אדם חופשי?

• פותח הנושא Mist2
  • פורסם בתאריך

Mist2

New member
אדם חופשי?

יצחק הוא אדם מצליח מאוד מבחינה עסקית ומבחינה חברתית.
אין לו דאגות הקשורות לקיום היום יומי. הוא אדם משכיל מאוד ואף מתעניין במדע, פילוסופיה ובעוד כמה תחומים נחשבים.
באופן כללי אנשים המכירים את יצחק, מחשיבים אותו כאדם חכם, נבון, נעים הליכות ומצליח.
כך גם יצחק רואה ומחשיב את עצמו; הוא אדם של העולם הגדול, ולפעמים הוא אף מעז ומשתעשע במחשבה על כך שהוא אדם טוב האוהב לעזור ולתרום לזולת.

אם נבקש מיצחק, שיגדיר את עצמו, יומר הוא ללא היסוס, שהוא אדם חופשי!

הבוקר מתעורר יצחק עם כאב ראש וזיכרונות מטרידים במיוחד מחלום רע.
התחושה הכללית של יצחק בבוקר זה כה מעיקה, עד שהוא משתעשע שוב ושוב במחשבה להישאר במיטה.
אך לבסוף בהתערבותה של השלפוחית, הוא קם ומגשש את דרכו בקושי רב אל חדר האמבטיה.

כאשר הוא מתחיל לצחצח את שיניו, המברשת נופלת מידיו, הוא מרים אותה מהרצפה וראשו נחבל בכיור.
יצחק מפטיר קללה עסיסית, וההרגשה השלילית אשר אותה הוא החל מטפח עוד במיטה, הולכת ומתעצמת.

קוביית קרח מרגיע את הכאב, ולאחר בדיקה מול המראה, יצחק שמח לגלות שלא נשארה כל חבורה.
מצב רוחו משתפר מעט והוא מחליט לצאת לעיר ולשתות קפה בבית הקפה האהוב עליו.

ביציאה מביתו, הוא מגלה ששוב פעם שכנו גנב את העיתון.
הוא מתמלא בשליליות רבה ומתחיל לקלל ולאחל צורות שונות של מוות בייסורים לשכנו.
רגע אחרי כן, הוא נזכר שבבית הקפה מחלקים עיתון בחינם, הוא נרגע שוב ויוצא מביתו.

בחוץ ממתין לו מזג אוויר נפלא, בדיוק כפי שהוא אוהב, הוא שואף אוויר ומחליט שהליכה ברגל תועיל למצב רוחו.
ואכן, במיוחד אחרי שהוא פוגש כמה מכרים טובים בדרכו לבית הקפה, מצב רוחו משתפר פלאים.

בהמשך הדרך, רואה יצחק קבוצה של אנשים ואמבולנס. הוא מתקרב יותר ומבחין באדם שכוב על המדרכה.
יצחק בטוח שמדובר בתאונה, הוא חש באי נוחות כאשר מכניסים את האדם הנפגע לתוך האמבולנס, רגשות כועסות ומחשבות על נהגים לא זהירים ממלאים את כול ישותו.
האיש הפצוע, מזכיר לו את חברו הטוב, שנהרג בתאונת דרכים דומה, יצחק מתחיל להרגיש כיצד עצב ורחמים עצמיים מתחילים להישתלט עליו.
הוא ממשיך מדוכדך אל בית הקפה, ומזמין ארוחת בוקר. משום מה הארוחה והקפה כלל לא טעימים הבוקר, ומהעיתון הוא שכח לגמרי.

בזווית עינו הוא מבחין בשתי חברות, היושבות לא הרחק משולחנו. אחת מהן לא מפסיקה להגניב לעברו מבטים ולצחקק.
היא פונה אל חברתה ואומרת, כך שדבריה ישמעו היטב, “הוא מאוד חמוד”.
אחרי שיצחק מצטרף אל שולחנן, ומקבל את הטלפון של המגניבה מבטים, מצב רוחו ממש משתפר. הוא כלל לא זוכר כבר את התאונה ואת חברו ז”ל.
אפילו האוכל טעים מאוד, ואחרי שהחברות נפרדות ממנו ויוצאות מבית הקפה הוא לא מצליח למחוק את החיוך מפרצופו.

הוא נזכר שוב בעיתון, שכה רצה לקרוא הבוקר, ובמדור ספורט הוא קורא על כך שהקבוצה אותה הוא אוהד הביסה את יריבתה.
כעת יצחק בטוח שכבר מזמן לא היה לו בוקר כה מוצלח!

