אהבה?

אהבה?

לפי הידע המוגבל למדי שלי האהבה הרומנטית כמרכיב בחיי היום יום היא המצאה חדשה. כמובן ישנם דוד ובת שבע ולהבדיל רומיאו ויוליה אבל כמרכיב בסדר החברתי מקומה של האהבה היה נחות בהשואה למוצא ומעמד או בקיצור-כסף. השאלה היא מתי התחולל השינוי ומדוע. אשמח אם מישהו יוכל להאיר את עיני.

hastings

New member
דווקא דוד ובת שבע?

אם אתה מחפש דוגמאות לאהבה רומנטית בתנ"ך יש דוגמאות הרבה יותר טובות. התיאור של דוד ובת שבע הוא של תאווה פשוטה - דוד ראה אותה מתרחצת ובא לו עליה. הדוגמה הבולטת ביותר היא של יעקב ורחל, הגבר היחיד במקרא שעליו נאמר שההוא אהב אשה. ארבע עשרה שנים הוא חיכה לה בעבודת פרך "והיו בעיניו כימים אחדים באהבתו אותה". אם אתה רוצה סיפור שקשור לדוד, מה לגבי מיכל? היא הסתירה אותו משאול ועזרה לו לברוח. אבל אליה קשור סיפור עוד יותר יפה, היא ניתנה לפלטי בן ליש, ואחרי שדוד עולה למלוך הוא שלח להביא אותה ופלטי הולך אחריה "הלוך ובכה". נוסף לכך יש לציין שהמיתולוגיה היוונית מלאה באגדות שונות שבהן לאהבה הרומנטית תפקיד חשוב (אנדימון, פיגמליון וגלטיאה, תזאוס ומדיאה ועוד) כך שההכללה שלך בעייתית. לשאלתך. למה אתה חושב שאהבה רומנטית היא היום "מרכיב בסדר החברתי"? האם מדת האהבה של אדם קובעת את מעמדו בסדר החברתי? אם אתה מדבר על אהבה כסיבה לנישואין, יש יותר אמת בדברים שלך. אבל הבעיה שלנו היא שהמידע על סיבות לנישואין בתקופות קודמות בקרב כלל האוכלוסייה הוא דל למדי. יש לנו מידע על נישואי אנשים בעלי כוח וממון, ושם נישואין שימשו ככלי מדיני וכלכלי, אבל אין לנו כמעט מידע על נישואין בשכבות אחרות. השינוי קשור בכמה גורמים. ירידת ערך האדמה והתפוררות מבנה הבעלות על קרקעות הפכה את הנישואין כדרך להשגת בעלות על שטחי קרקע (בין אם בגודל של שדה בודד בכפר או של דוכסות שלמה) לפחות יעיל. בד בבד, תפוצת הכסף המזומן הפכה את העברת הבעלות הזו למשהו נזיל הרבה יותר וקל יותר לביצוע. תפיסות רומטיות שונות שראשיתן ברנסנס (עם תחיית המיתולוגיות היוונית והרומית), והתפתחות מחזורי אגדות האבירים עם הדגש שלהן על היחסים בין האבירים לגבירותיהם תרמו לראיה הרומנטית של יחסים בין גברים ונשים. התפשטות תפיסות שיוויוניות וירידת הערך של האצולה הוותיקה שברו מכשולים בין שכבות חברתיות ואיפשרו יותר את המגע בין בני שכבות אלה. האתוס השוויוני הזה במידה מסוימת שם דגש על כוחה של האהבה המנצחת את ההבדלים האלה. לסיום - כל אלה מאפיינים את החברה המערבית. יש עדיין היום בעולם חברות רבות שבהן לנושא האהבה מקום משני בשיקולי נישואין. חברות שבהן לרכוש ומעמד משקל גדול הרבה יותר.

hastings

New member
ותיקון עצמי

עוד שני גברים שנאמר עליהם שהם אהבו נשים במקרא: נאמר על יצחק שהוא אהב את רבקה, ונאמר על אלקנה שהוא אהב את חנה (הורי שמואל).

אם אתה מתכוון לנישואין מאהבה

ולא משיקולי ממון וסידורים עסקיים למיניהם בין הורים, אז זה התחיל כתופעה ברנסנס, ואני חושב שרק במאה העשרים זה ממש הפך לנורמה המקובלת.

