אגדה שנשתכחה

בנגלה

New member
אגדה שנשתכחה ../images/Emo63.gif

סבי סיפר לי סיפור אתמול וביקש שאספר לכם ואשאל אותכם אם אתם מכירים אותו ואולי גם יש לכם עליו קצת יותר מידע... הסיפור מספר על אב אכזר שכלא את ביתו הסוררת לאחר שלא מילאה את דבריו ופגעה בכבודו. הוא הכניס אותה לתוך חדר קטן בראש המגדל בלי אוכל ובלי שתייה.. יום אחד ראתה הבת דרך החלון הצר את אמא ושרה לה את השיר הזה: מָמַה מִיָה, מִי קֶרִידָה, דֶס מֶדֶס אוּן פוֹקוֹ דֶה אָגוּאָה (אקואה) נוֹ דֶה סֶר אִי נוֹ דה אָמבּרֶה יוֹ אָיַה ב'וֹ דָאר מִי אָלמַה בכתב לטיני: mama mia, mi kerida des medes un poko de agua no de ser i no de ambre yo aya vo dar mi alma האם שכמובן לא יכלה לעשות כלום בנידון, שכן בעלה קובע את החוקים, סבלה מאוד ממצבה של ביתה.. הייתה בוכה לילות שלמים על שאין בידה לעשות כלום.. כאשר לא עמדה בכך יותר, נשברה האם והביאה לביתה קצת מים... והבת הסוררת נתנה את נשמתה כפי שחפצה...

מואיס

New member
בנגלה קרידו, לנערה קוראים דלגדינה

רומנסה זו היא הרומנסה הנפוצה ביותר בתרבות היהדות הספרדית. בקטלוג של הרומנסרו היהודי הספרדי מזכיר סמואל ארמיסטר 37 גרסאות יהודיות. בארכיון קול ישראל שמורות 8 גרסאות מבולגריה,מטטואן שבמרוקו ומתורכיה. סיפורה של אסתר לוי ילידת ירושלים פעם אחת היה אבא עם שלש בנות. הוא רצה מאוד להשתלת על הבת הקטנה,קראו לה דלגדינה והיא התעקשה בתוקף שהיא לא מוכנה לדבר כזה. אז הוא רצה לנקום בה והוא נתן לה הרבה הרבה דברים מלוחים לאכול ושם אותה במגדל גבוה. הוא ציווה שאף אחד לא יתן לה מים. באחד הימים עברה שם אחותה והיא אמרה לה, התחננה, שתתן לה מים, אך אחותה ענתה: אם אני אתן לך מים ואבא ידע הוא יתלה אותי. ואז עברה האחות השניה והיא התחננה: תצילי אותי, תני לי טיפת מים. אז היא אמרה: לא אני לא יכולה כי אבא ישמע, הוא יהרוג אותי בסכין. כשהיא כבר איבדה את ההכרה שפכו עליה יין וחומץ אבל היא כבר לא התעררה מתוך ספרה של תמר אלכסנדר פריזר-מעשה אהוב וחצי- הסיפור העממי של יהודי ספרד בספר הזה חמישה דפים המתיחסים לאגדה זו. אם תרצה אוכל להשאיל לך את הספר

בנגלה

New member
אשמח מאד! תודה!

סבי ישמח מאוד... יש שם גרסה/אות לאגדה בספניולית? אם לא, אתה יודע מאיפה אפשר להשיג? (אם אפשר)

מואיס

New member
אני אביא אותו למפגש ותוכל לקבל

אותו. יש בספר חלקים בספניולית ויש הפניות למקורות

רותי ב.

New member
אני מכירה את הסיפור הזה

באחת הגרסאות שלו, זו שאמי (בולגריה) סיפרה לי. מה שרשם מואיס, לא ידעתי, וזה מעשיר מאד, המידע הנוסף הזה.

אסטרלו

New member
../images/Emo51.gif בנגלה ומואיס

לא הכרתי את המעשיה הזו. שמחתי להעשיר ידיעותי. השם של הבחורה דלגדינה - כאילו מלשון דלגדה- דקיקה או עדינה.

