אגפים

משכוכי

New member
בהכנעה מלאה כאסקופה אני מעז להעלות הצעה לעיון האקדמיה כלהלן

כללי הדגש יישמרו, פרט למקרים בהם נכפלת הפונמה (האם זה המונח? רוב הסיכויים שטעות בידי. וסליחה)
לאמור: אפּים, קרנפּים, חדפּים, משאבּים וכו' וכו'
אבל כיוצאים מן הכלל, לפי ה"כלל" החדש המוצע:
לבלבֿים, כלבלבֿים, כפכפֿים, קבקבֿים

trilliane

Well-known member
מנהל
פונמה אינה המונח הרלוונטי כאן אלא עיצור

ובכל המקרים הדגש הנ"ל (דגש חזק) הוא דגש כפלן ולכן העיצורים שמקבלים אותו נכפלים (היסטורית; בימינו ההגייה סותמת ותו לא, כהגיית דגש קל בעיצורים ב, כ, פ).

משכוכי

New member
ייתכן מאד שטעיתי. מכל מקום התכוונתי: לב-לב, כ_לב-לב, כפ-כפ,

קב-קב - זה מה שנכפל

trilliane

Well-known member
מנהל
אה, הבהרה? (או צמד עיצורים, אם תרצה)

אלה שמות שדומים לגזרת הכפולים; למעשה במקרים רבים הם נוצרו משתי אותיות שורש כפול (ע"ע). למשל השורש כ-פ-ף שממנו גם כפות וכפיות (בכולן דגש מהסיבה הזאת) שממנו כפכף. מכיוון שהשמות האלה נוטים בפתח ובדגש, כך גם כפולי ההברה:
&nbsp
כלל א – פתח ודגש בנטייה
http://hebrew-academy.org.il/topic/hahlatot/grammardecisions/netiyyat-hashem/1-2-הפתח/#target-2676

א. אני מניח שהתכוונת ל-"אה, הברה?" ב. למיטב הבנתי 'כפכף'

לא באה מהשורש הכפול כ-פ-ף, אלא היא פשוט צורה דיבורית (לא תקנית), שנבעה משיבוש של המילה 'קבקב'.

trilliane

Well-known member
מנהל
א. אכן כן, טעות הקלדה

ב. ייתכן, לא חקרתי; אבל נראה לי לא מקרי שזה תואם לשורש קיים, ויש היגיון (הכפכפים הם נעליים לכפות רגליים חשופות באופן מקסימלי) והדוברים עושים הבחנה בין קבקבים לכפכפים...

אבל רוב השורשים ה"זוגיים" מבוססים (במקור) על שורשים מגזרת ע"ע או ע"ו/י (וגם קצת אונומטופיאות). כמו גלגל (ג-ל-ל), נצנץ (נ-צ-ץ), דפדף (ד-פ-ף), סבסב (ס-ב-ב), נפנף (נ-ו-ף)...

trilliane

Well-known member
מנהל
הסיבה ברורה ומובנת לכולם... רק הסברתי את ההיגיון מאחורי הדגש

ולמה (לדעתי) לא צריך "להתפלץ" ממנו דווקא ב"קרנף"
(יש הרבה מקרים הסיבה לדגש היא "ככה זה בעברית", ודווקא כאן היא יותר הגיונית).
&nbsp
הבנתי למה התייחסת ב'לבלבים', אבל התייחסת למשהו שאני התייחסתי אליו (לכאורה) ואני לא התייחסתי לכך מלכתחילה, ולכן לא ראיתי סיבה להתייחס הפעם, רק תיקנתי את הרושם המוטעה.

למעלה