אהלן חבר'ה

טליש 7

New member
אהלן חבר'ה

קוראת אתכם לפעמים בעניין רב.
אני חיה בחברה הדתית-לאומית ומדהים עד כמה גדול השוני..

באתי כדי לחלוק אתכם התלבטות.
כמו כנראה הרבה אחרים פה, גם אני מתנגדת לאורח החיים החרדי שמוביל לעוני מתוך בחירה או אולי מתוך כורח.
יש לי אחות חרדית ואני באמת תוהה בלי סוף איך היא מצליחה לשלם שכ"ד של 3000 ש"ח בחודש+ להחזיק כלכלית משפחה עם 3 ילדים, כשגם היא וגם בעלה לא עובדים!! (יש לכם תשובה בשבילי לתעלומה הזו?? לא. ה' עוזר זו תשובה שלא מתקבלת)

בכל מקרה, אנחנו בעיצומם של ימי אלול ומידי ערב (!) מתדפקים על דלתי 'מתרימים' לצדקה. לפעמים אחד, לפעמים 2 ואפילו 3 בערב. ניחשתם נכון-כולם בני החברה החרדית. חלקם מתרימים עבור עצמם וחלקם עבור אחרים. לכולם סיפורים קורעי לב, תמיד הרקע הוא של משפחה 'ברוכת ילדים' עם אבא או אמא או ילד שלקו במחלה קשה וכו' וכו'

עכשיו אני- מצד אחד- מוצאת ת'צמי אמפטית כלפיהם, הסיפורים באמת כואבים. וכי אפשר לסגור את הדלת בפני יהודי שמבקש עזרה?
מצד שני- יש בי כעס. אני כ"כ כועסת על כל דרך החיים הזו, על חוסר האחריות, על הרעיון של ללדת בלי חשבון מתוך הסתמכות על 'ניסים'- והנה אני במו ידי מסייעת "להנצחת" הדרך הזו.
אני גם כועסת על כך שזו חברה שמהללת את הדרך שלה ומבטלת בבוז את דרך החיים שלי, והנה בסופו של יום הם מתדפקים על דלתי לבקש עזרה.

(זה לא שאני במו תרומתי הקטנה מחזיקה את כל החברה החרדית, אבל אני בעצם 'חלק' מאותו מערך תמיכה שמסייע לחברה הזו 'לעמוד על הרגליים'. אני די בטוחה שכדי להצליח להחזיק את כל מקרי הרווחה שלהם הם נאלצים 'לצאת החוצה' ולפנות למקורות 'הכנסה' מחוץ לחברה החרדית-כמו היישוב הדתי שלי.

כלומר-יש לי קונפליקט בין הכעס על דרך החיים הזו באופן כללי, ובין ההזדהות עם מצוקות האדם הבודד באופן אישי.

מה אומרים?

הנה סיפור שכתב היום ירון ידען

‎Yaron Yadan‎

השר אטיאס על האיום האיראני: "אנחנו צריכים להתפלל". אני מחכה ליום שהשרים יתפללו גם לכסף לישיבות. נזכרתי במעשה, בזמן שלבי היה עם העולם החושב וגופי ומלבושי עם הוזי ההזיות. דפק בדלת אחד התלמידי חכמים מהקהילה להתרים כסף לישיבה. אמרתי רק רגע, הבאתי ספר תהילים וקראתי פרק כדי שאלוהים יתן כסף לישיבה. הוא הסתכל במבוכה ולא ידע מה לעשות: לומר לי שתפילה לא מועילה לא יכל, אבל תפילה ללא תרומה גם לא מועילה. עיני עגל הביטו בי. משעשע

freeonly

New member
לייק

איך חיים בלי לעבוד? נתת את התשובה בעצמך- צדקה

אחד הדברים שגרמו לי לעזוב את הדת , שגיליתי שרוב החרדים חיים על תמיכתם של אחרים
גם בעלי מקבל תמיכה מהכולל, רק שאני החלטתי לא להיות עניה ואני עובדת קשה מאד כי להביא פרנסה נורמלית הביתה..

פרנסה נורמלית...

יש לי אחות שהם זוג עובד בעבודות שוות עם משכורות שממש לא ברמה של הציבור החרדי ואני משערת שאת מרויחה פחות.
יש לה 3 ילדים שפרוסים על 7 שנות נישואין[6.2.וכמעט שנה]
פעם היא אמרה לי שהיא לפעמים נאלצת לצמצם פה ושם ואין לה מושג איך אברכים מסתדרים.

כמה תיקונים

אני מרוויחה מעולה ולא ביחס לחרדיות
יש לי 3 ילדים מ10 שנות נישואים
וגם כשיש מספיק כסף לא תרגישי עשירה אם לא תשמחי בחלקך

כשאומרים על חשבון המדינה

שימי לב לחישוב.

