אודה להכוונה

אודה להכוונה

אני כבר זמן רב מחפשת את עצמי, מחפשת כיוון, מחפשת טיפול... ולא מוצאת אף אחד מהם.

התייעצתי לפני זמן מה באחד הפורומים האחרים, וקיבלתי כמה רעיונות, אבל זה לא התקדם לשום מקום מאז, ובמקרה מצאתי את הפורום
המקסים הזה, שלא ידעתי על קיומו, ונראה לי כמקום מתאים להתייעצות.

אני מתנצלת מראש על הניק החדש והסמוי, אני כותבת די הרבה בפורומים אחרים ולא מעוניינת להחשף...

אני אפילו לא יודעת איך לתאר את התחושות שלי. פשוט אנסה לספר מההתחלה...

כל חיי הייתי בן אדם רגיש. רגיש ומרגיש.
הייתי מתרגשת בקלות, נעלבת בקלות, שמחה בקלות, בוכה בקלות. אדם. עם קשת של רגשות.
תמיד הרגשתי נורא מחוברת לעצמי. יודעת לנתח את עצמי. יודעת לשנות את עצמי כשרציתי והרגשתי צורך.
אבל במהלך השנים האחרונות משהו השתבש...

אני אפילו יודעת למה. הייתה לי תקופה קשה, שבה הכל היה פשוט יותר מדי. בזמן קצר מדי חוויתי קושי כלכלי,
קושי בלימודים בהם למדתי, חתונה שלי שאורגנה ממש מהר בלחץ של זמן, אבדנים במשפחה, מחלה של ההורים, ועוד כמה דברים קטנים...
הכל היה פשוט יותר מדי, בזמן קצר מדי.
לא ידעתי איך להתמודד עם הכל, ופשוט התנתקתי רגשית.

עברו כבר כמה שנים מאז (כשלוש -ארבע שנים), אבל אני פשוט לא מצליחה לחזור לאדם שהייתי.
אני מנותקת, אין לי מושג מי אני, אני לא ממש *מרגישה*.
אני לא נעלבת, אני לא בוכה. זה אולי טוב, אבל באותה המידה - אני גם לא מאושרת, לא שמחה.

אפילו הלידה של בני לא הצליחה להציף אותי רגשית.
ברור שיש רגעים לפעמים בהם הוא מרגש אותי, אבל, אני לא מרגישה את האושר הזה שכולם מדברים עליו, את הלב המוצף,
את האהבה האינסופית.

האמת - אני לא מרגישה אהבה כלל. אני *יודעת* שאני אוהבת. את הוריי, את בעלי, את ילדי. אבל אני לא *מרגישה* את זה.
אני לא מרגישה כמעט כלום.
אני לא נעלבת, לא מתרגשת, לא כלום. אדישה. נותנת לדברים לחלוף לידי.
אני יודעת שהרגשות נמצאים היכן שהו עמוק בפנים, אבל יש מין מסך שמונע מהם לצאת החוצה...

אני לא יודעת אם זה קשור אחד לשני, אבל אני גם מרגישה מותשת. כל הזמן תשושה, עייפה. כבר כמה שנים.
פעם יכולתי לעשות מיליון דברי במקביל. ללמוד, לעבוד תוך כדי בשתי עבודות, להתנדב, לצאת, לטייל וכו'.
היום אני בקושי מצליחה להזיז את עצמי לחמם ארוחת צהריים. לא בא לי לצאת לטייל, ללכת לחדר כושר, לעשות משהו בשביל עצמי.
שמתי לב שבשנים האחרונות גם התפתחו לי בעיות של קשב, ריכוז וזכרון. פעם יכולת המולטי-טסקינג הייתה אחת הגאוות שלי... היום, אם שני
אנשים מדברים אליי בו זמנית, אני פשוט "מאבדת" את זה, חוטפת עצבים ומתנתקת. לא מסוגלת להתמודד עם כמה מקורות רעש, לא מסוגלת
להתרכז לאורך זמן, לא מצליחה לזכור כמעט שום מידע חדש... המוח שלי פשט הפך לעיסה.

אני לא רוצה להמשיך לחיות כך את חיי. אני חושבת שלא מגיע לי לחיות כך, וגם לבעלי וילדיי מגיע יותר.
אני כבר זמן רב חושבת לפנות לטיפול פסיכולוגי, אבל אני לא בטוחה שזה הדבר שיתאים לי ביותר.