Marinette

New member
זה גם תלוי במעמד

בימה"ב ובעת החדשה המוקדמת, ככל שעולים במעמד, כך יש פחות סיכוי לנישואי אהבה. זה טבעי: באצולה הגבוהה היה מבחר קטן יותר של בני זוג פוטנציאליים, ובנוסף לזה, הנישואים היו אקט פוליטי לכל דבר. לכן טופח באצולה האתוס של האהבה החצרונית, שהיא אהבה בין גבירה נשואה לאביר רווק. הכמיהה לאהבה לא היתה יכולה להתבטא בנישואים, אז היא התבטאה ביחסים מחוץ לנישואים. שריד לזה נשאר בבתי המלוכה האירופאיים של היום. שים לב למשל לבית המלוכה האנגלי - יורש עצר במאה האחרונה נאלץ לוותר על הכתר כי התחתן עם אישה אמריקאית ´שאינה מתאימה´, ועל הנסיך צ´רלס הופעל לחץ לא להתחתן עם קמילה פרקר-בואלס, ובנישואיו לדיאנה היו מעורבים שיקולים של מוצא הכלה והתאמתה לייצג את הכתר. זה לא מקרה שהנישואים כשלו... בחזרה לימה"ב והעת החדשה המוקדמת - האצולה הגבוהה אירגנה נישואים ששינו את מצבן הפוליטי של ממלכות והאצולה הנמוכה אירגנה נישואים שמעורבים בהם שיקולי כסף ואדמה. הבורגנות העשירה שבערים חיקתה בעניין הזה, כמו בעניינים רבים אחרים של מנהגים, את האצולה. אבל באצולה הנמוכה היו סיכויים רבים יותר לפשר בין נטיית הלב ודרישות המעמד, והמבחר היה גדול יותר - פשוט כי היו יותר אצילים נמוכים מגבוהים, ולא היו שיקולים מדיניים של ממש. ואכן יש עדויות רבות יותר על נישואי אהבה באצולה הנמוכה. אצל האיכרים, הבורגנות הנמוכה והמעמדות העירוניים הנמוכים, זה היה נפוץ עוד יותר, והם היו חופשיים יותר בבחירת בן/בת זוג - אם כי גם אצלם היה מקובל הנוהג של נישואים מסיבות כלכליות.

דרך אגב זה קיים גם היום

אבל במגזר הערבי...ובמגזר החרדי
אז כמו שנאמר קול חתן וקול כלה וזימן טוב ומזל טוב ...

hastings

New member
לגבי הוויתור על ה ../images/Emo47.gif

למיטב זכרוני המתפורר גב´ סימפסון הייתה גרושה, ומלך לא יכול לשאת גרושה.

פראזניק

New member
רק הלכתי לרגע...

וכבר באתם לעצבן אותי עם הפרשנויות לתנ"ך?
מה שלומכם? אני מקווה לשוב במשרה מלאה בעוד ימים ספורים אי"ה.

תיאוריה

אני מניח שרובכם מסכימים שבעבר, בשכבות המעמד הגבוה-ולפיכך נותן הטון התרבותי-היו מקובלים נישואין שלא מאהבה. אני מנסה להבין מה הוביל לשינוי התרבותי שבעקבותיו נישואין מאהבה הפכו לא רק למקובלים אלא אף לשאיפה ראשונה במעלה בתרבות המערבית( נתון לויכוח אני יודע). התיאוריה שלי היא שהמרדף אחר האושר בחברה המערבית וכנגזרת הרצון ביחסים רומנטיים נובעים בצורה זו או אחרת מהעליה בכושר היצור ורמת החיים שיצרו זמן פנוי גם בשכבות אשר בעבר לא נהנו ממצרך זה, וכתמונת ראי-אפשרויות חדשות לבילוי אשר גרמו לשינוי התרבות. בנוסף לכך, השלטון הדמוקרטי ובעלי ההון החדשים ערערו את ההגמוניה הישנה של המעמדות הגבוהים ואיפשרו חדירה של תפיסות רומנטיות אשר-אני מניח- באו לידי ביטוי במעמדות הנמוכים ובינוניים. גורם נוסף(וזה נתון לויכוח באופן מתמיד) הוא העליה בכוח הנשי אשר הוביל לעליה בערכו של הרגש. אשמח לתגובות תוספות והפרכות. איש מ.

hastings

New member
כמה הערות

א. למה אתה חושב שבעניין זה המעמד העליון היה נותן הטון? כדי לתת את הטון, המושפעים צריכים להיות מודעים לסיבות העומדות מאחורי החתונה. מעבר למקרים ברורים ומפורסמים (הסכם שלום למשל), איך יכול האיש ברחוב (או בכפר) לדעת מדוע בתו של רוזן בורגונדי נישאה לבנו של רוזן אקוויטניה? ולמה שזה יעניין אותם? כל עוד לא מעלים להם את המיסים, למה שהם יתעניינו בסיבות לחתנה של המעמד העליון? ב. גם אם נקבל את ההנחה שהם היו מודעים, לכמה מהם היו יכולים להיות אינטרסים כה חזקים שיצדיקו נישואין משיקולים כלכליים, שלא לדבר על מדיניים? הכדאיות של הסכם נישואין כזה תלויה במה שהצדדים מביאים אליו, לרוב האנשים פשוט לא היה מספיק רכוש (בעיקר בתקופה שהבעלות הקרקעות לא היתה בידי האיכרים) כדי להצדיק הסדר כזה. ג. בשיקוליך על תשכך את הדפוס וידיעת קרוא וכתוב. תיאורים רומנטיים כאמת מדה "נכונה" לסיבה לנישאוין קיבלו תאוצה אדירה בוודאי עם הדפסת ה"רומנים הרומנטיים" הראשונים, שכן הם הציגו דגם אידיאלי ראוי לחיקוי. ד. לא דיברת על *מתי* לדעתך זה התחיל, אבל הייתי מרחיק את זה לפחות לתקופה השייקספירית. קרא את הסוף של "הנרי החמישי". לששייקספיר לא היתה שום סיבה להכניס סיפור אהבה רומטי למשוואת הנישואין הפוליטיים שם אם לא היתה לכך דרישה של הקהל. כנראה שכבר אז התרבות הפופפלרית ראתה את סיפורי האהבה כחלק חיוני.

אני חושב שהם תמיד היו שאיפה

וככל שמעמד והשפעה הפסיקו להיות עניין של קשרי משפחה, כך היו אנשים חופשיים להינשא למי שרצו.

למעלה