עבור 3 ילדים:
כ-700 ש"ח קצבת ילדים,
כ-1000 ש"ח אבטחת הכנסה,

כ-2500 ש"ח מהכולל,
מתוכם כ-800 ש"ח מגיעים ישירות ממשרד הדתות עבור בעלה של אחות החרדית,
(והשאר מגיע ישירות ממשרד הדתות עבור אנשים אחרים שרשומים שלא כדין,
ובסופו של דבר בעלה של אחותך החרדית הוא זה שמקבל את הכסף,
אבל זה רק בחלק מן המקרים)

כ-1200 ש"ח הנחה של 80% בארנונה,
(המדינה לא עושה כלום בעניין הזה, רק מממנת),

זה מספיק לאנשים שאין בעולמם לא מסעדות, לא בילויים,
ואפילו גבינה שוויצרית היא בגדר מותרות בימות החול,
(וכשממש קשה הם נושאים עיניהם השמימה,
וקופת העיר עורת להם)

נ.ב.
אני כמובן לא מכיר את אחותך ובעלה,
כוונתי היא להרבה חרדים אחרים שאני כן מכיר,
ויתכן שגם אחותך בנביאים.

טליש 7

New member
זה מסביר חלק מהעניין, אבל לא את כולו

אכן- בעלה של אחותי לומד בכולל. לדעתי ה'מלגה' שם היא די עלובה. יש מצב שפחות ממה שרשמת. אבל גם אם נניח שככה-
'ההכנסה' שאתה מציין מגיעה עד 4000 שח.

אחותי לא עובדת ונמצאת בבית עם 2 הקטנים.
הם משלמים-
שכר דירה חודשי-3200 שח
ארנונה- לפי דבריך- זה מכוסה ברובו מהמדינה
תשלום לגן של הגדולה- אני מעריכה שלפחות 500 שח
אוכל למשפחה של 5 נפשות + הגיינה-טיטולים-בגדים וכד' - גם המינימום שבמינימום-לפחות 1000 שח
הם מחזיקים מכונית, אמנם גרוטאה לגמרי..אבא שלי משלם עבורו את כל הביטוחים וכו'- אבל אחזקת דלק זה עוד 500 שח לפחות, אם הם נוסעים רק בקטנה בתוך ירושלים
חשמל- מינימום 300 שח
מים, גז,- יש פה עוד 100 שח במינימום-

כלומר- הוצאה חודשית מינמאלית של 5500 שח. ואני מאמינה שבפועל מוציאים יותר- תמיד יש כל מיני הוצאות נוספות.

ברור לי שההורים שלי ואולי גם שלו עוזרים- גם אם לא מרצון רב, אז פשוט כי אין ברירה..

עדיין לא מבינה איך משפחות שלמות חיות ככה- או על הקצה או במינוס תמידי. זה לא מובן לי.
(פאאק- אני עובדת משרה כמעט מלאה, בעלי עובד, אנחנו גרים בפריפריה ובאמת שחיים ברמת חיים סבירה מינוס- בלי בילויים, מתקמצנים על מעדנים וקורנפלקס, בלי מותגים וכו'- וגומרים את החודש על הקצה! מה קורה פה????)
אלא אם כן באמת *הרבה* משפחות מקבלות ממש 'צדקה' באופן קבוע-חודשי- מארגוני הצדקה השונים..

לאדעת. בכל מקרה- זה לא עושה לי יותר טוב על הלב 'לתרום' לאנשים כאלה. מרגיז אותי שהם מביאים ילדים מתוך הנחה ש'מישהו כבר יעזור', ואני שעובדת באמת קשה, ולא מקבלת כזה סיוע מהמדינה- צריכה לפתוח כל פעם את הארנק.
רק שבאמת-כשעומד אדם כזה, מבוייש ומתחנן בדלת, קשה לי. אני שוכחת מהאידיאולוגיה ורואה לפני את האדם..

מרגיז.

(אהבתי תסיפור של ירון ידען : ) )

במקרים כאלו אני נוהגת לתרום בשמחה

את הכסף הזה לעצמי.
הם בחרו בדרך חיים מסוימת, יש לה מחיר שאותו את ואני משלמות דרך המיסים, למה לשלם פעמיים?

יפה יצא לרבי ירון

אגב, יש ווארט חסידי על כך שכשבאים לעזור ליהודי צריך להיות אפיקרוסים גמורים, ולדעת שמה שלא נעזור בעצמינו לא יקרה.

פעם אישה חילונית מבוגרת עשתה לי חשבון

שהמס הכנסה שהים שילמה בחיים יכול לפרנס 3 משפחות מרובות ילדים לכ-12 שנה

תראי..

אי אפשר לתרום לכולם, גם אם אין בך כעס על הדרך הזו. כל כך הרבה אנשים שבאים לבקש תרומה, זה באמת בעיה.
אני הייתי אומרת להם "תראו, אני מאד מצטערת אבל מגיעים לכאן כל כך הרבה אנשים לבקש עזרה, אני לא יכולה לעזור לכולם".
אני אוהבת לקנות בסופר מצרכים ולשים בארגז המיועד לנזקקים. כך אני תורמת.
בסופו של דבר זו בחירה שלך, אבל תזכרי שתרומה מבקשים ולא דורשים, ונכון שזה לא נעים אבל את לא חייבת כלום לאף אחד מהם (וגם לא לחילונים או דתיים לאומיים המבקשים עזרה).

למעלה