אגדות עם

adykacen

New member
אגדות עם

איפה אני יכול ללמוד אגדות היסטוריות, וסתם קוריוזים? כל מיני סיפורים מגניבים של עמי אירופה למשל על כל מיני קדושים מן הנצרות? או מפלצות כמו מפלצת הקרח

eshir31

New member
כדי למצוא, תהיה יותר ספציפי../images/Emo101.gif

כדי לחפש (באופן כללי ובעיקר ברשת) אתה צריך לצמצם את החיפוש שלך. תנסה להתמקד בעם מסוים (הגאלים למשל), קדוש מסוים (סנט מרקוס-הקדוש הפטרון של ונציה למשל) או מפלצת מסוימת ואני בטוח שתמצא. כמו כן, עליך לחפש באנגלית כי בעברית, סיכוייך קלושים ביותר. בהצלחה,

קוכולין

New member
אני ממליץ לך בחום

לקרוא את הספר "רגל החזיר של האח ג'ינפרו- סיפורי הקדושים משנים את העולם" מאת פרופ' אביעד קליינברג. פרופ' קליינברג תרגם סיפורי קדושים מהפופולריים והמרתקים באירופה, והביא אותם במלואם, או קטעים גדולים, עם הסברים וניתוח מעניינים ומאירי עיניים. הספר קולח ומרתק- ולדעתי תהנה ממנו מאד.

אריק ל

New member
לא צריך ללכת רחוק...

ליהדות יש הרבה מה להציע בנושא - כ"כ הרבה שלא היינו מביישים את המיתולוגיה הנורדית, הקלטית, הסלאבית והרומית. ולא רק זה - אלא שדווקא במסורת האשכנזית קיימים הרבה סיפורים כאלה, שכנראה נספגו מהעמים הסובבים, וחלקם לקחו העמים מהיהדות. הנה רשימה קצרה: 1. מקובלים למיניהם שידעו לבצע קסמים וכישופים, וידעו את סודות היקום. 2. הגולם (שהסיפור המפורסם ביותר שלו הוא "הגולם מפראג" מהמאה ה-16), שלראשונה מופיע במאה ה-4 לספירה לפי התלמוד. הוא נתן את הרעיון לפרנקנשטיין. 3. לילית, אישתו הראשונה של אדם לפני חווה, שגורשה מגן עדן והפכה לערפד הראשון. 4. ערפדים יהודיים שנקראים "אסתרי". 5. אנשי זאב - למשל הסיפור על הבעל-שם-טוב שנלחם נגד איש הזאב, או הסיפור על "הרב שהפך לאיש זאב" מתחילת המאה ה-17. 7. שדים ומפלצות ביהדות - כמו אשמדאי (מלך השדים); שמאל (שאפשר להחשיבו למקביל של השטן הנוצרי); "הסיתרא אחרא" - הגרסה היהודית של הגיהנום הנוצרי. ועוד ועוד. לצערי רבים לא מכירים את הסיפורים האלה, שביחד מהווים את המיתולוגיה היהודית. לא צריך לחפש דווקא אצל עמים אחרים - מיתולוגיה עשירה (שלא הייתה מביישת את טולקין ואת עלילות "מבוכים ודרקונים" למניהם) התהוותה ביהדות במשך 3,000 השנים האחרונות, ונכתבה במרוכז ב-700 שנים של יצירות ביידיש.

קוכולין

New member
מיתולוגיה יהודית? כן ולא.

אכן, היהדות פיתחה במשך שלושת אלפים שנה אוצר אגדות עשיר ומרתק- מסיפורים פלאיים בתנ"ך עצמו (ואני לא נכנס לשאלה של נכונות התנ"ך), ועד לסיפוריו של רבי נחמן מברסלב והלאה. מצד שני, לא הייתי משווה את היהדות למיתולוגיה הקלטית, הנורדית או הסלאבית, משום שחסר להם מרכיב מאד חשוב- על טבעי שאינו שייך לשטן. המיתולוגיה היהודית נוטה לשייך כל על טבעי לכוחות הרוע, אשמדאי וסיטרא אחרא, או לחילופין לצד הטוב של מלאכים ורבנים צדיקים. חסרים לנו ביהדות יצורים פלאיים ששייכים לצד הטוב או הנייטרלי, כמו למשל הפיות במיתולוגיות האירופיות, הח'וריות הערביות, השועלים ביפן או הדרקונים בסין. מסיבה זו התקשו כל כך מתרגמיו של טולקין לעברית למצוא מקבילות למונחים מיתולוגיים אירופיים כמו Elf. מתרגמים כמו רות לבנית וד"ר עמנואל לוטם שאבו מאוצר דימויים יהודי או (במקרה של לוטם) סרקו את המיתולוגיה היהודית כדי לחפש מקבילות- ופשוט לא מצאו. הם היו צריכים להמציא מונחים לשוניים משלהם (במקרה של לוטם) או להשתמש במונחים יהודיים שהקשר ביניהם לבין היצור האירופי Elf הינו קלוש ביותר (במקרה של לבנית).

קוכולין

New member
ועוד משהו על ספרים

מי שמתעניין באגדות יהודיות, ולא רוצה לדלות אותן מהמקורות עצמם (מה שמומלץ בלי קשר) יכול לעיין בספר האגדה של ביאליק ורבניצקי, שנועד בדיוק למטרה זו. אני מאד לא ממליץ על הספר "המיתולוגיה היהודית" שיצא בסדרת מיתוסים- קראתי אותו ומאד התאכזבתי. לדעתי הוא רדוד, משעמם ואנטי-דתי להכעיס.

אריק ל

New member
זה לא מדוייק...

הגולם שציינתי הוא יצור פלאי ונייטרלי לחלוטין. גם אשמדאי איננו רשע, אלא להיפך - לומד תורה. האמת היא שדווקא אשמדאי הוא שד מאוד נייאטרלי. ככה שגם אשמדאי (שהיה ידיד טוב של שלמה המלך אגב, אבל גם היה עסוק בסכסוך בין זוגות טריים שזה עתה נישאו), וגם הגולם הם יצורים נייטרלים. גם איש הזאב בסיפור של "הבעל שם טוב ואיש הזאב" הוא לא רע, אלא הופך לרע בגלל השטן, והבעל שם טוב מציל אותו ומחזיר אותו לאיש זאב רגיל (שלא מצויין אם הוא רע או טוב). לעומת זאת, אכן קיימים יצורים מרושעים ביהדות, כדוגמת סמאל (שהוא המקביל לשטן בנצרות... השטן היהודי בכלל לא דומה לשטן הנוצרי, אבל סמאל דווקא מאוד מזכיר את לוציפר הנוצרי) שחי בממלכת סיטרא אחרא. גם לילית, האישה הראשונה וערפדית היא יצור רשע, שאינו מכיר בעליונותו של ה'.

למעלה