אגדות קלאסיות

הילהל

New member
אגדות קלאסיות

הציעו לי עכשיו במעון לרכוש אגדות "קלאסיות", כתובות בחרוזים, במחיר מגוחך. ופתאום גיליתי שלא רק שיש לי את ההתנגדות הישנה והמובנת לי, נגד שילגיה וסינדרלה ואחיותיהן לגורל, אלא שגם את "הדייג ודג הזהב" וה"ברווזון המכוער" אני ממש לא רוצה (וזה אחרי שאתמול באמבטיה, בפרץ צהלה מוזר, שרנו ליונתן "there once was an uglly duckling" מהסרט של דני קיי). מה דעתכן על הקלאסיקות האלה? שמשפריצות סטיראוטיפים ורעיונות שעברו מן העולם (לפחות העולם הפרטי שנלי), אבל מצד שני - דורות של ילדים _גם אנחנו) גדלו עליהן בשמחה?

הן איומות, ויש לי חלופות עבורך

כמו "אל תנשקי את הצפרדע" של ד"ר מירי ברוך, או "אגדה חדשה" של גייל הראבן, או "מי חטף את נסיכת המחשב" של חנה גולדברג (מקווה שדייקתי בשמות הספרים, אם לא תחפשי לפי הסופרות). פתאום אני שמה לב שאין אגדות חדשות שנכתבו ע"י גברים....

הילהל

New member
כולן?

גם לך אין חשק לברווזון המכוער? ולדייג ודג הזהב? מה מכעיס בהם כ"כ? אני אוהבת את הסרטים "שרק", והסרט של דרו ברימור ששמו ברח לי (נדמה לי שבאנגלית הוא נקרא ever after). ואגדות בנתיים אני לא מקריאה לו.

לאה_מ

New member
גם אני לא ממש קוראת להם אגדות

פשוט דמויות שטוחות וסטריאוטיפיות לא ממש "עושות לי את זה"...
אבל אני כן מספרת לפעמים בעל פה תוכן של אגדות (בעיקר אנדרסן), הילדים בכל מקרה מקבלים את התכנים האלה מחוץ לבית גם אם אני לא מספרת להם את זה (אני זוכרת ששירה שמעה הרבה מאד אגדות בגן חובה, ועומר למד על הנס כריסטיאן אנדרסן בכתה ג'). השנה שירה קיבלה מתנה את "סידון מספר אנדרסן" וקראה אותו בהנאה (אני לא קראתי, אבל אפרים סידון חביב עלי בדרך כלל, ואני משערת שהספר נחמד).

אפרתש

New member
אשת מהנדס ../images/Emo6.gif

ידיד שלי חיפש פעם בת זוג במדורי שידוכים. הוא מצא שם הודעה "אלמנת רופא".

Kalla

New member
לא מרגישה כך.

לא מרגישה שצריך לנתח כל דבר (למרות שדווקא עשיתי זאת הרבה במהלך לימודי במסגרות השונות). אני אוהבת להנות מדברים בלי דווקא תמיד להעמיד אותם במבחן ה-PC או בפרספקטיבה של המאה ה-21. למשל, אני אם מאמצת עם מודעות גבוהה לנושא 0מטבע הדברים) ועדיין מסוגלת להנות מ"הברווזון המכוער" למשל. ולא רק זאת, בטוח שאקרא את האגדה לילדיי, כולל בתי המאומצת, ואלמד אותם שלא כל דבר צריך לקחת אישי וקשה. לא סתם דורות של ילדים גדלו על האגדות האלה. כנראה מעבר לערכן הספרותי, יש בהן משהו כל כך בסיסי ומתאים לאינסטינקטים שלנו, שהן מביאות לרובנו סיפוק ברמה הקיומית הבסיסית ביותר. הן חושפות את טבע האדם במלוא מערומיו. לדעתי הקסם שלהן לא יפוג לעולם. אגב, ארוב הגרסאות של האגדות הקלאסיות שקראתי בילדות היו ברוסית ונכתבו על ידי סופרים ומשוררים דגולים ולכן זו בהחלט אמנות של ממש.

bambi31

New member
אני עם kalla

הבן שלי (4.5) מאד אוהב לשמוע אגדות. גם אני חושבת שלא כל דבר צריך לנתח, הילד נהנה מהדבר כפשוטו, הוא לא נחפז למסקנות ואני לא חשה שהמסרים "השליליים" מחלחלים. הוא באמת נהנה מהם הנאה תמימה.

