אדם סמית והשוק החפשי.

Boogieman

New member
אדם סמית והשוק החפשי.

באחד השירשורים עלה, בדיון ביני לבין יאיר בן משה, הנושא של אדם סמית. סמית פירסם ב-1776 ספר קלאסי על כלכלה שנקרא "עושר האומות", ספר זה, שנכתב התקופת הקפיטליזם המוקדם נעשה לאחד מאבני היסוד של התיאוריה הכלכלית של ימינו והעלה את המושגים "סחר חופשי" ורעיון "היד הנעלמה" שלפיו כוחות השוק מאזנים את עצמם ומביאים לרווחה של כלל הציבור. אבל, כפי שגם אני וגם יאיר הסכמנו, משהו השתבש בדרך. מצאתי את המאמר הבא בשם "הבגידה באדם סמית" שעשוי להסביר מה השתבש. כדאי מאוד לקרוא ואשמח לשמוע את דעתכם.

meitush123

New member
מה השתבש?!?

פשוט מאד. היד הנעלמה היא אנשים ולכן היא אפשר לצפות מראש את כל מה שיקרה

CRONE

New member
השוק החופשי

עקרון השוק החופשי הוא לא שהממשלה לא מתערבת כלל. תפקיד הממשלה הוא ליצור את השוק החופשי! כלומר לאכוף מציאות כלכלית עם תחרות חופשית וכללים ברורים החלים על כולם! בין דרישות שהעלו קפיטליסטים במאה ה 18 וה 19 * הפרטה של מונופולים ממשלתיים בבורסה חופשית (פתוחה לכולם) * חוק לחיסול מונופולים (באמצעות הלאמה + הפרטה בבורסה) * חוק שכר מינימום * הגנה ממשלתית על צרכנים מפני כל סוג של הונאה * מכסי מגן גבוהים על סחורה מחוץ לשוק * איסור יצירת התאגדויות לשליטה בענף * איסור הקמת קרטלים מעבר לגודל מסוים * פירוק חברות ששולטות על נטח גדול מדי מהשוק הדרישות הנ"ל לא הועלו מטעמים חברתיים או סוציאליים אלא על מנת להפוך שוק כלכלי פאודלי שנשלט על ידי בעלי זיכיונות ממשלתיים לשוק חופשי ותחרותי שבו אדם ישר הוגן והגון יכול להיות יזם מצליח.

דור לוי

New member
../images/Emo32.gif על היד הנעלמה ../images/Emo8.gif

זה מזכיר לי שכשטיילתי בחו"ל, ובהתאם לאזהרות פיצלתי את הכסף בכמה מקומות מסתור בגוף. כדי שלא יחשדו שמתי קצת כסף בארנק רגיל, כמה מטבעות שיספיקו למטרו (בפריז) כך שאם יכייסו אותי ומן הסתם לא ארגיש ילכו עם זה ולא יחפשו את מה שרציתי שלא ימצאו... לצערי, למרות כל הסיפורים על אומנות הכייסים והיד הנעלמה, דווקא כן הרגשתי והסתובבתי. הבחור נתן לי אגרוף בפנים, שבאמת קצת המם אותי וברח... באותה הזדמנות הוא שבר לי את המשקפיים. התיקון שלהם עלה לי פי 3 ממה שהיה בארנק...

דור לוי

New member
ועכשיו ברצינות: אתגר למחשבה

הרבה מהמודלים עליהם דנים בלימודי הכלכלה בהקשר של היד הנעלמה מדברים על תחרות ושוק מושלמים/משוכללים. לדוגמא פשטנית: יש איןסוף צרכנים ואין סוף יצרנים, לכולם יש את כל המידע על השוק, אף אחד מהם לא יכול להשפיע על השוק וכד'. ההנחות האלו אינן מתקיימות במציאות. תחרותיות נעה ברצף על 'סרגל' מאין תחרות לתחרות משוכללת. אין למצוא תחרות משוכללת לגמרי. יש הרבה גורמים שמשפיעים על מידת התחרותיות. הפרטה למשל אינה אחד מהם
בלבול נפוץ, שחשוב ועקרוני מאוד לתקנו, הוא בין מונח הבעלות על חברה ובין התחרותיות שלה. הבטחתי אתגר למחשבה: למי שרוצה ומוכן להתאמץ, אני כרגע קורא את הספר מרווחי מלחמה לדיבידנדים של שלום מאת שמשון ביכלר ויהונתן ניצן. ספר קשה, ומעורר להרבה מחשבה על דברים שלמדנו... לילה טוב

Boogieman

New member
גם אנחנו מרגישים את היד הנעלמה בכיס

אבל התקדמנו מאז 1776 כי היום אנחנו כבר יודעים למי היד שייכת ואיפה הוא גר.

למעלה