אני יכול להמשיך ולתאר את בוקרו של חברנו החופשי, ולספר על הטלפון שהוא קיבל ומהקו השני, זקנה צרחה עליו ודרשה בתוקף לדבר עם רחל,
ועל כך שאחרי שהוא הבטיח לה שחלה כאן טעות, היא התקשרה שוב ושוב וטענה בכעס שהוא חוצפן ואידיוט.
אך אני חושב שניתן לעצור כבר כאן, ולהבין שיצחק שלנו, רחוק מאוד מלהיות אדם חופשי, ושהוא אכן מטולטל, מתגלגל ומתהפך ללא הפסקה, עקב השפעות/גירויים חיצוניים.

סינבד

New member
אדם חופשי הוא אדם שיכול לבחור

אני חושב שהנסיון לתאר אנשים מוארים (ואני לא מנסה לטעון שכך אתה רואה זאת) כאילו הם חיים מעל למצוקות היום יום בטעות יסודו. להכרתי אנשים מוארים אינם שונים מכל אדם אחר, לבד מהיכולת שלהם לבחור כיצד להגיב לכל מה שמתרחש סביבם.
גם הבנת האחדות של כל היש והסרת הגבול שבין העצמי לעולם כולו נתפסת (לדעתי ולהבנתי) כהישג מופלא, למרות שבפועל זו רק תוצאה של ההכרה את המציאות כפי שהיא.

לכן, לדעתי, אדם חופשי הוא לא יצור קורן בעל כנפיים לבנות אלא אדם ככל האדם שטרח ללמוד ולהבין את מנגנון ההפעלה שלו עצמו ושל העולם הסובב אותו ובזכות ההבנה הזו הוא יכול לבחור מה הוא רוצה לעשות ואיך הוא בוחר לעשות את מה שהוא עושה.

Mist2

New member
בפוסט שלי

יש משהו המרמז על כך שיצחק יכול לבחור?
&nbsp
רשמת שהכרת אנשים מוארים, רציתי לשאול, במאות? עשרות, בודדים...?

סינבד

New member
הבהרות, מיסט.

1. להבנתי יצחק שבסיפור שהעלית לא יכול לבחור, לכן איננו חופשי, לדעתי. כותרת השרשור שפתחת מסתיימת בסימן שאלה, לכן חשבתי שאתה מנסה למצוא מה נדרש לאדם כדי להיות חופשי. התשובה שלי לשאלה, כפי שהבנתי אותה היא שהחופש טמון ביכולת לבחור.

2. לא כתבתי שהכרתי אנשים מוארים כתבתי שלהכרתי כלומר על פי ההכרה (Mind) שלי, אנשים מוארים אינם שונים משום בן תמותה אחר. וממילא נושא הפוסט שלך לא נוגע בהיכרויות עם אנשים מוארים. ולכן השאלה אם הכרתי או לא הכרתי, ואם כן הכרתי כמה הכרתי היא לא ממין העניין.
עוד אוסיף ואומר לך שבהחלט אפשר שפגשת אנשים מוארים ולא ידעת על כך, משום שכאמור (עד כמה שאני יודע) הם אינם שונים בשום דבר הניכר לעין משום בן תמותה אחר, ואם יש משהו שיכול לרמז על היותם מוארים הם ינסו להצניע זאת כמיטב יכולתם (כך אני חושב, ובהחלט אפשר שאני טועה).

יש משפט שאומר: "דברי חכמים בנחת נשמעים" (אני לא מנסה לרמוז כאילו אני חכם, אלא רק שקריאה נינוחה של דברי היתה עוזרת להבין מה כתבתי ולמה התכוונתי).

Mist2

New member
אז הבנת את ההודעה שלי

להתחיל לדמיין מה יכולים ומה לא יכולים אנשים מוארים, לא יעזור לאף אחד.
ההודעה שלי נותנת דוגמה קטנה ושימושית שכל אחד כאן יכול לזהות אותה על עצמו,
ולהבין עד כמה אנו לא יכולים לעשות ולבחור, ושהכול קורה לנו.
אולי אם היית מקשיב לעצמך ״דברי חכמים בנחת נשמעים״ היית נמנע לקחת את הנושא למקום דמיוני וכל כך שונה מהמקור, רק בגלל סימן שאלה בכותרת...
&nbsp

סינבד

New member
המקום שבו אתה יכול לבחור הוא לא כל כך דמיוני

סינבד

New member
אני חופשי לבחור

אף כי בלא מעט מקרים יש גורמים כאלו ואחרים שמונעים ממני לממש את החופש שלי לבחור.

Mist2

New member

אין בחירה ללא מימוש.
אתה מדבר על תשוקות, אתה משתוקק לדבר מה, אך לא תמיד הדברים מתרחשים לפי התשוקות שלך.
כאשר הדברים מתרחשים לפי התשוקות שלך אתה מכנה זאת ״אני החלטתי ומימשתי״.
כאשר הדברים לא מתרחשים לפי התשוקות שלך, אתה פשוט מסביר שכך קרה או שלא הצלחת.
&nbsp
כדי להחליט, יש להפסיק להזדהות עם תשוקות וליצור רצון.