בנגלה

New member
אולי יש עוד אגדות דומות בספניולית

שאתם מכירים ויכולים לספר אותן פה בפורום? נוכל להוסיף אותן למאמרים של הפורום...
קשה לי להאמין שתזכרו, אבל אולי יש למישהו גם אגדות כתובות במקרה...

יש ויש סיפור עממי על ג'וחה ../images/Emo8.gif

הסיפור נלקח מחיבור עממי של מתילדה כהו סרנו וקראתיו בבלוג-מיקרו קוסמוס של חמדה גלעד http://www.micro-cosmus.com/
<Un muy antiko kuento oral ?rabo dize ans?: “Dos vizinos se estavan peleando kontinuamente por un pedaso de tierra, ke se topava en medio a sus dos propriedades. El uno diz?a: - Esta tierra es m?a! El otro diz?a: - No! Es m?a! A la fin los dos empesaron a aharvarsen i tuvieron de prezentarsen delantre el djuzgador del kazal, ke era Djuha. Djuha sinti? las razones de los dos vizinos i les disho: - Asper? un minuto! Kero ir a demandar a la tierra mizma a ken de vozotros dos apartiene. Fue ande la tierra, se estir? enriva d’eya, i meti? ay? el uyido i se meti? a sintir kon grande atansi?n. Despu?s se alevant? i disho: - La tierra me dio su repuesta. Me disho: - Yo non apartengo ni al uno, ni al otro. Todos los dos apartienen a mi​
בגירסה המתורגמת ג'וחה הפך לחושם: שני שכנים רבו ביניהם על חלקת אדמה. זה אמר 'שלי היא', והאחר אמר 'לי היא שייכת'. לא הצליחו לפתור את המחלוקת בכוחות עצמם, ונאלצו ללכת לשופט שיכריע ביניהם. על המזל שלהם, השופט התורן באותו יום היה חושם. הוא הקשיב לטענות שני הצדדים, וכשסיימו, אמר להם: חכו לי כאן קצת, אני צריך ללכת ולשאול את האדמה מה היא טוענת. הלך חושם לחלקת המחלוקת, כרע על ברכיו והצמיד את אזנו לאדמה, כמקשיב. כעבור דקות אחדות שב אל הצדדים הנצים, כדי לתת את פסק דינו, ואמר: שאלתי את האדמה, והיא אמרה לי שהיא אינה שייכת לא לך ולא לך. אתם שניכם שייכים לה! במקומות מספר מופיע ? במקום הברה...מישהו יודע למה?

בנגלה

New member
חח... מכיר..

שמעתי אותו מהרב שלימד אותי לעלייה לתורה.. סיפור נחמד ביותר!!!

אסטרלו

New member
../images/Emo45.gifחמוד מאוד

שמתי לב שסימן השאלה לא עיקבי. פעם מופיע במקום O פעם במקום I וגם במקום A. ממש לא ברור

מואיס

New member
../images/Emo6.gifאסטה אס ג'וחה אל מאויודו, נו אס

דה לה מואסטרה פארטה, אל ג'וחה מואסטרו אס בוב'ו

בנגלה

New member
אממ.. בקשר ל-?

אני חושב שזה מופיע כאשר יש אותיות עם תוספות... אבל אני לא ממש יודע איך זה כתוב במקור שממנו העתקת... בספרדית המודרנית יש כל מני סימנים מעל אותיות מסוימות ואם אני לא טועה זה הופך אותן ל-?

בנגלה יש בספר שמואיז הזכיר וכן בספר

ים של מתילדה כהן סרנו. ויש סיפורים קצרים בסדרת סיפורים של בורלא.

בנגלה

New member
מצויין...

אני חושב שכדאי לי לקנות אחד מהספרים של מתילדה... הבנתי שיש בהם גם פירוש לעברית וזה יכול לעזור לי מאוד...

למעלה