אולי יש טיפול אחר שתוכלו להמליץ עליו? משהו שהוא לא בהכרח "לשבת על ספת המפסיכולוג ולדבר", אלא משהו יותר דינאמי?
אין לי מושג אפילו מה, כי אני ממש לא מכירה שום שיטות.
המליצו לי על שיטת "התמקדות" שנראית לי כמו משהו שכדאי לבדוק, אבל עדיין לא הצלחתי למצוא מטפל באזור מגוריי.

אני אשמח לשמוע מכן כל עצה, תובנה, הערה, הארה.
אני "מתבחבשת" עם הנושא הזה כבר שנים, והגיע הזמן לעשות מעשה.

קודם כל אני ממליצה לעשות בדיקות דם

ולוודא שאין לך בעיה בבלוטת התריס/מחסור בB12/חוסר איזון הורמונלי/אנמיה /מחסור בויטמין די או חומצה פולית/וכמובן כל בדיקה שהרופא ממליץ,
כי גם מצבים רפואיים וביוכימים יכולים להוביל לסימפטומים שתיארת.
בנוסף אם את עובדת שעות רבות בישיבה/יש עודף משקל הייתי ממליצה לוודא במרפאת שינה שאין דום נשימה בשינה - גם זה יכול להוביל לסימפטומים שתיארת.
אם אין סיבה ביוכימית או אורגנית, אלא הצפה בשל אוסף אירועי חיים בעלי מאפיינים טראומתיים - הייתי ממליצה לפנות לטיפולים יעודיים לטראומה - כמו EMDR או CBT.
יש לציין שEMDR נמצאה במספר מחקרים כמהירה יותר (מצריכה פחות פגישות) מCBT, ושבניגוד לCBT היא לא דורשת שיעורי בית בין פגישות.
מצרפת לך גם במסר 'מדריך לבחירת טיפול פסיכולוגי', הוא מציין קריטריונים כיצד לבחור בין שיטות שונות.
כל טוב!

גרא.

New member
בבלבול מתמשך,יתכן שאת סובלת ממה שמכונה "מחלת

היאפים",ראי קישור מצ"ב.כאן ההמלצה היא לפנות לכיוון הומאופתי,שאינו מזכיר במאומה טיפול פסיכולוגי
מסורתי.כפי שנאמר לפני,כדאי להבדק אצל רופא נשים תחילה.
http://www.drfreed.co.il/תשישות-כרונית

לילית462

New member
למחלה הזאת יש שם - תסמונת העייפות הכרונית

והטיפול בה כולל טיפול תזונתי, פסיכותרפיה, וטיפול תרופתי בSSRI ועוד.
זאת מחלה אוטואימונית ויש התיחסות הוליסטית אליה.

כמעט נכון מאוד

השם המדויק הוא: תסמונת התשישות הכרונית. (תת"כ)
הטיפול אכן כולל טיפול תזונתי, פסיכותרפיה, וטיפול תרופתי בSSRI ועוד. כמו כן חשובה פעילות גופנית מותאמת.
בהחלט נדרשת התייחסות הוליסטית -- לגוף ולנפש.
הגורם לתסמונת לא ידוע כלל.

הטיפול ההומאופתי בתסמונת זו-- אין שום הוכחה מדעית ליעילותו.

שיטת הפסיכותרפיה היעילה לטיפול בתת"כ היא, לרוב, טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

אני פעם תרגמתי מאמר על הגישה ההתנהגותית לתסמונת התשישות הכרונית. זו גישה שנתמכת מחקרית.

נ"ב. המחלה ממש לא אופיינית רק ל"יאפים". "יאפים" (כלשעצמו ביטוי מיושן) פשוט מדברים עליה יותר...

ינוקא1

New member
אני לא סגור מהתיאור שלה שזוהי תסמונת התשישות

הכרונית הנ"ל (CFS), היא אומרת שהיא כל הזמן תשושה ועייפה אך עדיין ישנן עוד כמה אפשרויות . . . זוהי בהחלט אפשרות אחת אך לא צריכים להינעל עליה.

מסכימה איתך.

