אהלן אהלן,

קו נטוי

New member
אהלן אהלן,

אהלן אהלן, יש לי שאלה קצת מוזרה, שזה הפורום הכי טוב שמצאתי לשאול אותה. בזמן גלישתי בתפוז שמתי לב ל"תופעה" מעניינת (טוב, מעניינת אותי). כשאנשים כותבים הודעה, אז יש אנשים שמשתמשים בסלאש (קו נטוי) כזה: "\" ויש כאלה שכותבים עם כזה: "/". למשל תפוח\תפוז\אגס. דבר ראשון, רציתי לדעת איך יותר נכון לכתוב. ודבר שני רציתי לדעת אם אנשים שמים סלאש ספציפי בגלל עדיפות הנוחות שלהם במקלדת, או שהם עושים את זה בגלל שככה הם תמיד כותבים גם בכתב יד. אני אשמח אם כל אחד כאן יגיד איך הוא מפסק[1] את ההודעות שלו, והאם זה תואם את איך שהוא כותב בכתב יד (על הנייר). עד כמה שהשאלות האלה נשמעות מוזרות, הן רציניות לחלוטין. ואני לא טרול (למרות שאני כותב תחת יוזר אחר). תודה מראש. [1] זה נחשב לסימן פיסוק?

trilliane

Well-known member
מנהל
הקו הנטוי נקרא בעברית "לוכסן"

והוא אכן חלק מסימני הפיסוק, אם כי לא נחשב לסגנון אלגנטי בכתיבה גבוהה (לא כולל ניסוחים משפטיים) וכללי הפיסוק של האקדמיה לא מתייחסים אליו כלל. ההתייחסות היחידה שמצאתי באתר האקדמיה היא זאת: "[...] נשאלת השאלה אם אפשר להשתמש גם בדרך הרווחת במודעות 'דרושים' שבה מציינים את כפל המין על ידי לוכסן (מהנדס/ת, מתכנת/ת וכיו"ב). קשה להמליץ על דרך זו: נוסף על כך שהיא מסורבלת ועלולה להקשות על הקריאה, היא יוצרת לעתים צורות לשון בלתי אפשריות. לדוגמה: "איש/ת פרסום" מחייבת את הקריאה 'אִישַׁת פרסום' (במקום 'אֵשֶׁת-'); "כתוֹב/י" מחייבת את הקריאה 'כְּתוֹבִי' (במקום 'כִּתְבִי'). שיטת הלוכסנים יוצרת גם בעיה גרפית כאשר צורת הזכר מסתיימת באות סופית (מוסמכ/ת, ציינ/י וכדומה). [...]" http://hebrew-academy.huji.ac.il/sheelot_teshuvot/SugyotBeIvrit/Pages/25031004.aspx יש לי תחושה שהם לא ממש מחבבים לוכסנים...
כפי שניתן לראות, גם באקדמיה וגם בויקיפדיה (קרא את הערך, הוא עשוי לעניין אותך) הלוכסן המקובל בעברית הוא אותו אחד שמשמש גם באנגלית (ובשפות אחרות שנכתבות משמאל לימין) והוא זה: "/" (שחולק מקש עם ה-Q בהקלדה מימין לשמאל, או עם סימן השאלה בהקלדה משמאל לימין). הלוכסן ההפוך "\" נקרא גם "קו נטוי שמאלי" ובאנגלית backslash ומשמש בעיקר בתחום מדעי המחשב (פירוט נרחב יותר בויקי האנגלית). למה אנשים משתמשים גם בלוכסן הפוך? אין לי מושג, אם אתה נתקל בכאלה בפורומים אתה יכול פשוט לשאול אותם...
אני יכולה רק להצטרף אליך בהנחה שמדובר בנוחות הקלדה בשילוב עם חוסר מודעות או חוסר אכפתיות. אני לא משתמשת הרבה בלוכסן כשאני כותבת בכתב יד, אבל למען האמת, ככל שעובר הזמן והמחשב תופס חלק נכבד בתחומי החיים שלי אני כותבת פחות ופחות בכתב יד. אם וכשאני כבר כותבת, אז לוכסן רגיל ולא הפוך, כמובן. ולסיום אציין שהשאלות שלך לא נשמעות מוזרות, אתה מוזמן להישאר בפורום, לשאול ולהידיין בנושאי לשון ולכתוב בכל כינוי שתרצה. כל עוד הכתיבה נעשית באופן מכובד ובהתאם לתקנון תפוז וכללי הכתיבה בפורום, אין שום בעיה. ברוך הבא!

קו נטוי

New member
תודה רבה על התשובה המפורטת.

האמת היא שעד עכשיו הייתי כותב עם לוכסן כזה: "\", ואני כנראה אשנה את המנהג המגונה הזה. כמו כן, כבר שאלתי כאן כמה שאלות בעבר (תחת יוזר אחר), ותמיד קיבלתי תשובות מפורטות כמו זו. זה פורום מצוין. מעבר לאיך נכון לכתוב את הלוכסן, הייתי גם רוצה לדעת האם קיים קשר בין איך שכותבים אותו בכתב יד לבין כתיבתו בהודעות. אני יודע, זה כבר מעבר למה שאת יכולה לענות, בגלל שזה כבר עניין די אינדיבידואלי. הסיבה שזה מסקרן אותי, היא בגלל שהתדיינתי עם אדם אחר לגבי הסוגיה הזאת. בעוד שהוא טען שאנשים כותבים את הלוכסן בהודעות בהתאם לנוחיות שלהם במקלדת, אני טענתי שיש קשר ישיר לאיך שהם כותבים אותו בכתב יד. ושוב תודה על התשובה המפורטת.

למעלה