלי כשבאה לקחת אותי מהגן: "היום יצא לי לא מהפה" אמא שלי מספרת שהיא ענתה "אם יצא לך לא אז בטח יצא לך גם כן".... הקטע המרגש מבחינתי היה שבתקופה שבה למדתי חינוך מיוחד נתקלתי בכתה א' בילדה מהסוג שהייתי אני. המחנכת ספרה שהיא לא מדברת אף פעם. לקחתי אותה כפרוייקט והתיישבתי לידה. בהתחלה דיברתי אליה וניסיתי לדובב אותה לשיחה ללא הצלחה. אחרי זמן מה התחלתי לדרוש ממנה שתעשה את המשימות שעשו כל ילדי קבוצתה- יום אחד כשהרמתי את התיק שלה כדי לעזור לה למצוא מחברת מסוימת- היא פתאום אמרה לי איפה בדיוק המחברת נמצאת. לא הראתי את התרגשותי אלא הגבתי עניינית לדבריה. מאז הא דיברה איתי באופן שוטף ולאט לאט גם עם ילדי הכתה ועם מחנכת הכתה. עבורי זאת היתה חוייה של הצלחה

שתי התייסויות נוספות...

שלום רב ל'האיש והחלום1' שלחתי בקשה אל הפסיכולוג 'גרא' מפורום 'ייעוץ פסיכולוגי' וזו השאלה: העליתי שאלה בפורום וקיבלתי התייחסות אחת המפנה למאמר על אילמות סלקטיבית של ד"ר יעל דיין. הייתי רוצה בכל זאת לקבל התייחסות מזווית שונה - זווית התנהגותית מטרתית דהיינו - האם יכול להיות שילד רואה את השתיקה כמטרה בדרך לשייכות לקבוצת הגן ? וזו התייחסותו: ========================================== הודעה מ: גרא. אל: הי גיא ניב תאריך: 29/12/2004, שעה: 18:11:56 גיא ניב,לא הוספתי מילה כי בעצם כבר הכל כתוב במאמר שהתווסף לתגובה של יעל.מכל מקום האילמות מבחירה,היא ביטוי של חרדה בעיקר ממבוגרים,כאשר בגן,ולאחר מכן בבית הספר, ילד במצב כזה, מדבר ויוצר קשר מילולי לפעמים מאד עשיר מילולית רק עם קבוצת בני הגיל שלו איתם הוא מסוגל לדבר בחופשיות,בחצר המשחקים אבל בגן ולאחר מכן גם בבית הספר, הוא נאלם דום ובוחר לשתוק בנוכחות אנשים מבוגרים. גם עם זו הגננת שנמצאת איתו כל השנה. קל וחומר בבית הספר,שם ילד כזה כמו כולם פוגש במספר רב של אנשים מבוגרים.לכן הבחירה בשתיקה, אינה מטרה אלא תוצאה.ומכאן התשובה לשאלה שלך היא שלילית. גרא ================================================================= וזו תשובתי להתייחסות של גרא, המציגה זווית נוספת לתופעה: גרא - שלום רב ! אני מודה לך על ההתייחסות הנוספת. למען הגילוי הנאות, אומר שאני רואה את השתיקה של הילד מתוך ניסיוני בגישה האדלריאנית, שרואה בהתנהגות הילד כמטרתית: על פי דבריך/גישתך אם הילד חש חרדת-מבוגרים והשתיקה הינה התוצאה - נובע מכך שלילד אין אופציה של בחירה, ומכאן שאין אחריות לשינוי. המשמעות היא שלצוות הגן למשל אין אפשרויות להתייחסות שיכולות לעודד את הילד לדבר (זו אגב המסקנה המתבקשת ממאמרה של יעל דיין, כך הבנתי). ====================================================== השאלה המרכזית לדעתי: האם ייתכן שמתוך החרדה הילד מפתח חוסר אמון במבוגרים (חושש מהאינטראקציה אתם, שמא תוצאתה תהא פגיעה בו ?) ? אם כן - הילד מייצר תחושות חוסר אמון בכל סביבה חדשה שבה המבוגרים זרים לו. מכאן שתגובת השתיקה הינה 'בחירה נכפית'. אך מה גורם לשתיקה להתקבע למשך זמן כה רב ? כאשר צוות הגן (או מבוגרים זרים אחרים) מגיב אל השתיקה בהתייחסות מתמשכת (מבקשים מהילד פעמים רבות לאמר משהו, האם הוא צריך משהו, הוא עושה תנועות דיבור בשפתיים, והמבוגר מתקרב אליו כדי לשמוע אותו) - והילד הופך להיות מרכז הבמה וה- issue המרכזי בסביבתו - ובנקודה זו, השתיקה הופכת להיות מטרתית (השגת רווחי ההתייחסות) ובמשך הזמן - הופכת להיות התנאי המרכזי (ולצערנו אף 'תנאי צר'). במלים אחרות - "רק אם אני שותק - מתייחסים אלי - משמע אני קיים". ================================================================== השינוי והבחירה לעבור משתיקה אל דיבור מילולי מתרחשת כאשר צוות הגן מודע לתהליך זה ובוחר ב'אי-התייחסות' (וזהו סוג של התייחסות חשוב - זו אינה התעלמות). למשל, אם הילד בוחר בשעת מפגש שלא לענות על השאלה ששאלה אותו הגננת, היא בוחרת להמשיך הלאה (מבלי לעשות 'צימעס' מתגובתו) ולבקש מילד אחר לענות על השאלה. זוהי למידה חשובה לילד. אם הגננת יוצרת קבוצת התייחסות המעודדת ילדים לענות מילולית על שאלותיה - יש סיכוי סביר שילד זה ירצה להשתלב ולה-ש-ת-יי-ך !!! לקבוצה זו. ============================================ מה דעתך ? בברכה.

יש לי שאלה

בשנה שעברה הגננת בגן של בני טענה שיש לבני בעיה בקשר עם מבוגרים. שעם ילדים הוא משוחח בחופשיות אבל עם מבוגרים לא. אני לא ראיתי מבוגר שהייתה לבני בעיה לשוחח איתו חוץ מאשר עם הגננת. היא די נוקשה, לא יורדת לגובה העיניים כדי לדבר איתו. בכל מקרה נשלחנו להתפתחות הילד שם שללו את הבעיה. ניסיתי לשוחח עם הגננת שתנסה לדבר איתו באופן לא רשמי כל כך ונאדה. היא כנראה לא מסוגלת. עד היום המקסימום שהשגנו זה שהוא עונה לה כשהיא מברכת אותו ב"בוקר טוב!" רשמי בטון גבוה. (בשנה שעברה הוא אפילו לא ענה לה...) אולי בהנהון ראש. היא טוענת שבמפגשים הוא "מציל את המפגשים": משתתף באופן פעיל ועונה לה. אז רציתי לשאול האם ילדי בחר באלמות סלקטיבית עם גננת? ובאלו פעילויות או אמצעים ניתן לנסות לטפל בביישנות מהגננת?

למעלה