בניגוד למשתמש משם התסמונת, תשישות היא רק אחד התסמינים שלה.
כדי להיו מאובחן עם תת"כ, צריך לסבול גם מכמה מהתסמינים הבאים, במשך חצי שנה ומעלה:
-שינה בלתי מרעננת
- כאבי מפרקים
- כאבי שרירים
- כאבי גרון
- רגישות בקשרי לימפה
- כאבי ראש מסוג חדש

כלומר,בנוסף לתחושת התשישות, אמורה גם להיות תחושת חולי.

זה לא תואם לתיאור שנתנה השואלת.

ינוקא1

New member

ינוקא1

New member
"התמקדות" היא שיטה מצויינת כאשר המטפל טוב.

אני דווקא הייתי ממליץ על כיוונים פיזיים יותר - טיפולי מגע ותנועה.

בנוסף לטיפולים פסיכולוגיים , שבהם מה שנראה לי הכי חשוב זה מטפל אמפטי וקשוב. הרבה יותר מאשר השיטה הספציפית.

לילית462

New member
תרשה לי לחלוק עליך...

מטפל אמפטי וקשוב - זה המינימום הנדרש מכל מטפל. מי שמטפל ואינו אמפטי וקשוב, חסר לו משהו מהותי ביותר בתפקיד המטפל.
והיות ואני יוצאת מנקודת הנחה שרוב המטפלים הם טובים דיים, אני מניחה כי הם כולם מספיק אמפטים ומספיק קשובים. ופה בדיוק נכנסת הגישה והשיטה הטיפולית.

ינוקא1

New member
אני כמה שנים טובות מטפל

ולהיות אמפטי וקשוב זה לימוד אינסופי שאינו נגמר , ודבר קשה מאוד

אינני מכיר אף מטפל טוב "דיו" בנושא זה. תמיד אפשר להגיע ליותר

לילית462

New member
כנראה שאנחנו לא רואים את המושג הזה באותה הדרך

בעיני "טוב דיו" משמעו שיש איזשהו מינימום הכרחי. אם זה בטיפול אז מבחינתי כישורים של אמפטיה והקשבה הם הכרחיים בשביל ליצר סביבה טיפולית.

אין ספק שגם את כישורי ההקשבה והאמפטיה אפשר וצריך לפתח ולגדל, אבל זה כבר משהו אחר מהמינימום הנדרש כלומר מה"טוב דיו".

ינוקא1

New member
זה נכון שיש מינימום הכרחי . ..

אך עדיין זה העבודה העיקרית שאני רואה בהתפתחות של מטפל.

לא לימוד שיטות , לא סמינרים , לא שום דבר.

פיתוח האמפתיה וההקשבה.

והסימן הוא - אם אנחנו מקבלים את עצמינו בכל מאת האחוזים שלנו , כולל הדברים הכי מביכים והכי לא נעימים והכי מביישים שעברנו בחיים , נוכל להיות אותו כנ"ל גם כלפי אנשים אחרים.

לכן זה תרגול אינסופי.

(ולשמחתי , ראיתי שגם פסיכולוגים כתבו דברים דומים ואני מתכווין בעיקר לקוהוט , ביון וויניקוט).

תודה לכם על התשובות

האמת, שציינתי את נושא ההרגשה הגופנית בנוסף לתחושות הרגשיות, כי נראה לי שהדברים
קשורים ביניהם, אבל ה"תלונה" העיקרית שלי היא בעיקר הניתוק הרגשי וכל המתלווה אליו, ולזה אני מחפשת טיפול.

אני שקלתי כבר מזמן שאולי אני סובלת מתשישות כרונית (או כל השמות האחרים שהוזכרו פה), אבל חסרים לי תסמינים
של המחלה, וגם באמת שאינני מאמינה שזה המצב. אינני רוצה "להלביש" לעצמי תירוצים בדמות מחלות שונות. אני די בטוחה
שהעייפות הגופנית הזו נובעת מחוסר שקט נפשי, מחוסר שביעות רצון, חוסר סיפוק וכו'... אני בטוחה שאם אטפל בעצמי נפשית,
גם מצבי הגופני ישתפר.

אגב, אני עושה בדיקות דם באופן קבוע, ואכן יש לי מחסור של ויטמין B12, אבל הרמה שלו הייתה נמוכה מאז שאני זוכרת את
עצמי, ולא תמיד הרגשתי כמו שאני מרגישה היום... היו לי מרץ ואנרגיה שיכלו להספיק ל- 5 אנשים כמוני היום...