סינבד

New member
אתה מניח הנחות

בכל פעם שאתה מניח הנחות קיים חשש שאתה טועה

Mist2

New member
זה המפלט היחיד

לומר שאני מניח הנחות, לאמתו של דבר, אני תיארתי התנהלות סטנדרטית של כל בן אנוש.
אגב, אותו בן אנוש, כמובן לא רואה את הדברים האלה על עצמו, ובטוח שהוא בעל רצון ויכולת בחירה, מודעות ועוד.
&nbsp
החטא היחיד שלי, שאני ישיר מידי ומשתדל לא להחניף ולהתחנף. וזה לא נעים וקצת לא מקובל כאן.
ישנם כאלה שנפגעים ונעלבים, ישנם שתוקפים מיד כדי להתגונן.
(כך הם יוצרים חוצץ שמיד מסתיר מהם את האמת).
אבל מה הטעם בפורום הזה, אם כל מה שאנשים מחפשים זה,
שילקקו להם ויומרו להם עד כמה הם טובים, נחמדים, מודעים ועוד?
&nbsp
הדבר שכולם מפחדים כמו מאש, זה להיחשף, להוריד את המסכה ולראות את האמת על עצמם.
כמובן שלדבר על כך זה נחמד, ולעשות מדיטציות קבוצתיות זה גם נחמד...
&nbsp
ותמיד יש חשש שאני טועה, במקרה שלך, יש להניח שאם טעיתי אז רק בקטנה...

סינבד

New member
טול קורה מבין עיניך

אמרו חז"ל טול קורה מבין עיניך בטרם תבוא ליטול קיסם מבין עיני חברך. המשמעות של זה (סליחה אם אני מסביר דברים מובנים) היא שלפני שאתה מניח הנחות לגבי מישהו אחר בדוק את עצמך שוב ושוב בזכוכית מגדלת.
&nbsp
אז אשאל ברשותך: האם אתה מתנהל כאותו בן אנוש שבטוח שהוא בעל רצון ויכולת בחירה? אם אתה חושב שלא, אנא הסבר מדוע לא ואיך הגעת לזה שלא. (אני חושב שמטרת הפורום הזה היא שנלמד האחד מחכמתו של האחר).
&nbsp
האם אתה מוכן להוריד את המסיכה שמאחוריה אתה מסתתר?
&nbsp
דבר איתי מיסט, כי גם ההנחה שאם טעית אז רק בקטנה היא הנחה. ואני למדתי שאנחנו יכולים לראות רק את מה שאנחנו מוכנים לראות. והמילה מוכנות יש לה שתי משמעותיות. זה גם להיות מוכן במובן של בשלות, ידע, למידה וכו'. וגם במובן של נכונות, כלומר הסכמה לראות דברים שאנחנו לא מכירים.

סינבד

New member
מעדיף ללמוד

אני איש זקן ידידי, אין לי כוח ללמד...
&nbsp
יש לי רק תנאי אחד, שהדברים יהיו דברים של טעם שאתה יכול לעמוד מאחריהם. כי מכיוון שכבר למדתי דבר או שניים בסיבוב הזה על הכדור, קצת קשה לי (כמו שאולי שמת לב) לבלוע חארטות.
&nbsp
דבר אלי.

Mist2

New member
שאני אדבר?

למה אתה מבזבז את זמנך כאן אם אתה מעדיף ללמוד, זה לא המקום!
אבל לפני שתחליט שאתה באמת רוצה ללמוד ולא לקשקש קצת באיזה פורום, אתה צריך לרוקן קצת מכל מה שאספת עד כה.
אולי אז יהיה מקום לכמה דברים חדשים להיכנס, ולא תדחה אותם בטענה שמדובר בחארטות.
&nbsp
אני לאומתך לא מלמד ולא לומד, לא מצב מדהים, אבל זה המצב.
אולי זה ישתנה בעתיד אולי לא...

סינבד

New member
מכל מלמדי השכלתי

מכל מקום יש משהו ללמוד. ואני את כל מה שהיה לי רוקנתי, בגלל זה אין לי מקום כמעט לשום דבר חדש
(או אולי זה להיפך?)

s i s u

New member
מסכימה עם כל מילה (חוץ מהכנפיים הלבנות,

אף פעם לא השתגעתי על הדימוי של
או

אם המין האנושי היה משתמש במילים יותר בקלילות זה היה יכול להיות באותה מידה
או

זה אולי גם היה משנה את כובד הראש שאנשים מייחסים לענייני גן עדן או גהנום
וכמה מחבלים לא היו מתים לעלות אליו כדי להכיר את הבתולות
just saying

&nbsp