ר ו י ת א

New member
די נדהמתי מהשירשור הזה

מה הבעיה עם הקלאסיות? התחלתי לספר לבני, בן 3, והוא די התלהב מהסיפורים הברווזון המכוער והכיפה האדומה... מה רק בסיפורים כאלו? אשמח להבין יותר הסיפורים האלו הם תמיד עם סוף טוב, "וחיו באושר ועושר עד עצם היום הזה".

אפרתש

New member
אני אגיד לך מה הבעיות:

(אני חושבת שיש בהן גם טוב, והבנות שלי תשמענה אגדות. בכל זאת - נאי מודעת לבעיות שיש בהן:) 1) הטובים תמיד יפים 2) בסוף אוהבים את הברווזון המכוער לא כי הוא נחמד וחביב וטוב לב, אלא כי הוא בעצם הכי יפה מכולם. 3) ברגע שנסיך ונסיכה נפגשים - הם מתאהבים. וכמובן חיים באושר ועושר. (להם לא יהיו ויכוחים אם לנעול לילדים סנדלים בחורף
) 4) הנסיכה מעלה כל מיני דרישות קריזיונריות, והנסיכים רצים ומגשימים. 5) הנסיכה יושבת במגדל כמו טמבלית עד שהנסיך בא ועולה למעלה. מזל שהיא בת ויש לה שיער ארוך, אז גם היא תרמה במשהו. 6) אין סיכוי ששלגיה תתאהב בגמד או הוא יתאהב בה. היא חיה עם שבעה גברים יחסים אפלטונים לגמרי, כי הם גברים נמוכים. ברגע שמגיע גבר אמיתי - מיד היא מתאהבת בו. 7) איך ששלגיה רואה בית ביער, הדחף הראשוני שלה זה לנקות אותו.

שכחת

את האמא החורגת, האבא, האחיות הרווקות הרשעיות שגורלן לכן רע ועוד לא מעט סטראוטיפים מטופחים היטב
בספר של מירי ברוך יש גם הקדמה מרשימה שמסבירה את זה טוב ממני. מומלץ בחום.

תּמר

New member
ד"א, על תופעת ההורים החורגים

הסבירו לי בפורום תרבות עברית, שזה היה מצב נפוץ מאוד בגרמניה לפני מאות שנים, שאמהות מתו צעירות, והאבות נשאו נשים אחרות. יכול להיות שהסטראוטיפים האלו היו מציאות אמיתית בזמן כתיבת הסיפור, אך זה עדיין לא סיבה לגדל ילד על סטראוטיפ כזה.

אפרתש

New member
מעניין אם זה משחרר פחדים

כלומר - נותן ביטוי לפחדים שקיימים, או להיפך - מעלה פחדים שאחרת לא היו קיימים.

אור אור

New member
נזכרתי בשיחה ששמעתי בין שני ילדים

בני שבע בערך: הילד גר עם אמו ובעלה וסיפר על כך לילדה ששיחקה עמו, היא אמרה לו " הוא האבא החורג שלך, הוא איש רע!", הוא ענה לה:"לא הוא בכלל לא רע" והיא המשיכה להתווכח איתו שהפירוש של אבא חורג זה איש רע ובסוף הם פנו לעזרת המבוגרים בפתרון הסוגיה. זה ממחיש את השפעת האגדות על עולם המושגים של הילדים.

bambi31

New member
נו באמת...../images/Emo13.gif

אני גדלתי על כל האגדות הללו ויכולה להבטיח לך שאף סטראוטיפ כזה לא דבק בי, (חוץ מהשער הארוך
) למעשה, אלה הדברים שהכי פחות שמתי לב אליהם, מה שמשך אותי זה הסוף הטוב, העולם הקסום שיצרו באגדות הללו,אני חושבת שזה מפתח את עולם הדמיון. אני לא רואה בעין לא יפה משחקי אבירים ונסיכות, אני חושבת שאנחנו נותנים אינטרפטציות לאגדות הללו שלא עולות כלל במוחן של ילדים. וחוץ מזה אם זה מפריע לנו אפשר תמיד לנסות ולהסביר את המסר בצורה אחרת למשל "בברוזון המכוער"לדעת לקבל גם את האחר, השונה בסובלנות ובאהבה-שוב, הכל תלוי באינטרפטציה.

תּמר

New member
העולם הקסום שיוצרות האגדות

הן אלו שמגבילות את הדמיון, אך ורק לעולם הקסום הזה, ולא לדברים שהילד חושב עליהם בעצמו.

bambi31

New member
תמר, את לא ראית את הילד שלי

משחק. אני יכולה להגיד ב- 100% שעולם האגדות פיתח את הדמיון שלו פלאים, נכון הוא עושה שימוש בעולם המושגים של האגדות אבל הוא מפתח את זה לכיוונים מדהימים.

למעלה