הוזכרו פה טיפולים שונים, אבל אני באמת באמת בורה בעניין ולא מכירה שום שיטות טיפול ומה ההבדלים ביניהן.
הייתי רוצה משהו שיאפשר לי להתחבר לרגש שבי, אולי דרך מגע ותנועה, אולי דרך דיבור, לשחרר איזה פקק, איזה מסך, שיושב
שם ואינו מאפשר לשחרר דברים ולשחרר רגשות. זה בעצם מה שאני מחפשת...

איפה מוצאים משהו כזה?

קודם כל לטפל במחסור בB12

מחסור בויטמין זה מגביר דכאון, מגביר חרדה, פוגע בריכוז, פוגע בזכרון.
לאחר מכן - מכיוון שתיארת שהמצב החמיר בעקבות שורת אירועים טראומתיים, הייתי ממליצה כפי שכתבתי לך בהודעתי הקודמת על שיטות טיפול רלוונטיות לטיפול בטראומה דוגמת CBT או EMDR.

מספר שאלות נוספות

האירועים שדיברתי עליהם לא היו טראומטיים בפני עצמם, אלא הריכוז שלהם לתקופת זמן קצרה,
היא זו שגרמה לחוסר יכולת להתמודד.

אנסה להרחיב:

- לחץ כלכלי תוך כדי לחץ בלימודים גבוהים.
- אי-ודאות לגבי המשך הלימודים וכשלונות רבים.
- מוות טראומתי במשפחה של בן זוגי, שהשפיע גם עליי.
- מחלות של שניים מבני המשפחה שלי ואשפוזם בבי"ח.
- מעבר למגורים משותפים עם בן הזוג ואח"כ חתונה חפוזה (עקב סכנת חיים של בן משפחה)
- פטירה של בן משפחה (זה השפיע עליי מאוד אך לא היה טראומתי, כי זה היה צפוי).

כאמור, כל אחד מהדברים הללו אינו טראומטי בפני עצמו, והייתי מסוגלת להתמודד עם כל אחד בנפרד, אבל הדברים התרחשו אחד
אחרי השני, תוך כדי שהלחץ הלימודי והכלכלי ממשיך, וזה פשוט היה טו מאץ'... במקום להתמודד עם העומס הרגשי, פשוט השתקתי הכל.
ומאז, הכל שותק.

השאלה היא, האם טיפול כזה, שמיועד לטפל בטראומה אמיתית, מתאים למצב שלי?

אני אחדד רגע מהי טראומה

יש את ההגדרה של הDSM - שבה התנאי לקיום פוסט טראומה זה רק אירוע קשה ומסכן חיים. לא מסכן חיים - לא משנה כמה סימפטומים יש, זה לא נחשב לפוסט טראומה.
אבל מחקרים מראים שגם אירועים שאינם סכנת חיים יכולים ליצור סימפטומים פוסט טראומטים, ולפעמים אפילו במידה רבה יותר מאשר אירועים מסכני חיים.
בEMDR זכרון טראומתי זה זכרון שבזמן ההתרחשות שלו היה OVERWHELMING עבורנו - או כי הוא היה חריף, או כי היינו חלשים/חולים/מופתעים וכד'. ברגע שהאירוע יותר גדול מהיכולת שלנו להתמודד איתו באותו הזמן, המוח לא מצליח להשלים את העיבוד שלו בזמן אמת, והאירוע נשמר אצלנו בזכרון בצורה גולמית (כי לא השלים עיבוד)- עם המראות, רגשות, מחשבות, תחושות גוף של זמן האירוע.
ברגע שהוא נשמר אצלנו כך בזכרון, הוא נשמר בנפרד מרשת הזכרון של האירועים שכן השלימו עיבוד. לכן גם אירועים מאוחרים יותר לא עוזרים להשלים את העיבוד שלו (ע"ע אף אחד לא החלים מהלם קרב רק כי השתחרר מהצבא/החזרנו את לבנון). בנוסף כל פעם שיש טריגר - אירוע בהווה שמתקשר אליו, הוא נשלף מהזכרון בצורה שבה הוא נשמר - גולמית - עם התחושות/מחשבות/רגשות של אז.
לכן אפשר לטפל בשיטות יעודיות לטראומה גם בדברים שאינם טראומה לפי הDSM, אלא עדין 'מתנגנים' אצלנו.
לכן טיפול בטראומה נראה לי מאד מאד רלוונטי למה שאת מתארת. אבל לא להזניח גם את הB12.

למעלה