אוגוסטוס קיסר

א י ל ה

New member
אוגוסטוס קיסר

שלום לכם... אני מתרגמת ספר בימים אלו, שנוגע רבות בחיי יוון ורומי העתיקות, ואני מתמודדת פה עם תקופה שאין לי הרבה ידע עליה. אז באתי לבקש עזרה. אם אני לא במקום הנכון, אני מתנצלת מראש. הטקסט שלי אומר: Emperor Augustus in his "acts" brags that during his reign he staged games... הוא מתרברב, אוגוסטוס, בכמויות האנשים והחיות שרצח לשם שעשוע, כמקובל אז. מה שאני לא מצליחה למצוא זה, מה זה ה"acts" שמוזכר שם? מהקונטקסט אני מסיקה שמדובר אולי בכתבים כלשהם שלו. האם כך? האם יש להם שם בעברית? או שבכלל מדובר על משהו אחר? מישהו כאן יכול לכוון אותי? מודה מראש...

עו1

New member
כתביו של אוגסטוס.

אוגסטוס ציווה על אנשיו שיחקקו את תמצית חייו ומעליליו גל גבי לוחות העשויים מברנוזה, הכתובת ידועה בשמה Res gestae Divi Augusti שפירושה הוא "מעליליו של אוגסטוס". והנה מידע מועט על הכתובת מתוך ויקפדיה האנגלית. בהנחה שלזה הטקסט עצמו מתכוון כמובן.

Boogieman

New member
הפירוש המילולי

הוא "מעשיו של אוגוסטוס האלוהי". "אלוהי" זה בגלל שהוא היה בנו המאומץ של יוליוס קיסר שזכה להאלהה לאחר מותו. גם אוגוסטוס זכה להאלהה לאחר מותו אבל "רס גסטאי" נכתב לפני מותו.

א י ל ה

New member
תודה לשניכם ובכל זאת

ה"acts" לא הוברר. קראתי אפילו כאן, בפרק ד', על משהו שהוא עצמו כתב, ועדיין, ה"acts" לא משתמע משום דבר שם, לפחות לא באופן שאני הצלחתי לזהות. לכן אני נשארת עם הבקשה הממוקדת שלי - לעזור לי עם ה"acts", אם יש מי שיכול... ותודה שוב.

Boogieman

New member
נראה לי שעל זה מדובר.

לגבי פרק ד', המסמך שהופקד בידי הבתולות הווסטאליות הוא כנראה הצוואה שלו (זה המקום שבו האצילים היו מפקידים את צוואותיהם כדי שייקראו לאחר מותם) לוחות הברונזה שהוצבו בכניסה למאוזוליאום (מבנה קבורה ענק) שבנה לכבוד עצמו הם ה"רס גסטאי דיווי אוגוסטי", מעשי (אקט) אוגוסטוס האלוהי. מדובר במסמך שהוא עצמו כתב ונועד להציג את פועלו באופן שבו הוא רצה שיזכרו אותו (המציאות היתה כמובן פחות יפה). לוחות הברונזה המקוריים לא השתמרו, המסמח שוחזר ממספר העתקים שהוצבו ברחבי האימפריה ושחלקים מהם שרדו עד היום.

א י ל ה

New member
אוקיי

:) חשדתי, אבל הייתי חייבת אישוש לחשדותיי. תודה בוגימן. ואגב, אם הבנתי נכון מכל מה שקראתי, הוא נחשב לקיסר חיובי יחסית. עם דגש על "יחסית", לאור איזו חיבה משונה שהייתה לו לרצח לשם שעשועים, כמקובל במקומותיו. אבל זה כבר דיון אחר. תודה.

yan553

New member
חיובי יחסית למה בדיוק?

יחסית לערכים ליברלייים של המאה העשרים ואחת אולי? ובכן, לרוע מזלו של אוגוסטוס הוא לא האריך ימים עד כדי כך, ולכן לא יצא לו ללמוד על הומניזם, תורת המוסר וכדומה. את ה"יחסיות" של אוגוסטוס או של כל דמות היסטורית אחרת צריך לבחון אך ורק יחסית לאותם אמונות, דעות וערכים שהתפתחו לכל המאוחר עד לימיו. שכן אחרת, גם הקיסרים המכונים "נאורים" לא ממש היו עוברים את מבחן היחסיות הזו.

Boogieman

New member
קיסר חיובי.

בואי נגיד ככה, בתקופה שאחריו, ובמיוחד בתקופתם של יורשיו (שהיו הרבה הרבה יותר גרועים ממנו), תקופת הפרינקיפאט של אוגוסטוס נחשבה למודל של איך קיסר טוב צריך להתנהג. הכל יחסי בחיים, אבל צריך לזכור שאוגוסטוס, למרות שהעביר את רומא לשלטון יחיד, סיים תקופה ארוכה של כאוס ומלחמות אזרחים והביא שלום ושגשוג. מי שסבל מהשלטון שלו היו בעיקר אצילים מהברנג'ה הקרובה שחוסלו/הוגלו/מתו בנסיבות מפוקפקות וכו'. מבחינת הציבור הרחב הוא היה קיסר טוב.

יש עוד אפשרות - Acta Diurna

עוד בזמן הקונסולאט שלו, אוגוסטוס הנהיג רישום ופרסום של החלטות הסנאט וארועים בולטים. הפרסום נקרא Acta Durina, ונדמה לי שזהו העיתון הראשון בעולם. (אינני מתלוצץ, לא ידוע לי על פרסום יומי קודם לכך). הפירסום היה נשלח גם לפרובינקיות, והיה מקור לידע על המאורעות ברומא. יתכן שה- Acts מתייחס ל- Acta Diurna. חוץ מזה, אילה, את לא יכולה להרים טלפון לאח שלך???

א י ל ה

New member
שיו!

השתגעת??! מה, אתה עוקב אחרי??? :)) באמת נשמע סביר, מה שאתה אומר. אוף, הכול הוא יודע, האח הזה! <מחייגת>

למעלה